Hristov je napisao:
Elvis,
Dok se ne prihvatimo konkretnih primjera nema sanse da se razumijemo, jer ti citavo vrijeme govoris o zlostavljanju a ja o necemu sto cu navesti u iducem primjeru.
Npr. tinejdzeri pokazuju jednu dozu nestrpljenja prema majci, dosta nas je znalo odbrusiti majci, reci da je dosadna, izderemo se na nju a jadna majka ni kriva ni duzna. Znaci recimo nismo zlostavljani ali tako postupamo prema majci, a da nijednog trenutka ne razmisljamo o tome da li je to lose ili ne, niti imamo razloga da se zamaramo time. I onda uzmemo Pismo, nadjemo gdje kaze: "Postuj oca i majku", i pocnemo razmisljati o nasem tretmanu majke, i tu nam pukne srce, i odlucimo da to nikad vise ne radimo. I tu pocinje promjena. Znaci nikad nismo bili suoceni sa svojim postupcima i onda odjednom paf! stajemo pred ogledalo i gledamo se kakvi smo. E sad, ako povjerujes u te rijeci, neces vise to ciniti, a ako kazes: "Bog ne postoji, sta me briga", onda naravno ne poklanjas paznju tim rijecima.
Isto tako kradja. Vidimo nesto lijepo, i odmah razmisljamo kako da dodjemo do toga. Ni govora o casti, kodeksu i sl. jednostavno to nije sadrzaj nase svijesti, ne postavljamo se pitanje je li to ok. I onda uzmes Pismo i procitas "Ne ukradi!", i pocnemo razmisljati o tome. I opet isto kao i sa ostalim zapovijestima, ako ne vjerujes u Bog vjerovatno ces se nasmijati i nastaviti dalje sa kradjom.
Pade mi na um jedan slucaj iz WWII, Njemac usao u opustosenu kucu. Trebao mu konac da sasije odjecu, i on uzme konac obavi posao i odluci da ga ponese sa sobom. Kad je izasao iz kuce i vec krenuo dalje, sine mu misao da je uzeo konac koji ne pripada njemu. I vrati se i ostavi konac gdje je nasao.
A ovo je jos bolje. Taj isti covjek je odlucio da radije umre nego da prekrsi Boziju zapovijest "Ne ubij". I otisao u rat sa laznim pistoljem, rizikujuci da bude izveden pred ratni sud i streljan. I covjek se vratio na kraju rata ziv i zdrav (bio je blizu Staljingrada) a u njegovom gradu samo njegova zgrada i jos par zgrada oko njegove ostale netaknute..
jel ti stvarno vjerujes da ljudi ne mogu ispravno postupati ako ne citaju bibliju? ona je samo jedan od putokaza koje donosi zivot. za proces identifikacije, kao ogledalo, mogu posluziti postupci drugih ljudi, ne samo knjige.