banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 135  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Avg 2009, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Što se tiče SW maketa, istina da se lako sklapaju i da su već ofarbane, ali ti možeš da ih sastaviš kao bilo koju drugu maketu, koristeći ljepak, šmirglu i git, a onda ih ofarbaš kako treba (ionako su na njih nabačene samo osnovne boje i to prilično grubo) pa im pukneš wash i weathering. Vidio sam slike savršenih maketa koje su ljudi radili koristeći kao bazu upravo te Revellove "Easy Kit"-ove.

Taj Plasto je maketarski git, mislim da je uljani, zapravo nikad nisam ni koristio te maketarske gitove nego najobičniji akrilni git za drvo, odlično radi posao :) .

Boje imaju samo enamel tj. uljane, cijena im je oko 2.7KM po konzervi a najbolje da uzmeš i originalni razrjeđivač "color mix" jer se boje ne mogu nanositi nerazrijeđene, on košta oko 8KM. Koliko znam, nemaju materijal za baziranje, inače ne radim diorame ali mi se čini da ljudi koji rade znaju napraviti prilično uvjerljivu travu od šumske mahovine, a vjerujem da bi se i snijeg mogao improvizovati od nečeg priručnog.

Btw. hoćemo li vidjeti tvoje radove na ovom forumu??? :)

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 08:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Warrior of the Light je napisao:
Btw. hoćemo li vidjeti tvoje radove na ovom forumu??? :)

Ako je ljenost najveća bolest, onda sam ja najbolesniji.... U suštni u zadnje dve tri godine radio sam na oko 20-tak minijatura, od kojih su sve u različitim fazama dovršavanja, imam jedno 10-tak koje još nisam ni otpakovao, isto toliko mi još treba doći ovieh dana, te si za novu godinu planiram nešto naručiti. Nekako sam ovog ljeta, oslobođen obaveza s faxa, uspio naći više vremena za njih, te sam uspio njih nekoliko pa i dovršiti, uskoro možda i postam po neku sliku....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 13:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo nađoh vremena da uslikam i postam, stavim u spoiler, pošto su veće slike
Spoiler:
Prvi warrior ofarban samo osnovnim bojama, ovako je stojao nekih godinu - godinu i po

Slika

Nakon nekog vremena, 7 boja i par drybrushova kasnije
Slika
Slika
te slika istog pored kovanice čisto da imate predstavu o veličini
Slika

i kao što rekoh WIP Knight, baza mu još nije gotova, pa sam ga samo umjetnički postavio za slikanje
Slika
Slika
te jedna s detaljima koji se baš ovako i ne vide
Slika

Ovo su mi za sad dva najkompletnija modela, prvi ima još poneki završni rad (uskladiti crnu na štitu, zatim dotjerat onaj mali skull, krzno treba koji highlight isl.), drugi isto. BTW snježna baza je mojih ruku djelo, jeftina, brza ali zbog specijalnih omjera sastojaka malo teža za napraviti
usput znam da nisu makete, al bilo mi glupo novu temu otvarati

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 14:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisu makete ali slobodno postavljaj slike, jer je ovo stvarno odlično, svaka čast, još kad se uzme koliko je sve to maleno, bravo!!! =D> =D> =D>

Inače se ne razumijem u tu tematiku ali se pitam odakle im taj simbol na štitovima (zvijezda haosa), ima li to neko konkretno značenje u tom "univerzumu"?

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 15:10 
Omg, tako maleno, a tako detalja.

Svaka cast. :)

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 16:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma prestanite s komentarima, ono, uobraziću se, nije baš toliko dobro.

@warrior
u suštini, ovo je "warriors of chaos" vojska, ono neka vrsta satanista i u suštini najveće zlo,a osim na štitovima tog znaka imaš manje više svugdje (sam armor na kljusi ima dva i koju varijaciju na temu), ali i ja se ne razumijem previše u priču, al je znak više manje svugdje, nisam baš upućen...

ako mi se da na pauzi između učenja za ispit, uradim još ponešto i postam... eventualno i neki step-by-step sljedećeg knighta....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 12:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma taj simbol mi je poznat iz Haotike, a sad se sjetih da je tamo došao iz nekih fantasy serijala, znao sam to i ranije ali sam zaboravio, stupid me 8)

Eto, ako već treba nešto kritikovati onda da kažem da mi malo upada u oči ta linija na bočnim stranama koplja koje nosi lik na konju. Čini mi se da je to linija koja je nastala zbog pomjerenosti kalupa, svjestan sam da je sve to užasno maleno ali ne bi bilo loše da na budućim radovima nekako ukloniš takve stvari. Znači, samo to, ostalo je sve odlično.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 12:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vidiš tek sam sad i ja primjetio, a jako sam osjetljiv na mould lineove...eh sad kad mi se bude dalo nožić u ruku, i polako skidati i onda ope prefarbat, pa ujednačiti novu boju sa starom.... a biće to, jednog dana...right

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2009, 12:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Evo uradio sam maloprije inbox-view od Yamato-a, uzivajte!

SlikaSlikaSlikaSlika

SlikaSlikaSlikaSlika

SlikaSlikaSlikaSlika

Slika

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 14:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Imam neke zabrinjavajuće informacije iz Hrvatske, vezano za distribuciju boja, lakova, razrjeđivača i ostale hemije neophodne, između ostalog, i za maketarstvo: naime, tamo je još od 01.04.2009. počela zabrana proizvoda na nitro bazi i još neke hemije koja u sebi sadrži toksične supstance. Za sad radnje još uvijek prodaju ono što im je na zalihama, ali novu robu neće nabavljati, a takvu hemiju će u budućnosti moći koristiti samo auto-lakirnice i sl. Krivac za ovo je hrvatsko "ministarstvo zaštite okoliša" ali je jasno da iza svega stoji Brisel, što znači da će sve to vrlo vjerovatno pogoditi i nas.

Mene trenutna situacija puno ne dotiče, jer ne koristim hemiju baziranu na nitru, ali priča ima nastavak: od 2011 će navodno biti zabranjena prodaja svih boja, lakova, hemikalija itd. koje nisu na akrilnoj bazi. Čak su i proizvođaći prinuđeni da mijenjaju proizvodni program i prebacuju se na neotrovne akrile. Navodno, na nekim internet shopovima za prodaju maketa i pribora više nema ponude uljanih boja...

Priča je još neprovjerena i možda se radi o pogrešnoj interpretaciji zakona, ali se stvarno nešto ozbiljno dešava. Još ranije sam nalijetao na informacije kako je u svijetu primjećen pad u kvalitetu uljanih boja za makete baš zbog kojekakvih odredbi o otrovnim supstancama itd. Sad postoji mogućnost da više neće ni biti uljanih boja... Ako do ovoga dođe, ostaju nam samo akrilne boje, koje su OK ali su teže za rad, naročito za airbrush (kako čitam) ali i za obične kistove jer ih brzo uništavaju. Akrili imaju nekih prednosti (brzo sušenje, mnogo manja otrovnost), ali meni lično mnoooogo više odgovaraju uljane boje (enamel tj. email), a da ne govorim o tome da samo njih mogu nabaviti...

Razmišljam i o ponudi boja u Merkatoru, koja nije popunjavana odavno, a pitanje je i da li će ikad više biti... Distibucija ide preko Slovenije (EU) pa možda jednog dana samo osvanu akrilne boje, a možda ni to... Iskreno se nadam da će nas sve ovo zaobići, ali se treba pripremiti za najgore.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 17:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne kontam zašto su akrilne boje teže za rad...meni dobro služe, mada već se to može navici pripisati. Pa to da uništavaju kistove, ja barem nisam kod sebe primjetio. A airbrush sam čuo da je komplikovaniji, jer se baš mora pogoditi odnos boja-voda da bi se dobila prava gustina (ili manjak iste) za rad... E sad ja bih rakao da mene to s uljanim bojama ne pogađa ni malo, ali bih onda zvučao kao zloban čovjek...ovako samo "moje boje imaju budućnost a vaše ne" osmijeh na mom licu...Usput moram priznati, izgleda da je zamrlo maketarstvo, sudeći po redovnim updateovima na forumu ...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 17:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mozda jeste zamrlo updateovanje ali barem kod mene volja nije zamrla, mene ceka ova makina koju sam uslikao a radim na tome da dodjem do jedrenjaka USS Constitution, bio sam vec prebacio pare ali ga nema vec vise mjeseci na lageru pa su mi vratili pare. Moj trenutni problem je nedostatak vremena, a vec se snabdijevam opremom, uzeo sam airbrush ali sam zakljucio da mi se ne isplati uzimati pojedinacno komponente pa cu uzeti komplet-set za airbrush, zajedno sa kompresorom i i slaufom, diznama, bocicama i ostalim. Ne vidim nikakav problem sa airbrushom, samo na pocetku imas malo problema dok podesis odnos boje i razredjivaca i to je sve.
Ako neko trazi airbrush prebacim mu ga za 25 €

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
izgleda da je zamrlo maketarstvo, sudeći po redovnim updateovima na forumu ...

Ma nema se vremena... nadam se da ću uspjeti bar još jednu maketu odraditi prije Nove Godine, jer sad imam nekih obaveza, pa neću da započinjem s maketama, jer kad se bacim na njih onda počnem da zanemarujem sve ostalo :lol:

Inače, kad bolje razmislim, akrilnim bojama se može sasvim lijepo raditi i ja sam zapravo planirao, prije otvaranja Merkatora, da pređem na akrile, koje bih tamo kupovao... međutim, oni u svojoj ponudi iz nekog razloga imaju samo uljane boje, pa nisam imao izbora.

Inače imam prilično malo iskustva s akrilnim bojama, a evo šta sam primjetio:
- akrilne boje se jako brzo suše
- ne smrde i mnogo su manje otrovne od enamela (iako nisu neotrovne)
- lako se razrjeđuju vodom ili alkoholom
- odlično se nanose, ne treba više od dva sloja, ne ostavljaju tragove kista
- problem je što se ne mogu očistiti tako lako, potrebna je hemija za skidanje akrila a to je teško nabavljivo, bar meni
- osuše se brzo i stvrdnu na kistu, pa je kist teško očistiti i često se ošteti pri čišćenju
- ljudi koji rade s airbrushem često se žale na akrilne boje, jer se prebrzo suše i zapušavaju uređaj
- većina akrilki jednog proizvođača ne može se mješati s akrilkama drugog proizvođača, što ne važi za većinu uljanih boja
- nešto su skuplje od uljanih...

I ono što je meni najvažnije, teško mogu da ih nabavljam... a vjerujem da, kad bih se dokopao akrila u većoj količini, navikao bih se na njih bez problema...

Uljane boje se, s druge strane, lako nabavljaju, miješaju se lako s bojama drugih proizvođača, pa i s onima koje nisu namjenjene za makete (nego za slikarstvo, auta, ograde...), lako se skidaju uljanim razrjeđivačem, takođe kistovi se lako i temeljito mogu očistiti od njih; prateća hemija je takođe veoma pristupačna (bar za sad), a kad se čovjek navikne na njih, daju odlične rezultate... plus što sam već usvojio rad s njima i imam solidnu zalihu :D a jedino njih mogu lako nabaviti u BL, bar koliko ja znam...

@Dzontra Volta, jedno pitanjce, gdje nabavljaš te akrilne boje koje koristiš, naručuješ s neta ili...???

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 18:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Od boja koristim Citadel (najbolje najskuplje i sve u svemu kad je bog stvarao Zemlju farbao je Citadel bojama) i vallejo (isti kvalitet kao i citadel, jeftinije, i malo veće pakovanje ali nemaju specijalizovanih boja (wash i foundation)). I da ručujem s neta maelstroma da budem precizniji, nešto kao steam za wargaming

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 18:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hmmm, čim dođem do neke veće love, otvaram si račun za kupovinu preko neta, nema mi druge :-?

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da je najbolje da se covjek odluci za jednog proizvodjaca opreme za maketarstvo, tako izbjegavate probleme nekompatibilnosti i potrebu improvizacije. Meni se Tamiya cini sasvim sasvim OK, samo sumnjam da je prisutna kod nas.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 18:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

S akrilnim bojama se ne može pogriješiti i improvizovati, pogoto s ove dve marke, jer se u suštini sve akrilne boje proizvode kako bi najbolje pristajale warhammeru, jel je on, jelte, najpopularniji i najrasprostranjeniji
S druge strane ja se bacio u modelarske vode, bacio se na pravljenje baza, snjeg i slične stvari, još nešto sitno farbao, možda uskoro uslikam i postam...uglavnom sad imam veliku dvojbu šta naručiti za kraj godine kao poklon samom sebi jer sam bio dobar (nisam, lažem), jedan metalni model ili par plastičnih koji su okvirno iste cijene... dileme, dileme...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2009, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da ne bude da kritikujem da je zamrlo a da sam ništa ne radim...inspirisan tekstom koji veli da si svi možemo dva sata sedmično posvetiti farbanju (doduše tekst sam pročitao prije dva mjeseca) bacih se na posao i dovrših dva knighta... samo za završne radove prvog mi je trebalo više od dva sata...uglavnom ukoliko su vam kameni dijelovi baze čudni to je zato što ....to nije kamen...tako je .... napravih ih od modelarske gline i ofarbah ih raznim nijansama sive... ovako osrednja dva kamena su mi potrošila po dva-tri sata...svaki...ne računajući sušenje boje i gline...uglavnom stavim ope u spoiler zato što ih ima...
Spoiler:
Onaj prvi knight viđen od ranije, na bazi dorađenim dijelovima i riješenim problemom mould linea
Slika
Slika
Slika
A sad nešto novo...obuzdajte uzbuđenje...
Knight sa trubom umjesto oružija...prilično zadovoljan sam s ovim likom, samo što je slika malo svijetlija, u prirodi je lik puno tamniji
Slika
Slika
Slika

Neki bi komentar dobro došao...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2009, 21:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Brutalno nema šta, from the depths of hell :angry4: :D
Citiraj:
Knight sa trubom umjesto oružija

Pa ima na trubi nekog đavla, možda je to "svijetlo oružije", možda kad dune u trubu đavao zalaje a neprijateljska armija na to od muke ogluvi... 8)

Komentari... pa koliko se ja ne razumijem u figure, mogu smo reći da mi odlično izgledaju, oba, stvarno. Oklop se baš fino šljašti , kao da je stvarno od metala... baza je OK, kamen djeluje dosta prirodno.
Baš me zanima kako te figurice izgledaju kad ih kupiš tj. u kitu, kad nisu satavljene, koliko dijelova imaju itd.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2009, 21:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ask and you shall recive...
ovako
zatim ovako (samo desni dio slike, lijevi pripada drugom setu, kojeg takođe imam, mada ga nisam skoro ni otvorio, moram si uzet neke boje da mogu i početi s njim)
odnosno svaki dio individualno ovde
Naravno sad kad sam otkrio individualne komoponente vaše iznenađenje mojim novim uratkom će biti manje (da, ja u sebi ponavljam da se ljudi iznenade kad ovo vide)
Usput ja kao MASTER PAINTER imam najbitniji savjet za bilo koga ko želi da se bavi ovim ili nečim sličnim...nikad ali NIKAD nemojte držati kafu pored posude u kojoj perete kist, može vam se desiti sljedeće
1. oprati kist u kafi
2. popiti prljavu vodu za pranje kista
Ja sam obe stvari učinio, i to na moju nesreću, više puta

Sa korita Ivanova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 135  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]