Citiraj:
Jaka stvar, kao da to stvarno ima neki dublji znacaj. Ne shvatam kakva je tu 'usluga' ucinjena Hriscanima posto muslimani i dalje imaju fundamentalno razlicitu teologiju od hriscanske. Isusa su 'prisvojili' kao svoga, muslimanskoga poslanika dok ga Hriscani slave kao jedinoga Boga spasitelja.
Ako nista onda naziv dzamije mozemo shvatiti kao pozitivu od strane muslimana, jer nema tog muslimana koji moze da zanijece Isa a.s. a da istovremeno ostane musliman.
S druge strane vidi da li postoji ista u bilo kojoj od crkvi....no comment, necu ni da dovrsim pitanje.
Isa a.s. se ne prisvaja, nekako mi izgleda kao da je on a.s. kljukusa kad tako kazes, i nisam bas siguran da hriscani slave Isa a.s. kao jedinog Boga spasitelja ( usput sve imenice ili zamjenice koje se odnose na Boga se pisu velikim slovom - spasitelj / netacno , Spasitelj/tacno, Bog je Apsolut i ako se igdje prave greske kod Njega ne bi smjele nikako, jer On je bez greske).
Mislim da hriscani ipak slave Isa a.s. kao spasitelja, ali ne kao "jedinog boga spasitelja" (razlika) ...-cak sto vise te dvije rijeci mi nikako ne idu zajedno jer ce biti da su i hriscani onda cisti monoteisti bar u pogledu spasenja jer vjeruju u "jednog Boga spasitelja."
Ako je Isa a.s. "jedini Bog spasitelj" koja je onda uloga Boga Oca ili Duha Svetog?
Da li su i oni isto tako jedini bogovi spasitelji?
Jel vidis koliko se da pitanja postaviti i kako se da daleko otici samo jedna pogresna izjava, koja cak ni obicnom vjerniku krscaninu koji se nalazi tu samnom nije jasna, a siguran sam da je veci vjernik i teolog od tebe.
Bice da smo i Ibrahima a.s. prisvojili kao svog, te Musaa a.s. te Nuha a.s. ...pa vidi molim te sve smo prisvojili, mozda cak i onu famoznu smrtnu kaznu za koju mi jos uvjek nisi nasao ajet u Kur'anu i dok ga ne nadjes ja te smatram lazovom...ili dok se javno ne izvines... vidi bar to nije tesko.
Da mi je samo onoliko para koliko puta sam se izvinuo krscanima zbog predrasuda, hajde nije tesko mozes ti to
Citiraj:
Ali ne kada je u pitanju prelazak iz jedne vjere u drugu!!! Covjece da li si ti u stanju da shvatis sta ja tebi govorim?? U americi i evropi NEMA pritiska/prijetnje smrtnom kaznom ako neko iz hriscanstva predje u islam (ili obratno), u islamskim zemljama IMA pritiska/prijetnje smrtnom kaznom ako se iz islama predje u hriscanstvo!!!!!!!!!!!!!! U Americi i Evropi tolerancija prema svim religijama: DA!! U islamskim zemljama tolerancija prema drugim religijama: NE!! E to je danas u 21. vijeku evidentna cinjenica pa ti sad pjevaj borbene ako hoces.
Amerika i Evropa su (obojica smo se slozili) uglavnom ateisticke zemlje koje nastoje da zastite onaj nacin zivota koji pase ateizmu. Pa sta je onda po srijedi? Po srijedi je to sto nemaju zakona, vjerskog.
Osto si mi duzan pored ajeta naravno da mi i nabrojis u historiji kad i kome se desilo skidanje glave s ramena zbog prelaska na hri/krscanstvo??? ...Ili ce biti da mi i tu dodjes izvinjenje.
U islamskim zemljama ...( kako si samo neinformiran) tolerancija prema drugim vjerama ne samo da postoji nego je i zagrantovana...raznim ugovorima, cak je
serijatom zagarantiranaU Kur`anu se kaze:"LA IKRAHE FIDDINI.", sto u prijevodu znaci:"Nema prisile u vjeru."
Boziji zakon
Bazu za osiguranjem tolerancije po islamskom ucenju i pravu, daje "Boziji zakon". Sastavni dio toga jeste i dio Seri'ata u kojem se regulisu prava i obaveze ne-islamskih manjina u islamskoj drzavi. Krscani, Zidovi i dr. podlijezu zapovijedi tolerancije. Imaju punu slobodu provodjenja svojih vjerski ceremonija/obreda kao i praznika/svetkovina. (jel ti jasnije)
Ono sto trazim od tebe je Kur'anski ajet i ime osobe, eto ti 1400 godina postojanja zapisane islamske historije od strane ljudi, pa da vidimo valjda ces nekog iskopati...googlaj, (zadovoljicu se i da izmislis situaciju ili dramu...daj masti na volju,)
Naravno ima i treca opcija ...ljudski je pogrijesiti u razumijevanju, i ljudski se izvinuti....
Evo ovako kao i ja sto sam se izvinuo na str 26 i kafa je odmah sladja.