banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 17:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Obećanje kršćanima
PostPoslato: 02 Jan 2010, 11:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Sva hvala i zahavala pripadaju samo Allahu, neka je mir i spas na Njegovog posljednjeg poslanika Muhammeda , njegovu časnu porodicu , plemenite ashabe i sve one koji slijede put istine du sudnjeg dana.

a zatim ....

Muslimani i kršćani zajedno čine preko 50% svijetske populacije i ako bi oni živjeli u miru, bili bi već preko više od pola puta ka miru na zemlji. Jedna mala stopa koju mi možemo učiniti napred ka njegovanju muslimansko-kršćanske harmonije je da kažemo ili prepričamo pozitivne priče koje su se desile, i da se suzdržimo međusobne demonizacije. Naravno, sa obje strane.

Ja sam jutros našao jednu lijepu priču koju želim ovom prilikom da podjelim sa forumašima, da ih podsjetim na jedan takav primjer iz njihove historije, bez obzira kojoj oni grupi pripadali.
Saznanje ove priče moglo bi imati velik utjecaj na muslimana i njegovom odnosu sa kršćanom.

Generalno, svaki musliman bi trebao poštovati riječi Allahovog poslanika i nastojati da ih sprovede u svoj život.
Radi se o slučaju koji se odvio 628 godine kad je delegacija iz manastire sv. Katarine došla Allahovom poslaniku tražeći njegovu zaštitu. On im se odazvao odobravajući im ustav o pravima, kojeg ću i prepisati na ovom postu u cjelini.

Za one koji ne znaju manastir sv. Katarine se nalazi na Sinajskoj gori ( gdje je Musa a.s / Mojsije primio objavu od Allaha) i taj manastir je najstariji manastir na svijetu. Pored tog on sadrži veliki broj kršćanskih spisa, u broju odmah poslije Vatikana, i danas je on kulturna baština kojeg svako može da posjeti. Takođe sadrži najstarije ikone koje su skupa manastirom ostale sačuvane 1400 godina pod zaštitom islamskog svijeta.

Ustav kaže:

" Ovo je poruka od Muhammeda sina Abdullaha, kao zavjet onim koji su prisvojili Kršćanstvo, na kratko i na dugo, mi smo sa njima "

Doista ja, sa svojim slugama, pomagačima i sljedbenicima ću iz zaštititi, jer oni su moji građani; i tako mi Boga ! stojim protiv svakog ko ista radi sto im neprijatnost stvara.

Nikakva prisila nad njima se neće sprovoditi. Niti će njihove sudije biti smaknute sa dužnosti, niti njihovi sveštenici iz manastira. Niko neće uništavati njihove bogomolje, niti ih oštećivati niti će ijedan musliman išta iz njih kući odnijeti.
Ako iko uradi suprotno ovom, narušio bi Allahov zavjet i poslušnost Njegovom poslaniku.
Doista, oni su moji saveznici i imaju moju sigurnost ustavom protiv svega sto ne vole.

Niko ih ne smije prisiliti da putuju niti zaduživati da se bore ( u našoj vojsci ). Muslimani su tu da se za njih bore. Ako bi se kršćanka udala za muslimana, neće biti osim uz njeno odobrenje. Ako se to i desi, ne smije joj se zabraniti odlazak u crkvu na molitve. Njihove crkve će se poštovati. Neće im biti zabranjeno ni da ih renoviraju niti svetost njihovih zavjeta.

Niko od nacije ( muslimana) ne smije pokazati ovom neposlušnost to sudnjeg dana.

dodajem:

Treba obratiti pažnju na posljednji dio koji bukvalno daje obećanje za svo vrijeme, univerzalno je. Allahov poslanik je rekao da su muslimani sa kršćanima do vijeka odbacujući ikakve buduće pokušaje da se stavi limit obećanju tako da vrijedi samo za taj manastir. Naređujući muslimanima da se pokore ovom do sudnjeg dana zavjet opet osiguravajući ikakve buduće pokušaje uskraćivanja ovih privilegija.
Ova prava su neotuđiva. Allahov poslanik je deklarisao kršćane, sve njih, kao svoje saveznike i svakog ko krši ovaj zavjet kao nekog ko krši Allahov zavjet.

Ono što zapinje za oko više jest što poslanik alejhisselam ničim nije uslovio kršćane za uživanje ovih prava i privilegija. Dovoljno je samo što su kršćani. Nije potrebno uopšte da prilagode vjeru, da plaćaju išta i ne moraju raditi nikakve dužnosti. Ovo je zavjet bez ikakvih dužnosti.

Ovaj dokument koji se poredi sa najmodernijim ustavima ljudskih prava je napisan 628 godine i jasno štiti imovinu, slobodu i vjeru, slobodu rada i sigurnost svakog

Znam sad da većina čitatelja pomisle " pa šta ?". Pa odgovor je jednostavan. Oni koji gaje neslogu muslimana i kršćana će se fokusirati na probleme koji zavade i ističući ih zbog konflikta. Ali izvori poput ovog obećanja Allahovog poslanika a.s kršćanima gradi mostove jednih prema drugim. Inspiriše muslimane da se uzdignu iznad zajedničke netolerantnosti i i prouzrokuje dobru volju u kršćanima koji možda imaju straj od Islama i muslimana.

Kad pogledam izvore Islama, nailazim na neprocjenjive primjere vjerske tolerancije. Tjeraju me da postanem bolja osoba. Mislim da traženja dobra i rađenje dobra je svojstvo sviju nas.
Ako bi ovo isključili onda bi zanegirali osnovni fundament humanosti. Mislim da svako od nas može naći vremena da nađe nešto pozitivno i vrijedno od svoje ili neke druge kulture, historije itd

Subhanekeallahume ve bi hamdike,
ešhedu en laaa ilahe illa ente estagfiruke
vee itubu ilejk.
Velhamdulillahi raebil alemin

Selam alejkum

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Drago mi je Ahmede da dajes primjer tolerancije izmedju razlicitih religija koje u stvari poticu iz slicnog izvora i koje su u stvari slicne ali su ljudi stvorili razdor zbog razlicitog shvatanja. Naravno, to nije problem samo izmedju islama i hriscanstva, nego i izmedju islama i islama ili hriscanstva i hriscanstva kad se pojave razlicita shvatanja jedne te iste stvari.
Recimo, primjer ovoga gore su muslimani koji ubijaju muslimane u islamskim zemljama, ili primjer u srednjem vijeku u Evropi kad su hriscani ubijali hriscane. Ili kad muslimani ubijaju hriscane u trgovackom centru. Ili kad hriscani ubijaju muslimane u Iraku. Da ne pominjemo jos i Jevreje i ratove sa Izraelom da ne komplikujemo situaciju. Znaci problem je u tumacenju jedne te iste stvari i otud neslaganje i ovo je dobar primjer tolerancije i volio bih da ih je vise, ne samo u svijetu nego i u Bih gdje su hriscani i muslimani bili primjer tolerancije. Ja sam recimo hriscanin koji je odrastao medju muslimanima i zaista nosim lijepe uspomene i primjere druzenja i pozitivnih stvari.
Na zalost, ovaj rat je donio netrpeljivost sa obe strane i drago mi je da neko promovise pojam tolerancije i jednakosti svih naroda. Jer iako je vrijeme komunizma mozda bilo lose u nekim stvarima, moramo priznati da je bilo puno bolje sto se tice tolerancije nego ovo sad. Jer tad smo zivjeli i druzili se kao braca, a sad glupi politicari napravise netrpeljivost. Zato je dobro da postoje pozitivni primjeri vracanja tolerancije jer vi su ljudi isti bez obzira na njihovo shvatanje religije. Jer iako sam hriscanin moje slaganje sa bilo kojom hriscanskom crkvom nije nista vece nego sa islamom. Jer za mene je jedna religija i Bog, bez obzira na religijske podjele.

114_AhmeD je napisao:
Kad pogledam izvore Islama, nailazim na neprocjenjive primjere vjerske tolerancije. Tjeraju me da postanem bolja osoba. Mislim da traženja dobra i rađenje dobra je svojstvo sviju nas.
Ako bi ovo isključili onda bi zanegirali osnovni fundament humanosti. Mislim da svako od nas može naći vremena da nađe nešto pozitivno i vrijedno od svoje ili neke druge kulture, historije itd

Ovdje se ne bih slozio. Ja danas ne nalazim bas puno primjera vjerske tolerancije ni u islamu, ni u hriscanstvu. Primjer toga je ono sto se desava u Iraku, Avganistanu itd gdje muslimani ubijaju muslimane, hriscani hriscane i jednom rijecju svako svakoga. Vecina ljudi kad ovo vide ne tjeraju ih da postanu bolje osobe, nego ih tjera zelja za osvetom, za dokazivanjem suprotnoga. Vecina ljudi kad ovo vidi dobija odvratnost prema religiji kako hriscanstvu tako i islamu. Takodje, ni istorija se ne moze pohvaliti tolerancijom jer je puno vjerskih ratova u kojima je svako tukao svakoga iako religija govori da to ne treba. Ali kao i danas, i tad je religija koristena za politicke i licne ciljeve na zalost.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

114_AhmeD je napisao:

Ovdje se ne bih slozio. Ja danas ne nalazim bas puno primjera vjerske tolerancije ni u islamu, ni u hriscanstvu. Primjer toga je ono sto se desava u Iraku, Avganistanu itd gdje muslimani ubijaju muslimane, hriscani hriscane i jednom rijecju svako svakoga. Vecina ljudi kad ovo vide ne tjeraju ih da postanu bolje osobe, nego ih tjera zelja za osvetom, za dokazivanjem suprotnoga. Vecina ljudi kad ovo vidi dobija odvratnost prema religiji kako hriscanstvu tako i islamu. Takodje, ni istorija se ne moze pohvaliti tolerancijom jer je puno vjerskih ratova u kojima je svako tukao svakoga iako religija govori da to ne treba. Ali kao i danas, i tad je religija koristena za politicke i licne ciljeve na zalost.

Dragi moj brate po Ademu a.s, ako želiš da vidiš kakva je neka vjera doista, onda se vrati na izvore i ne gledaj sta rade neke osobe koje se pripisuju nekoj vjeri ili rade ruzne stvari u ime iste.

Ako zelis shvatiti krscanstvo morat ces pogledati u Isaa a.s, njegovu poruku pravu i djela apostola. Ne mozes sad kršćanstvo da kriviš jer Geogre Bush je kršćan koji je zadnjih godina kriv za stotine hiljada ubijenih ljudi.

Islam moraš da vidiš kroz Kur'an i tradiciju Muhammeda salallahu alejhi ve sellem, i djela odabrane generacije muslimana, tj prvih od njih - ashaba. Ne možeš islam kroz bin Ladena gledati. Evo ti primjer šta je jedan veliki čovjek rekao

Speaking on the character of Muhammad, (pbuh) Mahatma Gandhi says in (Young India),
"I wanted to know the best of one who holds today's undisputed sway over the hearts of millions of mankind....I became more than convinced that it was not the sword that won a place for Islam in those days in the scheme of life. It was the rigid simplicity, the utter self-effacement of the Prophet, the scrupulous regard for his pledges, his intense devotion to this friends and followers, his intrepidity, his fearlessness, his absolute trust in God and in his own mission. These and not the sword carried everything before them and surmounted every obstacle. When I closed the 2nd volume (of the Prophet's biography), I was sorry there was not more for me to read of the great life."

Dakle; POGLEDAJ IZVOR

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 16:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
A ateisti? Oni će morati da se poturče ili će biti kamenovani?

Nevjerovatno je kad se govori o "demokratičnosti" religije koja se širila ognjem i mačem...

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 21:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Boksi je napisao:
A ateisti? Oni će morati da se poturče ili će biti kamenovani?

Nevjerovatno je kad se govori o "demokratičnosti" religije koja se širila ognjem i mačem...

Mislim da su takve izjave smiješne prijatelju. Hajde ti sad uzmi mač sam i prisili nekog u vjeru, da vidim koliko ćeš sljedbenika imati.

Evo sad nema mača nikakvog pa je Islam najbrža rastuća vjera na svijetu, zato ćuti. A ti imaš pravo vjerovati u traktorsku gumu da je sveta, to je tvoj problem isto kao i ateizam. Uživaj ti u svom monkey-made vjeri , niko ti ništa ne može nametnuti

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 00:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Mislim da su takve izjave smiješne prijatelju. Hajde ti sad uzmi mač sam i prisili nekog u vjeru, da vidim koliko ćeš sljedbenika imati.

Evo sad nema mača nikakvog pa je Islam najbrža rastuća vjera na svijetu, zato ćuti. A ti imaš pravo vjerovati u traktorsku gumu da je sveta, to je tvoj problem isto kao i ateizam. Uživaj ti u svom monkey-made vjeri , niko ti ništa ne može nametnuti

Oooo, rado biste vi preobraćali u islam, milom ili silom, samo da možete. Islamski totalitarizam zato punom parom provodite po Saudi Arabiji i prijateljskim zemljama.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 02:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Boksi

Pridružio se: 27 Dec 2009, 18:45

:D :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 11:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Islam moraš da vidiš kroz Kur'an i tradiciju Muhammeda salallahu alejhi ve sellem,

Ako treba da se ugledam na Muhameda, treba da imam buljuk žena, a jedna od njih da bude 12-godišnja djevojčica? Hvala ti na takvoj "duhovnosti".

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 16:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Boksi je napisao:
Ako treba da se ugledam na Muhameda, treba da imam buljuk žena, a jedna od njih da bude 12-godišnja djevojčica? Hvala ti na takvoj "duhovnosti".

Hm...

Stefan Uroš II Milutin, ktitorski portret nastao oko 1315. godine. Kralj je prikazan sa modelom crkvice sv. Joakima i Ane (tkz. Kraljeve crkve) u Studenici.

O Simonidinom bračnom životu sa Milutinom nije sačuvano je tek nekoliko sporadičnih pomena. Po sporazumu, kojim je srpsko-vizantijska granica povučena linijom Ohrid-Štip-Veles, pri čemu su pomenuti gradovi ostali u rukama cara, Simonida je trebalo da bude vaspitana na srpskom dvoru sve dok ne bude bila dovoljno stara da preuzme sve bračne obaveze. Po srednjevekovnim merilima mlade plemkinje su postajale punoletne obično u 12. godini i tada su i udavane. Po Pahimerovim rečima, prilikom prvog susreta Milutin je, suprotno običajima, sišao sa konja i Simonidu dočekao pre kao gospodaricu, nego kao suprugu. Sam detalj otkriva koliko je Milutin, već iskusni političar i ratnik, pridavao ovom braku, prvom, a pokazaće se i jedinom koji je jedan srpski vladar uspeo da sklopi sa ćerkom vizantijskog cara, formalno prvog među vladarima hrišćanske Vaseljene.

Grigora je zabeležio kako je Milutin konzumirao brak sa Simonidom u vreme kada je ona imala samo osam godina (1302) čime je povredio devojčicinu matericu i onemogućio je da rađa [1]. U svakom slučaju, neko vreme posle 1306, kada je Simonida po ondašnjim merilima postala punoletna, postalo je jasno da je mlada kraljica nerotkinja.

Simonida Nemanjić (grč. Σιμωνις, rođena 1294, umrla posle 1345) bila je ćerka vizantijskog cara Andronika II Paleologa i četvrta supruga srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina.

U aprilu 1299. godine malena Simonida je otputovala u Srbiju sa svojim vremešnim suprugom.

Cinjenice su

Milutin je ozenio Simonidu s 5 godina

Konzumirao brak s 8 godina kad ju je i fizicki povrijedio pa je ostala nerotkinja

A u to doba brak se smatrao valjanim s navrsenih 12 godina nevjeste.

podaci preuzeti s

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Симонида_Немањић

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 17:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 20:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

I takve izopačene ljudske zakone u životu je primjenjivao onaj koji je za sebe tvrdio da donosi Alahovu konačnu objavu? A da ne pominjem njegovo propagiranje poligamije, tog krajnjeg poniženja ženskog roda. I neko takav treba da meni bude uzor... Možeš li da zamisliš matorog Muhameda kako slini po još neizrasloj djevojčici koja se još igra lutkama?

Gomilaju se dokazi koji pokazuju koliko je islam zaostala religija. Sve se svodi na zamotavanje žena i bombaše-samoubice. Pih!

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 20:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

tali bali je napisao:
ODKUD TEBI TO DA JE ONA IMALA 12 GODINA

U pravu si, neki izvori tvrde da je mala Ajša imala - devet godina.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 21:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
Aksam Hajrula dragi Bosanci
Klizav teren ovdje. Poveo Ahmed dobronamjerno a zavrsi se galamom. E bas ste ekipa strpljivih vjernika. Kriscana i Muslimana. Jos malo pa bajoneti, kasikare, kundaci, opanci...
Nema srece na Balkanu bez sekularnih gradjana. Budi dobar Musliman, Pravoslavac, Katolik, ateista, ili onaj sto vjeruje u traktorsku gumu kod svoje kuce.
Nego vidim ima nesto puno meni neshvatljivih izraza. Bit ce arapski valjda. Zasto arapski??
Zasto?
Bosna je imala/ima predivan dijalekt juznoslavenskog jezika. Sjeti se stihova Alekse Santica. Sjeti se divnog narjecja rahmetli Rejhana Demirdzica. Arhaicni turcizmi su neizostavni zacin koji daje sarm i ljepotu Bosanskom dijalektu.
Cemu ARAPSKI?????
Da se uvlacite u pakasu onima sto su gradili dzamije po Bosni? Skupe ce te dzamije da budu kad sheici dodju po kamatu. Kamatu koja ce se drukcije zvati i placati, jer kamate nema u Kuranu. Zao mi zbog teskih rjeci. Emocije prevladale. Klizav teren.
Tesko je gledati taj divni Bosanski vilajet, a ludi hinsani po njem hode.
Oni jedni, wanabee Hrvati.
Oni drugi, wanabee Srbi
A sad i ovi treci, wanabee Arapi
Vela kuvete..... budiboksnama. Ne more hinsan a da se ne ibreti.
Znam, doci cete s obrazlozenjem kako je Arapski sluzbeni jezik Islama. Ha ha.. bla bla..
Ista prica kao i da Pravoslavlje nije Pravoslavlje bez cirilice. Ha ha .. bla bla...
Jel' mislite da je Bog/Alah tako neuk i ogranicen pa razumije samo cirilicu i Arapski?

Gdje su ti i ko su ti potomci starih Bosnjana. Bosnjana koji su imali mu.da da pokazu srednji prst i Papama na zapadu i Patrijarsima na istoku. Bosnjani koji su prvi na svjetu obavljali svete obrede na svon Bosanskom jeziku i pisali svojim pismom - BOSANCICOM.
Nema vise Bosanaca. Svi ste vi samo wanabee ovi i wanabee oni, a prezreni od svojih "idola" bolje reci-gospodara.
Citiraj:
STECAK
Neka oprosti gospodja Evropa,
ona nema spomenike kulture.
Pleme Inka u Americi ima spomenike,
Egipat ima prave spomenike kulture.
Neka oprosti gospodja Evropa
samo Bosna ima spomenike.
Stecke.

Sta je stecak ?
Olicenje gorstaka Bosanaca !
Sta radi Bosanac na stecku ?
Stoji uspravno!Digao glavu,
digao ruku!

Ali nigdje,nigdje,nikada,niko
nije pronasao stecak na kome
Bosanac kleci i moli.
Na kome je prikazan
Na kome je prikazan kao suzanj.......

(Miroslav Krleza )

Ima li jos Bosanaca? Ili su ostale samo ja.are?

ps. Ja sam heretik i ne bojim se fatvi i anatema

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 22:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Boksi

:D

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 22:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Boksi

Ovo neki sihr? :))))))

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 22:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

BrozTvrtko je napisao:
Ali nigdje,nigdje,nikada,niko
nije pronasao stecak na kome
Bosanac kleci i moli.
Na kome je prikazan
Na kome je prikazan kao suzanj.......

A sada kleče i klanjaju, ponižavajući sami sebe zarad popovskih i hodžinskih laprdanja.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 00:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Boksi

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Boksi

Citiraj:
Oficir s ruzom
Pridružio se: 25.02.2008. 15:42

Imas vise postova nego ljudi kojima se smijes ali...sta pokusavas sa time da dokazes???
Tvoji postovi se ne razlikuju od njihovih. Bolje je ne pravi se pametan.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 14:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Japanese_rose je napisao:
p.s. @ferdinand, apsolutno nisi vrijedan bilo kakvog komentara s moje strane. Ja sam za tebe moralna i ljudska velicina i to ce tako i ostati.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 14:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
I bosanska ruža sa japanskim nickom i oficir sa ružom su garant iščitavali velikog Rumija.
Dželaludin Mevlana Rumi je jedne prilike rekao:
„Raspravljati sa drskim kretenom je isto kao bacati dobro sjeme u škrtu zemlju“
Što bi rekao naš narod u Bosni:NEMA FAJDE!

:wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]