Citiraj:
izgleda da je zamrlo maketarstvo, sudeći po redovnim updateovima na forumu ...
Ma nema se vremena... nadam se da ću uspjeti bar još jednu maketu odraditi prije Nove Godine, jer sad imam nekih obaveza, pa neću da započinjem s maketama, jer kad se bacim na njih onda počnem da zanemarujem sve ostalo
Inače, kad bolje razmislim, akrilnim bojama se može sasvim lijepo raditi i ja sam zapravo planirao, prije otvaranja Merkatora, da pređem na akrile, koje bih tamo kupovao... međutim, oni u svojoj ponudi iz nekog razloga imaju samo uljane boje, pa nisam imao izbora.
Inače imam prilično malo iskustva s akrilnim bojama, a evo šta sam primjetio:
- akrilne boje se jako brzo suše
- ne smrde i mnogo su manje otrovne od enamela (iako nisu neotrovne)
- lako se razrjeđuju vodom ili alkoholom
- odlično se nanose, ne treba više od dva sloja, ne ostavljaju tragove kista
- problem je što se ne mogu očistiti tako lako, potrebna je hemija za skidanje akrila a to je teško nabavljivo, bar meni
- osuše se brzo i stvrdnu na kistu, pa je kist teško očistiti i često se ošteti pri čišćenju
- ljudi koji rade s airbrushem često se žale na akrilne boje, jer se prebrzo suše i zapušavaju uređaj
- većina akrilki jednog proizvođača ne može se mješati s akrilkama drugog proizvođača, što ne važi za većinu uljanih boja
- nešto su skuplje od uljanih...
I ono što je meni najvažnije, teško mogu da ih nabavljam... a vjerujem da, kad bih se dokopao akrila u većoj količini, navikao bih se na njih bez problema...
Uljane boje se, s druge strane, lako nabavljaju, miješaju se lako s bojama drugih proizvođača, pa i s onima koje nisu namjenjene za makete (nego za slikarstvo, auta, ograde...), lako se skidaju uljanim razrjeđivačem, takođe kistovi se lako i temeljito mogu očistiti od njih; prateća hemija je takođe veoma pristupačna (bar za sad), a kad se čovjek navikne na njih, daju odlične rezultate... plus što sam već usvojio rad s njima i imam solidnu zalihu

a jedino njih mogu lako nabaviti u BL, bar koliko ja znam...
@Dzontra Volta, jedno pitanjce, gdje nabavljaš te akrilne boje koje koristiš, naručuješ s neta ili...???