banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 15:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Stari Zavjet
PostPoslato: 16 Dec 2009, 21:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Posto vidim da se cesto govori o Starom Zavjetu, mislim da zasluzuje posebnu temu.
Da pocnemo jednim citatom, ovaj put u pitanju je Erih From:
Citiraj:
Razlika između autoritarne i humanističke religije ne javlja se samo među raznim religijama, nju nalazimo i unutar iste religije. Naša vlastita religiozna tradicija jedan je od najboljih primjera za ovu tvrdnju. Budući da je od fundamentalne važnosti da se do kraja shvati razlika između autoritarne i humanističke religije, navest ću još jedan primjer iz izvora koji je manje više poznat svakom čitaocu, iz Starog zavjeta.
Početak Starog zavjeta pisan je u duhu autoritarne religije. Bog je prikazan kao apsolutni vladar
patrijarhalnog klana, koji je stvorio čovjeka za vlastito zadovoljstvo, te ga može uništiti kad mu se to prohtije. On mu je zabranio da jede sa stable spoznaje dobra i zla i zaprijetio mu smrću ukoliko prekrši tu naredbu. Ali zmija »lukavija od svih životinja«, reče Evi: »Nećete zasigurno umrijeti! Nego zna Bog: onoga dana kad budete s njega jeli otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi, koji razlučuju dobro i zlo.« Pokazalo se da je zmija imala pravo. Kad su Adam i Eva zgriješili Bog ih kažnjava time što objavljuje neprijateljstvo između čovjeka i prirode, između čovjeka i zemlje i životinja, te između muškarca i žene. Ali čovjek nije morao umrijeti. Štoviše,
»čovjek je postao kao jedan od nas, zna što je dobro a što zlo: i sada, da ne bi pružio ruku, ubrao sastabla života pa pojeo i živio zauvijek«, Bog istjeruje Adama i Evu iz edenskog vrta i postavlja anđela s plamenim mačem prema istoku »da brani stazu koja
vodi prema drvetu života«.
Tekst veoma jasno pokazuje u čemu se sastoji čovjekov grijeh: to je pobuna protiv božje zapovijedi, to je neposlušnost a ne neki grijeh inherentan samom činu jedenja s drva spoznaje. Naprotiv, daljnji religiozni razvoj uzdigao je razlučivanje dobra i zla do vrhunske vrline do koje se čovjek može uzdići. Tekst također jasno pokazuje kojim se motivima rukovodi Bog: to je briga za vlastitu nadmoćnu ulogu, ljubomora i strah od zahtjeva čovjeka da mu postane ravan.
Odlučni preokret u odnosima između Boga I čovjeka može se uočiti u priči o potopu. Kad je Bog opazio »da je čovjekova pokvarenost na zemlji velika... pokaja se Bog i u svom srcu ražalosti što je načinio čovjeka na Zemlji. I Bog reče: »Ljude koje sam stvorio izbrisat ću s lica zemlje – od čovjeka do zvijeri, gmizavce i ptice u zraku - jer sam se pokajao što sam ih napravio.«
Tu se ne dovodi u pitanje ima li Bog pravo uništiti svoja vlastita stvorenja; on ih je načinio i oni su njegovo vlasništvo. Tekst njihovu pokvarenost precizira kao »zloću«, ali odluka da se uništi ne samo čovjek nego i životinje i biljke pokazuje da se ovdje ne radi o presudi koja bi bila srazmjerna nekom određenom zločinu, nego o ljutitom kajanju Boga nad vlastitim djelom koje nije ispalo dobro. »Ali Noe nađe milost u očima gospodara«, i spasi se iz potopa zajedno sa svojom porodicom i predstavnicima od svake životinjske vrste. Tako su uništenje čovjeka i spas Noe proizvoljna djela Boga. On može raditi što mu se svidi, kao što to može bilo koji moćni plemenski vođa. Ali poslije potopa odnosi između Boga i čovjeka iz temelja se mijenjaju. Sklapa se svečani ugovor između Boga i čovjeka prema kojem Bog obećava da »nikada više vode potopa neće uništiti živa bića, niti će ikad više potop opustošiti zemlju«. Bog se obavezuje da nikada neće uništiti sav život na zemlji, a čovjek mora poštivati prvu i najosnovniju zapovijed Biblije, da ne ubije drugog čovjeka.
»Od čovjeka za njegova druga, tražit ću obračun za ljudski život.« Od ovog trenutka odnos Boga i čovjeka doživljava duboku promjenu. Bog više nije apsolutni vladar koji može raditi što ga je volja, već je vezan ugovorom kojeg se i on i čovjek moraju pridržavati; on je ograničen principom koji ne smije pogaziti, principom poštivanja života. Bog može kazniti čovjeka ako pogazi taj princip, ali čovjek također može protestirati ukoliko se Bog o njega ogriješi.
Novi odnos Boga i čovjeka jasno dolazi do izražaja u Abrahamovom zauzimanju za Sodomu i Gomoru. Kad je Bog naumio da uništi gradove zbog njihove grešnosti, Abraham prekorava Boga zbog kršenja njegovih vlastitih principa. »Daleko to bilo od tebe, da ubijaš nevinog kao i krivog: tada bi i nevini i krivi prošli jednako, daleko bilo od tebe! Zar da ni Sudac svega svijeta ne radi pravo?«
Razlika između priče o izgonu iz raja i ove prepirke zaista je velika. Ondje je čovjeku zabranjeno da zna što je dobro a što zlo, a prema Bogu je ili pokoran - ili u grešnoj neposlušnosti. Ovdje čovjek koristi svoje znanje o dobru i zlu, prekorava Boga u ime pravde i Bog mora popustiti.
Čak i ova kratka analiza autoritarnih elemenata u biblijskim pričama pokazuje da su u korijenu židovsko-kršćanske religije prisutna oba principa, i autoritarni i humanistički. U daljnjem razvoju i židovstva i kršćanstva očuvala su se oba ova principa; prevaga jednog ili drugog određuje različite pravce razvoja u objema religijama.

Vrh

Tema posta: Re: Stari Zavjet
PostPoslato: 16 Dec 2009, 21:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Nisam siguran da sam skontao poentu teme... Treba li da komentarisemo citat, kazemo sta mislimo o S. Zavjetu ili... (posto nisi ostavila nikakav komentar osim citata)?

PS: razmisli o stavljanju takvih citata i linkova na posebnu temu predvidjenu za linkove i citate, a ako nema takve teme mozes je otvoriti (npr. na Psihologiji).

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 22:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Nisam siguran da sam skontao poentu teme... Treba li da komentarisemo citat, kazemo sta mislimo o S. Zavjetu ili... (posto nisi ostavila nikakav komentar osim citata)?

PS: razmisli o stavljanju takvih citata i linkova na posebnu temu predvidjenu za linkove i citate, a ako nema takve teme mozes je otvoriti (npr. na Psihologiji).

u mojim temama uvijek pisite slobodnim stilom, sve asocijacije, misli, komentari i pitanja su dobrodosli :wink:

hajde za pocetak: da li vjerujete da se to sve izdesavalo ili mislite da je u pitanju mit, tj. da se sve odvijalo na simbolickom nivou u kolektivnoj svijesti?

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Obicno ateisti kad zele da opovrgnu Pismo postave K.O. pitanje: "Da li mislis da se sve izdesavalo tako kako pise, da ili ne?". Naravno, tako se stvari ne mogu posmatrati. Da bi mogao odgovoriti sa Da ili Ne, moras prvo razluciti da li razumijes sve sto pise u Pismu i kako poimas napisano. Posto se radi dosta cesto o metafizickim stvarima, cudima i sl., treba uvijek biti oprezan u tumacenju, i stvari koje nisu potpuno nedvosmislene ne uzimati kao motivaciju za neki postupak. Ne treba biti sramota covjeka reci da neke stvari nije razumio. A ako neke stvari ne razumijemo, ne mozemo reci da li vjerujemo da su se stvarno tako odigrale ili ne. Za neke stvari poput izlaska iz Egipta se jasno vidi da se opisuje istorijski dogadjaj, ja naravno vjerujem da se sve tako desilo kako je opisano. S druge strane postoje stvari koje na prvi pogled izgledaju umu neprihvatljivo, poput price o Samsonu i njegovoj borbi s lavovima, snazi u kosi, itd... Mozda je u pitanju jedna simbolicna prica koja govori o vjeri u Boga, mozda se radi o historijskoj licnosti koja je bila izuzetne snage i velicine, mozda su tada ljudi bili visi i jaci nego danas pa su se mogli nositi sa lavovima, itd.. S. Zavjet ne moze a da ne izazove oprecna razmisljanja, jer je to knjiga o Bogu, njegovoj svemoci i cudima Bozjim, a ne opis recimo nekog vojnog pohoda. Pa sama rijec Bog za ateiste spada u domen bajke.

Ne bih se slozio sa Frommom i njegovim stavom po pitanju podjele Boga. Ja sam se preobratio kroz S. Zavjet, vec tada sam Boga gledao kao sto sam gledao Hrista. Sjetimo se Abrahamovog zrtvovanja sina, Bog je testirao njegovu vjeru a nije trazio zrtvu, u zadnjem momentu je zaustavio Abrahama od zrtvovanja sina. Bog S. Zavjeta nije autoritativan Bog, da budemo jasni, to je pravedan Bog koji svakome daje po njegovim djelima. Nikome nije vratio po njegovim djelima a da ga nije prethodno upozorio, i uvijek je objasnjavao zasto nesto cini, sjetih se onog dijela iz S. Zavjeta kada u duhu sprovodi svog proroka kroz grad da vidi kakve sve gadosti iza zidova narod cini. Ja sam bez trunke sumnje uvjeren da niko od ljudi ne moze optuziti Boga za bilo sta, da se niko s njime ne moze parniciti, za sve sto Bog cini postoji itekako dobar razlog. A ona prica gnostika o zlom Bogu Demijurgu mi je neozbiljna.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 22:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Vjerujem od prvog do zadnjeg slova. Samo.. puno je lakse vjerovati nego zivjeti kako nalaze.. :oops:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 22:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
google lazarević je napisao:
hajde za pocetak: da li vjerujete da se to sve izdesavalo ili mislite da je u pitanju mit, tj. da se sve odvijalo na simbolickom nivou u kolektivnoj svijesti?

Vjerujem da se izdesavala vecina stvari u bibliji, a to pokazuju i istorijski nalazi i chinjenice. Medjutim, problem je sto neki ljudi uzimaju da je u bibliji sve bukvalno napisano pa onda imamo problem jer se mnoge stvari ne poklapaju sa zdravim razumom. Evo jedan primjer. Ako bukvalno tumacimo bibliju da je sve stvoreno odjednom onda imamo problem sto 99 posto dokaza naucnih, istorijskih, astronomskih, bioloskih, fizickih, hemijskih itd. nam govore da je zemlja puno starija od 6000 godina koje dobijemo ako bibliju tumacimo bukvalno i uzimamo sve kao apsolutnu bukvalnu istinu.
Drugi primjer je kad su ljudi u srednjem vijeku tumacili na osnovu bukvalnog tumacenja da je zemlja nepokretna i da miruje. Evo stiha: "...i utvrdi zemlju na temeljima njenim da se ne pomjesti vavijek vijeka..." Neki su ovaj stih tumacili da se zemlja ne krece i isli tako daleko da su rekli da je ravna. Ali kao sto znamo ovaj stih je moguce tumaciti i nebukvalno pa se onda moze uklopiti u nauku i u sve. Tako da hocu reci, kao sto iz biblije bukvalnim tumacenjem mozemo dobiti da je opravdano ubijati, ratovati, kamenovati itd, tako mozemo naci i stihove koji zabranjuju sve ovo navedeno. Samo zavisi kako tumacite.
Zato je moje misljenje da bibliju treba koristiti kao pomoc u zivotu oslanjajuci se na zdrav razum, a ne bukvalno ili po vlastitom nahodjenju da uzimamo ono sto nam odgovara kako bismo opravdali neka svoja misljenja. Znaci treba biti objektivan i uzimati ono sto je dobro i sto se poklapa sa zdravim razumom i savjescu, i time bi izbjegli sukobe religija, pojedinaca i mnoge lose stvari. Osim biblije, ovo vazi i za kuran i za sve druge svete knjige i kad bi se ovo primjenjivalo religija nebi vise bila zlo nego dobro. Primjer ovakve primjene je Isus. Isus je primjenjujuci ono sto je dobro pokazao kako ne mozemo sve uzimati iz biblije. Primjer: fariseji su bili bukvalisti i isus ih ukorava kad hoce da kamenuju zenu, ili kad cine neke sitnice iz biblije a osnovno zaboravljaju. Slicno je i sada. Znaci svako moze naci u bibliji sta mu odgovara, a sta ce nam odgovarati zavisi od nas samih. Ako izaberemo da nam zlo koje se cinilo u bibliji odgovara onda cemo ciniti zlo, ako izaberamo dobro onda cemo ciniti dobro itd.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 22:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Hristov i Ajkula: A Adam, Eva i to? A postanje?

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 22:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@jellyfish, ne bih se slozio sasvim, jer ipak Sveto Pismo nije leksikon vec jedna kompaktna i povezana cjelina koja nosi sasvim odredjenu i sasvim jednostavnu poruku koja se proteze od pocetka do kraja. Citavo Pismo je izmedju ostalog opisivanje te poruke. Kao sto rece apostol Pavle, sve zapovijesti su izvedene iz dvije najvece zapovijesti, Isus kaze da citavo Pismo i Proroci pocivaju na dvjema zapovijestima. Zato je apsolutno nemoguce tumaciti Pismo kako hoces osim ako nismo krajnji licemjeri i lazovi. Ne mozes naci opravdanje za zlo kad znas sta je svrha Pisma.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 22:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U sustini se i to moze prihvatiti bas kao sto je napisano, niti neko to moze oboriti niti potvrditi da li se to sve odvijalo tako kako je napisano. Na kraju krajeva nismo mi ti koji odlucujemo sta je vjerodostojno a sta nije, samo mozemo da vjerujemo ili ne. Pismo kaze da je Bog - Bog sakriveni. A ako bismo nasli hiljade dokaza da je Zemlja stara 6000 godina Bog vise ne bi bio Bog skriveni. Mozemo ici tako daleko pa reci da je Bog mogao stvoriti istoriju...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37

Mnogo mi je draza cinjenica da sam djelo Bozijih savrsenih ruku nego da sam potomak majmuna ili jos gore... ameba :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 23:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ali amebe su divne :D sa onim vakuolicama, Goldzijevim aparatom i ostalim cudesnim tvorevinama :)

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2009, 00:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ako izuzmemo zmiju, kao zivotinju i postavimo djavola da je govrio kroz nju, nikako mi ne ide u glavu sljedece:

Tekst također jasno pokazuje kojim se motivima rukovodi Bog: to je briga za vlastitu nadmoćnu ulogu, ljubomora i strah od zahtjeva čovjeka da mu postane ravan.

Da li se bog, treba brinuti za vlastitu nadmoc, ako treba onda ne zasluzuje da bude bog?
Da li je bog posjedovao strah od bilo cega pa i od "zahtjeva", ako jeste zasluzuje li da bude bog?
Cini mi se da ne, jer takav bog, manjkav, jer ima svojstvo brige za sebe od stvorenja i svojstvo od atributa stvorenja...tako da ne trebam ni ici dalje,ali ovakvo tumacenje S.Z. je katastrofalno, i za vjeru fatalno.

I Bog reče: »Ljude koje sam stvorio izbrisat ću s lica zemlje – od čovjeka do zvijeri, gmizavce i ptice u zraku - jer sam se pokajao što sam ih napravio.«

Pokajanje...????, Govori li to da bog "nije znao" sta je "napravio" pa je to saznao kroz iskustvo s covjekom...bog koji ne pozna buducnost je manjakav bog.
Da bog nije znao sta radi, kpotvrdjuje i sljedece
nego o ljutitom kajanju Boga nad vlastitim djelom koje nije ispalo dobro

»Od čovjeka za njegova druga, tražit ću obračun za ljudski život.« Od ovog trenutka odnos Boga i čovjeka doživljava duboku promjenu. Bog više nije apsolutni vladar koji može raditi što ga je volja, već je vezan ugovorom kojeg se i on i čovjek moraju pridržavati; on je ograničen principom koji ne smije pogaziti, principom poštivanja života. Bog može kazniti čovjeka ako pogazi taj princip, ali čovjek također može protestirati ukoliko se Bog o njega ogriješi.

Totalno pogresna percepcija. Bog je oduvjek i zauvjek Apsolut u sveme. A ako bi se kojim slucajem i zamislili da nece biti unistenja zivota na Zemlji, sta cemo onda s vjerovanjem u Sudnji Dan???

Ovdje čovjek koristi svoje znanje o dobru i zlu, prekorava Boga u ime pravde i Bog mora popustiti.

Da li je svojstvo pravde vece i od samog Boga??? Kako jemoguce da je stvorenje prekoravalo Stvoritelja i govori mu o "pravdi" kada je opcepoznato da je Bog Najpravedniji Sudac?

i autoritarni i humanistički- prevaga jednog ili drugog određuje različite pravce razvoja u objema religijama.

Mislim da ne postoji prevaga jednogili drugog nego su i jedno i drugo istovremeni i trajni.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2009, 01:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislim da je to sve jedan mit. Da su ljudi prije 2000 godina pogledali Gospodare Prstenova, sad bi vjerovali u Hobite, Sarumana i ostalu ekipu :lol:
Citiraj:
Religija je pažljivo i savjesno opažanje onoga što je Rudolf Otto prikladno nazvao »numinozum«, a to je dinamičko postojanje ili učinak, koje nije rezultat voljnog čina. Naprotiv, »ono zarobljava čovjeka i vlada njime pa je čovjek uvijek više njegova žrtva nego li njegov tvorac.«

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2009, 09:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41

naravno da je sve fikcija.

do prije par vijekova su govorili da je sve sto je napisano 100% tacno, pa za vrijeme prosvetiteljstva, kada su ljudi poceli da postavljaju pitanja, odgovor je bio kako postoje dijelovi biblije koje treba citati alegorijski i sl.
onda razvojem nauke, poceli su da izmisljaju kreacionizam, inteligentni dizajn, da bi se prilagodili.

neko je pomenuo 6000 godina, to vise niko ne pominje jer znaju da ce biti ismijani... znaci, danas hriscani regrutuju nove vjernike uglavnom u neobrazovanim slojevima drustva, ili tamo gdje je religija dio obrazovnog sistema.

i hristov, kakva crna kompaktna i povezana cijelina?
u starom zavjetu su, koliko se sjecam sve sami kosmari i prividjenja, sve se zasniva na strahu, nema nikakvih etickih poruka...

evo recimo, neka mi neko kaze i jednu pozitivnu ideju iz starog zavjeta???

ja mogu da razumijem da se na pocetku u nesto vjeruje instinktivno, ali vremenom kako se razvijas kao licnost jednostavno se to preraste...tako bi trebalo biti sa religijom.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2009, 09:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja licno u S.Zavjetu nalazim jedan okean mudrosti i inspiracije, mnogo stvari za koje intuitivno znamo svi da su istinite. S. Zavjet je i istorijska knjiga. Ali postoje i dijelovi S. Zavjeta koji izazivaju nedoumice i kod ateista i kod vjernika, to niko ne porice. Medjutim ja zbog toga ne dovodim u pitanje autenticnost i autorstvo poruke S. Zavjeta.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2009, 12:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
pitam se da li je iko od vas pročitao bibliju i da li je čita.
sve su ovo osvrti ljudi koji su vrlo malo ili nimalo vremena posvetili biblij.
bilo bi korektno ako neko iznosi neke tvrdnje o biblij, da iznese i konkretne navode iz biblije kako bi se uopšte mogla vodit bilo kakva rasprava na tu temu.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2009, 13:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Nije bas sve fikcija, nego losa interpretacija,s puno antropoformizma.

S.Z.kaze i sljedece

Bog postoji,ali on nije nicemu slican.

Niko nije vidio Boga.

Bog je Nuzan kaze logika.

A nauka nikad nije mogla protiv jasnih tekstova Knjige, nego se uvjek nosila s lakocom s nejasnim interpretacijama.

Religija je pažljivo i savjesno opažanje onoga što je Rudolf Otto prikladno nazvao »numinozum«, a to je dinamičko postojanje ili učinak, koje nije rezultat voljnog čina. Naprotiv, »ono zarobljava čovjeka i vlada njime pa je čovjek uvijek više njegova žrtva nego li njegov tvorac.«

Kako je Otto shvatio da to nije rezultat Volje...pitanje je sad ????

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2009, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
ajkula je napisao:
Mnogo mi je draza cinjenica da sam djelo Bozijih savrsenih ruku nego da sam potomak majmuna ili jos gore... ameba :D

Nije u pitanju sta mi je draze, nego sta chinjenice i dokazi pokazuju. Meni bi bilo jos draze da sam postao od Adama i Eve koji nisu zgrijesili ali cinjenica je da jesu i zato smo svi u shitu.
Znaci, ne mozemo birati sta nam je draze, nego je onako kako je.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2009, 16:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:

Kako je Otto shvatio da to nije rezultat Volje...pitanje je sad ????

isto kao i zaljubljivanje :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2009, 16:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije na to mislio. Mislim da razlicito interpretirate citirano.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 331 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]