banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 23:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Nov 2009, 13:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Nov 2009, 15:13
Avinoam1 je napisao:
Citiraj:
Ponovicu opet evo samo ovih 5 ajeta koje sam u gore neavedenim textovima naveo koji su obrazlozeni i dokazani uz pomoc nauke i najbolji naucnika i moderne tehnologije.Ako postoji ista ovim ajetima slicno u Bibliji(Novi zavjet,Stari Zavjetu),Raznim prorocanstvima ,raznim naucnim radovima raznim naucnicima pocevsi od platona pa na ovamo ili bilo sta sto je postojalo prije i poslije Ku rana sve do 20 vijeka kada su otkriveni ovi naucni dokazi uz pomoc novijih tehnologija.Naravno da mi djelove recimo iz biblije obrazlozite za koje mislite da mogu predstavljati ili biti u vezi sa ovim 5 ajeta iz Ku rana,a ne govoriti Muhamed je mogao otici do mora i i zaroniti 500m u dubinu i vidjeti da je more u tim dubinama tamno i mracno ako su vam to obrazlozenja onda se nemorate ni javljat.Ako dokazete ovo sto sam gore naveo ja cu se odmah tako mi Boga odreci Islama i reci da nisam bio u pravu i da su biblija ,neki prorok ili naki naucnik bili upravu.Jedva cekam da vidim vase dokaze i obrazlozenja. :evil3:

Postoji u Kuranu milion stvari koje nisu zapisane u Bibliji, to niko i ne osporava. U Kuranu pise da zrtvena krava treba da bude ridje boje, da se Bog sprda sa ljudima, da su konji stvoreni za jahanje, itd itd. To nigdje ne pise u Bibliji i po tome je Kuran autentican. Jaka stvar.

Ovo za konja Bog govori normalno ljudima da je konj isklucivio za jahanje ,da ne bi ljudi konja kao zrtvu prinosili i jeli konjece meso.Opet pocinjete sa nebulozama.Djaba nemam ja se s vama sta vise raspravljati ovi 5 ajeta govore u stvari od koga je dosla knjiga dosla je od on onoga ko najbolje poznaje covjeka ,a to je naravno njegov stvoritelj ko ce ga bolje znati do njegov Gospodar koji ga je i stvorio.Mozda je i u Bibliji nekad bilo nesto vrijedno zapisano dok je Bila indzil knjiga koja je objavlejna isa a.s(Isusu)pa su korumpirani jevreji i rimljani iskrenili boziju rijec.Isus nikad za sebe nije reko da je Boziji sin ko sto pise u Bibliji ,ta cinjenica i zakljucak su doneseni 325 godine u Nici u Francuskoj i vi ste je olako prihvatili.Ko je razapeo Isusa?Znase korumpirani jevreji i rimsko carstvo,Koje poslije sirio isusovu vjeru isti oni sto su ga i razapeli Korumpirani jevreji rimsko carstvo(Vatikan).Kako uopste mozete vjerovati ubicama Isusa.Kako su sirili vjeru Isusa sigurno nisu onako kako je isusu naredio vec su inflitrirali bibliju i skoro sva ucenja Isusa
i nametnili su svoje stajaliste vjere Zato je Kuran poslan sta mislis?upravo zato da bi ispravio ono sto je Rimski car Konstantin i jevreji uradili sve su skoro do detalja iskrivili sto se tice vjerskog ucenja Indzila Isusa.Neko ce reci pa Konstantin je bio Krscanin kako ce on krivit vjeru
ustvari koje bio Konstantin paganski krscanin koji je ustvari nikad nije potvirdio krscanstvo kao svoju vjeru vec je bio cisti paganin sto stoji iz niza dokumenata koji dolaze iz tog doba.Jedna vazna cinejnica rijec krscanstvo (Hriscanstvo)se nigdje a ma bas nigdje ne spominje u Bibliji ni na jednom mjestu ko ne vjeruju nek provjeri odakle vam ime vjere Krscanstvo odakle dolazi ako se ne nalazi u Bibliji daj da cujem Ako nije Bog spomeno vjeru u Bibliji ime vase vjere kako vjerujete u nesto sto je nametnuto od strane ljudi ,a ne od strane Boga.Hajde odakle vam ime krscanstvo ako ne postoji u Bibliji daj da cujem?

Poslednji put menjao Mirzareli dana 12 Nov 2009, 14:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 14:08 
Pripravnik
Pripravnik

Mirzareli je napisao:
Avinoam1 je napisao:
Citiraj:
Ponovicu opet evo samo ovih 5 ajeta koje sam u gore neavedenim textovima naveo koji su obrazlozeni i dokazani uz pomoc nauke i najbolji naucnika i moderne tehnologije.Ako postoji ista ovim ajetima slicno u Bibliji(Novi zavjet,Stari Zavjetu),Raznim prorocanstvima ,raznim naucnim radovima raznim naucnicima pocevsi od platona pa na ovamo ili bilo sta sto je postojalo prije i poslije Ku rana sve do 20 vijeka kada su otkriveni ovi naucni dokazi uz pomoc novijih tehnologija.Naravno da mi djelove recimo iz biblije obrazlozite za koje mislite da mogu predstavljati ili biti u vezi sa ovim 5 ajeta iz Ku rana,a ne govoriti Muhamed je mogao otici do mora i i zaroniti 500m u dubinu i vidjeti da je more u tim dubinama tamno i mracno ako su vam to obrazlozenja onda se nemorate ni javljat.Ako dokazete ovo sto sam gore naveo ja cu se odmah tako mi Boga odreci Islama i reci da nisam bio u pravu i da su biblija ,neki prorok ili naki naucnik bili upravu.Jedva cekam da vidim vase dokaze i obrazlozenja. :evil3:

Postoji u Kuranu milion stvari koje nisu zapisane u Bibliji, to niko i ne osporava. U Kuranu pise da zrtvena krava treba da bude ridje boje, da se Bog sprda sa ljudima, da su konji stvoreni za jahanje, itd itd. To nigdje ne pise u Bibliji i po tome je Kuran autentican. Jaka stvar.

Ovo za konja Bog govori normalno ljudima da je konj isklucivio za jahanje ,da ne bi ljudi konja kao zrtvu prinosili i jeli konjece meso.Opet pocinjete sa nebulozama.Djaba nemam ja se s vama sta vise raspravljati ovi 5 ajeta govore u stvari od koga je dosla knjiga dosla je od on onoga ko najbolje poznaje covjeka ,a to je naravno njegov stvoritelj ko ce ga bolje znati do njegov Gospodar koji ga je i stvorio.Mozda je i u Bibliji nekad bilo nesto vrijedno zapisano dok je Bila indzil knjiga koja je objavlejna isa a.s(Isusu)pa su korumpirani jevreji i rimljani iskrenili boziju rijec.Isus nikad za sebe nije reko da je Boziji sin ko sto pise u Bibliji ,ta cinjenica i zakljucak su doneseni 325 godine u Nici u Francuskoj i vi ste je olako prihvatili.Ko je razapeo Isusa?Znase korumpirani jevreji i rimsko carstvo,Koje poslije sirio isusovu vjeru isti oni sto su ga i razapeli Korumpirani jevreji rimsko carstvo(Vatikan).Kako uopste mozete vjerovati ubicama Isusa.Kako su sirili vjeru Isusa sigurno nisu onako kako je isusu naredio vec su inflitrirali bibliju i skoro sva ucenja Isusa
i nametnili su svoje stajaliste vjere Zato je Kuran poslan sta mislis?upravo zato da bi ispravio ono sto je Rimski car Konstantin i jevreji uradili sve su skoro do detalja iskrivili sto se tice vjerskog ucenja Indzila Isusa.Neko ce reci pa Konstantin je bio Krscanin kako ce on krivit vjeru
ustvari koje bio Konstantin paganski krscanin koji je ustvari nikad nije potvirdio krscanstvo kao svoju vjeru vec je bio cisti paganin sto stoji iz niza dokumenata koji dolaze iz tog doba.Jedna vazna cinejnica rijec krscanstvo (Hriscanstvo)se nigdje a ma bas nigdje ne spominje u Bibliji ni na jednom mjestu ko ne vjeruju nek provjeri odakle vam ime vjere Krscanstvo odakle dolazi ako se ne nalazi u Bibliji daj da cujem Ako nije Bog spomeno vjeru u Bibliji ime vase vjere kako vjerujete u nesto sto je nametnuto od strane ljudi ,a ne od strane Boga.Hajde odakle vam ime krscanstvo ako ne postoji u Bibliji daj da cujem?

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 14:15 
Pripravnik
Pripravnik

Avinoam1 je napisao:
Citiraj:
Najveci cirksu je sto vi necete da prihvatite istinu jednostavno se bojite istine.

Ja sam prihvatio istinu vec odavno. Jedina istina za mene je Isus Hristos. Njegovom zrtvom na krstu meni je omoguceno spasenje. Islam stupa na scenu 600 godina kasnije i nema nikakve relevantnosti sa bilo cim vezano uz istinu i pitanje spasenja.

Jesi li ti cuo mozda za evandzelije po Barnabi koje je napisano na hebrejskoj jeziku i koje spada ujedno jedno od najstari i najautenticnijih ucenja.Sto i samo crkva priznaje ali ga ipak ne prihvata zato sto se kosi s novim evandzelijima koja su napisana u skorije vrijeme ljudskom rukom.Da li si cuo za ovo evandzelije i jesi li cuo sta u njemu pise?

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 17:46 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
mirza jel mozes nekako preskociti copiranje ajeta koje si jednom postova, pa nakon svakog odgovara ponovo ih postujes sa istom pricom "pa nigdje nema nego samo u Kuranu"

ako sam ti rekao da ima i da procitas Bibliju onda procitaj..ako nisi procitao poklopi se usima i mani vise copiranja na svakoj stranici..

spavac je napisao:
sori i tebi al Keith se ni bukvalno ne prevodi kao Krith... :lol:
znaci sad ja tebi moram citirati Bibliju "Idi k mravu ljenivce, gledaj putove njegove i omudraj.Nema vodja ni upravitelja ni gospodara: i opet pripravlja ljeti sebi hranu... i onda kazem pa Branko Kockica je o tome govorio a da ne spominjem dokumentarce vezano za zivotinjski svijet..i zakljucak - Biblija o tome govori mnogo mnogo ranije pre nego sto je covjek napravio kameru i tv..i pre nego sto je Kuran postojao..

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 18:08 
Pripravnik
Pripravnik

spavac je napisao:
mirza jel mozes nekako preskociti copiranje ajeta koje si jednom postova, pa nakon svakog odgovara ponovo ih postujes sa istom pricom "pa nigdje nema nego samo u Kuranu"

ako sam ti rekao da ima i da procitas Bibliju onda procitaj..ako nisi procitao poklopi se usima i mani vise copiranja na svakoj stranici..

spavac je napisao:
sori i tebi al Keith se ni bukvalno ne prevodi kao Krith... :lol:
znaci sad ja tebi moram citirati Bibliju "Idi k mravu ljenivce, gledaj putove njegove i omudraj.Nema vodja ni upravitelja ni gospodara: i opet pripravlja ljeti sebi hranu... i onda kazem pa Branko Kockica je o tome govorio a da ne spominjem dokumentarce vezano za zivotinjski svijet..i zakljucak - Biblija o tome govori mnogo mnogo ranije pre nego sto je covjek napravio kameru i tv..i pre nego sto je Kuran postojao..

Moram kopirati posto ovdje ima ljudi pokazes mu 10 x neki dokaz on opet kontrira i ne vjeruje.Cito sam Bibliju i evandzelije po Barnabi posto vidim da niko od vas nema pojima sta je evandzelije po Baranbi hajde kad si ti toliki poznavalc spavac Biblije i meni govoris da citam ,Sta kazes o govoru koji se nalazi u evandzeliji po Barnabi hajde ako si procito moras znati.Normlano i Biblija (Indzil) je Bozija knjiga nisu uspejli sve iskriviti protivnici Isusa (Isa a.s) ostalo je i u njoj istine.I Tora (Tevrat) je od Boga knjiga poslana Mojsiji(Musa as.) ali su je Babilonci sa 12 rabina iskrivili i uzeli su ono sto njima odgovara iz bozije knjige.razumljivo je i da u njoj ima Bozijih dokaza koje nisu uspjeli iskriviti ili su pak nesvjesno zaobisli neke cinejnice.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 18:19 
staromodan
Korisnikov avatar

vidim kako ti odgovaras... :lol: :lol:

ti nisi ni vidio jevandjelje po Barnabi..

evo sad cu ti i ja odgovoriti Kuran takodje iskrivljen.. :evil3:

takodje dva pitanja:

1- sta mislis o ovom tekstu vezano za mrave

2 - i sta mislis o Ibn-Qayyim (tip kaze Kuran kopirao embriologiju).. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 19:05 
Pripravnik
Pripravnik

spavac je napisao:
vidim kako ti odgovaras... :lol: :lol:

ti nisi ni vidio jevandjelje po Barnabi..

evo sad cu ti i ja odgovoriti Kuran takodje iskrivljen.. :evil3:

takodje dva pitanja:

1- sta mislis o ovom tekstu vezano za mrave

2 - i sta mislis o Ibn-Qayyim (tip kaze Kuran kopirao embriologiju).. :evil3:

Haha Kuran kopirao embriologiju On hoce reci da je Muhamed napisao Ku ran on hoce reci da je Muhamed napisao u 7 vjeku tacno kako embrij nastaje .stavaranje embrija nije otkriveno sve do 20 vjeka i modrenih mikroskopa do tadasnjaa razmisljanja su bili skroz u kontra stajalistima nijedno se nije poklapalo ni izbliza sa onim sto je sada dokazana i receno u Kura anu.
Ovom textu za mrave ne mislim nista eto ti mi objasni sta znaci ?Imam knjgu koja je sazeta o ucenju o evandzeliju po Barnabi u kojoj je opisani detaljno text iz Evandjelija po Barnabi.Eto koliki si ti Krscanin(Hriscanin) neznas ni o cemu govori tvoja sveta knjiga.

Evo sta kaze vasa mozda najautenticnija Biblija na svijetu koja ne postoji na Engleskom jeziku pisana je bas na hebrejskom jeziku onom jeziku na kome ja napisana prva Biblija

http://www.youtube.com/watch?v=DCDiKkecZyU

I jos nesto da te pitam da li su citao i cuo za rijec "Ljubak" u Bibliji de mi molim te jednu recenicu ili odjeljak iz biblije i nadji rijec Ljubak" da se spominje u njoj ja sam cito ali ne znam koji je dio ali sigurno sam cito i postoji.Mozda se ti sad nemozes sjetiti dje se tacno nalazi ali eto nalazi se sigurno.Posto Krscanska zajednica i vatikan kazu i potvrdjuju da je orginalna Biblija ona na hebrejskom jeziku i ona je dalje prevodjena na ostale jezike.Sta mislis sta znaci i kako se izgovara rijec "ljubak" na hebrejskom??? Muhameddin-Muhamed Odkud nas poslanik u vasoj svetoj knjzi u kojoj isus kaze poslije mene se ce doci ljubak(Muhamednin na hebrejski pre.)

Citat:Isus Govori:

כו ממתקים וכלו מחמדים זה דודי וזה רעי בנות ירושלם
'HIKKO MAMITTADIM VIKULLO MAHAMADIM ZEHDUDI VEZEM RAAI BENUTE YAPUS HALAM.''
"Njegov govor je najprijatniji. On je veliki/slavni Muhammed, moj miljenik i moj prijatelj."

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 00:39 
staromodan
Korisnikov avatar

Ljubak= Muhamed... :lol: :lol:

do sada si mogao nauciti da Biblija sadrzi Stari i Novi Zavjet..mogao si nauciti da Novi Zavjet nije na jevrejskom jeziku kao sto ti rece "Posto Krscanska zajednica i vatikan kazu i potvrdjuju da je orginalna Biblija ona na hebrejskom jeziku i ona je dalje prevodjena na ostale jezike.Sta mislis sta znaci i kako se izgovara rijec "ljubak" na hebrejskom?"..u pitanju je grcki jezik "koine" koji se razllikovao od jevrejskog...

vidim za mrava se pravis bosanac.. :evil3: bitne su dubine morske..

i mene mrzi traziti, pa kad si vec citao aj sjeti se i reci gdje je to zapisano...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 00:45 
staromodan
Korisnikov avatar

evo ti malo pa se zabavi sa Kuranom i embriologijom..

http://www.bible.ca/islam/islam-myths-embryology.htm

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 01:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Uvijek sam bila fascinirana ( pod navodnicima ) Pravovjernima - ima ih u svim religijama. I uvijek se nadju da obore tudju vjeru, da pljunu na nesto sto je drugom Sveto. Tu su da izvuku trun iz tudjeg oka, uvijek i neizostavno zanemarujuci balvan u vlastitom. A onaj koji zaista vjeruje u Boga zna da je Jedan za svakog covjeka i zna da Bog hoce ucinio bi sve ljude pripadnicima jedne religije, kao sto zna da ce svaki covjek biti pitan za svoja djela. Samo sto to Pravovjerne rijetko zanima. Vjera je samo "zastava" kojom se mase po potrebi, samo i precesto sredstvo tlacenja drugacijega i isticanje sebe kao "boljega" i "ispravnijega". Ako svi putevi vode Jednom Bogu - Istini, cemu rasprave ? Zar zaboravljate pogledati sami sebe i preispitivati vlastite motive vjerovanja ? Zar vas nije strah Zivuceg u cijoj je ruci vasa dusa ? Zar mislite da necete biti pitani za ono sto ste cinili ? Zar mislite da je moguce ciniti nesto sto je lose i nadati se dobrom ? Zar mislite da vas pripadnost nekoj religiji cini superiornim nad prosjakom pored kojeg cete sutra proci misleci da se vama takvo nesto nece i ne moze desiti ? Zar mislite da necete dozivjeti gubitak, slabost, bolest i smrtni strah ? Zar mislite da mozda necete morati progutati ono sto ste s prezirom na druge bacali ? Mislite ? Razmislite opet.

Mala neobicna djela

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 01:50 
staromodan
Korisnikov avatar

de pusti nas... :D

vidis da svi putevi ne vode jednom Bogu i zbog toga raspravljamo..

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 08:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
vidis da svi putevi ne vode jednom Bogu

Vode itekako.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 10:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Slazem se sa Rose. Ja ne razumijem ljude poput Oficira, Ahmeda i Mirzarellija, ta potreba da pisu ogromne postove da bi ubjedili kako je hriscanstvo pogresno, prevodi kontradiktorni, nedosljedni, itd... Osim toga, koliko vidim, i prije je bilo slicnih revnosnika, poput Maran Ate.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 10:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
Moj stav sto se vjere tice je da vjerujem u Boga, jer smatram da postoji neko bozanstvo koje je stvorilo svijet i zivot (uvjerile su me neke sitnije stvari, a ne cuda), ali sto se crkve, Svetih Knjiga i svega ostalog tice, to nekako razdvajam od duhovnosti i bozanstva...skoro sam poceo citati Novi Zavjet pa mi tako pade na pamet sta bi bilo da sam se kojim slucajem rodio u muslimanskoj porodici...logicno, Bibliju bi mi zamijenio Kuran, Isusa Muhamed, svestanike i popove imam,crkvu dzamija...i dalje bih vjerovao da je Bog stvorio zemlju, udahnuo zivot svim bicima i postavio stvari u neki red...i dalje bih vjerovao da je veliki, pravedan i milostiv, ali da ce me kazniti ukoliko i ja ne budem takav...u sustini, vjerovao bih u istu stvar u koju vjerujem i sada...samo, onda bih smatrao da je hriscanski svijet u zabludi i da se uce pogresnim stvarima...vjerovao bih u price o nekim drugim svecima i cudima...a i dalje bih vjerovao u neko bozanstvo kao i ti Hriscani...samo, po mojim knjigama i pricama ljudi oko mene i u mojoj vjerskoj zajednici, mi bi bili u pravu, a oni ne...zbog toga ja ne gledam na religiju kao nacin na koji cu dozivljavati Boga...jer, to odredjuje moja okolina, drustveni, socijalni i istorijski uslovi na koje ja nisam mogao uticati...zato me ni Biblija, ni Kuran ni Tora ni bilo koja druga knjiga ili crkva ne priblizavaju Bogu vise nego ja to zelim...i zato ne volim da raspravljam o tome jer stvarno nema svrhe...

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 10:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
Uostalom, tema je bila da se kroz pitanja nauci o islamu, ali od toga ocigledno nema nista...

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 13:26 
Pripravnik
Pripravnik

spavac je napisao:
Ljubak= Muhamed... :lol: :lol:

do sada si mogao nauciti da Biblija sadrzi Stari i Novi Zavjet..mogao si nauciti da Novi Zavjet nije na jevrejskom jeziku kao sto ti rece "Posto Krscanska zajednica i vatikan kazu i potvrdjuju da je orginalna Biblija ona na hebrejskom jeziku i ona je dalje prevodjena na ostale jezike.Sta mislis sta znaci i kako se izgovara rijec "ljubak" na hebrejskom?"..u pitanju je grcki jezik "koine" koji se razllikovao od jevrejskog...

vidim za mrava se pravis bosanac.. :evil3: bitne su dubine morske..

i mene mrzi traziti, pa kad si vec citao aj sjeti se i reci gdje je to zapisano...

Ja te pitam odkud ovo u Hebrejskoj Bibliji:

כו ממתקים וכלו מחמדים זה דודי וזה רעי בנות ירושלם
'HIKKO MAMITTADIM VIKULLO MAHAMADIM ZEHDUDI VEZEM RAAI BENUTE YAPUS HALAM.''
"Njegov govor je najprijatniji. On je veliki/slavni Muhammed, moj miljenik i moj prijatelj."

Kada je prevodjena ova biblija na engleski Muhamedin je prevedeno kao rijec Ljubak,a ne kao rijec Muhamed.I sam poznati veliki Krscanski svecanik Varaka koji je zivio u doba Muhameda s.a.v.s je priznao da je Muhamed Boziji poslanik i da je najavljen njegov dolazak u Bibliji.

Sto se tice ove knjige sto mi dao link nidjze veze bas ova knjiga ne kontrira samo Ku ranu vec svim dokazanim naucnim cinjenicama.I na kraju krajeva koje od ovih naucnika prije i poslije Kurana rekao da se prvo stvari gruda mesa pa onda kosti pa se onda kosti oblazu mesom.Sve su imali poprecna misljenja o ovome cak i prepostavke koje nisu bile ni blizu danasnji otkrica.I kako su samo glupo ajete iz Kurana doslovno prevodili koji nepoznavaoci.Svaki ajet ima svoje tumacenje.Ako ikako mozes nadji knjigu "tefsir Ibn kesir"pa ces vidjeti sta koji ajet oznacava a ne prevodit ga doslovno i odmah ga vezat za nesto ili neki dogadjaj a neznat nista o tome .
Evo tebi jedna knjiga pa je procitaj pa malo razmisli o naucnim ajetima koji se nalaze u Kuranu. Ajete koje tumace najbolji svijetski naucnici iz svih grana nauke.

ttp://www.islamhouse.com/pr/196815

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 14:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ta rijec je navodno mnozina od hebrejske rijeci 'machmad' (ljubak, ljupkost), i savrseno se uklapa u kontekst (radi se naime o Pjesmi nad Pjesmama). Sumnjam da bi Salomon pisao pjesmu o ljubavi djevojke i mladica i onda usred pjesme dobio nadahnuce da napise Muhamedovo ime ("ima slatka usta, on je Muhamed" :D)
Malo mi je bezveze da se citavo Pismo izvrce na glavu da bi mu se dalo drugi znacaj. U citavom Pismu na jednom mjestu se spominje rijec 'machmaddim' i to bas u ljubavnoj pjesmi Salomona koji nije bio prorok, i sad ispada da je on najavio proroka. Citav Stari Zavjet najavljuje dolazak Hrista (cak i sam Isus nam to stavlja do znanja cestim pozivanjem na Stari Zavjet), samo Salomon najavljuje dolazak Muhameda... Mislim, OK ako ljudi vjeruju da je tako, ali da sa tako tvrdom samouvjerenoscu to govore kao da su oni diktirali Salomonu sta ce pisati, to mi nije jasno. Nema u kojim religioznim spisima nisu nasli indikatore za Muhameda i obavezno zakljucuju argumentaciju sa: "Ovo nedvosmisleno govori da se radi o Muhamedu". :D

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 14:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mirzarelli, evo postavljam ovdje rijeci Isusa Hrista:

Citiraj:
16 I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek

17 Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.

Sa http://wwwyu.com/biblija/43jvn014.htm#16

Evo jos i ovo:
Citiraj:
26 A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh.

Sa http://wwwyu.com/biblija/43jvn014.htm#26

Kako ti zakljucujes iz ovih stihova da Isus najavljuje dolazak Muhameda? Mozes li mi objasniti?

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 14:55 
Pripravnik
Pripravnik

Hristov je napisao:
Ta rijec je navodno mnozina od hebrejske rijeci 'machmad' (ljubak, ljupkost), i savrseno se uklapa u kontekst (radi se naime o Pjesmi nad Pjesmama). Sumnjam da bi Salomon pisao pjesmu o ljubavi djevojke i mladica i onda usred pjesme dobio nadahnuce da napise Muhamedovo ime ("ima slatka usta, on je Muhamed" :D)
Malo mi je bezveze da se citavo Pismo izvrce na glavu da bi mu se dalo drugi znacaj. U citavom Pismu na jednom mjestu se spominje rijec 'machmaddim' i to bas u ljubavnoj pjesmi Salomona koji nije bio prorok, i sad ispada da je on najavio proroka. Citav Stari Zavjet najavljuje dolazak Hrista (cak i sam Isus nam to stavlja do znanja cestim pozivanjem na Stari Zavjet), samo Salomon najavljuje dolazak Muhameda... Mislim, OK ako ljudi vjeruju da je tako, ali da sa tako tvrdom samouvjerenoscu to govore kao da su oni diktirali Salomonu sta ce pisati, to mi nije jasno. Nema u kojim religioznim spisima nisu nasli indikatore za Muhameda i obavezno zakljucuju argumentaciju sa: "Ovo nedvosmisleno govori da se radi o Muhamedu". :D

Rijec machmad' na hebrejskom jeziku oznacava ime covjeka ,a ne kao sto je prevedeno na engleskom (Ljubak,Ljupksot) u to me je fazon sto je krivo prevedeno.Evo ti objasnjenje imena "machmad"

http://www.youtube.com/watch?v=kEwOi-9ImMw

http://www.youtube.com/watch?v=kEwOi-9ImMw

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 14:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znaci ti si 100% siguran da je Salomon napisao slijedece: "Njegova su usta slatka, on se zove Muhamed"?

Evo teksta: http://wwwyu.com/biblija/22pes005.htm#10
Citiraj:
10 Dragi je moj beo i rumen, zastavnik između deset hiljada;

11 Glava mu je najbolje zlato, kosa mu je kudrava, crna kao gavran;

12 Oči su mu kao u goluba na potocima vodenim, mlekom umivene, i stoje u obilju;
Pes. 1:15

13 Obrazi su mu kao lehe mirisnog bilja, kao cveće mirisno; usne su mu kao ljiljan, s njih kaplje smirna žitka;

14 Na rukama su mu zlatni prsteni, na kojima su ukovani virili; trbuh mu je kao svetla slonova kost obložena safirima.

15 Gnjati su mu kao stupovi od mramora, uglavljeni na zlatnom podnožju; stas mu je Livan, krasan kao kedri.

16 Usta su mu slatka i sav je ljubak. Takav je moj dragi, takav je moj mili, kćeri jerusalimske.

17 Kuda otide dragi tvoj, najlepša među ženama? Kuda zamače dragi tvoj, da ga tražimo s tobom?

Po tebi djevojka opisuje svog dragog i onda kaze njegovo ime: "Muhamed"? I Salomon nam time ukazuje na proroka?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]