Нисам рекао да је то изричито због сиромаштва, ево и Зока ме демантовао. Али свакако може бити један од разлога.
Ево изгуглах ово:
Citiraj:
NAJMANJI BAKŠIŠ OSTAVLJAJU ITALIJANI
Beogradski konobari kažu da su „cicije“ i stariji gosti, dok su široke ruke mlađi Beograđani, Amerikanci, Englezi i Nemci...
Iako je nepisano pravilo da se u kafanama i restoranima ostavlja bakšiš od 10 odsto u odnosu na ceh, beogradski konobari kažu da nema pravila i da u proseku zarade od tri do sedam odsto. Kao najveće „cicije“ izdvajaju starije ljude i Italijane, a gosti koji rado časte konobara uglavnom su mlađi Beograđani, ali i Amerikanci, Englezi i Nemci
Kultura ostavljanja bakšiša zavisi uglavnom od toga odakle su gosti, u nekim zemljama bakšiš je na računu, tako da ljudi koji dolaze iz tih zemalja daju bakšiš – kaže za „24 sata“ konobar iz restorana „Tri šešira“.
Prema navodima konobara, za nijansu su darežljiviji stranci, mada i među njima ima škrtica.
- Italijani, na primer, uopšte ne ostavljaju bakšiš, a uvek imaju neke posebne zahteve. Amerikanci, Nemci i Englezi imaju taj običaj da ostave napojnicu. Nekada bakšiš zavisi od ceha, veći račun, veći bakšiš. Što se tiče domaćih gostiju, imate one koji će popiti kafu i ostaviti vam solidan bakšiš, a ima nekih koji i kada su prezadovoljni uslugom ne ostave ni dinar – priča konobar u restoranu „Šumatovac“.
Mušterije napojnicu ostavljaju kada su zadovoljne kvalitetom i celokupnom atmosferom. Ali napojnica se dobija i iz drugih razloga.
- Pre par godina gost mi je bio jedan fudbalski menadžer koga sam prepoznao i pozdravio ga, a on mi je ostavio bakšiš koji je bio blizu 100 evra – kaže za naš list konobar iz restorana „Ruski car“. U kafićima najveći bakšiš daju mladi.
- Devojke češće ostavljaju bakšiš konobarima. Mada sve zavisi od raspoloženja mušterije. Neki prosek koji je 4 do 6 odsto u odnosu na ceh – kažu konobari u kafiću „Okno“.
Ipak, za napojnicu više moraju da se trude konobari nego konobarice.
- Konobar mora mnogo više da se potrudi, mora da bude duhovit, šarmantan i uslužan da bi dobio napojnicu, a kod devojaka je drugačije, nekada konobarica i ne mora da bude baš uslužna, ali ako atraktivno izgleda dobiće bakšiš – kažu kroz osmeh šarmantni konobari iz kafića „Simbol“.
Mušterijama najbitniji kvalitet usluge
„Ostavljam bakšiš ako sam zadovoljna uslugom, ako čekam pola sata da neko dođe da me pita šta ću da pijem, pa još pola sata da mi to piće donese, ne verujem da ću ostaviti bakšiš“, kaže Milena Milenković, čest gost u jednom od kafića na Kosančićevom vencu. Njen drug Danilo Dimitrijević kaže da bez obzira na uslugu uvek ostavi bakšiš. „Kada odem na kafu ostavim manji bakšiš, čisto da mi ne bi vraćali neki manji kusur. Ali ako odvedem devojku u restoran obavezno ostavim veći bakšiš”, kaže Danilo.
Reč bakšiš nasledili smo od Turaka
Napojnica se u svakoj zemlji drugačije zove, ali isto znači. U Nemačkoj se zove „trinkgeld“ što znači novac za piće, engleska reč „tip“ znači dati ili dodati nekome nešto, a naša reč bakšiš je nasleđena od Turaka. Bakšiš ili napojnica je mala količina novca koja se daje kelnerima, taksistima, nosaču i osoblju po hotelima za kvalitetno obavljenu uslugu. Daje se u ruku u vidu novca, sitnijih apoena, ostavlja se na stolu ili, kada se čuje vrednost računa, kaže se novi iznos koji je veći od prvobitne vrednosti.
Izvor: [www.24sata.co.yu]