banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 22:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Deja Vu
PostPoslato: 17 Jul 2002, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Interesuju me iskustva ?
Meni se deshava da o necemu razmisljam, ne mogu se sjetiti u kom stanju i trenutku i nakon 15-20 dana mi se tako situacija desi ..
...?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2002, 11:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
To nisu misli o necemu sta se desilo vec umna predskazanja i to se desava ali samo rijetkim ljudima.Moj ti je savjet da se posvetis parapsihologiji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2002, 09:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
MUAMER je napisao:
To nisu misli o necemu sta se desilo vec umna predskazanja i to se desava ali samo rijetkim ljudima.Moj ti je savjet da se posvetis parapsihologiji.

:)))))))))))))))))))))))
Kako se dobro nasmija....tamna posla da s e to desava samo odabranima..... :lol:

I meni se desava slicno..kao i mnogima...recimo da sanjam neki san npr. i da ujutro ne mogu da se sjetim sta sam sam sanjala, i da se nakon par dana nadjem u slicnoj situaciji i da se tada retrogradno sjetim sna ....
To je vrlo objasnjivo...fizioloska situacija...neka iskustva su nagomilana u mozgu tacnije receno neuronskim kugovima i sinapsama,koji se manifestuju o odredjenom trenutku.
TO zavisi od trenutnog raspolozenja, odmora,stanja organizma, dali ce se te informaciji ispoljiti tj. da li ce covjek biti svjestan tih svojih misli i da li ce one biti potisnute iz sjecanja i pamcenja...upravo zavisi od svega pobrojanog.
Mada koliko god ucili i govorili da znamo o mozgu i mozdanim talasima,sinapsama, neuronima, krugovima...toliko god je mozak jos uvijek nepoznanica i mnostvooo stavri nije dokucivo jos uvijek,mnoga istrazivanja tek treba d a se dokazu:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2002, 10:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
E ovako to sto pises nije istina.neznam dali si cula za Arthur C.Clarke on je jedan od poznatih pisaca SF romana i istrazitelj paranormalnog.Nadji njegovu knjigu Istina pa ces se i sama uvjeriti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2002, 11:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Deja Vu znači već viđeno. Dakle, nađete se u određenoj situaciji i imate osjećaj da ste već bili tu i vidjeli sve to.
Svakom se desi. Utisak može biti jako snažan. Međutim, kad god se meni desilo radilo se o naknadnoj reakciji. Ništa nisam predvidio, jednostavno sam se čudio kako mi je sve što se dešava djelovalo poznato i ponovljeno. Ponekad je bio toliko jak utisak da sam se često pitao gdje li sam mogao nešto takvo da vidim. Bezuspješno, svaki put.
E, sad, mišk0 spominje da baš unaprijed vidi ponešto. To nije klasični Deja Vu. Ne znam, nikad mi se nije desilo da razmišljam o nečemu pa da se to tačno tako desi nakon nekog vremena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2002, 11:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Rosy je napisao:
I meni se desava slicno..kao i mnogima...recimo da sanjam neki san npr. i da ujutro ne mogu da se sjetim sta sam sam sanjala, i da se nakon par dana nadjem u slicnoj situaciji i da se tada retrogradno sjetim sna ...

I meni se to dešavalo i to jedno vrijeme počesto ali ja to nisam pokušavao objasniti, posebno ne sa naučne strane :)

Citiraj:
toliko god je mozak jos uvijek nepoznanica i mnostvooo stavri nije dokucivo jos uvijek,mnoga istrazivanja tek treba d a se dokazu:)

Potrebna je otvorenost, potreban je openminded stav i pogled na svijet a posebno da se nauka ostavi zadrtosti i da uzme u obzir duhovnost jer će tek tako i samo tako moći objasniti mnoge pojave koje i sad nauka vidi da se ispoljavaju ali ne može da ih objasni a ne može jer je zadrta, jer negira duhovni apekt i jer smatra materiju za jedinu stvarnost i zato blene pred nekim pojavama sa otvorenim ustima bez nemogućnosti da ih objasni. Ovo ne važi samo za nauku već i za mnoge pojedince.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2002, 12:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
blue je napisao:
E, sad, mišk0 spominje da baš unaprijed vidi ponešto. To nije klasični Deja Vu. Ne znam, nikad mi se nije desilo da razmišljam o nečemu pa da se to tačno tako desi nakon nekog vremena.

Pazi ne razmisljam ja o tome nesto previshe detaljno i svjestno , odnosno kad mi se desi znam da mi je bilo u glavi prije odnosno da sam to proshao, ali rijetko kad se mogu sjetiti kad sam o tome razmisljao .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2002, 18:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
MUAMER je napisao:
E ovako to sto pises nije istina.neznam dali si cula za Arthur C.Clarke on je jedan od poznatih pisaca SF romana i istrazitelj paranormalnog.Nadji njegovu knjigu Istina pa ces se i sama uvjeriti.

Ne mozes d a kazes d aono sto sam pomenula o neuronskim krugovima nije istina, to su apsolutno dokazane stvari, i u to ne mozes d a sporis!!!

U paraormalne pojave necu da ulazim, necu da kazem da je to ne moguce, i da ne postoji, moguce je, samim tim sto sva podrucja mozga nisu jos objasnjenja, zato se moze i smatrati da su ostavrive neke paranormalne pojave...

Licno volim da gledam emisije o misterioznim pojavama Arthura C Klarka ili X-files...to je bash da se covjek zamisili...

Ali ne mogu za takve stvari da kazem da su apsolutno produkt samo paranormalnih pojava i da se tu ne moze naci normalan fizoloski dokaz koji je rezultat mozdane funkcije...
To ce pokazati ispitivanja..

Postoji vise tipova mozdane svijesti i prosudjivanja, pamcenja, kratkotrajnog i dugotrajnog, neke pojave koje se gomiulaju u mozgu to mogu biti neki obicni senzorni stimulusi koje mozak registruje ali ih automatski potiskuje i ne pamti ih, jer nema toliku mogucnost da pamti sve ono sto osjeti...mnoge stimuluse on odbaci jer u datom trenutku nisu potrebne..
Takvi senzorni stimulusi mogu da se nakupe, da se konsoliduju i da se ispolje u odredjenom trenutku kao nesto vec vidjeno i dozivljeno.
Mozda je i to jedan od razloga da se ispolji nesto sto smo djelimicno osjetili a nismo dozivjeli,ali to s ekonsolidovalo u nasoj sivoj masi i mi imamo osjecaj da smo to vec prozivjeli.
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2002, 12:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Deja vu je valjda kad vidimo/doživimo potpuno identičnu situaciju koju smo ranije negdje nekad vidjeli ali nam nije jasno kad i gdje.

Ranije kad je ova tema bila aktivna i kad sam se javio nisam znao objašnjenje ali vjerujem da sad znam. U pitanju su nesvjesne astralne projekcije koje ljudi izvode dok spavaju. Ako se ne varam to izvode mnogi ali nisu svjesni da je to astralna projekcija dok ona traje a često ni kasnije. Ustvari mnogi ni ne vjeruju u astralnu projekciju koja je naučno dokazana. Na zapadu su pronašli tehniku uz pomoć koje i najveći skeptici mogu postići astralnu projekciju za najviše tri dana i tri noći.
A kako je poznato da se astralnom projekcijom može kretati kroz vrijeme a ne samo kroz prostor onda je deja vu jasan. Ljudi u snu doživljavaju astralne projekcije kojima nesvjesno "zavire" u mali segment svoje budućnosti, to zaborave (vjerovatno prvenstveno usljed neduhovnosti) a kad kasnije dožive identičnu situaciju onda im odjednom ispliva sjećanje za koje ne znaju odakle potiče.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2003, 11:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Heh ... da malo i ovu temu ozivimo a da i ja napisem koji red o svojim iskustvima sa deja vu efektom ...

Meni se cesto desi deja vu ali tako da sam svjestan svega sto ce se desiti (u vecini slucajeva).. Dakle ako imam osjecaj da mi je situacija poznata *deja vu na djelu) znacu tacno da ce npr. osoba x uzeti casu vode i taman kad na to pomislim osoba x se saginje i uzima casu vode (mislim situacija je izmisljena, samo da prezentujem sta zelim reci :).. Mnogo puta su mi se desavali takvi momenti, najcesce mi je smijesno to sto znam tacno sta ce reci ili sta ce neko uraditi ili se desiti (tipa proletice automobil i on stvarno proleti ili znam, da ce neko reci nesto ili me pitati i dok razmisljam o tome ta osoba doslovno tacno onako kako sam predvidio izgovori rijeci uz odgovarajucu gestikulaciju:))) Sam deja vu po sebi je uvijek cudno iskustvo ali jos kad znas sta ce se desiti kad znas gdje ces pogledati ili reci (ti ili sagovornik ili neki deseti predmet/stvar) postaje cudnije jer nije klasicni deja vu nego ima elementene blagog predvidjanja 5-10 sekundi buducnosti :)))

Deja vu efekat je zanimljiv u svakom slucaju ... Razvilo se vise teorija oko tog 'fenomena'.. neki misle da je to "preskakanje" informacija (koje mozak prima) iz 'radne' memorije u 'odjedljak' za sjecanje, pa automatski imas osjecaj da se to vec desilo (jer su fakticki te informacije u sjecanju umjesto u radnoj memoriji, tako da se ti stvarno i sjecas tog dogadjaja koji se direktno odigrava :)) Drugi misle da je to psihicki problem, najcesce vezano za stres, brige ili mozda neku vrstu bolesti itd, treci misle nesto deseto..
Zanima me da li je ko proucavao deja vu fenomen, da li k oprati desavanja na svjetskoj "deja vu sceni" i tome sl ..

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2003, 16:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Interesantno je ovo što ti se dešavalo, pogotovo što kažeš da ti se to često dešava. Kada u svakodnevnoj situaciji uđeš u taj segment koji znaš od ranije onda s obzirom da znaš taj segment u trajanju od pola minute, minutu, dvije ili više onda možeš znati i šta će se tek desiti a što spada u taj segment.

Interesuje me na koliko vremena unaprijed znaš šta će se desiti? Da li taj dan kad ustaneš znaš da će se u nekom dijelu dana desiti to i to ili to znaš samo neposredno prije nego što se desi? Pretpostavljam da je ovo drugo u pitanju (a sad vidjeh da si rekao da znaš 5-10 sekundi unaprijed).

Što se tiče razjašnjenja samog fenomena i dalje vjerujem ovo što sam dva posta iznad napisao.
S naglaskom da to nije samo moja teorija.

U zadnje vrijeme sam na nekoliko foruma čitao teme koje su se nekim dijelom odnosile na ovo, tačnije na astralne projekcije, i prijatno sam se iznenadio kad sam vidio koliko mnogo ljudi danas zna da svi ljudi za vrijeme dok spavaju izvode astralne projekcije samo što velika većina toga uopšte nije svjesna. I u knjizi koju upravo čitam piše nešto o tome.

Što se mene tiče razjašnjenje deja vu efekta je jednostavno kao što vjerujem da su mnoge pojave koje se nazivaju paranormalne vrlo jednostavne i lako objašnjive kada se u obzir uzmu pojave i zakoni koji vladaju nama i ovim svijetom a koji su trenutno manje poznati ali koliko vidim sve su poznatiji sve većem broju ljudi.

Ono što je meni interesantno u duhovnosti je i to što lako daje odgovore i objašnjenja na neka pitanja i pojave oko kojih intelektualci sa diplomama već decenijama i vijekovima razbijaju glave bez velikih rezultata. Pri tom ne mislim samo na deja vu već i na mnoge druge pojave za koje sam u duhovnoj literaturi pronašao objašnjenja i to ista objašnjenja od različitih autora koji su živjeli u različito vrijeme.

Mogli bismo se pitati koja je svrha deja vu doživljaja? Zašto ga neki doživljavaju češće, neki rjeđe a neki nikako? Ko upravlja time da neko unaprijed vidi situaciju koju kasnije doživi pa da kao mIRCon i unaprijed zna tačno šta će se desiti? Da li se time ta osoba želi potaknuti na neka razmišljanja? Vjerujem da je tako.

Ljudima se paranormalne stvari i dešavaju da bi ih prodrmale, da bi vidjeli i osjetili da postoji nešto izvan svijeta kakvog mi trenutno znamo, izvan zakona koje poznajemo, izvan iskustva koje do sada imamo. To je dobro. Dobro je ako ovakve stvari potaknu čovjeka na razmišljanje i istraživanje. Tada su ti doživljaji koje smo dobili na poklon ispunili svoju svrhu ili bar dio svoje svrhe.

Evo npr. neko doživi deja vu i to mu bude interesantno. Fasciniran je kako unaprijed može znati tačno šta će se desiti. I tako razmišljajući i razmišljajući o tome može doći do razjašnjenja nekih stvari u koje do tada možda uopšte nije vjerovao a u koje sada može povjerovati zbog ličnog iskustva - u proročanstva.

Deja vu može da pokaže kako je moguće da su neki ljudi koje zovemo prorocima mogli predviđati budućnost. Sada nije mnogo bitno da li su (svi) oni astralno putovali u budućnost ili su je "vidjeli" na neki drugi način. Bitno je da ljudi i kroz neka svoja mala lična iskustva (deja vu) vide da postoje mehanizmi pomoću kojih se može vidjeti i znati budućnost.
A onda ta osoba koja sve ovo uvidi možda krene istraživati proročanstva. E to je tek plodonosan teren za istraživanje koji čovjeka može dobrano prodrmati, izokrenuti naopačke i u velikoj mjeri promijeniti. Govorim iz ličnog iskustva :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2003, 01:39 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2003, 01:42 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2003, 09:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon je napisao:
neki misle da je to "preskakanje" informacija (koje mozak prima) iz 'radne' memorije u 'odjedljak' za sjecanje, pa automatski imas osjecaj da se to vec desilo (jer su fakticki te informacije u sjecanju umjesto u radnoj memoriji, tako da se ti stvarno i sjecas tog dogadjaja koji se direktno odigrava)

A kako se u radnoj memoriji ili u odjeljku za sjećanje nalaze informacije o događajima koji se još nisu desili, npr. kao u tvom slučaju gdje si ti unaprijed znao šta će se desiti dok se to još nije bilo desilo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2003, 19:11 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
ader: da... na to sam i mislio, n ogovorio sam o nekim opstim tumacenjima deja vu 'efekta'... A sto se tice "gledanja" unaprijed... i to se mozda moze objasniti na slican nacin - a to je da sam ja u stvari samo umislio kako sam predvidio nesto jer me "trese" deja vu pa samim tim i nisam fakticki predvidjao doslovno nego virtuelno... :)) Jer mozak prima informacije mnogo brze nego sto ih obradjuje, pa onda recimo ta jedna milisekunda moze izgledati kao par sekundi mozgu i dok on to obradi umislis da si predvidio, zbog preskakanja u memoriju sjecanja - a posto je tamo samo si se "prisjetio" ali na taj nacin da se to desilo istovremeno dok se "sjecas" pa izgleda da si predvidio buducnost ...
Recimo to bi moglo biti jedno od objasnjenja po teoriji "preskakanja u sjecanje" :))))

p.s. moram i ja malo pogledati po netu do koje su granice i koje su teorije razvili pojedinci i grupe ljudi na temu deja vu-a, pa cu onda raspolagati i sa vise informacija o tom zanimljivom efektu/fenomenu .. :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2003, 21:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
hm..deja vu "efekat" da, desavalo mi se par puta ne samo da znam tacan redoslijed "desavanja" u narednih par sekundi, vec (dva ili tri puta, bila sam sa drustvom za stolom u kaficu) i muzika u pozadini,ovo mi je bas ostalo u sjecanju, sjedimo za stolom nas troje, kolega uzima pivo i govori "ajd`nek sam i to zavrsio, sada sam miran"..a u pozadini se cuje Rambov Balkan boy..nevjerovatna situacija! A meni posebno cudna posto je doticni dugo cekao da dobije vizu za Canadu..i sve je to bilo onako klimavo, bilo je za ocekivati da je nece dobiti prije nego da hoce..! Meni jos cudnija povezanost doticne pjesme i proslava odobrenja vize!

Ribice sam u horoskopu, a kazu da ljudi rodjeni u tom znaku imaju ono "sesto culo", pa sad ne znam da li ovaj moj slucaj to i potvrdjuje..mada ne mora to striktno biti vezano za horoskopski znak, vjerujem da dosta ljudi ima slicna iskustva..
Naime, par puta mi se desavalo da predosjetim nesto lose sto ce da se desi! Jednostavno osjecam da ce nesto ruzno da se dogodi, ne meni, vec nekom od meni bliskih i dragih ljudi i to se na zalost i dogodi!
Nekoliko dana prije osjetim neopisiv nemir, kroz glavu mi prolazi mnostvo ruznih slika, i koliko god da se trudim da ne mislim na to, samo se namece! Osjecaj koji ja uopste ne mogu da objasnim. Na svu srecu nikada se nije dogodilo "ono najgore" ali bilo je posjekotina, fraktura ruke i slicnih nezgoda! Bas zbog toga sto mi je "taj" osjecaj poznat imam neopisiv strah od vjerovatnoce da ce se ponoviti..i krajnjeg ishoda! :roll:
Voljela bih ako neko ima slicna iskustva, da me "utjesi". :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2003, 23:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
ma ti si jedinstvena! mislim, malo ljudi ima "the six sense" :) i meni se to jako cesto desavalo, ali nikada nisam pridavao narocitu paznju tome. to je valjda nesto najnormalnije, mislim zasto se zamarati tim. mozda nekog takve pojave fasciniraju, ali ja bas i nisam jedan od takvih. svaka cast vaderu, ako si bas naumio da saznas o cemu se radi, nemoj odustati. rezultate svog istrazivanja izlozi i nama ovde, nemoj biti sebican i sve cuvati za sebe :wink:

ostajte mi pozdravljeni :drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2003, 10:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Bilo kako bilo, i deja vu, i npr. osjecaj kada udjemo u neku prostoriju, stanemo kraj neke gradjevine, pa nam izgleda kao da smo nekada bili tu, predosjecaj da ce se nesto desiti, pa se to desi i sl., govori da u covjeku postoje odredjene skrivene moci, ili paranormalne sposobnosti, mada licno smatram da tu nije nista "paranormalno", vec da se radi o necem prirodnom i normalnom. Samo ljudi dosta toga mistifikuju, a vjerujem da svako od nas dozivljava spontano i astralnu projekciju, narocito tokom sna, prirodnu meditaciju, koja se ne vjezba, vec osoba dolazi u lagano stanje opustenosti i odmora (sjetimo se koliko puta sami sebe zateknemo kako gledamo nekud u daljinu, dok razmisljamo "ni o cemu"), zatim tu je i "fenomen" vec vidjeno o kojem je rijec i ovome sl...
Sve to moze i trebalo bi sluziti na dobro covjeku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2006, 22:38 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
I meni se par puta desavao deja vu, takodje sekund-dvije prije nego sto ce se nesto desiti, ja to predosjetim, predvidim. Koliko mi se cini, desavalo mi se to vise puta, ali kao da mi je mozak zablokirao ta sjecanja. Zadnji deja vu kojeg se sjecam je jedan od prije 4-5 godina, a poslije toga blokada, mada mislim da sam i poslije toga imao deja vu jos par puta. Kada je mrvica spomenula "muziku u pozadinu", meni je odjednom na pamet palo jedno "sjecanje na sjecanje", tj. kao da se sjecam da sam u slicnoj situaciji dozivio deja vu, ali se apsolutno ne sjecam gdje, kada i kako to bilo. Blokada. :)

Ne znam da li da otvaram novu temu ili da pitam ovdje, posto je mozda malo vezano uz ovu temu (a neko je vec i spomenuo to). Da li mozete da "ne razmisljate ni o cemu", znaci da vam je um skroz naskroz prazan. Ja sam to pokusavao, i ne znam da li sam uspio. Vjerovatno da jesam, ili sam to samo umislio da jesam, zbog prevelike zelje za uspjehom...

Ovaj mozak je pravo zbunjujuca stvar. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2006, 20:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2004, 13:53
ajmo malo revive teme :D

Meni se cesto desava Deja Vu :) i drago mi je zbog toga, zadnji mi se desio danas kada je drug prosuo casu vode po sebi.

Covijek kada spava ima povecanu mozadnu aktivnost, i "rade" neki dijelovi mozga koji inace na javi (il' php-u :-P) ne rade, tako mnogi ljudi imaju "van tjelesna" iskustva tokom sna.

Kao sto su neki teoreticari objasnili vrijeme kao NEOGRANICENO VELIKU glavicu luka u kojoj svaka "ljuska" pretstavlja neko vremensko razdoblje.
Tako da je moguce da tokom sna nekako se "ukljucimo" u tu drugu ljusku!

Ovo je samo moja teorija ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]