šta ja to banalizujem? vi ste ti koji banalizujete, a ja iznosim mišljenje astronoma, fizičara i ljudi koji se bave svenirom i koji su zadivljeni redom i harmonijom, ali eto macro i elvis su kompetentnij od naučnika svjetskog glasa.
ali pošto vam nisu bile dovoljne precizne izjave tri naučnika, evo još malo činjenica:prokomentiravši specijalne okolnosti
reda i zakona koje su tako uočljive u svemiru, časopis
science news primjećuje: "razmatranja tih stvari uznemiruje kosmologe jer izgleda da takve posebne i precizne okolnosti nisu mogle nastati slučajno. jedan način riješavanja tog pitanja jeste da se kaže kako je cijela stvar smišljena i u domeni je božanske providnosti".
univerzalni zakoni upravljaju postojećom materijom. no, odakle je proizašla sva ta materija?
u svojoj knjizi
cosmos, carl sagan kaže: "na početku ovog svemira nije bilo galaksija, zvijezda ili planeta, života ili civilizacija". govoreći o promjeni iz tog stanja u sadašnji svemir, on je opisuje kao "najizvanredniju preobrazbu materije i energije koju smo ikad imali prednost opaziti".
u tome je ključ razumjevanja kako je nastao svemir: u to je sigurno bila uključena preobrazba energije i materije. taj je odnos potvrđen einsteinovom glasovitom formulom, E=mc* (energija jednako masa puta brzina svjetlosti na [*kvadrat]). jedan od zaključaka koji proizilaze iz te formule jeste da energija može proizvesti materiju, te da golema energija može nastati iz materije. atomska bomba dokazuje posljednje. zato je astrofizičar josip kleczek izjavio: "većina, a možda i sve elementarne čestice, možda su nastale materijalizacijom energije".
tako postoji znanstveni dokaz da je izvor beskrajne energije posjedovao građu za stvaranje svemira. biblijski pisac isajia zapazio je da je taj izvor energije živa i inteligentna osoba rekavši: "zbog obilja pokretačke snage, jer je jake moći, ne izostaje ni jedno od [nebeskih tijela]". s biblijskog stanovništva, dakle, izvor neograničene energije ili snage je onaj kojega se opisuje u knjizi postanka 1:1 "u početku bog je stvorio nebo i zemlju".
primjetimo što je u tom kontekstu rekao glasoviti profesor fizike freeman dyson, on se izjasnio ovako: "što više istražujem svemir i proučavam pojedinosti njegove izgradnje, to više dokaza nalazim da je svemir u nekom smislu morao znati da mi dolazimo" (ovde se misli na uslove da bi život uopšte bio moguć).
profesor dyson još priznaje: "kao naučnik koji je bio školovan u načinu razmišljanja i govorenja 20. stoljeća, a ne 18., ne tvrdim da izgradnja svemira dokazuje postojanje boga. samo tvrdim da je izgradnja svemira spojiva sa pretpostavkom da inteligencija igra bitnu ulogu u njegovu funkcionisanju". njegova izjava sigurno otkriva skeptičan stav našeg vremena. no, ako se na taj skepticizam ne obaziremo, zapažamo da postoji vrijedan pažnje sklad između savremene znanosti i biblijskog objašnjenja da je "u početku bog stvorio nebo i zemlju.
za kraj citiraću još jednog glasovitog naučnika, riječ je o kosmologu paul davies koji kaže:
"izgleda da se kosmička drama odvija prema nekom unaprijed napisanom scenariju - pažljivo sastavljenom planu (...). živi svijet nije rezultat slučajnog slijeda događaja,
nego primjene izvanredno usklađenih matematičkih zakona".znanstvena istraživanja moguća su zato što u materijalnom svijetu vlada izniman red i zato što se u danim okolnostima energija i materija ponašaju uvjek na isti, predvidiv način.
taj se red može izrazit temeljnim zakonima matematike, hemije, fizike i drugih prirodnih znanosti. kad ne bi bilo tog reda, ne bi bilo ni znanstvenog istraživanja, razvoja tehnologije, a ni samog života.
nakon svega što sam napisao i nakon glasovitih naučnih imena koje sam pomenuo, nakon svih poznatih činjenica iz oblasti prirodnih znanosti u najširem smislu, trebalo bi da su u pravu elvis i macro i da uvjere nekog kako je svemir slučajno nastali haos bez ikakvog reda i smisla

btw
zamjesto smajlija koji koluta očima, mogao je komotno ići onaj što se grohotom smije.