Citiraj:
Nikada nisam gledao sličnu emisiju i uopšte nemam pojma o čemu se u njoj govori, možda bi nam to ti mogao reći pošto je već spominješ.
Гледао сам летимично пар пута, углавном, мислим да иде једном седмично и ради се о пропагирању екуменизма бла бла, а у чему је римокатоличка црква у последње вријеме врло активна. По том систему "више стазица исти пут", "мноштво религија је манифестација једног вјеровања" итд. редовно се одржавају молитве (управо у организацији ркц ако се не варам) гдје се заједно моле исламци, афрички врачеви, Абориџини, разни секташи итд. Нажалост, међу њима се увијек нађе и понеки православац, као и у тој емисији, што је идеално за задовољавање форме, али суштински ништа не представља.
Citiraj:
A ti malobrojni su, pretpostavljam, primadnici SPC, ili se varam?
Morate malo da usaglasite stavove bojmene, ti i Maran Ata, jer ste vas dvojica izgleda zasada jedini pravi predstavnici SPC na ovome forumu, pa ne bi bilo zgodno da vam se stavovi razilaze.
Maran ata nam kaže da stav SPC po pitanju spasenja nije isključiv za one koji su inoslavni, što ja pozdravljam, a ti nam, bojmene, sugerišeš da postoji samo jedan pravi put ka spasenju, i to, pretpostavljam, Pravoslavni.
Ili vas dvojica niste pripadnici iste Crkve, ili možda pokušavate da osnujete svaki svoj ogranak?
Ја не знам ко су ти малобројни, можда знаш ти?
И не знам откуд уопште та имплантирана глупост да ће само припадници СПЦ бити спашени?? Шта, по томе довољно је да постанеш православац и шта год радио "извлачиш се"? То само мизерни умови могу да смишљају....
Даље, што се тиче ,,представника'', нисам ја ничији представник! Ја све што говорим кажем у своје име, а у име СПЦ нисам квалификован нити овлаштен да говорим. Ако те баш интересује шта СПЦ мисли о одређеном питању посјети неког свештеника/духовника, или бар обиђи пар сајтова и погледај материјале на њима (svetosavlje.org, verujem.org, bsn.org.yu, vnikolaj.org.yu). На неким сајтовима, нпр. Светосавље или сајт цркве на Бежанији (БГД) имаш форму за постављање питања, па можеш ићи и тамо.
Само, сигуран сам да међу вама нема оних са недоумицама који би овако нешто урадили, већ да је ваше присуство овдје више у функцији нападања на СПЦ и православље у глобалу, а то је опет дјелић много веће слагалице са много ширим садржајем.
Даље, суштина ахаронове приче (ако се не варам?) је у томе да су они добро момци који су уочили посрнуће СПЦ и ето одлучили су да онако извана изврше одговарајућу реформу и поставе нас на прави пут. Сва та прича ми има много паралела са догађањима код нас у разним сферама... економској, политичкој, војној итд. Прво су нам "нечији" господари "подарили" комунизам и југословенство, а онда су дошли да нас потпуно окупирају и на крају изврше "реформе организације" наших умова, традиције, историје, духовности итд.
Нико не спори да у СПЦ нема одређених проблема. Читав српски народ је разваљен и то што се дешава у народу и другим аспектима засигурно се у једној мјери одразило и на цркву. Само, ја сам убјеђен да ће се ствари поправити врло брзо (примјетни су многи знакови напретка, и поред туђинске окупације... ево и Србију су узели гори комунисти од комуниста) и сигуран сам да разним секташима, скојевцима, масонима, ротаријанцима, ротартанцима (како год да се зову) и осталој багри неће бити дозвољено ни да присмрди.
Ви се међусобно лижите и к*те колико хоћете, ми једино што тражимо је да нас искључите из те комбинације.