Elvis Presley je napisao:
@oficir s ruzom - E iskreno moram priznati da mi se svidja tvoj pristup raspravi, nacin argumentovanja i diskusije.
Toliko od "iskrenog pristupa raspravi"...

,a ja se nadao dijalogu, medjutim vec nakon jednog ili dva tvoja posta kraj...cemu???
Da li ti je sinula ideja na osnovu Friskyovog svodjenja Aristotela na 3 definicije....sam Aristotel je daleeeeeeeko od toga.
Kao najveci klasicni filozof nikad nije negirao postojanje Boga, u svojim djelima je "posrnuo" u tajni stvaranja i zapleo se kao i mnogi klasicni filozofi.
Aristotel na pitanje :" Ko je pokretac koji je svijetu dao formu i kretanje?" - Odgovara BOG.
To bi Fryski trebao da zna, a ako cemo trgati izjave Aristotela vezane za logiku i zakljucke u realnom svijetu...onda mozemo da dokazemo sta god nam padne na um.
Kontekst Aristotelovih razmisljanja nije negirao Boga. Nakon zakljucka da On postoji cak kaze da je On (Bog) formalni, finalni i pokretacki uzrok.
Bog je Onaj koji je prvoj materiji dao uzrok.- Aristotel
Za dalje Aristotelove izjave bi morali imati jos jedan post ali za sada ce biti dovoljno.
Napomenucu samo jos razmisljanje Aristotela o bespocetnosti Boga, na osnovu logicke veze google lazareviću za dusu
google lazarević je napisao:
pa da, to je najgore od svega sto se logika zanemaruje. iritira bas.
Ako Aristotel nije imao logiku koju je i te kako upotrijebio u razmisljanju o Bogu, onda nije ju imao niko od klasika.
Logiku nikad ne zanemarujem, cak sto vise ona je kamen temeljac u dokazu da Bog postoji.
Dakle ono u cemo je Aristotel zapeo je tajna stvaranja,a ne negiranje Boga....zato nemojte uzimati logicke definicije covjeka koji je vjerovao.
Dalje...
Ima masa stvri koje nauka ne moze da dokaze, a ipak se "vjeruje".
Zapravo, nauka ni ne mora da dokazuje nepostojanje boga. Nauci to nikad nije bio cilj, ona je baveci se prirodnim zakonima i stvarima oko nas posredno postojanje boga svela na nivo apsurda.
Naravno. Samo se pitam koji je bio argument da je nauka dokazala da Bog ne postoji, kad nauci nikad nije bio cilj da "proucava taj fenomen".
Postavlja se pitanje "Zasto koristiti nauku da se dokaze da nesto ne postoji kad nauka to u startu ne istrazuje ( ne kazem da negira).???"
Nauka nikad nije svela Boga na nivo apsurda-to pukusavaju "pseudo naucnici" (odnosno ateisticki svecenici) koji cak upotrebljavaju i rijec "doktrina" da bi se ucvrstilo u to u sto se ionako ne vjeruje. Smjesno.
Ono sto sam uvidio kod tebe (vas) nije negiranje Boga, nego zamisljeno svaljivanje na Boga svu nepravdu svijeta,upravo na onog Boga u kojeg vi nevjerujete...- nije li to jos jedan apsurd.
Samo sto ja na osnovu nauke vjerujem da ne odlaze a ti na osnovu vjere vjerujes da odlaze.
Onaj svijet je nuzan,ne na osnovu nauke ili vjere nego na osnovu pravde. Nacelo pravde, a ne nauke ni vjere.
Nemoj molim te pominjati Bibliju kao tu osnovu jer u principu, sve se svodi na vjerovanje.)
I ti sve vrijeme i dalje pricas da bog nuzno postoji. Ja ti kazem, ako zamislis da ne postoji, sve ima puno vise smisla.
Bibliju ne pominjem a niti Kur'an pominjem logiku, nacela i historijsko promisljanje filozofa.
Ti ako kazes da Bog ne postoji, pokusaj navesti dokaz, ne nauke nego recimo logike, jer se bar tu slazemo.
na osnovu onoga sto nauka NE MOZE objasniti, dok ces ono sto jeste objasnila zanemarivati.
Logici nisu potrebni naucni ekperimenti.
Tako da ne vjerujem da cu vise odgovarati na ovu temu, nema smisla.
Zar to tek nakon 2-3 posta....ma hajde, cisto razgovora radi, pa ne mogu da vjerujem da te demoralisalo samo nekoliko postova ili ti dalo superargument Friskyijevo nepoznavanje ucenja Aristotela o Bogu samom...
Bilo kako bilo,sretno...a ja i spavac se tek zagrijavali...