banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 14:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Stari Zavjet
PostPoslato: 20 Jan 2010, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Boksi je napisao:
Uglavnom jedini grijeh pomenutih plemena i naroda, koji nestadoše pod izrailjskim mačem, bio je taj da su se našli na putu Odabranog naroda, i da su poštovali neke druge bogove.

Ne bi se reklo da je jedini grijeh tih naroda bio to. Ako proucavas istoriju, vidjeces da su Egipcani(Misirci) koji su bili neznabosci(postovaoci paganskih bogova) drzali Izraelce 400 godina u ropstvu da grade im hramove, piramide i ostale fizicke besplatne radove pod najtezim uslovima. Za to vrijeme su ih tjerali da rade najteze poslove i na hiljade ih je umrlo. Ubijali su njihovu djecu, sjetimo se kako je Mojsije jedini prezivio i kasnije izveo Izraelce iz Egipatskog ropstva. Slicno je bilo i sa ostalim narodima. Ti paganski narodi su zrtvovali svoju djecu i ljude njihovim bogovima i zbog toga sto su radili takva zla Bog je dozvolio Izraelcima da ih unistavaju. Znaci nije bilo bez razloga. Jer svi ti neznabozacki hramovi, medju kojima i piramide su sagradjeni krvlju i znojem nevinih i Bog je morao biti protiv toga. Osim toga, ljudske zrtve i ostale grozote koje su radili neznabozacki paganski narodi su morali biti unisteni bas kao i fasizam.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 18:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
jellyfish je napisao:
Ne bi se reklo da je jedini grijeh tih naroda bio to. Ako proucavas istoriju, vidjeces da su Egipcani(Misirci) koji su bili neznabosci(postovaoci paganskih bogova) drzali Izraelce 400 godina u ropstvu da grade im hramove, piramide i ostale fizicke besplatne radove pod najtezim uslovima. Za to vrijeme su ih tjerali da rade najteze poslove i na hiljade ih je umrlo. Ubijali su njihovu djecu, sjetimo se kako je Mojsije jedini prezivio i kasnije izveo Izraelce iz Egipatskog ropstva. Slicno je bilo i sa ostalim narodima. Ti paganski narodi su zrtvovali svoju djecu i ljude njihovim bogovima i zbog toga sto su radili takva zla Bog je dozvolio Izraelcima da ih unistavaju. Znaci nije bilo bez razloga. Jer svi ti neznabozacki hramovi, medju kojima i piramide su sagradjeni krvlju i znojem nevinih i Bog je morao biti protiv toga. Osim toga, ljudske zrtve i ostale grozote koje su radili neznabozacki paganski narodi su morali biti unisteni bas kao i fasizam.

Ovo mi malo liči na generalizovanje, poput onog "svi su Židovi štetočine", ili "svi su muslimani izdajice svoje pradjedovske vjere". Ako je i bilo slučajeva žrtvovanja djece, ugnjetavanja Izrailjaca i svega ostalog, kakav je to Bog koji dozvoljava da baš SVI pripadnici neke etničke grupe nestanu sa lica zemlje?

Kada su Izrailjci nastupali ka zemlji Kanaanskoj, i dok su mlatili narode koji su tu bili prije njih (nije li to pomalo nalik osvajačkom ratu?), nailazili su vjerovatno i na žene, djecu, starce, bolesne... Nije valjda da su svi zaslužili da umru zato što su se eto njihovi preci klanjali Baalu ili Dogonu umjesto Jahveu?

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa nisu zasluzili svi, ali slicno kao sto su umrli mnogi nevini Nijemci, Japanci, Amerikanci, Jugosloveni...., da bi se zaustavio fasizam tako je i sa ovim. Naravno, uvijek postoji stradanje nevinih, jer je nemoguce izbjeci to. Isus je bio bozji sin pa je stradao. Znaci, nije garancija da ako je neko pravedan ne strada. Ovdje ti samo pisem o razlozima zasto su neke stvari dopustene u tom vremenu od strane Boga od kojih se mi danas gnusamo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Elvis Presley je napisao:
Moguce bi bilo izbjeci to jedino ako bi se izolovao od ljudi i zivio samacki i poptuno asketski. Ali mislim da sam Isus to ne zahtjeva od ljudi.
Jednostavno ljudski odnosi i ljudska priroda su suprotni bozijim zapovjestima. To sto ti pominjes su okolnosti, ono sto se ne desi.
Ali hajde sad zamisli prosjecan zivot prosjecnog covjeka u danasnje vrijeme. Njegovo ponasanje, djelovanje i razmisljanje. Nadji mi jednog koji djeluje totalno i iskljucivo po Isusovim nacelima i ja cu ti priznati da sam pogrijesio.

Nije mi jasno zasto citavo vrijeme uzimas ekstreme... Ne radi se o totalnom i iskljucivom djelovanju po Isusovim nacelima nego barem o pokusaju, koji nije prisutan. Znaci nije problem u nedostatku 100% vec u trenutnih 0% i nepostojanju zelje da se predje na 1%. Kakvog smisla onda ima prica o nemogucnosti drzanja 100% Hristovih rijeci kad ne postoji zelja ni da se drzi 1%? Nadam se da sam sad bio jasniji.

Boksi, mozes li mi odgovoriti na pitanje koje sam ti postavio u ovom postu?

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 20 Jan 2010, 20:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 20:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Boksi je napisao:
Nije valjda da su svi zaslužili da umru zato što su se eto njihovi preci klanjali Baalu ili Dogonu umjesto Jahveu?

jellyfish ti je odlicno objasnio a ti opet napises to...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 20:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hristov je napisao:
Moguce bi bilo izbjeci to jedino ako bi se izolovao od ljudi i zivio samacki i poptuno asketski. Ali mislim da sam Isus to ne zahtjeva od ljudi.
Jednostavno ljudski odnosi i ljudska priroda su suprotni bozijim zapovjestima. To sto ti pominjes su okolnosti, ono sto se ne desi.
Ali hajde sad zamisli prosjecan zivot prosjecnog covjeka u danasnje vrijeme. Njegovo ponasanje, djelovanje i razmisljanje. Nadji mi jednog koji djeluje totalno i iskljucivo po Isusovim nacelima i ja cu ti priznati da sam pogrijesio.

Nije mi jasno zasto citavo vrijeme uzimas ekstreme... Ne radi se o totalnom i iskljucivom djelovanju po Isusovim nacelima nego barem o pokusaju, koji nije prisutan. Znaci nije problem u nedostatku 100% vec u trenutnih 0% i nepostojanju zelje da se predje na 1%. Kakvog smisla onda ima prica o nemogucnosti drzanja 100% Hristovih rijeci kad ne postoji zelja ni da se drzi 1%? Nadam se da sam sad bio jasniji.

Boksi, mozes li mi odgovoriti na pitanje koje sam ti postavio u ovom postu?

Pa kad bi se ponasao kao da bog kao takav ne postoji uopste ne bi imao problema sa ovim postotcima i brojkama jer bi se ponasao onako kako ti mislis da je najpravilnije, u skladu sa situacijom, bez nekog nametnutog morala i obrasca ponasanja.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 20:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne razumijem te, u jednom od prethodnih postova si rekao da je ljudska priroda potpuno suprotna Hristovim nacelima a ovdje kazes da bi bez nametanja postupao kako misli da je najpravilnije? :-? Ne mozes polaziti od sebe i reci to sto kazes, mozda bi ti postupio ispravno, ali ovaj svijet ima 6 milijardi ljudi i nisu svi kao ti, zbog njih je potrebno da znaju da postoji Bog i da mu je najvise stalo da postujemo oca i majku i bliznjeg.
Ja vjerujem da ljudi ne prihvataju sliku starozavjetnog Boga i zato vise iz principa odbacuju sve sto kaze Bog u S. Zavjetu, pa cak i zapovijesti o ljubavi prema bliznjem obezvredjuju. Drugacije ja to sebi ne mogu da objasnim, zato je najbolje da otvorenog uma prouce S. Zavjet. To sam i ja uradio, i jedan jedini paragraf mi je takoreci promijenio zivot.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 20:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ne razumijem te, u jednom od prethodnih postova si rekao da je ljudska priroda potpuno suprotna Hristovim nacelima a ovdje kazes da bi bez nametanja postupao kako misli da je najpravilnije? :-? Ne mozes polaziti od sebe i reci to sto kazes, mozda bi ti postupio ispravno, ali ovaj svijet ima 6 milijardi ljudi i nisu svi kao ti, zbog njih je potrebno da znaju da postoji Bog i da mu je najvise stalo da postujemo oca i majku i bliznjeg.

Da, sta ti nije jasno u prvoj recenici?
Nije meni potreban bog da mi kaze da postujem majku i oca. Ali zato u situaciji kada me majka/otac zlostavljaju nametanje bozije zapovjesti postuj majku i oca moze samo meni stetiti i protiviti se ljudskoj prirodi.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 21:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
jellyfish je napisao:
Pa nisu zasluzili svi,

ako je bog nekog izravno uništio onda je zaslužio i za takve nema vaskrsenja. dakle, svi oni koji budu uništeni u harmagedonu, uništeni su zauvjek. nije li dobri bog rekao pravednom lotu prije uništenja sodome i gomore pokaži mi samo jednog pravednog koji ne zaslužuje uništenje i ja ću poštedit ta dva grada lot je mogao da izvede iz grada koga je god on smatrao da zaslužuje ali svi su ga ismijali i svima je omililo zlo (1. mojs 18:20-32; 19:1-25). nije li pravedni noa prije potopa propovjedao i pozivao ljude da mu se pridruže i spasu se, ali su ga svi ismijavali i pravili budalom i zato su izginuli jer su bili kvarni i nisu vjerovali u boga, a vjerni noa sa svojom familijom se spasio (1. mojs.6:1-22; 7:1-24; matej. 24;37-40). tako se i danas propovjeda ali je malo onih koji se odazivaju pozivu božjem na spasenje.
nemojte žrtve ljudskog zla pripisivat bogu, te žrtve će bog ionako uskrsnuti nakon harmagedona i dat im šansu za vječni život sa pravednicima koji će preživjet harmagedon

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 21:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis,

Dok se ne prihvatimo konkretnih primjera nema sanse da se razumijemo, jer ti citavo vrijeme govoris o zlostavljanju a ja o necemu sto cu navesti u iducem primjeru.

Npr. tinejdzeri pokazuju jednu dozu nestrpljenja prema majci, dosta nas je znalo odbrusiti majci, reci da je dosadna, izderemo se na nju a jadna majka ni kriva ni duzna. Znaci recimo nismo zlostavljani ali tako postupamo prema majci, a da nijednog trenutka ne razmisljamo o tome da li je to lose ili ne, niti imamo razloga da se zamaramo time. I onda uzmemo Pismo, nadjemo gdje kaze: "Postuj oca i majku", i pocnemo razmisljati o nasem tretmanu majke, i tu nam pukne srce, i odlucimo da to nikad vise ne radimo. I tu pocinje promjena. Znaci nikad nismo bili suoceni sa svojim postupcima i onda odjednom paf! stajemo pred ogledalo i gledamo se kakvi smo. E sad, ako povjerujes u te rijeci, neces vise to ciniti, a ako kazes: "Bog ne postoji, sta me briga", onda naravno ne poklanjas paznju tim rijecima.

Isto tako kradja. Vidimo nesto lijepo, i odmah razmisljamo kako da dodjemo do toga. Ni govora o casti, kodeksu i sl. jednostavno to nije sadrzaj nase svijesti, ne postavljamo si pitanje je li to ok. I onda uzmes Pismo i procitas "Ne ukradi!", i pocnemo razmisljati o tome. I opet isto kao i sa ostalim zapovijestima, ako ne vjerujes u Bog vjerovatno ces se nasmijati i nastaviti dalje sa kradjom.

Pade mi na um jedan slucaj iz WWII, Njemac usao u opustosenu kucu. Trebao mu konac da sasije odjecu, i on uzme konac obavi posao i odluci da ga ponese sa sobom. Kad je izasao iz kuce i vec krenuo dalje, sine mu misao da je uzeo konac koji ne pripada njemu. I vrati se i ostavi konac gdje je nasao.

A ovo je jos bolje. Taj isti covjek je odlucio da radije umre nego da prekrsi Boziju zapovijest "Ne ubij". I otisao u rat sa laznim pistoljem, rizikujuci da bude izveden pred ratni sud i streljan. I covjek se vratio na kraju rata ziv i zdrav (bio je blizu Staljingrada) a u njegovom gradu samo njegova zgrada i jos par zgrada oko njegove ostale netaknute..

PS: izvinjavam se ako je post malo zbrda-zdola, nisam se bas nesto potrudio da sortiram misli i argumentujem.

Poslednji put menjao Hristov dana 20 Jan 2010, 21:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 21:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Hristov je napisao:
Elvis,

Dok se ne prihvatimo konkretnih primjera nema sanse da se razumijemo, jer ti citavo vrijeme govoris o zlostavljanju a ja o necemu sto cu navesti u iducem primjeru.

Npr. tinejdzeri pokazuju jednu dozu nestrpljenja prema majci, dosta nas je znalo odbrusiti majci, reci da je dosadna, izderemo se na nju a jadna majka ni kriva ni duzna. Znaci recimo nismo zlostavljani ali tako postupamo prema majci, a da nijednog trenutka ne razmisljamo o tome da li je to lose ili ne, niti imamo razloga da se zamaramo time. I onda uzmemo Pismo, nadjemo gdje kaze: "Postuj oca i majku", i pocnemo razmisljati o nasem tretmanu majke, i tu nam pukne srce, i odlucimo da to nikad vise ne radimo. I tu pocinje promjena. Znaci nikad nismo bili suoceni sa svojim postupcima i onda odjednom paf! stajemo pred ogledalo i gledamo se kakvi smo. E sad, ako povjerujes u te rijeci, neces vise to ciniti, a ako kazes: "Bog ne postoji, sta me briga", onda naravno ne poklanjas paznju tim rijecima.

Isto tako kradja. Vidimo nesto lijepo, i odmah razmisljamo kako da dodjemo do toga. Ni govora o casti, kodeksu i sl. jednostavno to nije sadrzaj nase svijesti, ne postavljamo se pitanje je li to ok. I onda uzmes Pismo i procitas "Ne ukradi!", i pocnemo razmisljati o tome. I opet isto kao i sa ostalim zapovijestima, ako ne vjerujes u Bog vjerovatno ces se nasmijati i nastaviti dalje sa kradjom.

Pade mi na um jedan slucaj iz WWII, Njemac usao u opustosenu kucu. Trebao mu konac da sasije odjecu, i on uzme konac obavi posao i odluci da ga ponese sa sobom. Kad je izasao iz kuce i vec krenuo dalje, sine mu misao da je uzeo konac koji ne pripada njemu. I vrati se i ostavi konac gdje je nasao.

A ovo je jos bolje. Taj isti covjek je odlucio da radije umre nego da prekrsi Boziju zapovijest "Ne ubij". I otisao u rat sa laznim pistoljem, rizikujuci da bude izveden pred ratni sud i streljan. I covjek se vratio na kraju rata ziv i zdrav (bio je blizu Staljingrada) a u njegovom gradu samo njegova zgrada i jos par zgrada oko njegove ostale netaknute..

jel ti stvarno vjerujes da ljudi ne mogu ispravno postupati ako ne citaju bibliju? ona je samo jedan od putokaza koje donosi zivot. za proces identifikacije, kao ogledalo, mogu posluziti postupci drugih ljudi, ne samo knjige.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne moze posluziti teskom kriminalcu, za identifikaciju sa drugim ljudima je potrebna volja da se mijenjamo. Shvata li iko sta ja pisem citavo vrijeme? Zar ti google mislis da je meni cilj svakog posta da guram Pismo u prvi plan kad se svaki treci tvoj komentar na moj post sastoji od: "Nije potrebno Pismo, to se moze i drugacije"?

Ja sam bio dugo ateista i imao sam kompletnu garnituru predrasuda prema Pismu, medjutim to se promijenilo, zato danas mislim da svi anti-teisti imaju pogresnu sliku o Pismu, zato pisu to sto pisu. Vjerovatno bih i sam koristio istu argumentaciju. Najvise sam se gnusao S. Zavjeta a on me je promijenio nabolje i ucinio me vjernikom.

Poslednji put menjao Hristov dana 20 Jan 2010, 21:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 21:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

google lazarević je napisao:
jel ti stvarno vjerujes da ljudi ne mogu ispravno postupati ako ne citaju bibliju? ona je samo jedan od putokaza koje donosi zivot. za proces identifikacije, kao ogledalo, mogu posluziti postupci drugih ljudi, ne samo knjige.

ljudi mogu ispravno postupat prema svojim mjerilima, ali ovde je riječ ako se ne varam o božijm mjerilima, a tu nema lijevo desno ni ovo ono.
npr. po ljudskim mjerilima ispravno je pozdravit zastavu i himnu, po božijm biblijskim mjerilima to je idolopoklonstvo i grijeh, ili po ljudskim mjerilima normalno je nosit oružje i ići u rat, po božijm i biblijskim mjerilima to je grijeh itd. itd. ...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ne moze posluziti teskom kriminalcu, za identifikaciju sa drugim ljudima je potrebna volja da se mijenjamo. Shvata li iko sta ja pisem citavo vrijeme?

Ja sam bio dugo ateista i imao sam kompletnu garnituru predrasuda prema Pismu, medjutim to se promijenilo, zato danas mislim da svi anti-teisti imaju pogresnu sliku o Pismu, zato pisu to sto pisu. Vjerovatno bih i sam koristio istu argumentaciju. Najvise sam se gnusao S. Zavjeta a on me je promijenio nabolje i ucinio me vjernikom.

Potrebna je tebi volja i tamo i 'vamo.
Ti pricas o Bibliji kao da svako ko je procita pocne automatski djelovati po njoj.
Precjenjujes tu Bibliju. Jeste, u njoj ima jako puno pametnih savjeta i poslovica ali nju su pisali ljudi, dakle sve ono sto pise je doslo od ljudi.
Dakle ako je doslo od ljudi, zasto ti treba Biblija kao posrednik?
Jednostavno mozes uciti o moralu na osnovu postupaka drugih.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 21:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
po ljudskim mjerilima normalno je nosit oružje i ići u rat, po božijm i biblijskim mjerilima to je grijeh itd. itd. ...

:-? :-? :-?
I ovo rece vrsni poznavalac Biblije??
:roll:

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 22:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ti pricas o Bibliji kao da svako ko je procita pocne automatski djelovati po njoj.

Eto ti ga sad, a ja fino napisao da ako ne povjerujes u istinitost i porijeklo rijeci u Pismu da ces produziti dalje..

Precjenjujes tu Bibliju. Jeste, u njoj ima jako puno pametnih savjeta i poslovica ali nju su pisali ljudi, dakle sve ono sto pise je doslo od ljudi.
Dakle ako je doslo od ljudi, zasto ti treba Biblija kao posrednik?
Jednostavno mozes uciti o moralu na osnovu postupaka drugih.

A zasto ne bi koristio Bibliju ako si vec rekao da mozes nesto nauciti? :oops:

Sta si ti konkretno naucio iz Pisma da je uticalo na tebe da postanes bolja osoba? Mozes li ukratko opisati? Zbog cega su te poslovice imale transformisuci uticaj na tebe? Zasto si se odjednom poceo drzati toga sto si procitao a cega se mozda nisi drzao prije nego sto si procitao?

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 22:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
po ljudskim mjerilima normalno je nosit oružje i ići u rat, po božijm i biblijskim mjerilima to je grijeh itd. itd. ...

:-? :-? :-?
I ovo rece vrsni poznavalac Biblije??
:roll:

šta je sporno u ovoj izjavi?

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 22:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ne moze posluziti teskom kriminalcu, za identifikaciju sa drugim ljudima je potrebna volja da se mijenjamo.
Shvata li iko sta ja pisem citavo vrijeme? Zar ti google mislis da je meni cilj svakog posta da guram Pismo u prvi plan kad se svaki treci tvoj komentar na moj post sastoji od: "Nije potrebno Pismo, to se moze i drugacije"?

pa eto, sam si sebi odgovorio.

mary juana je napisao:
ljudi mogu ispravno postupat prema svojim mjerilima, ali ovde je riječ ako se ne varam o božijm mjerilima, a tu nema lijevo desno ni ovo ono.
npr. po ljudskim mjerilima ispravno je pozdravit zastavu i himnu, po božijm biblijskim mjerilima to je idolopoklonstvo i grijeh, ili po ljudskim mjerilima normalno je nosit oružje i ići u rat, po božijm i biblijskim mjerilima to je grijeh itd. itd. ...

zavisi kako kojim ljudima. ima koliko hoces ljudi koji postuju ta "bozija" pravila jer im dolaze iz dubine duse a ne zato jer su vjernici.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 22:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali gdje sam tvrdio da je Pismo jedno i jedino da bi ti odgovarala sa "Moze i ovako, ne treba Pismo"? Evo ja sam rekao kako sam se promijenio zahvaljujuci Pismu, sad ti reci kako si izvela zakljucak iz toga da sam rekao da se samo pomocu Pisma covjek moze promijeniti?

zavisi kako kojim ljudima. ima koliko hoces ljudi koji postuju ta "bozija" pravila jer im dolaze iz dubine duse a ne zato jer su vjernici.

OK, ajde sad zamisli da tebi i meni ne dolaze iz dubine duse. Sta treba da se ucini da nam dolaze iz dubine duse, ali bez filozofije i apstraktnih pojmova i linkova, nego reci svojim rijecima, je li moze? Najbolje ako imas neki konkretan primjer pa da nam ilustrujes..

Poslednji put menjao Hristov dana 20 Jan 2010, 22:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

Ali gdje sam tvrdio da je Pismo jedno i jedino da bi ti odgovarala sa "Moze i ovako, ne treba Pismo"? Evo ja sam rekao kako sam se promijenio zahvaljujuci Pismu, sad ti reci kako si izvela zakljucak iz toga da sam rekao da se samo pomocu Pisma covjek moze promijeniti?

ok, nisam bas najpazljivije citala, oprosti ako sam pogresno shvatila.
Hristov je napisao:

OK, ajde sad zamisli da tebi i meni ne dolaze iz dubine duse. Sta treba da se ucini da nam dolaze iz dubine duse, ali bez filozofije i apstraktnih pojmova i linkova, nego reci svojim rijecima, je li moze?

potrebno je analizirati sebe, svoje ponasanje, ponasanje drugih ljudi, uticaj svojih postupaka na druge ljude, citati knjige, po potrebi potraziti pomoc i sl.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]