Ako izuzmemo zmiju, kao zivotinju i postavimo djavola da je govrio kroz nju, nikako mi ne ide u glavu sljedece:
google lazarević je napisao:
Tekst također jasno pokazuje kojim se motivima rukovodi Bog: to je briga za vlastitu nadmoćnu ulogu, ljubomora i strah od zahtjeva čovjeka da mu postane ravan.
Da li se bog, treba brinuti za vlastitu nadmoc, ako treba onda ne zasluzuje da bude bog?
Da li je bog posjedovao strah od bilo cega pa i od "zahtjeva", ako jeste zasluzuje li da bude bog?
Cini mi se da ne, jer takav bog, manjkav, jer ima svojstvo brige za sebe od stvorenja i svojstvo od atributa stvorenja...tako da ne trebam ni ici dalje,ali ovakvo tumacenje S.Z. je katastrofalno, i za vjeru fatalno.
I Bog reče: »Ljude koje sam stvorio izbrisat ću s lica zemlje – od čovjeka do zvijeri, gmizavce i ptice u zraku - jer sam se pokajao što sam ih napravio.«
Pokajanje...????, Govori li to da bog "nije znao" sta je "napravio" pa je to saznao kroz iskustvo s covjekom...bog koji ne pozna buducnost je manjakav bog.
Da bog nije znao sta radi, kpotvrdjuje i sljedece
nego o ljutitom kajanju Boga nad vlastitim djelom koje nije ispalo dobro
»Od čovjeka za njegova druga, tražit ću obračun za ljudski život.« Od ovog trenutka odnos Boga i čovjeka doživljava duboku promjenu. Bog više nije apsolutni vladar koji može raditi što ga je volja, već je vezan ugovorom kojeg se i on i čovjek moraju pridržavati; on je ograničen principom koji ne smije pogaziti, principom poštivanja života. Bog može kazniti čovjeka ako pogazi taj princip, ali čovjek također može protestirati ukoliko se Bog o njega ogriješi.
Totalno pogresna percepcija. Bog je oduvjek i zauvjek Apsolut u sveme. A ako bi se kojim slucajem i zamislili da nece biti unistenja zivota na Zemlji, sta cemo onda s vjerovanjem u Sudnji Dan???
Ovdje čovjek koristi svoje znanje o dobru i zlu, prekorava Boga u ime pravde i Bog mora popustiti.
Da li je svojstvo pravde vece i od samog Boga??? Kako jemoguce da je stvorenje prekoravalo Stvoritelja i govori mu o "pravdi" kada je opcepoznato da je Bog Najpravedniji Sudac?
i autoritarni i humanistički- prevaga jednog ili drugog određuje različite pravce razvoja u objema religijama.
Mislim da ne postoji prevaga jednogili drugog nego su i jedno i drugo istovremeni i trajni.