banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 18:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Da li biste podrzali prelazak SPC na gregorijanski kalendar?
Podrzao/la bih, jer je to naucno a ne vjersko pitanje. 37%  37%  [ 11 ]
Podrzao/la bih, da idemo u korak sa ostatkom Evrope. 7%  7%  [ 2 ]
Ne bih podrzao/la, volim sto se razlikujemo od ostatka svijeta. 17%  17%  [ 5 ]
Ne bih podrzao/la, vjerujem u ispravnost julijanskog kalendara. 27%  27%  [ 8 ]
Ne zanima me ni SPC ni Bog, imam i drugih problema. 13%  13%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 30
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jan 2010, 01:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Narod će to morati da shvati , a da li će prihvatiti to je druga stvar. 7. januar za SPC ne postoji, po njenom kalendaru to je 25. decembar.

A i ja sam se počeo pitati kada je zaista NG, jer zemlju oko Sunca treba više od 365 dana.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 01:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
sta ce narod da shvati, nemoj biti utopista, uzalud 2000 godina crkva pokusava da narodu promovise istinske vrijednosti, a narod ko narod stoka bio i ostao... lijepo je govorio pokojni patrijarh pavle: ne trazi slavu medju ljudima, kad bi se sam gospod ukazao, narod (pojedinci) bi ubili ga...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 01:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na ovom svijetu bez naroda nema ni Crkve.

Citiraj:
Osećajući opasnost od dalje destrukcije Istočne crkve, koja ni do tada nije bila jedinstvena, carigradski patrijarh Meletije je 1923 sazvao Vaseljenski sabor (svepravoslavni kongres) sa jednom tačkom dnevnog reda:
reforma Julijanskog kalendara.
Svaku delegaciju trebalo je da predstavljaju crkveni velikodostojnici i svetovni naučnici.
( Na taj kongres nisu došli predstavnici Ruske pravoslavne crkve koji su trpeli teror u SSSR-u, Bugarska pravoslavna crkva zbog raskola sa Vaseljenskom patrijaršijom kao i predstavnici Antiohijske, Aleksandrijske i Jerusalimske patrijaršije.)
Delegaciju Srpske pravoslavne crkve činili su mitropolit crnogorsko-primorski, Gavrilo (Dožić) i akademik Milutin Milanković, profesor Univerziteta u Beogradu.

http://www.mzglogonj.com/?p=485

Novi svepravoslavni sabor održaće se ove godine i tu će se raspravljati o problemima.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 01:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

meni se cini da polako crkve gasi ovaj mondijalizam... namece se nova vjera - crno ropstvo, cipovi (biometrija), biti sto izopaceniji...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 03:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
budjav_lebac je napisao:
ne razumijem zasto to ateiste treba da tangira?! postoji neki kao univerzani kalendar,kog se pridrzavate, bozic vas ne zanima, kao ni uskrs tako da ne vidim smisao njihovog komentarisanja ove teme... kalendar se nece mijenjati, niti ce do ikumene doci, ma koliko pojedine vladike spc na mala vrata se zalagale 8)

Mene zanima iz cisto naucnog razloga, zato i kazem da bi trebali uvesti Milankovicev kalendar.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 08:28 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 23 Nov 2009, 18:34
noriginal je napisao:
contador je napisao:
čuvajmo pravoslavlje, jer ne zove se džabe PRAVOslavlje...

Pa pravoslavlje i očuvanje religije je jedna stvar, ali korištenje netačnog kalendara je kao da nosiš na ruci sat koji ti pokazuje pogrešno vrijeme.

apsolutno se slazem!
kao sto rece vec neko na na forumu, ako vec zivimo po gregorijanskom kalendaru, onda i trebamo da slavimo Bozic kada nam i pise u kalendaru 25.12. Mi to sve nekako sa zakasnjenjem...
grci su to oslicno uradili, a ne verujem da smo mi ili rusi veci pravoslavci od njih zbog patoloske vezanosti za julijanski kalendar..

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 09:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
budjav_lebac je napisao:
sta ce narod da shvati, nemoj biti utopista, uzalud 2000 godina crkva pokusava da narodu promovise istinske vrijednosti, a narod ko narod stoka bio i ostao... lijepo je govorio pokojni patrijarh pavle: ne trazi slavu medju ljudima, kad bi se sam gospod ukazao, narod (pojedinci) bi ubili ga...

upravo suprotno, crkva se trudi da sakrije od naroda biblijske istine, pa su prvo zabranjivali prevođenje biblije na žive jezike, kao što sad kljuka narod običajima i tradicijom koja nije hrišćanska i tako dalje i tako dalje, a šta tek reći za idolopoklonstvo koje promoviše crkva, sasvim szprotno onome što biblija naučava, pravoslavna i katolička crkva može se slobodno reći nisu monoteističke već mnogobožačke to jest paganske.
naprimjer svoje stare bogove i običaje i dalje poštuju samo su im dali nove nazive tako imamo u tim crkvama i božić i vaskrs i razne slave poput djurdjevdana i ostalih te razne "svece", zaštitnike, običaje koji to sve prate, sve to skupa nema nikakvog uporišta u biblij i onome što je isus naučavao, već naprotiv isus je sam bio protiv toga i naučavao da ljudi koji njega žele da slijede treba da se odreknu toga kako je to isus divno rekao u mt. 9:16,17 "nitko na staru haljinu ne prišiva zakrpu od nove tkanine(koja se nije skupila), jer bi se zakrpa otrgla od haljine i rupa postala još veća". "i novo se vino ne stavlja u stare mjehove. inače se mjehovi poderu, i tako se vino prolije i mjehovi propadnu. nego novo se vino stavlja u nove mjehove pa se oboje sačuva" tako je govorio isus. također u kol. 3:10 se kaže: "obucite novu osobnost, koja se obnavlja putem točne spoznaje po slici onga koji ju je stvorio" ili u kol. 4:20-24... i hrišćanstvo se zapravo i temelji na odbacivanju starih vjerovanja i običaja, jer i isus je sam govorio da je on novina i da sve staro i pagansko, odnosno sve što potiče od "babilona velikog" treba odbacit

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 10:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Mene zanima iz cisto naucnog razloga, zato i kazem da bi trebali uvesti Milankovicev kalendar.

ma kakav naucni razlog, ajde bogati prodji se, tebi i tebi slicnim je osnovni cilj da provocirate ljude, vi ne postujete razlicitosti, ne postujete vjeru, ali to je vas problem a ne moj...

ovi sto zele da slave bozic 25 jer je to "naucno tacan datum", pa slavite ko vam brani, pitam se jeste li svjesni posljedica kada bi se prihvatio novi kalendar?! razmimoilazenja medju narodom?! problemu nedostatka mjesta u svetoj zemlji za molitvu na dan bozica, uskrsa?! znam da postoje vladike u spc koje se zalazu za ikumenu...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 13:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2009, 20:05
АЛЕКСАНДАР je napisao:
ух, неће бити лако 25-ог славит Божић... мени првом није свеједно :)

Potpisujem ovo, ali mislim da ce neke promjene morati doci. Slavimo rodjenje I. Hrista 13 dana poslije, buduce generacije ce slaviti 14, 15 itd., tako da ce se zbog julijanskog kalendara izgubiti smisao toga. Ja ne zelim ni zamisliti da Bozic nece biti 7. januara, ali isto tako nisam znao da zivim u zabludi po pitanju racunanja vremena i pravoslavnih praznika. Kada bi postovao julijanski kalendar, onda bi i Djurdjevdan morao slaviti 13 dana kasnije. Nelogicno! Mislim da narod nije dovoljno obavjesten o ovom, a Crkva je toliko zatvorena za bilo kakav dijalog da i nece biti neke vece price o ovome u skorije vrijeme. To me nervira kod SPC. Kriminalci mogu biti kumovi crkve (ne kazem uvijek, ali ima slucajeva), moze se praviti cjenovnik za citanje slave, krstenja, vjencanja itd., a ne moze se razgovarati o nekim stvarima. Ja u Boga vjerujem, to je nepokolebljivo, ali Crkvi kao instituciji me malo toga privlaci. Svestenici i Crkva bi trebali biti spona izmedju vjernika i Boga, a oni se drze neke svoje politike pa kome se svidja nek' dodje, kome ne-ne mora. Crkva mora ici u korak sa vremenom ako misli da ispunjava svoju misiju. Ne treba izdavati temelje vjere, nego se prilagoditi, kako sa kalendarom tako i sa drugim stvarima.

"... Now you put water into a cup, it becomes the cup, you put water into a bottle, it becomes the bottle, you put it in a teapot, it becomes the teapot... Now, water can flow or it can crash. Be water, my friend!"

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 14:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Crkva je uvijek bila protiv reformi i promjena na bolje, ne samo po pitanju kalendara nego i svih ostalih stvar. Leglo konzervativizma i zatucanosti.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 14:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
budjav_lebac je napisao:

upravo suprotno, crkva se trudi da sakrije od naroda biblijske istine, pa su prvo zabranjivali prevođenje biblije na žive jezike, kao što sad kljuka narod običajima i tradicijom koja nije hrišćanska i tako dalje i tako dalje, a šta tek reći za idolopoklonstvo koje promoviše crkva, sasvim szprotno onome što biblija naučava, pravoslavna i katolička crkva može se slobodno reći nisu monoteističke već mnogobožačke to jest paganske.
naprimjer svoje stare bogove i običaje i dalje poštuju samo su im dali nove nazive tako imamo u tim crkvama i božić i vaskrs i razne slave poput djurdjevdana i ostalih te razne "svece", zaštitnike, običaje koji to sve prate, sve to skupa nema nikakvog uporišta u biblij i onome što je isus naučavao, već naprotiv isus je sam bio protiv toga i naučavao da ljudi koji njega žele da slijede treba da se odreknu toga kako je to isus divno rekao u mt. 9:16,17 "nitko na staru haljinu ne prišiva zakrpu od nove tkanine(koja se nije skupila), jer bi se zakrpa otrgla od haljine i rupa postala još veća". "i novo se vino ne stavlja u stare mjehove. inače se mjehovi poderu, i tako se vino prolije i mjehovi propadnu. nego novo se vino stavlja u nove mjehove pa se oboje sačuva" tako je govorio isus. također u kol. 3:10 se kaže: "obucite novu osobnost, koja se obnavlja putem točne spoznaje po slici onga koji ju je stvorio" ili u kol. 4:20-24... i hrišćanstvo se zapravo i temelji na odbacivanju starih vjerovanja i običaja, jer i isus je sam govorio da je on novina i da sve staro i pagansko, odnosno sve što potiče od "babilona velikog" treba odbacit

Da li si ti univerzalni tumač Biblije ili glasnik Božje volje? Kojoj sekti pripadaš, ovo pitam čisto radi toga kako bi dalja diskusija bila jasnija.

Vidiš trun u tuđem oku, a brvna u svom ne vidiš.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

budjav_lebac je napisao:
Elvis Presley je napisao:

ma kakav naucni razlog, ajde bogati prodji se, tebi i tebi slicnim je osnovni cilj da provocirate ljude, vi ne postujete razlicitosti, ne postujete vjeru, ali to je vas problem a ne moj...

Koji je tebi? Ako je to "nas" problem a ne tvoj sta komentarises onda i provociras? Jesam li tebi ista rekao? Nisam! Odjebi!

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 15:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ajde malo odredi se ili si "civilizovan"(ateista) covjek koji voli nauku, ili si po tvom vidjenju "zatucan" pa vjerujes u boga, kao vecina nas zatucanih, sta si?! nepostovanje misljenja drugih diskutanata samo pokazuju tvoje pravo lice, pa tako i ove tvoje ove tvoje "odjebi" fraze, zapravo govore o tvojoj nemoci, povrsnosti, gluposti, primitivizmu, kretenizmu, a to meni govori da si ti jedan dobar covjek, ali poprilicno izgubljen u vremenu i prostoru, sto uzrokuje tvoju agresiju... nije sramota zakucati na zid ikonu majke bozije, nekog svetitelja kom vjerujes, prekrstiti se i istinski pomoliti da ti razbistri um :wink:

Poslednji put menjao budjav_lebac dana 05 Jan 2010, 15:17, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mindbreaker je napisao:
Ovo je tema sa http://www.blic.rs, pa da moje misljenje ne zavisi od volje nekog admin. koji selekcijom komentara kreira misljenje usputnih posjetioca sajta, odlucio sam da je postavim ovde. Koliko ste upuceni u ovu temu, da li je ovo vjersko ili naucno pitanje? Da li bi prelazak na gregorijanski kalendar znacio prelazak na katolicanstvo ili bi nam omogucio preciznije pracenje vremena? Da li ce se Bozic 2101. godine slaviti 8. januara zbog greske koja je usadjena u postojanje julijanskog kalendara? Jeste li culi za Milankovicev kalendar? Javite se, nadam se jednoj pametnoj diskusiji bez uplitanja nacionalizma i svega nepotrebnog. Ovo je veliko pitanje za SPC i za pravoslavni svijet uopste.

Da. To je ono sto ja vec par godina govorim na ovom forumu da je to naucno a ne vjersko pitanje. Jer kad su ljudi shvatili da se greska pojavila u racunanju vremena i stalno se nagomilava za jedan dan tako da ce se sljedecih godina ova greska gomilati pa ce bozic biti 8 januara, pa9, pa 10 itd dok se za nekoliko desetina hiljada godina ne izjednaci opet. Za nekoliko hiljada godina cemo doci u situaciju da bozic bude usred ljeta ako ovo ne promijenimo. Drugo, zasto onda novu godinu slavimo po novom kalendaru a bozic po starom. Pa zato sto je novi tacan a stari ima gresku koja se stalno nagomilava i postaje veca i veca.
Usput nisi naveo link najpreciznije pa da ga ja navedem> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/170991 ... no-pitanje

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

budjav_lebac je napisao:
ajde malo odredi se ili si "civilizovan"(ateista) covjek koji voli nauku, ili si po tvom vidjenju "zatucan" pa vjerujes u boga, kao vecina nas zatucanih, sta si?! nepostovanje misljenja drugih diskutanata samo pokazuju tvoje pravo lice, pa tako i ove tvoje ove tvoje "odjebi" fraze, zapravo govore o tvojoj nemoci, povrsnosti, gluposti, primitivizmu, kretenizmu, a to meni govori da si ti jedan dobar covjek, ali poprilicno izgubljen u vremenu i prostoru, sto uzrokuje tvoju agresiju... nije sramota zakucati na zid ikonu majke bozije, nekog svetitelja kom vjerujes, prekrstiti se i istinski pomoliti da ti razbistri um :wink:

Ajde ti kucaj ikone na zid a mani se mene, tebi se na ovoj temi uopste nisam obratio.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 15:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ja imam ikone na zidu, tako je tvoj prijedlog beskoristan mi... a pitam se sta ces ti na ovom duhovnom forumu, idi na naucni, potvrdjuj hipoteze, vodi se aristotelovim zakonima logike, copy-paste tekstove iz nauke... pusti ljude da vjeruju u sta vjeruju, da slave kad slave, kalendar u citavoj ovoj prici je najmanje vazan...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 15:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
mary juana je napisao:
budjav_lebac je napisao:

Da li si ti univerzalni tumač Biblije ili glasnik Božje volje? Kojoj sekti pripadaš, ovo pitam čisto radi toga kako bi dalja diskusija bila jasnija.

Vidiš trun u tuđem oku, a brvna u svom ne vidiš.

ne vidim ja trun u ničijem oku. jednostavno kažem šta piše u biblij, što za sveštenstvo (čitaj fariseje) i jeste najveći grijeh ako neko kaže šta piše u biblij. ne vidim kakav problem imaš s tim , ako želiš bibliju u ruke i uvjeri se. ako ti nešto nije jasno u biblij javi mi na PP pa ćemo razjasnit, jer se bavim izučavanjem biblije zadnjih 20 godina.
nisam član nikakve sekte ni organizacije, i u tome se vidi namjera crkve da skrije biblijske istine jer svakog ko se usudi da javno kaže šta zaista piše u biblij proglase neprijateljem, izdajnikom, heretikom i sl. bez da se to šta ta osoba govori demantuje na temelju biblije.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 18:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zapisano je i ko hoće da bude prvi neka služi, a zapisano je takođe ko od Njegove male braće napoji čašom obične vode kao da je napojio samog Gospoda.

Bog će slati svoje sluge dok je svijeta i vijeka, a mi smo dužni da ih poštujemo i slavimo kako dolikuje.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 18:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Zapisano je i ko hoće da bude prvi neka služi, a zapisano je takođe ko od Njegove male braće napoji čašom obične vode kao da je napojio samog Gospoda.

Bog će slati svoje sluge dok je svijeta i vijeka, a mi smo dužni da ih poštujemo i slavimo kako dolikuje.

isus je također naglasio kako će se prepoznat oni koji čine njegovu volju i koji ga slijede.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 19:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mary juana je napisao:
isus je također naglasio kako će se prepoznat oni koji čine njegovu volju i koji ga slijede.

Pretpostavljam da kao i vecina mislis da si ti tajkoji je prepoznao dok ostali nisu? 8)

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]