Večeras završio Witchera, nakon 14 dana svakodnevnog igranja. Odličan je. Ne znam kad sam zadnji put u RPG-u kod ponuđenih odgovora u dijalogu (za koji sam vidio da predstavlja prekretnicu u igri) morao da stanem i razmišljam šta da izaberem pri čemu znam da i jedan i drugi i treći izbor nisu najbolji, da je sve u sivoj zoni, nema ono jedno je skroz dobro a drugo skroz loše pa znaš kako igraš i šta ćeš birati. Ovde biraš a šta god da odabereš biće gadno i imaće nezgodne posljedice. A izbjegavanje konkretnog izbora snosi čak najveće posljedice. To se vidi na kraju igre kada se sumira na neki način šta si birao u nekim ključnim tačkama i zavisno od toga imaš pomoć ili smetnje na putu do samog završetka igre.
Witcher mi je puno bolji od Risena kojeg sam nedavno prešao, a i generalno je dobio dosta veće ocjene. Za razliku od ostalih RPG-ova radnja se dešava na malom prostoru, nema lutanja svijetom i nekakvog istraživanja. Ima Prolog, pa 5 chaptera, pa Epilog. Svaki dio se dešava na nekom regionu ili par regiona i nema izlaska iz toga. Sva radnja je u raznim dijelovima jednog grada i okolini tog grada. Ovako kad se kaže djeluje možda nezanimljivo i skučeno ali su zapravo priča i questovi dosta zanimljivi.
Ima dosta animacija u igri. Ima i dosta lascivnog sadržaja,
ovoliko seksualnosti nisam do sada viđao u nekoj igri, ženskih NPC-ova koje su u providnim spavaćicama ako im se noću upadne u sobu, drijada koje hodaju gole i slično

Witcher ima vjerovatno najbolji Journal u igrama, ja bolji i pregledniji nisam vidio, a i način na koji radi je odličan, ima 8 sekcija u njemu a kada se unese neki novi podatak koji se otkrije samo se ode u Journal i odmah te baci u tu sekciju i na taj novi članak. Quest Book (koji je tek jedna od tih 8 sekcija Journala) je odličan, pregledan, sa različitim opcijama za prikazivanje questova. Nisam igrao obični Witcher već samo ovaj Enhanced Edition ali sam čitao da Journal i/ili inventar valjda nije bio tako dobar u običnoj verziji.
Kao manu igre bih samo mogao navesti dosta velike savegame fajlove koji idu i preko 25 MB, a uz to igra pravi autosave i quicksave svaki put kao novi fajl a ne kao isti, dok sam to shvatio imao sam 4 GB snimljenih pozicija a bio sam tek u 2. chapretu

. Onda sam isključio autosave ali je quicksave i dalje pravio stalno nove fajlove. Na kraju sam imao oko 8 GB snimljenih pozicija

I grafika i muzika su mi se svidjeli, sa Steama sam dobio i Soundtrack koji ovih dana slušam kao i Making of Movies koje ću pogledati kasnije (1.2 GB filmova o pravljenju Witchera).
Zbog svega ovoga sam vrlo zainteresovan za The Witcher 2: Assassins of Kings.
Evo par screenshotova
A sad se bacam na Dragon Age