BlackHand je napisao:
Teško je izbjeći lokalnu u ovoj temi, tako da sam korigovao prethodni post po slobodnom nahođenju. Genocid je širok pojam i mislim da se može prodiskutovati i bez Srba, Hrvata i Bošnjaka iz zadnjih 15 godina. Hvala!
Po mom shvatanju genocid je sistematsko uništavanje pripadnika određene grupe (religijske, etničke) koji za cilj ima njihovo istrebljenje. Glupo je baviti se ciframa u vezi sa ovom temom, ali ako je definicija genocida uništavanje pripadnika određene grupe, onda bi dobar dio grupe morao biti uništen kako bi se zločin okarakterisao kao genocid, a to su svakako stradanja u Drugom svjetskom ratu, pokolj Tutsija u Ruandi i sl.
Ja ipak mislim da je bilo korisno spomenuti ove naše prostore tokom proteklog rata "i šta se tada razumjelo kao genocid" i to uporediti recimo sa stradanjem ili klasičnim genocidom izvršenim nad srpskim narodom za vrijeme II svijetskog rata i masovnim pokoljem naroda Tutsa u Ruandi 1994 godine.
Ali okey, ako admininstracija misli da to nije u skladu sa oblašću i temom - nema problema.
Ono kako sam ja razumio genocid, jeste da je to "smišljeno uništenje jednog naroda, sa smišljenim vojnim ciljem kako bi se nad jednim narodom izvršili svi oblici odnosno manji elementi genocida - etničko čišćenje, ratni zločin.. a zatim izvršiti potpuni udar sa masovnim pokoljem - genocidom i holokaustom".
Svi ovi elementi nisu marginalni i svaki izvršeni element mora da snosi sudsku presudu, ali je najbitnije saznati
"razlog zbog čega se to desilo".
Nije lako govoriti o milionskom pogubljenju jednog naroda, slažem se, ali za to treba da postoje jasne klasifikacije genocida koji bi najstrože kaznio počinioce. Za sada, mislim da mnogi riječ genocid koriste u svoje političke svhe i za manipulaciju i to se mora izbjeći.
Po mom mišljenju, ukoliko je kod zaraćenih strana izvršen oblik genocida, te dvije strane se ne smiju javno oglašavati sve do presude međunarodnog suda pravde, "da li je postojao element genocida ili ne".