banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 17:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Okt 2009, 15:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Citiraj:
Karadžić prijetio likvidacijom 300.000 muslimana u Sarajevu
Govorio da će taj narod nestati s lica zemlje • Bio gospodar života i smrti...
Autor: Almasa HADŽIĆ
27.10.2009. 14:52
Karadžić: Ni danas se nije pojavio

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Haga)

Pretresno vijeće Haškog tribunala pod predsjedavanjem sudije O-Gon Kvona (Kwon) odlučilo je danas da suđenje optuženom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću počne "sa ili bez njega", kako se dan ranije i najavljivalo.

- Primjećujemo da optuženi Karadžić nije prisutan u sudnici. Vijeće žali zbog takve njegove odluke, on je odabrao takav put i stoga mora preuzeti i odgovornost za svoje postupke. Vijeće smatra da se ovaj postupak može nastaviti i bez optuženog. Ako bude insistirao da ne prisustvuje uvodnoj riječi, optuženom može biti dodijeljen i zastupnik - kratak je sažetak obraćanja u sudnici sudije Kvona u uvodu u današnji početak suđenja.

Strani taoci

Iako je Kvon naglasio da će o "ovim pitanjima" Vijeće još odlučivati, već u prvih petnaestak minuta suđenja pozvao je tužioca Alana Tigera (Tieger) da počne uvodno izlaganje.

Za razliku od nekih prethodnih koji su se čuli u sudnicama Haškog tribunala, uvodnu riječ tužilac Tiger počeo je izvodima iz transkripata raspoloživih dokaza protiv Karadžića od 1990. do 1995. godine, koji su i za one što su najdirektnije iskusili Karadžićevo vrijeme ubijanja, djelovali sablažnjavajuće.

- ... Oni moraju da znaju da oko Sarajevo ima 20 hiljada naoružanih Srba i da će Sarajevo biti karakazan. Da, karakazan... U kome će izginuti 300 hiljada muslimana... Taj narod će nestati sa lica zemlje... Mi moramo priznati da su nama muslimani podmetnuti kao narod da im mi budemo dželati... Zvornik je naš, zauzeli smo Kozluk i ostala mjesta. Muslimani su otišli u Evropu, a došli Srbi iz Zenice... Ko je.. Izetbegovića, mi ćemo preuzeti vlast, ako ne, poslat ću ja svoje tigrove... Evropi ćemo reći neka se je.. i da se ne vraćaju dok mi ne završimo posao... Naredio sam usmeno i pismeno prije mjesec dana zauzimanje Srebrenice i Žepe. Treba poduzeti drastične mjere među kojima i uzimanje stranih talaca!

Ovo je samo dio "arsenala" izjava zločinca Karadžića izdvojenih iz raznih dokumenata koji svjedoče o vremenu njegovog samog dolaska na čelo SDS-a 1990. godine pa do završetka rata, a koje je prenio jučer u uvodnoj riječi tužilac Tiger.

Kao politički vođa i vrhovni komandant Vojske RS, sudeći po onome šta je tužilac Tiger iznio u prvom dijelu uvodne riječi, Karadžić je bio gospodar života i smrti ne samo nesrpskog stanovništva nastanjenog na dijelovima teritorije koju je on odredio da bude srpska, već i samih Srba, kako naroda, tako i najviših političkih i vojnih predstavnika.

Arhitekt politike

Optužnicom su, vidjelo se danas, obuhvaćeni način pripreme srpskog naroda za rat pod apsolutnom kontrolom Radovana Karadžića, period stvaranja srpskih enklava, srpske policije, srpskih općina, početak pokolja u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Foči, Vlasenici, Prijedoru i drugim općinama BiH, zatim otvaranje logora i mučenje logoraša, progoni, ubistva pa sve do pokolja Srebreničana 1995. godine.

- Časni Sude, ovaj optuženik bio je arhitekt politike i komandant snaga koje su tu politiku provodile - poručio je u jednom dijelu svoje uvodne riječi tužilac Tiger, navodeći imena Karadžićevih najbližih saradnika iz BiH i Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem, koji su mu pomagali u ostvarenju njegovog ratnog cilja.

Prisustvo 160 žrtava

Današnjem početku suđenja Karadžiću prisustvovalo je 160 žrtava koje su prethodnog dana protestirale pred Haškim tribunalom. Jedan dio njih našao je mjesto na galeriji sudnice, dok je ostatak smješten u druge prostorije gdje su s displeja posmatrali tok suđenja. Također i današnju uvodnu riječ tužioca pratila je ambasadorica BiH u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić, kao i veći broj stranih diplomata.

Nastavak u ponedjeljak

Tužilac Tiger svoju uvodnu riječ nastavit će iznositi u ponedjeljak, 2. novembra. Kako je večeras obavijestio sudija Kvon, vijeće će ponovo zasjedati odmah u utorak, kada bi trebalo odlučiti o daljnjoj strategiji suđenja, s obzirom na odbijanje Karadžića da se pojavi u sudnici. Kvon je iznio pet argumenata na koje bi i Vijeće i Tužilaštvo trebali obratiti pažnju prilikom odlučivanja o ovoj stvari, posebno imajući u vidu prijedlog da se Karadžiću imenuje branilac po službenoj dužnosti.

Temu su namjerno postavio ovdje,jeli ovo ima velike veze za covjekom(ako ga tako mozemo nazavti),i drustvom koje je ostalo iza njih da zivi u posljedicama koje su ljudi slicni Karadzicu pocinili.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 15:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Прочитај његове званична ратна писма.

http://www.serb-victims.org/index.php?o ... Itemid=292

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 16:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Руjа je napisao:

Who cares.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 16:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
- ... Oni moraju da znaju da oko Sarajevo ima 20 hiljada naoružanih Srba i da će Sarajevo biti karakazan. Da, karakazan... U kome će izginuti 300 hiljada muslimana... Taj narod će nestati sa lica zemlje... Mi moramo priznati da su nama muslimani podmetnuti kao narod da im mi budemo dželati... Zvornik je naš, zauzeli smo Kozluk i ostala mjesta. Muslimani su otišli u Evropu, a došli Srbi iz Zenice... Ko je.. Izetbegovića, mi ćemo preuzeti vlast, ako ne, poslat ću ja svoje tigrove... Evropi ćemo reći neka se je.. i da se ne vraćaju dok mi ne završimo posao... Naredio sam usmeno i pismeno prije mjesec dana zauzimanje Srebrenice i Žepe. Treba poduzeti drastične mjere među kojima i uzimanje stranih talaca !

Veoma zanimljiv citat. Evo i dan-danas neki imaju iste ideje ( kako samo treba eliminisati "neprijatelja" i "nama" ce procvjetati ruze ). Samo sto to nije nepoznat fenomen u psihoanalitickoj teoriji ( pogledati pod projektivna identifikacija ). Sve negativno sto covjeka cini da se osjeca neugodno/ljuto, se projektuje na drugu osobu ( grozne Crnce, uzasne Muslimane, prljave Cigane i tako dalje i tome slicno ). Fasizam kao koncept je zasnovan na ovom fenomenu.

Ali gle tek ovo :

Citiraj:
Mi moramo priznati da su nama muslimani podmetnuti kao narod da im mi budemo dželati

Ovo je paranoidna pozicija : ne mrzi on muslimane, nego je spoljnji neprijatelj "njih" podmetnuo da im on ( i oni koji ga podrzavaju ) "dobri" budu dzelati. Drugim rijecima, drugi ga unistavaju.

Nikada necu razumjeti kako je ovakva politika dobila toliko sljedbenika. Je li to zbog niskog nivoa opsteg obrazovanja generalno gledano, ili sta ?

Citiraj:
Treba poduzeti drastične mjere među kojima i uzimanje stranih talaca !

Ovo je vec cista paranoja. Mozda je hipoteza o nekim psihijatrima koji to postanu u zelji da sebi pronadju lijek zaista tacna. Nesumnjivo je da je on i nakon sukoba sebi nastavio traziti lijek. Ali nikako da ga nadje. Meni je pravo cudo da on jos na sebe nije digao ruku. Nije lako biti u njegovoj kozi. :confused2:

Kakva nevjerovatna tragedija.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 16:37 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Okt 2009, 14:14
Nas Rašo je jedan obicni konj koji se nakro para preko rata obicni ratni profiter cak osudjivan prije rata za sverc,Pogledaj mu samo kucu i njegov imetak i sve ce ti biti jasno odakle pare naravno od pljacke.K.... je on veliki Srbin on je veliki Lopov koji se krije iza nas posteni Srba !

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 16:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E moj Darko..."Kasno Marko...". Pazi da za koju godinu to isto ne kazes za nekog od trenutno aktuelnih politicara ( ovo vrijedi za sve 3 jos uvijek sukobljene strane koliko sam mogla zapaziti ).

Svaki covjek u BiH kada bira politicara treba se zapitati "Koliko ce mi ovaj stete nanijeti". Kad svi ustanovimo koji ce nam u mandatu nanositi najmanje stete, na putu smo da nam bude malo bolje.

Najbolji politicari su oni o kojima se najmanje diskutuje i koji ne izazivaju jake emocije.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 17:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Bošnjaci su sebi raku iskopali onoga dana kada su se indoktrinisali Alijinom Islamskom deklaracijom, sve dok misle da BiH može bit šerijatska ovde mira nema.

Karadžić je više puta upozoravao i pozivao da se manete ćorava posla.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 17:27 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Okt 2009, 14:14
Upravu si i aktualni politicari pocevsi od ovog naseg seljacine Dodika ,Tihica, Covica Silajdzica itd.. sve je to goli lopov fola bore se za narod narod glup ko k.... samo im sljepo vjeruje .Isti su to kriminalci samo su neki nov klinci dosli Karadzic-Dodik ,Alija-Tihic ,Covic-Boban ..Ekonomija ljudi jaka ekonomija to nam treba dok nema raja sta jest oni se sastaju po Vlasicu,Butmiru ,Jahorini jedu piju sve nas nas racun sve to treba pobit al treba pocet prvo govna cistiti iz svog dvorista .Dodiku seljacino jedna iz Laktasa majmune ne kulturni vrati 170 miliona maraka koje si oprao i ukrao sa svojim pajdasima.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 18:13 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Tiger mora da kaki kako bi cuvao stolicu u Hagu..vec je davno pisano iz kog fonda ta institicija prezivljava..njima nije ni u cilju da zavrse sudjenje sto brze jer bi izgubili radna mjesta..

nista Radovan nije orkestrirao, vec je i Srpki narod odlucio...isto tako su i Muslimani, Hrvati odlucili..

a to da je Hag "casni sud"... :lol: :lol: :lol: doveo bi sve one debile iz EU i SAD predsjednike koji su ucestvovali i podsticali za raspad Juge..ovako vise lici na djecije obdaniste..

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 19:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Руjа je napisao:

Who cares.

Знам да за тебе истина није важна.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 19:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
Ma jadan Raso, pa on nista nije kriv... :lol: :lol: :lol: ...divan covjek, svojom dobrotom i miloscu me podsjeti na Gandija... :lol: :lol: :lol:

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
sve dok misle da BiH može bit šerijatska ovde mira nema.

:roll:
Sta ti mislis da bi Amerika i Evropa dozvolila serijatsku drzavu u njenom srcu ? Daj ne luduj.

'92 se Bosna branila od zdruzenih snaga bosanskih Srba i Srbije. Kad je rat poceo maltene puske ljudi nisu imali i ubijani su kao zivotinje, a ti se tu pravis blesav nakon 17.5 godina.

Sto se tice serijata; ko ga hoce, da-Bog-da mu bio u njegovoj kuci. Danas su takvi pobili 94 zena i djece u Pakistanu.

Darko_83 je napisao:
Dodiku seljacino jedna iz Laktasa majmune ne kulturni vrati 170 miliona maraka koje si oprao i ukrao sa svojim pajdasima.

Da ne ulazimo u skandalozni moralni aspekt ove odluke, cijim li je novcima je G-din platio slanje aviona ?

http://www.skibyusa.com/index.php?optio ... &Itemid=57

:angry3:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 19:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Bošnjaci su sebi raku iskopali onoga dana kada su se indoktrinisali Alijinom Islamskom deklaracijom, sve dok misle da BiH može bit šerijatska ovde mira nema.

Nesudi se sarajlija Aliji,nego Dabicu.Zar to nisi skontao :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: Nesudi se deklaraciji,nego gore navedenoj fasistickoj dekleraciji koju je primjenio pedofil Dabic na djelu i radi koje je bio u hajduciji cjelo ovo vrijeme.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 19:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Алиjа и Хрватска су почели рат. За кога су Муслимани поставили концентрациони логори године 1992? За Срба.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 19:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Руjа je napisao:
Алиjа и Хрватска су почели рат.

Ne, nego Milošević.

Руjа je napisao:
За кога су Муслимани поставили концентрациони логори године 1992? За Срба.

A neki tamo Keraterm kod Prijedora? To je bila igraonica?

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 20:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
sve dok misle da BiH može bit šerijatska ovde mira nema.

Sta ti mislis da bi Amerika i Evropa dozvolila serijatsku drzavu u njenom srcu ? Daj ne luduj.

'92 se Bosna branila od zdruzenih snaga bosanskih Srba i Srbije. Kad je rat poceo maltene puske ljudi nisu imali i ubijani su kao zivotinje, a ti se tu pravis blesav nakon 17.5 godina.

Sto se tice serijata; ko ga hoce, da-Bog-da mu bio u njegovoj kuci. Danas su takvi pobili 94 zena i djece u Pakistanu.

'92 Alijina Islamska deklaracija se sasvim slobodno distribuisala među tadašnjim muslimanskim stanovništvom u Najnovijem Pazaru. Za male pare se mogla kupiti u bilo kojoj knjižari. Kapitalno djelo zbog kojeg vam je dedo Alija sjedio u zatvoru. Kapitalno djelo po kojoj ste vi htjeli da napravite državu, ali ste se malo zajebali. Niste ozbiljno shvaćali Karadžićeva upozorenja. Naoružavanje se nije ni krilo, a paravojne formacije nove mlade Alijine muslimanske vojske su bile na svakom koraku.

Strane obavještajne službe imaju podatke iz tog perioda o vašim pripremama za rat, to će Karadžić objelodaniti.

Šta vam je Karadžić tada trebao poručiti, koljite Srbe neće se buniti? Šta je Kardžić treba reći na Alijine prijetnje?
Banjalucki_Behar je napisao:

Nesudi se sarajlija Aliji,nego Dabicu.Zar to nisi skontao :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: Nesudi se deklaraciji,nego gore navedenoj fasistickoj dekleraciji koju je primjenio pedofil Dabic na djelu i radi koje je bio u hajduciji cjelo ovo vrijeme.

Ne sudi , ja samo obrazlažem da miroljubivi Karadžić nije to izjavio tek tako, uzrok vaših problema trune na groblju Kovači.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 20:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

'92 Alijina Islamska deklaracija se sasvim slobodno distribuisala među tadašnjim muslimanskim stanovništvom u Najnovijem Pazaru. Za male pare se mogla kupiti u bilo kojoj knjižari. Kapitalno djelo zbog kojeg vam je dedo Alija sjedio u zatvoru. Kapitalno djelo po kojoj ste vi htjeli da napravite državu, ali ste se malo zajebali. Niste ozbiljno shvaćali Karadžićeva upozorenja. Naoružavanje se nije ni krilo, a paravojne formacije nove mlade Alijine muslimanske vojske su bile na svakom koraku.

Strane obavještajne službe imaju podatke iz tog perioda o vašim pripremama za rat, to će Karadžić objelodaniti.

Šta vam je Karadžić tada trebao poručiti, koljite Srbe neće se buniti? Šta je Kardžić treba reći na Alijine prijetnje?

Ne sudi , ja samo obrazlažem da miroljubivi Karadžić nije to izjavio tek tako, uzrok vaših problema trune na groblju Kovači.

Moderacija, dokle ce se dozvoljavati ovo vrijedjanje i izmisljotine ?

U martu '92 je blokirano Sarajevo. Ljudi su nakon toga izasli na ulice ( obicno gradjanstvo ) i barikade su skinute. Svaki pripadnik SDS-a je vec imao oruzje u kuci u tom trenutku. U toku slijedeceg mjeseca, srpske zene i djeca pripadnika SDS-a su izmjestene van Sarajeva/Bosne. Postavili su se tenkovi na sve uzvisene kote i Trebevic ( Sarajevo je stavljeno u obruc, a u medjuvremenu su se "desile" Bijeljina i Zvornik ). Onda su opet postavljene barikade u aprilu, ubijene su Suada Dilberovic i Olga Sucic. I ovo, i sve ostalo je poznato i tebi i cijelom svijetu.

I ti jos uvijek mislis da su svi blesavi, e to mi ne ide u glavu.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 20:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:

Moderacija, dokle ce se dozvoljavati ovo vrijedjanje i izmisljotine ?

U martu '92 je blokirano Sarajevo. Ljudi su nakon toga izasli na ulice ( obicno gradjanstvo ) i barikade su skinute. Svaki pripadnik SDS-a je vec imao oruzje u kuci u tom trenutku. U toku slijedeceg mjeseca, srpske zene i djeca pripadnika SDS-a su izmjestene van Sarajeva/Bosne. Postavili su se tenkovi na sve uzvisene kote i Trebevic ( Sarajevo je stavljeno u obruc, a u medjuvremenu su se "desile" Bijeljina i Zvornik ). Onda su opet postavljene barikade u aprilu, ubijene su Suada Dilberovic i Olga Sucic. I ovo, i sve ostalo je poznato i tebi i cijelom svijetu.

I ti jos uvijek mislis da su svi blesavi, e to mi ne ide u glavu.

Ja sam u tom periodu živio u Sarajevu, za moju "bezbjednost" se brinula Patriotska liga i TO, koji su već bili naoružani do zuba. Zastrašivanja Srba sasvim normalan dio života, sve ostalo je došlo kao odgovor na buđenje vašeg fudmentalizma.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 20:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam u tom periodu živio u Sarajevu, za moju "bezbjednost" se brinula Patriotska liga i TO, koji su već bili naoružani do zuba. Zastrašivanja Srba sasvim normalan dio života, sve ostalo je došlo kao odgovor na buđenje vašeg fudmentalizma.

Sarajlije zastrasivale Srbe, a Srbi dan nakon ubistva Nikole Gardovica blokirali cijelo Sarajevo. Odakle im oruzje naredno jutro, da im ga nije Alija ( taj nadasve nesposobni politicar ) urucio ? I sto ti iz Patriotske lige nisu skinuli barikade, sto su na ulice spontano izasli obicni ljudi, ukljucujuci zene i djecu ? Jesu li ti i oni prijetili ?

Kako samo lazes...kako te nije strah Boga ?

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 28 Okt 2009, 20:54, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 20:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Муслимани су први пуцали Сарајево (27. мај).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]