Interesantno je ovo što ti se dešavalo, pogotovo što kažeš da ti se to često dešava. Kada u svakodnevnoj situaciji uđeš u taj segment koji znaš od ranije onda s obzirom da znaš taj segment u trajanju od pola minute, minutu, dvije ili više onda možeš znati i šta će se tek desiti a što spada u taj segment.
Interesuje me na koliko vremena unaprijed znaš šta će se desiti? Da li taj dan kad ustaneš znaš da će se u nekom dijelu dana desiti to i to ili to znaš samo neposredno prije nego što se desi? Pretpostavljam da je ovo drugo u pitanju (a sad vidjeh da si rekao da znaš 5-10 sekundi unaprijed).
Što se tiče razjašnjenja samog fenomena i dalje vjerujem ovo što sam dva posta iznad napisao.
S naglaskom da to nije samo moja teorija.
U zadnje vrijeme sam na nekoliko foruma čitao teme koje su se nekim dijelom odnosile na ovo, tačnije na astralne projekcije, i prijatno sam se iznenadio kad sam vidio koliko mnogo ljudi danas zna da svi ljudi za vrijeme dok spavaju izvode astralne projekcije samo što velika većina toga uopšte nije svjesna. I u knjizi koju upravo čitam piše nešto o tome.
Što se mene tiče razjašnjenje
deja vu efekta je jednostavno kao što vjerujem da su mnoge pojave koje se nazivaju paranormalne vrlo jednostavne i lako objašnjive kada se u obzir uzmu pojave i zakoni koji vladaju nama i ovim svijetom a koji su trenutno manje poznati ali koliko vidim sve su poznatiji sve većem broju ljudi.
Ono što je meni interesantno u duhovnosti je i to što lako daje odgovore i objašnjenja na neka pitanja i pojave oko kojih intelektualci sa diplomama već decenijama i vijekovima razbijaju glave bez velikih rezultata. Pri tom ne mislim samo na
deja vu već i na mnoge druge pojave za koje sam u duhovnoj literaturi pronašao objašnjenja i to ista objašnjenja od različitih autora koji su živjeli u različito vrijeme.
Mogli bismo se pitati koja je svrha
deja vu doživljaja? Zašto ga neki doživljavaju češće, neki rjeđe a neki nikako? Ko upravlja time da neko unaprijed vidi situaciju koju kasnije doživi pa da kao mIRCon i unaprijed zna tačno šta će se desiti? Da li se time ta osoba želi potaknuti na neka razmišljanja? Vjerujem da je tako.
Ljudima se paranormalne stvari i dešavaju da bi ih prodrmale, da bi vidjeli i osjetili da postoji
nešto izvan svijeta kakvog mi trenutno znamo, izvan zakona koje poznajemo, izvan iskustva koje do sada imamo. To je dobro. Dobro je ako ovakve stvari potaknu čovjeka na razmišljanje i istraživanje. Tada su ti doživljaji koje smo dobili na poklon ispunili svoju svrhu ili bar dio svoje svrhe.
Evo npr. neko doživi
deja vu i to mu bude interesantno. Fasciniran je kako unaprijed može znati tačno šta će se desiti. I tako razmišljajući i razmišljajući o tome može doći do razjašnjenja nekih stvari u koje do tada možda uopšte nije vjerovao a u koje sada može povjerovati zbog ličnog iskustva -
u proročanstva.
Deja vu može da pokaže kako je moguće da su neki ljudi koje zovemo prorocima mogli predviđati budućnost. Sada nije mnogo bitno da li su (svi) oni astralno putovali u budućnost ili su je "vidjeli" na neki drugi način. Bitno je da ljudi i kroz neka svoja mala lična iskustva (
deja vu) vide da postoje
mehanizmi pomoću kojih se može vidjeti i znati budućnost.
A onda ta osoba koja sve ovo uvidi možda krene istraživati proročanstva. E to je tek plodonosan teren za istraživanje koji čovjeka može dobrano prodrmati, izokrenuti naopačke i u velikoj mjeri promijeniti. Govorim iz ličnog iskustva