banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 18:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Бакшиш
PostPoslato: 04 Nov 2009, 22:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Као прво, нисам знао да је бакшиш турска ријеч.

Citiraj:
Bakšiš (turski bahşiş) ili napojnica je najčešće mala količina novca koja se u znak zahvalnosti ili kao nagrada daje nekome za kvalitetno obavljenu uslugu.

Bakšiš u raznim zemljama
Bakšiš se daje kelnerima, taksistima, nosačima, personalu po hotelima i sl. U hotelima na jugu Evrope bakšiš se ne daje direktno personalu, već se ostavlja na stolu. U mnogim kulturama bakšiš se podrazumeva, ali se u nekim azijskim hotelima smatra uvredom. Međutim, bakšiši su uobičajeni u hotelima koji ugošćuju inostrane turiste. Na Tajvanu je bakšiš već uračunat u cenu i iznosi 10% vrednosti. Isto je i u Rumuniji (u restoranima i za usluge taksija), a slično i u Boliviji, gde se pristojnim smatra 5% od ukupne cene. U Velikoj Britaniji mušterija može da odbije da plati uračunati bakšiš ukoliko smatra da usluga nije odgovarajuća. Zanimljivo je da u Kvebeku i Ontariju poslodavci imaju pravo da daju manje plate zaposlenima za koje se očekuje da će dobijati bakšiš. U Australiji bakšiš u kazinima se ne praktikuje, jer se povezuje sa podmićivanjem, što je i regulisano zakonom koji važi u Tasmaniji.

Pravila za davanje bakšiša

S obzirom da postoje drugačija pravila u raznim kulturama, stručnjaci su pokušali da daju neka opšta pravila koja će važiti u najvećem broju slučajeva. U Evropi se preporučuje da bakšiš u restoranu bude od 5 pa do 15% od ukupne cene, posebno kada su u pitanju skuplji restorani. Za taksi usluge ta vrednost je oko 10%, a za nosače u hotelima se pod pristojnim podrazumeva evro po torbi. Jedan evro se daje i za organizaciju prevoza ili rezervaciju u nekom restoranu. Međutim, posebni prohtevi se nagrađuju i sa 15 evra. Saveti za obilaske se u hotelima plaćaju samo zahvalnošću. U Japanu je bakšiš uvredljiv, ali ne i u Kini gde se očekuje makar 3% od ukupne cene. Naprotiv, kineski taksisti ne očekuju bakšiš, ali oni u Hongkongu da. U SAD veličina bakšiša varira od mesta do mesta. U većim gradovima poput Njujorka očekivani bakšiš je 15% od cene, dok je po manjim mestima dovoljan sitniš. Takođe, visinu bakšiša određuje i eksluzivnost same usluge. U skromnijim hotelima bakšiš za nosača iznosi dolar po torbi, ali u skupljim, cena se kreće od 2,5 dolara pa i više ukoliko je torba teža. Zaključak stručnjaka je da je najčešće bolje ostaviti nešto nego ništa.

Негдје увреда, негдје геста похвале за добру услугу, а негдје већ укључена у цијену.

Дајете ли бакшиш? Варијанта "задржи кусур" (ако се кусур враћа у кованицама) или плански дате више пара за пружену услугу?

Вјероватно да већина неће дати бакшиш ако је услуга лоша, али ако је услуга пристојна?

Vrh

Tema posta: Re: Бакшиш
PostPoslato: 04 Nov 2009, 22:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Dajem bakšiš,redovno.Kvalitet usluge nije toliko presudan,vodim se onom:"Daj,pa ćeš i dobiti.".Obično je varijanta "zadrži kusur",rjeđe planski dajem više...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2009, 22:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Код мене варијанта "задржи кусур" и то кад сам добро расположен. :D
Мислим да овај гест код нас не котира тако добро, што ће рећи да смо штедљив/шкрт народ или оно друго а то је да смо једноставно сиромашни и гледа се како да се уштеди сваки фенинг.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2009, 22:27 
Administrator
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
то је да смо једноставно сиромашни и гледа се како да се уштеди сваки фенинг.

To baš i nije tako.....Evo,kao neko ko prima bakšiš,mogu ti reći da mušterije manje platežne moći ostavljaju češće bakšiš,a nemalo puta i veći od onih koji su "opareniji"....Biće da je škrtost u pitanju...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2009, 22:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skypostman, није то само ствар сиромаштва. Ако си прочитао уводни текст, говори се у давању бакшиша у рецимо Тајвану и Румунији. Има на википедији чланак о бакшишима широм свијета. Ми нисмо богата земља, али сигурно нисмо јако сиромашнији од просјека земаља Африке или Јужне Америке или Азије.

Бакшиш је занимљив јер је необавезан. Јер се сматра маниром. Јер тиме уважаваш неког конобара рецимо. Нека услуга кошта толико и толико, ти је платиш и даш и више од цијене. То је у већини култура дио доброг васпитања, као што је и отворити врата дами или уступити мјесто старијој особи.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2009, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

И баш ме интересује како то доживљавају људи који примају бакшиш (као Зока рецимо). Свеједно им? Или им је то лијеп геста као кад му муштерија дође и каже "добар дан" кад дође?

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2009, 22:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Нисам рекао да је то изричито због сиромаштва, ево и Зока ме демантовао. Али свакако може бити један од разлога.

Ево изгуглах ово:

Citiraj:
NAJMANJI BAKŠIŠ OSTAVLJAJU ITALIJANI

Beogradski konobari kažu da su „cicije“ i stariji gosti, dok su široke ruke mlađi Beograđani, Amerikanci, Englezi i Nemci...

Iako je nepisano pravilo da se u kafanama i restoranima ostavlja bakšiš od 10 odsto u odnosu na ceh, beogradski konobari kažu da nema pravila i da u proseku zarade od tri do sedam odsto. Kao najveće „cicije“ izdvajaju starije ljude i Italijane, a gosti koji rado časte konobara uglavnom su mlađi Beograđani, ali i Amerikanci, Englezi i Nemci

Kultura ostavljanja bakšiša zavisi uglavnom od toga odakle su gosti, u nekim zemljama bakšiš je na računu, tako da ljudi koji dolaze iz tih zemalja daju bakšiš – kaže za „24 sata“ konobar iz restorana „Tri šešira“.

Prema navodima konobara, za nijansu su darežljiviji stranci, mada i među njima ima škrtica.

- Italijani, na primer, uopšte ne ostavljaju bakšiš, a uvek imaju neke posebne zahteve. Amerikanci, Nemci i Englezi imaju taj običaj da ostave napojnicu. Nekada bakšiš zavisi od ceha, veći račun, veći bakšiš. Što se tiče domaćih gostiju, imate one koji će popiti kafu i ostaviti vam solidan bakšiš, a ima nekih koji i kada su prezadovoljni uslugom ne ostave ni dinar – priča konobar u restoranu „Šumatovac“.

Mušterije napojnicu ostavljaju kada su zadovoljne kvalitetom i celokupnom atmosferom. Ali napojnica se dobija i iz drugih razloga.

- Pre par godina gost mi je bio jedan fudbalski menadžer koga sam prepoznao i pozdravio ga, a on mi je ostavio bakšiš koji je bio blizu 100 evra – kaže za naš list konobar iz restorana „Ruski car“. U kafićima najveći bakšiš daju mladi.

- Devojke češće ostavljaju bakšiš konobarima. Mada sve zavisi od raspoloženja mušterije. Neki prosek koji je 4 do 6 odsto u odnosu na ceh – kažu konobari u kafiću „Okno“.

Ipak, za napojnicu više moraju da se trude konobari nego konobarice.

- Konobar mora mnogo više da se potrudi, mora da bude duhovit, šarmantan i uslužan da bi dobio napojnicu, a kod devojaka je drugačije, nekada konobarica i ne mora da bude baš uslužna, ali ako atraktivno izgleda dobiće bakšiš – kažu kroz osmeh šarmantni konobari iz kafića „Simbol“.

Mušterijama najbitniji kvalitet usluge

„Ostavljam bakšiš ako sam zadovoljna uslugom, ako čekam pola sata da neko dođe da me pita šta ću da pijem, pa još pola sata da mi to piće donese, ne verujem da ću ostaviti bakšiš“, kaže Milena Milenković, čest gost u jednom od kafića na Kosančićevom vencu. Njen drug Danilo Dimitrijević kaže da bez obzira na uslugu uvek ostavi bakšiš. „Kada odem na kafu ostavim manji bakšiš, čisto da mi ne bi vraćali neki manji kusur. Ali ako odvedem devojku u restoran obavezno ostavim veći bakšiš”, kaže Danilo.

Reč bakšiš nasledili smo od Turaka

Napojnica se u svakoj zemlji drugačije zove, ali isto znači. U Nemačkoj se zove „trinkgeld“ što znači novac za piće, engleska reč „tip“ znači dati ili dodati nekome nešto, a naša reč bakšiš je nasleđena od Turaka. Bakšiš ili napojnica je mala količina novca koja se daje kelnerima, taksistima, nosaču i osoblju po hotelima za kvalitetno obavljenu uslugu. Daje se u ruku u vidu novca, sitnijih apoena, ostavlja se na stolu ili, kada se čuje vrednost računa, kaže se novi iznos koji je veći od prvobitne vrednosti.

Izvor: [www.24sata.co.yu]

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2009, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:

- Italijani, na primer, uopšte ne ostavljaju bakšiš, a uvek imaju neke posebne zahteve.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m1TnzCiUSI0[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2009, 23:27 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Ovdje (USA) konobari su placeni $2.50 (koji cent gore dole) i zive od baksisa. Baksis je obicno 15% od potrosenog, a grupama od sest gostiju i vise baksis je ukljucen u racun.
Baksis ostavljam bas zbog jadnika koji su ovako mizerno placeni, a to su obicno studenti.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2009, 23:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
:angry4: neeeću žvake oću kusur, bakšiš uvjek ostavljam frizeru, šljakeru u automehaničarskoj i vulkanizerskoj radnji u autopraonici,a konobaru ako je ljubazan :D

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 02:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z-qV9wVGb38[/youtube]

:lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 04:27 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Ovdje u jednom baru pise: Tipping is not a city in China. :D

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 08:17 
i ja baksis ostavljam obavezno frizeru, konobaru, i slicno.. nikad neljubaznom konobaru.. u prodavnici rijetko, kad mi trebaju vratiti 10 pf onda nikad ne uzmem, u tempu sitnis stavim u onu posudu za obrok za siromasne...
ono sto mi se svidja, u hrvatskoj, postoje one kutije u posti i bankama gdje sitne novce ostavljas isto tako za siromasne, kao neki fond, da ne odemu u polemiku oko postenja tih fondova, uvijek ostavim nesto u te kutijice..

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 08:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Mene nervira kad mi konobar u kafani izvede predstavu pretresanja dzepova i trazenja novca za kusur. Sav zvecka od kovanica a lafo nema-ne moze naci kusur. E takvog pustim da zavrsi predstavu pa uzmem kusur. Ako normalno dobijem kusur onda vrlo rado ostavim baksis. U principu znaci ostavljam kad se ne trazi od mene na takav nacin. U restoranima ostavim redovno.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 09:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
pa vidite, eto rrecimo da imam dosta iskustva u tome...
kod nas je vise postalo pravilo, na moranje da se ostavi ne znam pola marke ili marka konobaru. mada, ne treba to ouzeti za pravilo. ako je konobar ljubazan naravno da neces uzeti kusur (mi kazemo "dobro je"), ali kad mi pocne izvlaciti iz petnog dzepa onu marku ili dvije i vidim ga kako se "pati" ne bi li mu rekao u redu je, a npr, cekas da po nekih 15 minuta da ti dodje, onda ti donese onako kako mu nisi trazio, pa stani bola malo, ti meni, ja tebi, ako si ok, ako si mi potrefio u ceif (posto pijem kafu s mlijekom, ili mi zaboravi mlijeko, ili mi donese predugacku, ili prekratku, ili ne donese vode, ili zaboravi sve sto sam mu trazio pa ga vracam po 3 puta... e jbg)... onda ne zelim, daj se malo potrudi. a ima ih pa kad ti ugadjaju nije mi zao ostaviti i malo vise.
Konobari jako dobro pamte kad im ostane neko duzan (ako nisi stalna musterija) i to je nesto sto ti ostaje cijeli zivot.
ako se ostavi malo zesci tringet i to se pamti, ali ovo marku dvije to ti je nista.
a naprimjer ne mozes otici i kupiti hljeb ako ti fali samo 10pf...
pa sad...
ciganima vise ne dajem. niti cu.
namirim napustenoj djeci u domovima. djeca su mi slabost.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 09:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
cicak i blaf su najbolje opisali moj stav po tom pitanju.

Samo sto necu na kafu ostaviti 1 KM kad i ona kosta 1 KM ili malo vise :D

I to kod ispijanja kafe mi nije toliko bitno hoce li bas u dlaku potrefiti ili ne. Ljudi su i oni, mogu da grijese, a i bezvezna kafa je u pitanju tako da mi je svejedno da je donese i slanu :D

E ako je klopa u pitanju tu je prica vec nesto drugacija jer u restoran ne idem bezveze kao na kafu :D

A sto smo se uhvatlili konobara, gdje su frizeri/frizerke, automehanicari, drugi majstori?

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 05 Nov 2009, 09:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 09:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
najgluplja stvar kod nas je običaj da se ostavlja poštaru, lik ima platu preko 1000km i donese penzosu ili invalidu npr.153km i ovi mu redovno ostave one 3km. to je sigurno običaj iz doba komunizma kad su poštari bili uglavnom neobrazovani socijalni slučajevi, danas bit poštar je bolje nego bit medicinski radnik, što je najgore oni uzimaju taj bakšiš od te sirotinje bez imalo stida, tako da na podjeli penzija i invalidnina zarade minimalno još jednu platu :confused3:

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 09:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

То глумљење тражења кусура је само једна од ствари које ми сметају.

Кад дође конобар да ме услужи, не мора имати осмјех на лицу и не мора да почне неку конверзацију типа "Диван дан данас, зар не?". Али ми је нормално да стане према мени и да тај став говори да је је ту дошао да ме услужи, а не да је у пролазу.
Неки конобари и не стану него онако у пролазу само окрену главу према мени, климну и кажу нешто типа: "Реци!" или "Изволи!". Не патим од тога да ми се обраћају са "ви", али ми је то безвезе.

Има тих пар ресторана у граду који имају пристојну услугу. Рецимо Марко Поло. Ту зависиш пуно од конобара. На примјер, он ће ти објаснити јеловник, како се неко јело прави, је ли пуно љуто, поготово ако желиш да пробаш нешто ново што прије ниси јео (има оних кинеских јела гдје је баш потребно појашњење). Па варијанта "може ли додатно неког соса" или помоћ око избора вина. Ту конобари баш заслуже бакшиш.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 09:21 
Administrator
Korisnikov avatar

kim deal je napisao:
najgluplja stvar kod nas je običaj da se ostavlja poštaru, lik ima platu preko 1000km i donese penzosu ili invalidu npr.153km i ovi mu redovno ostave one 3km. to je sigurno običaj iz doba komunizma kad su poštari bili uglavnom neobrazovani socijalni slučajevi, danas bit poštar je bolje nego bit medicinski radnik, što je najgore oni uzimaju taj bakšiš od te sirotinje bez imalo stida, tako da na podjeli penzija i invalidnina zarade minimalno još jednu platu :confused3:
Jbt,pa je li bilo išta pozitivno za vrijeme tog sistem ili su sve loše navike potkle u vrijeme komunizma....
Btw,pa to za poštara možda i jeste,ne vjerujem da su se penzije davale za vrijeme kralja.....

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 09:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Dust je napisao:
Ovdje u jednom baru pise: Tipping is not a city in China. :D

I ovde .. na vratima Jhonny Be Good je jedno vrijeme stajalo (ne znam da li je jos uvijek tu) "Baksis NIJE grad u Kini" :lol:

U principu ostavim, onome ko zasluzi. Kada se dese neke neprijatne situacije, kao sto su blaf77 i cicak opisali, onda necu, pogotovo kod onih koji me pokusaju zavrnuti (desilo mi se par puta - 'klub' - subota vece, mali milion ljudi - racun bude 7-8KM, ja dam 20, a on kaze da nema sitno i da ce donijeti kada rasitni, pa ga nema 45 minuta, pa je onda kao 'zaboravio' da treba da vrati kusur :lol: )

Citiraj:
a sto smo se uhvatlili konobara,a frizeri/frizerke, automehanicari, drugi majstori?

Zato sto se kod konobara najcesce boravi :oops: :D

Vazi isto i za njih, Mada, pretpostavljam da su ovo sve 'stalnije' kategorije od konobara, pa jednom kada nadjes dobrog frizera/majstora/mehanicara ici ces kod njega duzi period, a s obzirom da je u pitanju kvalitetan radnik onda mu i ostaviti baksis.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]