banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Avg 2025, 22:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Patrijarh Pavle
PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Nesto mi je zapelo za oko u svemu ovome... Naime, odjednom su svi veliki vernici, ali dobro, ako nista bar nas nevolja zblizava i tek kada nesto izgubimo vidimo koliko to vredi, ali problem je druga stvar... Vidim da ovih dana ljudi slave, ne znam kakav je stav Crkve po tom pitanju, ali ako je u zalosti onda i te stvari treba redukovati... Opet se pokazuje tacnom ona tvrdnja da mi ne slavimo da bi postovali Boga i Svece, vec da bi se napili i najeli... sto poteze tezu da treba biti umeren u svemu pa tako i u hrani i picu... a ovim pokazujemo koliko se toga pridrzavamo... Druga stvar koja pokazuje koliko smo prisni sa svojom verom je ta da su u Srbiji redukovali program i iz njega izbacili zabavni sadrzaj, reality show-ove i uz to su ukinuli kablovski signal HRT, Nov@-e i drugih kanala koji za ovu priliku prikazuju neprimeren sadrza, dok je RTRS osao pri svojoj programskoj semi tako da sada na TV-u mozemo gledati razne serije u kojima se prikazuju razne nemoralne scene... Sve bi to bilo OKi i bez problema da ovo nije vandredna situacija... Preminuo je pograval SPC, a ne neko drugi i mislim da to niti malo ne postujemo... U svakom slucaju mi se cini da idemo u totalno pogresnom smeru i da se udaljavamo od Boga sve vise i vise... Da nije bilo proteklog rata, mnogi od nas ne bi znali pola stvari o svojoj veri (nazalost), a i taj rat je samo omogucio da se u velikoj meri preko vere manipulise ljudima, bez obzira koje oni vere bili na ovim prostorima... Pitanje je i koliko je nas otislo zapaliti svecu za pokoj duse naseg duhovnog vodje... ja licno nisam i razlog nije da nisam imao vremena (jer se za takve stvari uvek ima vremena), ali planiram u cetvrtak u 13.00 otici zapaliti svecu... Mnogo je nedoumica u svemu ovome... meni se licno nista ne svidja u onome sto sam video u ponasanju ljudi u ovom slucaju, a ova sreca ili nesreca (zavisi kako se gleda jer je patrijarh Pavle otisao na ispovest Bogu) je samo iskristalisala tmurnu sliku naseg naroda :-? :-? :-?

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:25 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Da me neko ne shvati pogrešno.......Ovo je kao kada je umro MJ....Znaš koliko je ljudi kod mene danas bilo tražeći neku knjigu o pokojnom Pavlu?Kako ih to nije interesovalo dok je bio živ? :-?

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Upravo o tome pricam, pa onda grupe podrske na facebooku, a pitanje je koliko se njih interesovalo o nemu i preko FB-a pre nego se ovo desilo...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Preseravanje,da prostiš.Umro je veliki čovjek.Oni koje interesuje nešto o njemu sigurno neće njegovo djelo tražiti po FB-u....

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Нисам много пратио РТРС ових дана, али кад год сам пребацио причали су о Патријарху.
А у праву си што се тиче тога да несрећа зближава људе..
Ја мислим да је и РС требала прогласити тродневну жалост а не само сутра кад је сахрана..
И ми смо Срби и већина становништва је Православна као и у Србији.
Што се тиче БиХ то ме не интересује иако је неко споменуо да је био један дан жалости кад је Папа умро.
У Црној Гори је ситуација страшна.
Мило није дозволио ни спуштање застава на пола копља а камо ли прогласио дан жалости иако већина становништва припада СПЦ.
Но то ме и не чуди што се тиче њега..
Ја сам лично отишао и запалио свијећу исти дан кад је Патријарх умро. Осјећао сам потребу да то урадим, јако сам поштовао тог човјека.
Група на ФБ која је основана исти дан кад је Патријарх умро сад има 100 000 чланова..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

FB je samo primer, takvo je doba da je internet vodeci nacin oglasavanja i sirenja vere... Zasto ga onda ne iskoristiti i dobijati informacije ako je vec moguce

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:38 
Administrator
Korisnikov avatar

XentoniX je napisao:
Група на ФБ која је основана исти дан кад је Патријарх умро сад има 100 000 чланова..

Šta misliš koliko će ih,od tih 100 000,učiniti nešto da barem dijelom ostvare patrijarhovu misiju.....?

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
_zoka je napisao:
Šta misliš koliko će ih,od tih 100 000,učiniti nešto da barem dijelom ostvare patrijarhovu misiju.....?

Шта је то "патријархова мисија"?

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:45 
Administrator
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
_zoka je napisao:

Шта је то "патријархова мисија"?

Jbg,to je bilo više figurativno......

Ovo valjda....
Citiraj:
Da svuda i na svakom mestu budemo ljudi,
jer Jevandjelje nas uci da se moze biti i ostati ovca Hristova i medju vukovima.
Da se moze biti covek i medju neljudima.

Ako u sebi imamo to znanje i snagu vere da takvi budemo,
onda ce i Sin Bozji, cije rodjenje ocekujemo, biti s nama i mi s NJim.
I onda, koga i cega da se bojimo u buducnosti?
A nemamo razloga da se stidimo ni nase proslosti jer ona je bila na visini i kao hriscana i kao ljudi.
To je moja poruka i blagoslov svetog Save i sviju nasih svetih mucenika i novomucenika.

Da budemo i ostanemo ljudi.
Da se u ovozemaljskom zivotu drzimo reci majke Jevrosime
da je bolje "izgubiti glavu nego svoju ogresiti dusu".
Da ne zaboravimo pouke Marka Miljanova koji veli da je "junastvo sebe braniti od neptijatelja,
a cojstvo neprijatelja braniti od sebe".
I da nam uvek na pameti budu reci svetog kneza Lazara da je "zemaljsko za malena carstvo, a Nebesko uvek i doveka."

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:46 
Znam i ja "vjernika" sto su se usvinjili dok su bili na postu... :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Није то Патријархова мисија, то је Православље...
Наравно да ту има и људи и који јесу вјерници, и они који су мало мање вјерници а и оних који су ушли само зато што су други ушли.
Можда ће се неки због смрти Патријарха мало више окренути Цркви..можда ће нешто допрети до њих.
Тешка је тема и мислим да уопште не би требали сада да причамо о њој..

Углавном било је ликова да кад је админ из те групе ставио на статус нешто везано за Патријарха да су неки Хрвати и Муслимани писали испод Србе на Врбе и сличне коментаре.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

XentoniX je napisao:
Углавном било је ликова да кад је админ из те групе ставио на статус нешто везано за Патријарха да су неки Хрвати и Муслимани писали испод Србе на Врбе и сличне коментаре.

To je sasvim druga prica i pokazatelj kakvih ljudi ima... Postuj tudju veru kao sto postujes svoju...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 17:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
А да отворите неку другу тему за ту вашу дискусију? Мислим да јој овде није ни место ни време.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 18:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Мислим да је добро што људи купују књиге о упокојеном Партијарху СПЦ.
Мислим да је добро што људи на интернету причају о њему, што причају о томе како је живио, како је живот посветио вјери, што цитирају његове мисли.
Највећем дјелу људи ће то бити занимљиво још пар дана и полако ће и његова дјела и његове ријечи одлазити у историју.

И волио бих да сваки дан неко спомене њега, да сваки дан неко цитира оне његове једноставне мисли, да се увијек подсјећамо да требамо да будемо људи, да требамо да поштујемо и волимо.

Не зато јер сам вјерски фанатик. Апсолутно сам за секуларну државу. Нисам за то да се на ТВ преносе мисе као у Хрватској. Шта има да се преноси миса недјељом, кога интересује служба, нека иде у цркву! Нисам да се попови изјашњавају о политици или о уређењу државе.

Једноставно, за то сам јер је упокојени Патријарх био нешто најбоље што смо имали. Ништа чишће, скромније, безгрешније (иако је и он био као и сви ми обичан човјек који је и грешник) одавно није било у овом народу, поготово међу вођама.

И треба што више о њему говорити. Да би дјеца знала да су постојали и такви људи, а ми старији да би се подсјећали какав треба бити и да би покушали бити бољи.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 18:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
shoole je napisao:
Мислим да је добро што људи на интернету причају о њему, што причају о томе како је живио, како је живот посветио вјери, што цитирају његове мисли.
Највећем дјелу људи ће то бити занимљиво још пар дана и полако ће и његова дјела и његове ријечи одлазити у историју.

И волио бих да сваки дан неко спомене њега, да сваки дан неко цитира оне његове једноставне мисли,
да се увијек подсјећамо да требамо да будемо људи, да требамо да поштујемо и волимо.

Не зато јер сам вјерски фанатик. Апсолутно сам за секуларну државу. Нисам за то да се на ТВ преносе мисе као у Хрватској. Шта има да се преноси миса недјељом, кога интересује служба, нека иде у цркву! Нисам да се попови изјашњавају о политици или о уређењу државе.

Једноставно, за то сам јер је упокојени Патријарх био нешто најбоље што смо имали. Ништа чишће, скромније, безгрешније (иако је и он био као и сви ми обичан човјек који је и грешник) одавно није било у овом народу, поготово међу вођама.

И треба што више о њему говорити. Да би дјеца знала да су постојали и такви људи, а ми старији да би се подсјећали какав треба бити и да би покушали бити бољи.

Потпис.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 23:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2009, 00:25
shoole je napisao:

И волио бих да сваки дан неко спомене њега, да сваки дан неко цитира оне његове једноставне мисли, да се увијек подсјећамо да требамо да будемо људи, да требамо да поштујемо и волимо.

и ја потписујем.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 00:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
shoole je napisao:

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 00:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
zaista je uman bio, odrekao se svega materijalnog, mada moram iznijeti jednu lošu odluku patrijarha pokojnog, naime on se jedini protivio da se sveti nikolaj kanonizuje i to mu je bio grijeh, a protivio se tome jer je nikolaj imao porok - cigarete... što naravno ne umanjuje njegov lik i djelo, borbu za hrišćanstvo, i za srpski narod, kada je milošević izveo na ulicu duge cijevi da guše demonstracije, pale su prve žrtve i patrijah je otišao odmah ispred demonstranata i kada se pojavio policija je sklonila oružije u stranu.

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 02:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Upropastiste jednu temu na kojoj su ljudi vecinom pisali "slava Mu " i nek mu je laka crna zemlja"...
Mnogi ljudi na ovom forumu su i Papi pisali iste te rijeci isto se to pisalo i pokojnom Tosetu... ali niko nije povukao pitanje ko slusa Tosu ko postuje Papu vec se jednostavno pustilo da to ide par dana i naravno poslije nekog vremena tema ode u zaborav samo se o Patrijarhu govori u negativnom kontekstu.
Da mi je samo znati zbog cega, kasnije se pitamo zasto Srbe niko ne postuje pa ne postujemo se sami kako ocekivati da nas postuju drgi.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 07:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Forum je mjesto za diskusije, ne mozes to zabraniti ljudima a umjesto da se otvara jos koja tema, zasto ne na ovoj da se iskazu misljenja.
Meni bode u oci sto su se sada svi sjetili biti vjernici i Srbi a dok je bio bolestan, ko li ga od vas spomenu? Pomoli se za njegovo zdravlje? I nadasve, ispadosmo veci Srbi od Srbijanca kojima je ovaj dan dan zalosti ali i te kako radan dan.

Patrijarh Pavle je bio fin i skroman covjek, Boziji sluga.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]