ehinus je napisao:
opet mi nisi odgovorio gde su bili četnici dok se oslobađao beograd
gde su bili četnici na kraju rata
zašto je draža pisao paveliću i pozivao ga na suradnju protiv komunjara
zašto je na kočevom rogu pobijeno ZAJEDNO toliko i toliko ustaša i četnika
puno toga zašto
stalno se hvataš za tu poternicu i orden ......... studioznosti tebi fali.
pozz

daješ odgovor na moj post a nisi ga ni pročito
u njemu ti je objašnjeno zašto se ne zna gdje su bili, a sad da ti ja odgovorim gdje su bili:
kad je kraljevina jugoslavija kapitulirala većina generala i oficira sa velikim brojem vojnika regularne vojske nisu položili oružje nego su prešli u gerilski vid borbe, u srpskom narodu još iz doba ustanaka protiv turaka poznat pod nazivom četnikovanje. otud i naziv četnici.
odmah 1941. godine širom bosne i srbije stvorili su džepove slobodne teritorije. englezi koji su dražu nazivali prvim gerilcem evrope i ostali saveznici su na te slobodne teritorije dopremali pomoć u materijalno-tehničkim sredstvima i u ljudstvu.
pošto je bosna bila u sastavu ndh, komunisti iz gradova, proganjani od strane ustaša, su izbjegli na te slobodne teritorije, gdje su bili dočekani i primljeni s dobrodošlicom i na tim teritorijama su bez ometanja organizovali partizanske jedinice. samo ću navest romanijski plato, užice, istočnu hercegovinu i mnoga mjesta koja su imala slobodnu teritoriju stvorenu od strane četnika, a u kojoj su našli utočište komunisti progonjeni od strane ss-a i ustaša.
kao jednu od ilustracija ovoga o čemu ti pišem, možeš pogledati i film bate čengića "gluvi barut", a možeš naći i neku drugu literaturu koja nije režimska i komunistička
mogo bih ti govorit danima, ali to nije za foruma
čim ti je wikipedia izvor, jasne su mi i tvoje naučno-istraživačke sposobnosti

niko nenegira da je četnički pokret u pokret u početku bio antifa ali su se kasnije odlučili ko će im biti veći neprijatelj a to su partizani, a zašto....... e pa zato jer im nije odgovarao zajedništo i ravnopravnost svih naroda i narodnosti. a ako su bili kraljeva vojska zašto nije kralj bio sa njima nego je pobegao u englesku.
četnikovanje nedolazi od načina borbe nego od imena pripadnika vojne formacije četa=četnikovanje i nije svoojstveno srpskom narodu nego svim okupiranim grupacijama igde.
po tvojoj logici : većina srba ww2 su htjeli biti četnici.
ali opet te molim navedi jednu jedinu bitku koju su srbi vodili protiv okupatora, pa mi navedi jednu jedinu bitku protiv ustaša koju su dobili, pa mi navedi zašto su se saveznici odrekli draže, i za kraj mi navedi te zašto je DM odbio sporazum sa titom 27.10.41 u selu Brajićima