banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 09:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 117 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Feb 2010, 23:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Patrijarh srpski Irinej izvinio se građanima muslimanske vjeroispovijesti zbog nedavne izjave u kojoj se, kako je naveo, na nesmotren način izjasnio o muslimanima.

"Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vjernici i vjerski lideri koji su se osjetili povrijeđenima, iako takvu namjeru uopšte nisam imao, niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu", objasnio je patrijarh Irinej u današnjem saopštenju.

Patrijarh Irinej ističe da je njegov stvarni odnos prema islamu utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimana kao pojedinaca, Islamske zajednice kao cjeline i islama kao velike svjetske religije.

"Nije mi želja da pokažem naknadnu pamet niti da tražim izgovor, ali javnost treba da zna i za moje riječi da smo svi stvoreni po slici i prilici Božjoj i da smo, samim tim, pozvani da čovjekoljubljem prevazilazimo sve postojeće razlike i da živimo u zajedništvu i međusobnoj ljubavi i poštovanju", naveo je patrijarh srpski.

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej u svom prvom medijskom istupu u srijedu u Nišu iznio je niz uvreda na račun islama i muslimana, istakavši da oni "umiju da se ponašaju i da budu korektni samo onda kada su manjina".

Islamske zajednice pozdravile Irinejevo izvinjenje

Dvije islamske zajednice pozdravile su u petak izvinjenje srpskog patrijarha Irineja povodom izjave o muslimanima i islamu.

Rijaset Islamske zajednice Srbije smatra da jedino "Bog ne griješi", dok je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocijenio da je to "prihvatljiv korak" koji ne može da sanira, ali ublažava posljedice.

- Za normalizaciju naših odnosa od presudnog značaja bit će dalje ponašanje Srpske pravoslavne crkve prema Islamskoj zajednici - navodi se u izjavi muftije Zukorlića dostavljenoj medijima.

Rijaset Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis-ul-ulema Adem Zilkić izjavio je da je "Bogu ugodno kad se čovjek kaje i zatraži oprost".

- Bogu je još ugodnije kada čovjek čovjeku prašta, zato neka Vam je prosto, da nas Svevišnji podrži da se međusobno ne vrijeđamo i da životna iskušenja i sreću podijelimo u miru i potovanju - navodi se u saopćenju Rijaseta.

Filozofija islama

On je to kazao odgovarajući na pitanje srbijanskih novinara o tome šta bi poručio Srbima na Kosovu.

- Oni su postali manjina u vlastitoj zemlji. A s druge strane, mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umiju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima. To je filozofija islama. Zato je jako teško tim ljudima koji žive nesigurnim životom na Kosovu - kazao je patrijarh Irinej.

U izjavi za "Dnevni avaz" glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer ef. Zukorlić jučer je najoštrije osudio izjavu patrijarha Irineja, istakavši da ona predstavlja poziv na genocid nad muslimanima!

- To je sasvim jasno, jer se kaže da su muslimani prihvatljivi samo kada su manjina. Po patrijarhu Irineju, samo tada su korektni. Ovo prijeti našem golom opstanku. Ako neko ima program da muslimane učini manjinom i tamo gdje smo većina, onda se to zove genocid. Tako nam u sjećanje dolazi Srebrenica, jer je to bio dio programa. Ovakva izjava izaziva zabrinutost muslimana Srbije, posebno tamo gdje su većina u Srbiji kao što su Sandžak i Preševska dolina, gdje žive Albanci - ističe muftija Zukorlić.

Medvjeđa usluga

Tvrdi da su ovakve izjave poglavara SPC-a dio ukupnog odnosa Srbije prema muslimanima i islamu još od Ilije Garašanina i njegovog "Načertanija". Po Zukorliću, "patrijarh samo nije bio dovoljno iskusan, pa je rekao ono što misli".

Ma koliko ovo bila velika prijetnja samim muslimanima, dodaje muftija Zukorlić, ovo je medvjeđa usluga SPC-u.

- Ovo je veliki udarac Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja se pokušava predstaviti kao pozitivan faktor na ovim prostorima i kao neko ko želi saradnju s drugim vjerskim zajednicama. Patrijarh Irinej je od prvog dana predstavljen kao ekumenski patrijarh. Ovim izjavama on je povukao kola 20 godina unazad i morat će se mnogo potruditi da ih vrate na tačku od prije dva dana - naveo je Zukorlić.

Muslimani su dobri samo kada su slabi

Prema Zukorliću, dio širokog programa jeste i najnovije nastojanje da se Sandžak dodatno razbije kako bi se stvorile okolnosti u kojima bi Bošnjaci po svaku cijenu bili u manjini.

- Muslimani su dobri kada su slabi i kada nemaju nikakvog utjecaja. Nije slučajno spomenuto i podizanje glave. Patrijarhu trebaju ljudi poput Adema Zilkića i porodice Jusufspahić. Spuštene glave valjaju i patrijarhu, vlastima u Srbiji i cijeloj Srbiji. U suprotnom, prema patrijarhovom modelu, treba poduzeti mjere kojim će se muslimanima oboriti glave - zaključuje Zukorlić.

Tražimo izvinjenje

- Mi patrijarhu nudimo izlaz iz ove neugodne situacije u izvinjenju. Vidjet ćemo kako će se ponašati. Ako uputi izvinjenje, onda bi to bio pozitivan znak, onda bi se izjave mogle smatrati greškom, a ne programom. Ako ne bude izvinjenja, onda je to program SPC-a. To će biti jasno. Mi ćemo se prema tome onda odrediti. Bit ćemo prisebni. Nastavit ćemo se boriti za naš identitet i goli opstanak - naveo je muftija Zukorlić.

(Iz Avaza)

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 00:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
On se izvinio, ali je rekao istinu, recite mi makar jednu zemlju u svijetu gdje muslimanska većina ne pritišće nemuslimansku manjinu. BiH i Kipar izuzimam iz ovoga zbog specifičnog uređenja.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 00:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
ne dopada mi se novi patrijarh, u prvih 7 dana napravio je skandal, bespotrebno komentarisanje muslimana, u ovih nekoliko dana imao je vise obracanja na televiziji nego pokoji patrijarh pavle za 20godina sluzbovanja...
mozda grijesim, ali novi patrijarh mi se cini vlastoljubiv :(

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 00:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
nije ni cudo da prica takve stvari kad je i sam Isus slican:

Citiraj:
Postoji jedan vrlo ozbiljan nedostatak u Hristovom moralnom liku, po mom mišljenju, a to je da je on verovao u pakao. Lično ne verujem da bilo ko, ko je zaista duboko human, može verovati u večnu kaznu. Ali Hrist je očito, kako je rečeno u jevanđeljima, verovao u večnu kaznu. I stalno se iznova nailazi na scene njegovog osvetničkog besa prema onima koji odbijaju da slušaju njegove propovedi. To je stav uobičajen za propovednike, ali u ovom slučaju narušava vrhunsko savršenstvo Hristovog lika.
Kod Sokrata, na primer, nećete naići na takav stav. On je sasvim blag i uljudan prema ljudima koji ne žele da ga slušaju. Takav odnos je po mom mišljenju dostojniji jednog mudraca, nego da nastupi sa ogorčenjem.
U jevanđelju postoji mesto na kojem Hrist kaže:»Vi zmije, vi otrovnice, nećete izbeći prokletstvo pakla.« Tako je govorio ljudima kojima se nije dopalo njegovo učenje. Po meni, to baš nije najbolji način ophođenja. Ovakvih pretnji paklom ima mnogo. Postoji, naravno, i onaj poznati odeljak o grehu protiv Svetog Duha:»Ko god govori protiv Svetog Duha, neće mu biti oprošteno ni na ovom ni na onom svetu.« Ovaj tekst je prouzrokovao neopisivo mnogo jada na svetu, jer su mnogi smatrali da su se ogrešili o Svetoga Duha i da im to neće biti oprošteno, ni na ovom ni na onom svetu. Zaista ne verujem da bi osoba sa odgovarajućim stepenom dobrote u svojoj naravi, usadila takav strah i užas u ljude.
Zatim Hrist kaže:»Čovekov sin će poslati svoje anđele, i oni će sakupiti u njegovom kraljevstvu sve ono što je grešno, i one koji čine nepravdu, i baciće ih u vatreno ždrelo; i tamo će se čuti zapomaganje i škrgut zuba«. To nastavlja da se ređa iz jednog stiha u drugi i čitalac počinje da oseća izvesno zadovoljstvo onoga koji to izgovara. Zašto bi inače to toliko ponavljao. Zatim, svi se sigurno sećate ovaca i koza; i kako će on, kada se vrati po drugi put, odvojiti ovce od koza, i reći će kozama:»Dalje od mene, vi prokleti, u plamen večni.« Zatim nastavlja:»I one će otići u večni plamen«, pa kaže:»Ako ti ruka zgreši, odseci je; bolje da se vratiš u život sakat, nego da sa dve ruke odeš u pakao, u plamen koji se nikada ne gasi. Gde crv ne umire i gde se vatra ne gasi.« On i to ponavlja više puta. Moram reći da je cela doktrina paklene vatre kao kazne za greh, doktrina okrutnosti. To je doktrina koja unosi okrutnost u svet. Generacije su stradale pod najstrašnijim mukama inkvizicije zbog ove doktrine i Hrist iz jevanđelja bi svakako trebalo da se smatra delimično odgovornim za to. Tu je i primer gadarenskih svinja. Zaista nije bilo ljubazno prema svinjama učiniti da se u njih uvuku duhovi koji ih nateraju da se sjure niz breg u more. Hrist je bio svemoćan i mogaoje jednostavno naterati đavole da odu; ali on je odlučio da ih pošalje da uđu u svinje. Zatim tu je i čudna priča o smokvinom stablu, koja me je uvek zbunjivala. Sećate se šta je bilo sa tim smokvinim stablom:»Bio je gladan; i videvši smokvino stablo nedaleko, on je prišao ne bi li na njemu šta slučajno našao; i kad je došao do nje, nije našao ništa osim listova, jer još nije bilo vreme smokava. I Isus je rekao:»Da više nikada niko ne okusi s tebe ploda«, i Petar mu
reče:»Gospodaru, pogledaj smokvu koju si prokleo, osušila se.«« Ako nije bilo pravo vreme u godini za smokve, zaista ne bismo mogli da za to krivimo stablo. Zaista ne osećam da bilo u mudrosti, bilo u vrlini Hrist zauzima tako visoko mesto kao neki drugi ljudi koje istorija poznaje. U tom pogledu bih iznad njega stavio Budu i Sokrata.

by Bertrand Rasel

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 01:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tipično parafraziranje od tog Bertrand, trebamo se zapitati da li u vrijeme strašnog suda treba da bude lakše Sodomi i Gomori nego gradu onom koji ne sluša Hristove riječi.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 01:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Tipično parafraziranje od tog Bertrand, trebamo se zapitati da li u vrijeme strašnog suda treba da bude lakše Sodomi i Gomori nego gradu onom koji ne sluša Hristove riječi.

nisu svi koji ne slusaju Hrista Sodoma i Gomora ;)

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 01:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znaćemo kada stanemo pred Tvorca.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 04:17 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
google lazarević je napisao:

Citiraj:
Postoji jedan vrlo ozbiljan nedostatak u Hristovom moralnom liku, po mom mišljenju, a to je da je on verovao u pakao. Lično ne verujem da bilo ko, ko je zaista duboko human, može verovati u večnu kaznu. Ali Hrist je očito, kako je rečeno u jevanđeljima, verovao u večnu kaznu. I stalno se iznova nailazi na scene njegovog osvetničkog besa prema onima koji odbijaju da slušaju njegove propovedi. To je stav uobičajen za propovednike, ali u ovom slučaju narušava vrhunsko savršenstvo Hristovog lika.
Kod Sokrata, na primer, nećete naići na takav stav. On je sasvim blag i uljudan prema ljudima koji ne žele da ga slušaju. Takav odnos je po mom mišljenju dostojniji jednog mudraca, nego da nastupi sa ogorčenjem.
U jevanđelju postoji mesto na kojem Hrist kaže:»Vi zmije, vi otrovnice, nećete izbeći prokletstvo pakla.« Tako je govorio ljudima kojima se nije dopalo njegovo učenje. Po meni, to baš nije najbolji način ophođenja. Ovakvih pretnji paklom ima mnogo. Postoji, naravno, i onaj poznati odeljak o grehu protiv Svetog Duha:»Ko god govori protiv Svetog Duha, neće mu biti oprošteno ni na ovom ni na onom svetu.« Ovaj tekst je prouzrokovao neopisivo mnogo jada na svetu, jer su mnogi smatrali da su se ogrešili o Svetoga Duha i da im to neće biti oprošteno, ni na ovom ni na onom svetu. Zaista ne verujem da bi osoba sa odgovarajućim stepenom dobrote u svojoj naravi, usadila takav strah i užas u ljude.
Zatim Hrist kaže:»Čovekov sin će poslati svoje anđele, i oni će sakupiti u njegovom kraljevstvu sve ono što je grešno, i one koji čine nepravdu, i baciće ih u vatreno ždrelo; i tamo će se čuti zapomaganje i škrgut zuba«. To nastavlja da se ređa iz jednog stiha u drugi i čitalac počinje da oseća izvesno zadovoljstvo onoga koji to izgovara. Zašto bi inače to toliko ponavljao. Zatim, svi se sigurno sećate ovaca i koza; i kako će on, kada se vrati po drugi put, odvojiti ovce od koza, i reći će kozama:»Dalje od mene, vi prokleti, u plamen večni.« Zatim nastavlja:»I one će otići u večni plamen«, pa kaže:»Ako ti ruka zgreši, odseci je; bolje da se vratiš u život sakat, nego da sa dve ruke odeš u pakao, u plamen koji se nikada ne gasi. Gde crv ne umire i gde se vatra ne gasi.« On i to ponavlja više puta. Moram reći da je cela doktrina paklene vatre kao kazne za greh, doktrina okrutnosti. To je doktrina koja unosi okrutnost u svet. Generacije su stradale pod najstrašnijim mukama inkvizicije zbog ove doktrine i Hrist iz jevanđelja bi svakako trebalo da se smatra delimično odgovornim za to. Tu je i primer gadarenskih svinja. Zaista nije bilo ljubazno prema svinjama učiniti da se u njih uvuku duhovi koji ih nateraju da se sjure niz breg u more. Hrist je bio svemoćan i mogaoje jednostavno naterati đavole da odu; ali on je odlučio da ih pošalje da uđu u svinje. Zatim tu je i čudna priča o smokvinom stablu, koja me je uvek zbunjivala. Sećate se šta je bilo sa tim smokvinim stablom:»Bio je gladan; i videvši smokvino stablo nedaleko, on je prišao ne bi li na njemu šta slučajno našao; i kad je došao do nje, nije našao ništa osim listova, jer još nije bilo vreme smokava. I Isus je rekao:»Da više nikada niko ne okusi s tebe ploda«, i Petar mu
reče:»Gospodaru, pogledaj smokvu koju si prokleo, osušila se.«« Ako nije bilo pravo vreme u godini za smokve, zaista ne bismo mogli da za to krivimo stablo. Zaista ne osećam da bilo u mudrosti, bilo u vrlini Hrist zauzima tako visoko mesto kao neki drugi ljudi koje istorija poznaje. U tom pogledu bih iznad njega stavio Budu i Sokrata.

by Bertrand Rasel

sto je slican, zato sto stoji izbor ispred tebe...Rusel ko Rusel, i sam kaze da mu pola nije jasno, a pokusava da skonta duhovne poruke iz smokve, svina i ostalih stvari koje je nabroja, a razmislja na filozofski nacin..ne ide to tako....bas se slatko nasmijem na njegovu interpretaciju.. cudi me da cova nije pogledao koliko puta Isus prica o ljubavi i vjecnom zivotu.. :evil3:

sto se tice novog patrijarha vrijeme ce pokazati, mada eto pocetak vec govori nesto o njegovom duhovnom zivotu...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 20:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50

po čemu je to isus sličan i znaš li ti išta o isusu?
ili samo o isusu znaš od likova koji o njemu jednako kao ti ništa ne znaju?
kad već tvrdiš takve gluposti onda svoje tvrdnje bar pokušaj nečim potkrijepit ili se ne upuštaj u nešto o čemu nemaš pojma.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

kad već tvrdiš takve gluposti onda svoje tvrdnje bar pokušaj nečim potkrijepit ili se ne upuštaj u nešto o čemu nemaš pojma.

za ono sto sam tvrdila ima sasvim dovoljno informacija u citatu, ukljucujuci Isusove rijeci licno.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 22:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

za ono sto sam tvrdila ima sasvim dovoljno informacija u citatu, ukljucujuci Isusove rijeci licno.

koje isusove riječi lično i kakve veze citat ima sa isusom?
blage veze ti nemaš, kao ni taj čije gluposti citiraš. taj se čak nije potrudio ni da prevede riječ gehena niti da shvati smisao i značenje te riječi, a ne da nešto dublje analizira.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

procitaj ponovo pa ces vidjeti.

mary juana je napisao:
blage veze ti nemaš, kao ni taj čije gluposti citiraš. taj se čak nije potrudio ni da prevede riječ gehena niti da shvati smisao i značenje te riječi, a ne da nešto dublje analizira.

pa hajde ti nam objasni. i boga ti, probaj da ne zvucis tako nadr**** prepotentno.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 01:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

procitaj ponovo pa ces vidjeti.

mary juana je napisao:

pa hajde ti nam objasni. i probaj da ne zvucis tako nadr**** prepotentno.

nemam ja šta ponovo pročitati ni vidjeti ti si izjavila ovu tvrdnju:"nije ni cudo da prica takve stvari kad je i sam Isus slican" što implicira da poznaješ isusa odnosno njegovo učenje, pošto isusa poznajemo isključivo kroz bibliju daj nam neki biblijski stavak koji potvrđuje tvoje tvrdnje.

isus niti je vjerovao u pakao niti se on bilo gdje u biblij pominje, a kamoli vječno mučenje, to je smješno i to govori koliko ovaj kojim se ti oduševljavaš nema pojma.
ako biblija govori o nečem vječnom to je isključivo o vječnom životu i vječnoj smrti nigdje se ne pominje nikakvo vječno mučenje.
pakao (had, šeol, gehena)

"had" što otprilike znači "nevidljivo mjesto" javlja se 10 puta u hrišćanskim grčkim pismima(novi zavjet) i to u matej 11:23; 16:18; luka 10:15; 16:23; dj. ap. 2:27, 31; otkrovenje 1:18; 6:8; 20:13, 14.
u djelima apostolskim 2:27 petrovo citiranje psalma 16:10 pokazuje da je had ekvivalentan šeolu i da se odnosi na opšti grob čovječanstva (za razliku od grčke riječi taphos, pojedinačni grob). latinska riječ koja odgovara hadu jeste infernus (ponekad inferus) ona znači "ono što leži ispod; donje područje" i dobro pokriva smisao o opštem grobu. stoga je to odgovarajući prijevod blizak grčkom i hebrejskom izrazu.
u nadahnutim pismima riječi "had" i "šeol" povezane su sa smrću i mrtvima, a ne sa životom i živima (otkrovenje 20:13). te riječi same po sebi ne nose misao ili naznaku o užitku ili boli.

šeol se javlja na 66 mjesta u biblij i da skratim da ne navodim tih 66mjesta. iako je ponuđeno nekoliko mogućih derivacija hebrejske riječi she'ohl, ona je očigledno izvedena iz hebrejskog glagola sha'al koji znači "pitati" ili "tražiti". to bi ukazivalo na to da je šeol mjesto (ne stanje) koje traži ili zahtjeva sve bez razlike, jer u sebe prima mrtve iz ljudskog roda (1. mojs. 37:35; isajia 7:11). ono je u zemlji i uvjek se povezuje s mrtvima te, jednostavno rečeno, označava opšti grob čovječanstva, odnosno zemaljsko (ne morsko) područje mrtvih.za razliku od toga hebrejska riječ gaver označava pojedinačni grob ili ukopno mjesto (1. mojs.23:4, 6, 9, 20).

pojam gehena ili dolina hinom koristi se simbolički, gehena je u to vrijeme bila mjesto slično nekoj današnjoj deponij smeće i sve što je bilo trulo nepotrebno i zarazno poput trupla uginulih životinja uništavalo se spaljivanjem na mjestu koje se zvalo gehena i tu je uvjek tinjala vatra i vidio se dim uostalom kao i u današnjim deponijama, nešto kao jerusalemska deponija. stoga se osuda zlih metaforički naziva gehinnom, evo biblijski redci koji se vezuju uz tu riječ:matej10:28; 23:15; 23:33; 5:22, 29, 30; marko9:43, 45, 47; luka12:5; jakov3:6
bitno je naglasiti da ni životinje ni ljude nije se žive bacalo u gehinnom da bi bili živi spaljeni odnosno da bi ih se mučilo. dakle, to mjesto nikako ne može predstavljati nevidljivo područje u kojem se ljudske duše vječno muče u doslovnoj vatri ili ih vječno napadaju crvi koji ne mogu uginuti. budući da je mrtvim zločincima koje se također tamo bacalo bio uskraćen doličan pokop u spomen-grob, simbol nade u uskrsnuće, isus i njegovi učenici koristili su izraz gehena u značenju vječno uništenje, brisanje iz postojanja u božijem univerzumu, odnosno "druga smrt", vječna kazna što otprilike znači nema mogućnosti za uskrsenje.

evo i neki redci koji se vezuju uz tu famoznu riječ pakao koja i ne postoji u biblij a dokazuju slijedeće da pakao (had, šeol):
A. nije doslovno mjesto vatrenih muka
dok je patio job je molio da ode tamo (job 14:12)
mjesto neaktivnosti (psalm6:5; prop. 9:10; isaia 38:18,19)
isus je uskrsnuo iz groba, pakla (dj. 2:27, 31, 32; psalm 16:10)
pakao će predati ostale mrtve, bit će uništen (otkrovenje 20:13, 14)
B. vatra je simbol uništenja
odrezanje u smrt predočeno vatrom (matej 25:41, 46; 13:30)
nepokajničke zle osobe zauvjek uništene, kao vatrom (hebrejima 10:26, 27)
vatreno "mučenje" sotone zapravo je vječna smrt (otkrovenje 20:10, 14, 15)
C. priča o bogatašu i lazaru nije dokaz za vječne muke
vatra doslovna koliko i abrahamova prsa (luka 16:22-24)
tama je suprotnost za abrahamovu naklonost (matej 8:11, 12)
uništenje babilona nazvano vatrenim mučenjem (otkrovenje 18:8-10, 21)

pa ako ti se da, bibliju u ruke i izučavaj i uvjeravaj se jer to je jedini način da nešto saznaš, a ne pisat gluposti o kojima nemaš pojma ili citirat druge bez da se uvjeriš u njihovu kompetentnost za to o čemu pišu.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 01:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

citala sam ja Bibliju nekad, doduse povrsno, kao neku bajku..i imala sam vjeronauku u skoli, i tu je bila sasvim druga prica o paklu od one koju ti propagiras..kako god, izgleda da vecina Hriscana vjeruje u pakao, a nesumnjivo je sve to imalo veliki uticaj na inkiviziciju, da ne spominjem ustrasenost ljudi koja je tako cesto imala pretjerane razmjere pa je donijela daleko vise stete po psihicko zdravlje nego koristi.

i da, u Raselovoj kopiji Biblije pisu one stvari koje je naveo, zaista nemam razloga da sumnjam u to..cuj, Rasel da izmislja fore i fazone koji kao ne postoje u "pravoj" Bibliji :lol:
ne, ne da mi se citati ponovo Bibliju, ali uvijek cu rado procitati sta su najumniji ljudi koji su detaljno studirali tu knjigu i njen uticaj na drustvo pisali o njoj. stedi vrijeme i otklanja opasnost od zabluda :D

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 02:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana, kako nema pakla? Pa sotona je iskušavao Gospoda Isusa Hrista. Gospod Isus Hristos je izgonio nečastive iz ljudi. To zlo mora da postoji negdje.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 02:50 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
citala sam ja Bibliju nekad, doduse povrsno, kao neku bajku..i imala sam vjeronauku u skoli, i tu je bila sasvim druga prica o paklu od one koju ti propagiras..kako god, izgleda da vecina Hriscana vjeruje u pakao, a nesumnjivo je sve to imalo veliki uticaj na inkiviziciju, da ne spominjem ustrasenost ljudi koja je tako cesto imala pretjerane razmjere pa je donijela daleko vise stete po psihicko zdravlje nego koristi.

i da, u Raselovoj kopiji Biblije pisu one stvari koje je naveo, zaista nemam razloga da sumnjam u to..cuj, Rasel da izmislja fore i fazone koji kao ne postoje u "pravoj" Bibliji :lol:
ne, ne da mi se citati ponovo Bibliju, ali uvijek cu rado procitati sta su najumniji ljudi koji su detaljno studirali tu knjigu i njen uticaj na drustvo pisali o njoj. stedi vrijeme i otklanja opasnost od zabluda :D

nije ponta da li je Rusel izmislio, vec da pogresno interpretira...a cilj njegove interpretacije je "daj da osamarim Boga"...

Fiki, to zlo postoji ali ce jednog dana biti unisteno, a ne postavljeno na rostilj (pojam "pakao") pa da se vjecno okrece..

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 08:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

citala sam ja Bibliju nekad, doduse povrsno,ali uvijek cu rado procitati sta su najumniji ljudi koji su detaljno studirali tu knjigu i njen uticaj na drustvo pisali o njoj. stedi vrijeme i otklanja opasnost od zabluda :D

možda je taj tvoj lik uman ali bibliju po onome što iznosi nije nikad otvori, ustvari vidio je bibliju poput tebe, a to kao i da nije.
mary juana, kako nema pakla? Pa sotona je iskušavao Gospoda Isusa Hrista. Gospod Isus Hristos je izgonio nečastive iz ljudi. To zlo mora da postoji negdje.

kakve veze filo imaju demoni koje je hristos izgonio sa paklom, sotona i demoni su duhovna bića kao i anđeli, međutim cilj sotone i demona je da kleveću i lažu na boga oni su ti koji u ljude usađuju lažne predožbe o bogu, oni su ti koji kleveću.
uostalom izvori iz kojih ti i ostali nazovi hrišćani poznaju boga oca i hristosa sve su samo ne biblijski.

da bi čovjek znao koja je novčanica lažna, nije potrebno da zna kako izgleda svaki pojedini falsifikat, dovoljno je da zna kako izgleda i da može prepoznati pravu to jest orginal, samim tim će prepoznati i svaki falsifikat.
tako i vjera odnosno hrišćanstvo, ako znate, ako proučavate bibliju i redovno je čitate, lako će te otkrit kad vas lažu i varaju, prema tome tu nema mnogo mudrovanja već bibliju u ruke i sami se uvjeravajte.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 13:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Šta je tama najkrajnja gdje se čuje plač i škrgut zuba, ako ne sami pakao?

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 15:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Šta je tama najkrajnja gdje se čuje plač i škrgut zuba, ako ne sami pakao?

moraš pronaći taj citat u biblij plač i škrgut zuba se pominje u luki 13:28 i taj stavak nema veze s paklom već se odnosi na one koji ulaze na uska vrata odnosno put u vječni život i na one koji neće moći ući na ta vrata jer nisu zaslužili, odnosno oni koji idu u smrt.
također se pominje i u mateju 8:12; 13:42; 22:13; 24:51; 25:30. također u istom kontekstu, svaki put se to spominje u kontekstu uništenja odnosno vječne smrti, jer kako sam već u onom podužem postu objasnio vidljivo je da se i vatra pominje kao metafora kraja i uništenja.
ustvari naveo sam ti stavke pa sam vidi u kom su kontekstu napisani.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 22:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa to je onda nagrada od Boga za sve nepravednike, prekinuto postojanje umjesto vječnih muka, bolova i patnji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 117 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]