banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 19:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Ono si sto nosis
PostPoslato: 07 Feb 2010, 16:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Nisam znao kako da stavim naslov teme pa neka bude tako kako je napisano po onoj dobroj staroj
"Ono si sto jedes" ili "Ono si sto citas" itd. pa neka bude i "Ono si sto nosis"... :D

Vidim ulicom mnoge ljude bez vjerskih simbola, oznaka itd. a poznam ih da su veliki vjernici, prakticari, hriscani, muslimani, obuceni su u jednostavnu odjecu, ne isticu ni krst niti mjesec i zvijezdu (iako niti mjesec niti zvjezda nemaju veze s islamskim vjerovanjem), dok s druge strane poznam ljude dunjalucare, pijanice, vjeromrzce, ali oni interesantno nose ili krst na prsima ili tespih u autu, takvi ljudi bi ubili za krst ili za tespih kad bi im neko uputio neki prijekor za to, a u sustini djela koja rade su djela djavola, sejtana...

Jednostavno hocu da kazem da ne bi bilo lose da se i vjernici "oznace" po vanjskom izgledu s onim sto nose u svom srcu i dusi...
Recimo za muslimane je vjerski simbol potrekesavanje brkova a pustanje brade, pa dobro bi bilo da to muslimani prakticiraju, za krscane je mozda krst ili neka kapa i sl. pa dobro bi bilo da se i to prakticira...mislim da bi od toga imali vise koristi nego stete.

Vrh

Tema posta: Re: Ono si sto nosis
PostPoslato: 07 Feb 2010, 16:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Nosili su nekad Jevreji neke žute trake sa šestokrakom zvijezdom ili upečatljivim slovom "J"...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 17:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
ono si u šta vjeruješ, tako su neki kao hrišćani ne moraju nosit krst koji usout i nije hrišćanski već paganski simbol, a ovamo čita horoskop i gleda u toz od kafe, on nije nikakav hrišćanin.
tako isto onaj koji vjeruje u tijela mrtvih ljudi i klanja im se nije hrišćanin ma koliko on isticao da jeste takav ni boga ni hrista nije upoznao.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 18:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
mary juana je napisao:
krst koji usout i nije hrišćanski već paganski simbol

Ajd ne provaljuj se vise, majke ti,
tvojom logikom i matematicari koriste znak + zato sto su religiozni. :roll:

Citiraj:
tako isto onaj koji vjeruje u tijela mrtvih ljudi i klanja im se nije hrišćanin ma koliko on isticao da jeste takav ni boga ni hrista nije upoznao.

Ciljas na postovanje pravoslavnih svetitelja, poput sv.Vasilija Ostroskog?
Jesi nekada citao Sveto Pismo?
Ako jesi procitao bi obecanje "jer necu dati da svetac tvoj vidi truljenja",
jel i to neko sujevjerje ili?

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 18:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Jamesdine, ako si citao Bibliju onda si procitao i stih u kojem pise da niko nije svet do Boga samoga.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Управо је читам а нисам сигуран јеси ли ти
јер управо гледам у Библију и читам Псалме гдје јасно стоји:

"...Јер нећеш оставити душу моју у аду,
нити ћеш дати да светац Твој види труљења..."

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Djela Apostolska 17.29.
"Kad smo dakle rod Bozij, ne treba da mislimo da je Bozanstvo kao ikone zlatne ili srebrne ili kamene, koje su ljudi majstorski nacinili po misljenju svome"

Timotiju Poslanica Prva 2.5.
" Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, covjek Hristos Isus"

Propovjednikova 9.5.
"Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa...''

Psalam 135.15-18.
"Idoli su neznabožački srebro i zlato, djelo ruku čovječijih; usta imaju, a ne govore; oči imaju, a ne vide; uši imaju, a ne čuju; niti ima dihanja u ustima njihovijem. Kakvi su oni onaki su i oni koji ih grade, i svi koji se uzdaju u njih.''

Ako je Bog jedan, ako je u 10 zapovjesti receno da se nikome drugom ne klanja niti moli, da nam ne treba posrednik... koja je svrha "sveca"?

edit: Mozes li napisati koja glava i koji stih u Psalmu? I koji prevod Svetog Pisma koristis?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 21:41 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Oficir s ruzom je napisao:

Jednostavno hocu da kazem da ne bi bilo lose da se i vjernici "oznace" po vanjskom izgledu s onim sto nose u svom srcu i dusi...
Recimo za muslimane je vjerski simbol potrekesavanje brkova a pustanje brade, pa dobro bi bilo da to muslimani prakticiraju, za krscane je mozda krst ili neka kapa i sl. pa dobro bi bilo da se i to prakticira...mislim da bi od toga imali vise koristi nego stete.

nekad smo davno imali tablice na taj sistem u Bosni, a danas je veoma neizvodljivo...

ne znam, al meni se ne dopada recimo to da se "pravi vjernici" oznace na jedan nacin...vise bi to vodilo ka nekim pravilima koja bi se povezala za termin spasenje...pravi musliman bi napao onog koji recimo ne pusta bradu i td..

bolje bi bilo da se koncetrisemo na djela, jer ona govore ko smo...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 22:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
mary juana je napisao:
krst koji usout i nije hrišćanski već paganski simbol

Ajd ne provaljuj se vise, majke ti,
tvojom logikom i matematicari koriste znak + zato sto su religiozni. :roll:

ne postoji dokaz da grčka riječ stauros označava krst kakav su pagani kosistili kao vjerski simbol stoljećima prije hrista.
u klasičnom grčkom riječ stauros označavala je jednostavni uspravni stup, ili kolac, ili pilon kakav se koristio za temelje. glagol stouroo značio je ograditi kolcima, napraviti drvenu ogradu, odnosno palisadu.
nadahnuti pisci hrišćanskih grčkih pisama pisali su opštim, zajedničkim (koine') grčkim i koristili riječ stauros u istom značenju koje je imala i u klasičnom grčkom, naime obični stup, ili kolac, bez ikakve poprečne grede pod bilo kojim uglom. ne postoji dokaz za suprotno.
osim toga apostol petar i pavle koristili su riječ xylon da bi opisali sredstvo za mučenje na koje je isus bio pribijen, što pokazuje da je to bio uspravni stup bez poprečne grede, jer xylon u ovom posebnom smislu znači upravo to (dj.ap. 5:30; 10:39; 13:29; galaćanima 3:13; 1.petrova 2:24).

u vezi sa značenjem izraza stauros, w.e. vine, u svom djelu an expository dictionary of new testament words (reprint 1966), sv.1, str. 256 kaže: "STAUROS prvenstveno označava uspravni kolac ili stup. na njemu se pribijalo zločince radi smaknuća. i samu imenicu i glagol stauroo, pričvrstiti na stup ili kolac, izvorno treba razlikovati od crkvenog oblika krsta s dvije grede.

oblik ovog drugog vuče porjeklo iz drevne kaldeje, a koristio se kao simbol boga tamuza (u obliku mističnog taua, početnog slova njegovog imena) u toj i susjednim zemljama uključujući i egipat. do sredine 3. st. n. e. crkve su napustile ili pak izopačile određene nauke hrišćanske vjere. da bi se povećao uticaj otpadničkog crkvenog sustava pogane se primalo u crkve premda nisu doživjeli preporod vjerom, i u velikoj mjeri im se dozvoljavalo da zadrže svoje poganske znakove ili simbole".(ako pogledamo, svi narodi uključujući i srbe zadržali su svoje paganske obrede i običaje iako i biblija i hrist naučavaju da se isti trebaju odbacit i da su gad bogu).

dakle, nema nikakvog dokaza da je hrist bio razapet na dva trupca postavljena pod pravim uglom. ne treba ništa dodavati božijoj napisanoj riječi umetanjem poganskog koncepta krsta u nadahnuta pisma, nego stauros i xylon prevedimo u skladu sa značenjem. budući da je isus koristio stauros da predoči patnje i muku svojih slijedbenika (matej 16:24) izraz stauros pravilno je prevesti kao "mučenički stup", da bi se razlikovao od xylon što se prevodi kao "stup".

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 00:53 
staromodan
Korisnikov avatar

1. a pole to be placed in the ground and used for capital punishment, cross (Diod. S. 2, 18, 1; Plut. et al.; Epict. 2, 2, 20; Diog. L. 6, 45; ApcEsdr 7:1 p. 32, 8 Tdf.; AscIs 3:18; Philo, In Flacc. 84; Jos., Ant. 11, 261; 266f.; Just.; s. also CSchneider, TW III 414, 4 and JCollins, The Archeology of the Crucifixion, CBQ 1, ’39, 154-59; JBlinzler, Der Prozess Jesu(3), ’60, 278-81; EDinkler, Signum Crucis ’67; JFitzmyer, CBQ 40, ’78, 493-513), a stake sunk into the earth in an upright position; a cross-piece was oft. attached to its upper part (Artem. 2, 53), so that it was shaped like a T or thus: †—MHengel, Crucifixion ’77. Lit., w. other means of execution (Diogenes, Ep. 28, 3) IRo 5:3; Hv 3, 2, 1.

ne bi se slozio da je samo bio na stubu..pored morfologije postoje i druge grane vezane za ovaj problem..npr arheologija..

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 02:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
Djela Apostolska 17.29.
"Kad smo dakle rod Bozij, ne treba da mislimo da je Bozanstvo kao ikone zlatne ili srebrne ili kamene, koje su ljudi majstorski nacinili po misljenju svome"

Timotiju Poslanica Prva 2.5.
" Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, covjek Hristos Isus"

Propovjednikova 9.5.
"Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa...''

Psalam 135.15-18.
"Idoli su neznabožački srebro i zlato, djelo ruku čovječijih; usta imaju, a ne govore; oči imaju, a ne vide; uši imaju, a ne čuju; niti ima dihanja u ustima njihovijem. Kakvi su oni onaki su i oni koji ih grade, i svi koji se uzdaju u njih.''

Ako je Bog jedan, ako je u 10 zapovjesti receno da se nikome drugom ne klanja niti moli, da nam ne treba posrednik... koja je svrha "sveca"?
edit: Mozes li napisati koja glava i koji stih u Psalmu? I koji prevod Svetog Pisma koristis?

Citiraj:
koja je svrha "sveca"?

Iskreno, ne znam da li sam gluplje pitanje u zivotu cuo.
Razumio bih da je pitanje u kontekstu koja je svrha ves masine, nekog komplikovanog uredjaja, ali koja je svrha postojanja neke licnosti???

Koja je svrha, otkud znam, tebe, tvojih roditelja, prijatelja, ljudi koje volis, na kraju krajeva i ljudi koje ne poznajes?

Ako ciljas, opet, na status svetitelja, pitanje je jednako besmisleno.
Recimo, komunistima je neko ko se istakao "narodni heroj", ili recimo kod Rusa "zasluzni umjetnik",
i kako postaviti pitanje "koja je svrha zasluznog umjetnika", ili "koja je svrha narodnog heroja".

Koja je svrha pravednika? Koja je svrha proroka? Koja je svrha....
Zar se sve treba gledati germanizovanim ocima pa da ima "functional use"?

Nema veze, pretpostavljam dalji slijed, tipicna protestantska argumentacija, sta je tu je.
Ajmo redom:

prvo vrlo jasno stojite iza stava da Biblija ne poznaje pojam "svetac",
a onda kada ja citiram mjesto koje jasno spominje tu rijec, i stavise,
koje prorokuje da ce pravednici biti nagradjeni netljenoscu zemnih ostataka,
u odgovor dobijam citate koji nemaju veze sa zivotom.

Gore navedeni citati su kao iz nekog predratnog adventisticko/jehovistickog prirucnika,
a ako cemo biti posteni odnose se na ranije veoma cesto rasirenu pojavu obozavanja demona
kroz idolopoklononstvo prirodnim fenomenima, odnosno prirodnim dobrima.

I Stari zavjet, i Novi zavjet itekako poznaju pojam i fenomen pravednika, bogougodnika, odnosno sveca, 'onoga ko je osvecen Duhom',
a dva milenijuma duhovnog iskustva svakako to mogu i posvjedociti konkretnim iskustvom. Ne vidim sta je ovdje problem:
ako imate neki konflikt sa pojmom "molitvenog zastupnistva", hajdmo ovdje lijepo otvoriti novu temu i rastumaciti tu vrstu duhovnog iskustva,
a da ne prepisujemo neprestano iz nekakvih pamfleta ciji su autori vecinom americki farmeri sredine 19. vijeka.

Ako se vama postovanje prema duhovnom licu odnosno licnosti postovecuje sa obozavanje drvenih kipova,
onda covjek ne moze to drugacije da shvati nego kao golu zlonamjernost u nedostatku ozbiljih argumenata.

ps
Stih je iz 12 Psalma, a bas cu pogledati i u Bible Works da ga postavim ako treba i na hebrejskom i na starogrckom:
cim se ne uklapa u amerikanizovanu verziju protestantizma, mora da su ga zli rimokatolici i pagani pravoslavci krivo preveli.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 02:29 
staromodan
Korisnikov avatar

sorry James stih je iz Psalam 16:10...de procitaj Djela 2:27,31..

takodje Otk 22;9..

ajkula je navela citate iz Biblije...prema tome ne znam sto ce ti te upadice sa farmerima..

S.Z i N.Z poznaje taj termin pravednici, sveci, al im ne daje znacenje koje se pronalazi u SPC..naravno da ih postujemo (necu psovati, necu reci bili su debili) , al klanjati se pred slikom neke osobe je vec nesto drugo..

svi citati su iz Biblije.. :cat:

drago mi je da imas BW, i nadam se da ces pronaci pravo znacenje za termine svetac i pravednik...

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 02:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Добро рече, сад погледах нисам провјерио:

Тога ради развесели се срце моје,
и обрадова се језик мој,
а још и тело моје починуће у нади.
Јер нећеш оставити душу моју у аду,
нити ћеш дати да светац Твој види труљења.
Показао си ми путеве живота,
испунићеш ме радошћу с лицем Твојим;
красоте су у десници Твојој до краја.

У праву си, извињење, ради се о 15 односно 16, у зависности од издања, псалму.

Светац, праведник, угодник Божији итд. какав може контекст имати него онај "који се крстио огњем и Духом",
односно онај који се молитвом и преданошћу осветио Духом, наравно да не треба измишљати нове ни другачије контексте,
али нисам ни за то да се мијешају термини "поштовање" и "обожавање", а да се као аргумент узима наклон који народ чини пред иконама,
јер нико паметан не узима правдедника умјесто Бога, већ управо поштује лик Божији и Духа Светог који почива на праведнику.
Другог контекста нема или барем ја још нисам чуо да неко другачије то посматра односно схвата.

позз

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 02:48 
staromodan
Korisnikov avatar

problem je sto kod naroda se u praksi koristi termin "obozavanje" ako me kontas o cemu ti pricam...ljudi opsuju Boga ili cak kazu da ne postoji al slika sveca je na zidu...tako da tu dodje do zabune..

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 07:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40

Nisam za javno isticanje onoga što bi trebalo da se u sebi nosi.
Zašto svakome bosti oči sa nekim "obilježjima" koji bi trebalo da viču "ej, ljudi ja sam taj i taj!!! vidite me!!!"
Ne vidim kakve bi koristi imali vjernici od toga? Meni je svaki vjernik isti i nije mi to presudno u komunikaciji s njim da znam šta je on i ko je on.
To što kažeš za bradu, pa npr. takav oblik brade ne pristaje svakome, nema svak istu gustinu brade ili oblik lica, ili pak kapa.

U SP piše "priznaj me tajno (Boga) a ja ću ti priznati javno".

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 09:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Talija je napisao:

Nisam za javno isticanje onoga što bi trebalo da se u sebi nosi.
Zašto svakome bosti oči sa nekim "obilježjima" koji bi trebalo da viču "ej, ljudi ja sam taj i taj!!! vidite me!!!"
Ne vidim kakve bi koristi imali vjernici od toga? Meni je svaki vjernik isti i nije mi to presudno u komunikaciji s njim da znam šta je on i ko je on.
To što kažeš za bradu, pa npr. takav oblik brade ne pristaje svakome, nema svak istu gustinu brade ili oblik lica, ili pak kapa.

U SP piše "priznaj me tajno (Boga) a ja ću ti priznati javno".

a jooj o cemu vi to? od davnina, odijelo ne cini covjeka.
sve je receno.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 10:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
1. a pole to be placed in the ground and used for capital punishment, cross (Diod. S. 2, 18, 1; Plut. et al.; Epict. 2, 2, 20; Diog. L. 6, 45; ApcEsdr 7:1 p. 32, 8 Tdf.; AscIs 3:18; Philo, In Flacc. 84; Jos., Ant. 11, 261; 266f.; Just.; s. also CSchneider, TW III 414, 4 and JCollins, The Archeology of the Crucifixion, CBQ 1, ’39, 154-59; JBlinzler, Der Prozess Jesu(3), ’60, 278-81; EDinkler, Signum Crucis ’67; JFitzmyer, CBQ 40, ’78, 493-513), a stake sunk into the earth in an upright position; a cross-piece was oft. attached to its upper part (Artem. 2, 53), so that it was shaped like a T or thus: †—MHengel, Crucifixion ’77. Lit., w. other means of execution (Diogenes, Ep. 28, 3) IRo 5:3; Hv 3, 2, 1.

ne bi se slozio da je samo bio na stubu..pored morfologije postoje i druge grane vezane za ovaj problem..npr arheologija..

:) prvo da te lično pozdravim i kažem da me vesele tvoje diskusije
nas dvojica se uglavnom slažemo i vidim da si jedan od rijetkih koji čita postove i analizira napisano.

riječnik latinskog jezika lewisa i shorta kao temeljno značenje izraza crux navodi "drvo, drveni okvir ili neka druga drvena naprava za pogubljenje na koju su zločinci bili raspeti ili obješeni". crux je tek kasnije poprimio značenje "krst".
stup za pogubljivanje zločinaca zvao se na latinskom crux simplex ilustraciju takvog stupa napravio je justus lipsius (1547-1606) usvojoj knjizi de cruce libritres (antwerpen, 1629, 19. str.).
Spoiler:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Justus_Lipsius_Crux_Simplex_1629.jpg

u knjizi das kreuz und die kreuzigung (krst i raspeće; wroclaw, 1878) hermana fulde na 109. stranici stoji: "na mjestima na kojima su se provodila javna pogubljenja nije uvjek bilo drveća. zato bi se u zemlju zabio običan drveni stup. zločinci su, podignutih ruku, bili vezani ili pribijeni na njega, a često im se vezalo ili pribijalo noge."
podastrijevši mnogo dokaza za to fulda na 219. i 220. stranici zaključuje: "isus je pogubljen na običnom stupu. u prilog tome govori: (a) činjenica da je na istoku pogubljenje na stupu u to vrijeme bilo uobičajeno, (b) neizravno sam opis isusovih patnji i (c) brojne izjave ranih crkvenih otaca".

paul wilhelm schmidt, koji je bio profesor na sveučilištu u baselu, u svom djelu die geschichte jesus (isusova istorija; 2. svezak, tubingen i leipzig, 1904, 386-394. stranica) napravio detaljnu studiju o grčkoj riječi stauros na 386. strani svog djela rekao je " /stauros/ označava svaki uspravno postavljeni kolac ili balvan". u vezi sa izvršenjem kazne nad isusom, p. w. schmidt je napisao na 387-389. stranici: "osim šibanja, prema izvještajima jevanđelja, za izvršenje kazne nad isusom u obzir dolazi samo najjednostavnij oblik rimskog raspeća, vješanje neodjevenog tijela na stup, koji je, usput rečeno, isus morao nositi ili vući na mjesto za pogubljenje kako bi ga se kao kažnjenika još više ponizilo. (...) bilo šta drugo izuzev jednostavnog vješanja isključeno je zbog načina na koji su se općenito izvršavala takva pogubljenja: var je tako odjednom pogubio 2000. ljudi (josip flavije, židovske starine, XVII 10. 10), jednako kao i kvadrat (židovski ratovi, II 12.6), prokurator felix (židovski ratovi, II 15. 2 [13.21]) i tit (židovski ratovi, VII.1 [V 11. 1])".

zaključit ću sa copy-paste iz svog prethodnog posta:
dakle, nema nikakvog dokaza da je hrist bio razapet na dva trupca postavljena pod pravim uglom. ne treba ništa dodavati božijoj napisanoj riječi umetanjem poganskog koncepta krsta u nadahnuta pisma, nego stauros i xylon prevedimo u skladu sa značenjem. budući da je isus koristio stauros da predoči patnje i muku svojih slijedbenika (matej 16:24) izraz stauros pravilno je prevesti kao "mučenički stup", da bi se razlikovao od xylon što se prevodi kao "stup".

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 10:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Што би ти Мери рекао - "хајде да видимо шта о томе каже Свето Писмо", па погледајмо:

»Ријеч о крсту је лудост онима који пропадају, а сила Божја нама који се спасавамо.
Јер је написано: Погубићу мудрост мудрих, и разум разумних одбацићу.

Гдје је мудрац?Гдје књижевник? Гдје препирач овога вијека?
Зар не претвори Бог мудрост овогасвијета у лудост?
Пошто, дакле, у премудрости Божијој, свијет мудрошћу не позна Бога,
изволи се Богу да лудошћу проповиједи спасе оне који вјерују.

Јер и Јевреји ишту знаке, и Јелини траже мудрост.
А ми проповиједамо Христа распетога, Јеврејима саблазан а Јелинима лудост.
Онима пак позванима, и Јеврејима и Јелинима,
Христа Божију силу и Божију премудрост«.

(l Кор. 1,18-24)

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 11:15 
staromodan
Korisnikov avatar

da li si procitao boldovano u mom prethodnom postu..

The Greek stauros word often refers to more complex constructions, such as the cross. Romans DID execute prisoners on crosses...The horizontal bar of such crosses was called the patibulum, and the slaves to be executed were customarily made to carry the patibulum to the place of execution. (Seneca, De Vita Beata 19:3; Epistola 101:12; Tacitus, Historiae, IV, 3)

Authoritative lexicons give the definition of stauros as a "stake sunk into the earth in an upright position; a crosspiece was often attached to its upper part." -----A Greek-English Lexicon, Arndt and Gingrich, page 772.

The New International Dictionary of New Testament Theology says this about the Greek stauros:
Corresponding to the vb. (stauroo) which was more common, stauros can mean a stake which was sometimes pointed on which an executed criminal was publicly displayed in shame as a further punishment. It could be used for hanging (so probably Diod. Sic., 2, 18, 2), impaling, or strangulation. stauros could also be an instrument of torture, perhaps in the sense of the Lat. patibulum, a crossbeam laid on the shoulders. Finally it could be an instrument of execution in the form of a vertical stake and a crossbeam of the same length forming a cross in the narrower sense of the term. It took the form either of a T (Lat. crux commissa) or of a + (crux immissa). (Vol. 1, page 391)
The Greek word xylon can mean "wood, a piece of wood, or anything made of wood," and can refer to a cross as well, as pointed out in Vine's Expository Dictionary, Vol. 4, p. 153.

vidim citiras Justis Lipsius, cool. jel to tip koji je napisao De Cruce Liber Primus, Secundus and Tres. ...evo sta pise on "In the Lord's cross there were four pieces of wood, the upright beam, the crossbar, a tree trunk (piece of wood) placed below, and the title (inscription) placed above.The construction of the cross has five ends, two on the vertical and two on the horizontal, and one in the middle where the person attached with nails rested ---De Cruce Liber Secundus, pg. 661)

znaci malo je komplikovana ta rijec stauros..

ono sto bi zelio dodati jeste da citajuci razne komentare ,vecina se slazu da je cross uglavnom licio na slovo T crux commissa.

Historical findings have substantiated the traditional cross. One finding is a graffito1 dating to shortly after 200 A.D., taken from the walls of the Roman Palatine. It is a drawing of a crucified ass; a mockery of a Christian prisoner who worships Christ. The Romans were no doubt amused that Christians worshiped this Jesus whom they had crucified on a cross.

In June of 1968, bulldozers working north of Jerusalem accidentally laid bare tombs dating from the first century B.C. and the first century A.D. Greek archeologist Vasilius Tzaferis was instructed by the Israeli Department of Antiquities to carefully excavate these tombs. Subsequently one of the most exciting finds of recent times was unearthed - the first skeletal remains of a crucified man. The most significant factor is its dating to around the time of Christ. The skeleton was of a man named Yehohanan son of Chaggol, who had been crucified between the age of 24 and 28. Mr. Tzaferis wrote an article in the Jan/Feb. 1985 issue of the secular magazine Biblical Archaeology Review (BAR), and here are some of his comments regarding crucifixion in Jesus' time:

At the end of the first century B.C., the Romans adopted crucifixion as an official punishment for non-Romans for certain limited transgressions. Initially, it was employed not as a method of execution, but only as a punishment. Moreover, only slaves convicted of certain crimes were punished by crucifixion. During this early period, a wooden beam, known as a furca or patibulum was placed on the slave's neck and bound to his arms.(p. 48-49).

ima toga jos vezano za arheoloske dokaze po pitanju cross..

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 11:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
Што би ти Мери рекао - "хајде да видимо шта о томе каже Свето Писмо", па погледајмо:

»Ријеч о крсту је лудост онима који пропадају, а сила Божја нама који се спасавамо.
Јер је написано: Погубићу мудрост мудрих, и разум разумних одбацићу.

Гдје је мудрац?Гдје књижевник? Гдје препирач овога вијека?
Зар не претвори Бог мудрост овогасвијета у лудост?
Пошто, дакле, у премудрости Божијој, свијет мудрошћу не позна Бога,
изволи се Богу да лудошћу проповиједи спасе оне који вјерују.

Јер и Јевреји ишту знаке, и Јелини траже мудрост.
А ми проповиједамо Христа распетога, Јеврејима саблазан а Јелинима лудост.
Онима пак позванима, и Јеврејима и Јелинима,
Христа Божију силу и Божију премудрост«.

(l Кор. 1,18-24)

jamesdine riječ krst je prevod koji jednostavno ne stoji u odnosu na izvorno značenje riječi koje su prevedene, a također i u istorijskom kontekstu o tome sam napisao dva opširna posta.
kao što gehinom, had ili šeol ne označava pakao u kome se ljudi vječno muče tako i riječi stauros, xylon, ili latinski crux odnosno crux simplex ne označavaju krst ili križ, ljudi su te riječi preveli sa krst ili križ da bi ih prilagodili tom paganskom simbolu koji vuče korijene iz drevne kalideje. tvoj citat iz 1. korinćanima 2. poglavlja govori upravo o ljudima koji mudrovanjem i filozofijom iskrivljuju ono što je pisano u biblij tako i namjerno iskrivljuju izvorno značenje riječi izvornog biblijskog jezika u vezi s ovim zapazi u nastavku u 1.ko. 3:19-23.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]