Citiraj:
Karadžić prijetio likvidacijom 300.000 muslimana u Sarajevu
Govorio da će taj narod nestati s lica zemlje • Bio gospodar života i smrti...
Autor: Almasa HADŽIĆ
27.10.2009. 14:52
Karadžić: Ni danas se nije pojavio
(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Haga)
Pretresno vijeće Haškog tribunala pod predsjedavanjem sudije O-Gon Kvona (Kwon) odlučilo je danas da suđenje optuženom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću počne "sa ili bez njega", kako se dan ranije i najavljivalo.
- Primjećujemo da optuženi Karadžić nije prisutan u sudnici. Vijeće žali zbog takve njegove odluke, on je odabrao takav put i stoga mora preuzeti i odgovornost za svoje postupke. Vijeće smatra da se ovaj postupak može nastaviti i bez optuženog. Ako bude insistirao da ne prisustvuje uvodnoj riječi, optuženom može biti dodijeljen i zastupnik - kratak je sažetak obraćanja u sudnici sudije Kvona u uvodu u današnji početak suđenja.
Strani taoci
Iako je Kvon naglasio da će o "ovim pitanjima" Vijeće još odlučivati, već u prvih petnaestak minuta suđenja pozvao je tužioca Alana Tigera (Tieger) da počne uvodno izlaganje.
Za razliku od nekih prethodnih koji su se čuli u sudnicama Haškog tribunala, uvodnu riječ tužilac Tiger počeo je izvodima iz transkripata raspoloživih dokaza protiv Karadžića od 1990. do 1995. godine, koji su i za one što su najdirektnije iskusili Karadžićevo vrijeme ubijanja, djelovali sablažnjavajuće.
- ... Oni moraju da znaju da oko Sarajevo ima 20 hiljada naoružanih Srba i da će Sarajevo biti karakazan. Da, karakazan... U kome će izginuti 300 hiljada muslimana... Taj narod će nestati sa lica zemlje... Mi moramo priznati da su nama muslimani podmetnuti kao narod da im mi budemo dželati... Zvornik je naš, zauzeli smo Kozluk i ostala mjesta. Muslimani su otišli u Evropu, a došli Srbi iz Zenice... Ko je.. Izetbegovića, mi ćemo preuzeti vlast, ako ne, poslat ću ja svoje tigrove... Evropi ćemo reći neka se je.. i da se ne vraćaju dok mi ne završimo posao... Naredio sam usmeno i pismeno prije mjesec dana zauzimanje Srebrenice i Žepe. Treba poduzeti drastične mjere među kojima i uzimanje stranih talaca!
Ovo je samo dio "arsenala" izjava zločinca Karadžića izdvojenih iz raznih dokumenata koji svjedoče o vremenu njegovog samog dolaska na čelo SDS-a 1990. godine pa do završetka rata, a koje je prenio jučer u uvodnoj riječi tužilac Tiger.
Kao politički vođa i vrhovni komandant Vojske RS, sudeći po onome šta je tužilac Tiger iznio u prvom dijelu uvodne riječi, Karadžić je bio gospodar života i smrti ne samo nesrpskog stanovništva nastanjenog na dijelovima teritorije koju je on odredio da bude srpska, već i samih Srba, kako naroda, tako i najviših političkih i vojnih predstavnika.
Arhitekt politike
Optužnicom su, vidjelo se danas, obuhvaćeni način pripreme srpskog naroda za rat pod apsolutnom kontrolom Radovana Karadžića, period stvaranja srpskih enklava, srpske policije, srpskih općina, početak pokolja u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Foči, Vlasenici, Prijedoru i drugim općinama BiH, zatim otvaranje logora i mučenje logoraša, progoni, ubistva pa sve do pokolja Srebreničana 1995. godine.
- Časni Sude, ovaj optuženik bio je arhitekt politike i komandant snaga koje su tu politiku provodile - poručio je u jednom dijelu svoje uvodne riječi tužilac Tiger, navodeći imena Karadžićevih najbližih saradnika iz BiH i Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem, koji su mu pomagali u ostvarenju njegovog ratnog cilja.
Prisustvo 160 žrtava
Današnjem početku suđenja Karadžiću prisustvovalo je 160 žrtava koje su prethodnog dana protestirale pred Haškim tribunalom. Jedan dio njih našao je mjesto na galeriji sudnice, dok je ostatak smješten u druge prostorije gdje su s displeja posmatrali tok suđenja. Također i današnju uvodnu riječ tužioca pratila je ambasadorica BiH u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić, kao i veći broj stranih diplomata.
Nastavak u ponedjeljak
Tužilac Tiger svoju uvodnu riječ nastavit će iznositi u ponedjeljak, 2. novembra. Kako je večeras obavijestio sudija Kvon, vijeće će ponovo zasjedati odmah u utorak, kada bi trebalo odlučiti o daljnjoj strategiji suđenja, s obzirom na odbijanje Karadžića da se pojavi u sudnici. Kvon je iznio pet argumenata na koje bi i Vijeće i Tužilaštvo trebali obratiti pažnju prilikom odlučivanja o ovoj stvari, posebno imajući u vidu prijedlog da se Karadžiću imenuje branilac po službenoj dužnosti.
Temu su namjerno postavio ovdje,jeli ovo ima velike veze za covjekom(ako ga tako mozemo nazavti),i drustvom koje je ostalo iza njih da zivi u posljedicama koje su ljudi slicni Karadzicu pocinili.