banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 22:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 09 Okt 2009, 23:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Aurrora je napisao:
Niko vas ne mrzi, to je problem koji vi ne shvatate. Hrišćanstvo je prošlo kroz tu fazu ljudskog mračnjaštva i lošeg tumačenja. Vi odete na zapad pa radite, niko vas ne proganja. Ja se bojim islama, bojim se. Recimo u Egiptu se ne smiješ slobodno kretati kao turista, uvjek je sve organizovano i pod zaštitom. Zamislite mene kako se ja kao žena smijem pojaviti u Saudijskoj Arabiji da živim i radim???? Bi li ste vi to poželjeli vašoj kćerki?? I vi koji ste ovdje i vas preziru jer niste dosotjni one vjere koji oni nose. Previše ste slabi za njih.
Ja se vas samo bojim. NE ISLAMA, NE KURANA, Bojim se onog ljudskog kako vi shvatate i živite. Zamislite mene u Azarbejdžanu. Pojeo bi me mrak za 5 minuta. Zamislite neku Azarbejdžanku u Vatikanu.
Bojim se vaše netolerancije, ne znanja.

Vi u vašem poklanjanju u Meki gađate kamenjem šejtana - kojiko tu ljudi pogine, da li je to normalno. Jeste, jer ste mladi još niste sazreli i razumjeli svoju vjeru koja isto nosi ljubavi oprost.

Stari zavjet između Boga i ljudi kaže "Oko za oko, zub za zub".
A Novi zavjet jeste ljubav. Nismo to odmah shvatili, mnogi i danas to ne shvataju, ali globalno smo drugačiji , zreliji. Bog jeste ljubav, bog jeste ljubav
A možda se konkretno ja vas dvojice ne moram bojati. Možda imamo i mnogo toga zajedničkog.

Aurrora iznijela si negativne stvari koje se vise ticu politickog i unutrasnjeg uredjenja pojedinih drzava nego sto se ticu vjere ISLAMA.
Islam je cist od sveg gore nabrojanog, kao sto je i hriscanstvo cisto od inkvizicije, ili krscanstvo od IRA ili ETE....itd.
Jedno je ono sto vjera nudi a sasvim drugo ono sto nam nude CNN,CNBS,RTL ostali kako pisani tako i elelktronski mediji, u kojima je najveci problem za prostog covjeka selekcija, odabir onog sto zeli gledati.
Lahko cemo na Tv- pronaci negativnosti o Islamu (pominjem Islam ali mislim opcenito na sve religije i hriscanstvo i judaizam).
Lahko i ja mogu nabrojati za Avinoam1 konstantno ubijanje muslimana u Ceceniji, konstantno kasapljenje macetama golorukih zena i djeca u Indoneziji, ubistva milione u Somaliji, diskriminacija u samoj Evropi je sve prisutna, zivim na Zapadu i znam, (bradu sam obrijao iz razloga sto uvjek imam razgovor na granicama i premetacinu)...
S toga isto imam li se ja pravo bojati hriscanstva (katolicanstva). NE jer bi bio lud. Vjere su ciste od toga. To rade drzave sa svojim diktatorima ma koliko se oni krili iza plasta demoktratski izabranih vodja...Pogledaj malo Davida Icke, Michaela Moora...razne kriticare pa ces vidjeti da u svakom zitu ima kukolja.
Kad gledas Evropu i zapadni svijet sta vidis????
Da li vidis isto sto i ja???
Ja vidim zivot pod formalnim znakom hriscanstva / krscanstva a u srcu je sasvim nesto drugo...cisto kapitaizam...covjek covjeku vise nije covjek nego vuk.
Ni sam ne dolazim ovdje na ovaj forum onako od bijesa nego sto mi i moja vjera kaze u smislu "Bolje se druzi sa vjernikom makar i nebio tvoj vjere nego s onim koje od tvoje vjere ali samo deklarativno".
Bibliju poznajem solidno....ali nikad dovoljno, Kur'an osnovno ili ni blizu toga...
Sve ima svoje zasto i zbog cega.

Muslimani nisu neznalice, lose je generalizirati i protiv toga sam uvjek, ima ljudi uvjek i svagdje, kod nas jednostavno ne postoji sistem kopromisa oko akaidskih stvari, oko dogmi, ne smijemo sebi dozvoliti "evoluciju vjere" to je jednostavno nepoznanica, jer Kur'an je oduvjek i zauvjek i mi ga nastojimo zivjeti.

Ti da se odjednom nadjes u Azerbejdzanu bi bio sok prvo za tebe samu, sok bi bio za tebe samo pokrivanje nekoliko dana u vlastitom mjestu, nije ti potreban Azerbejdzan. Sok bi bio za tebe samo promjena nacina zivota a koji je jos uvjek u okvirima ne Kur'ana nego Biblije.
Govorio sam o promjeni nacina zivljenja u vlastiom domu, pa nije svejedno, pa unutar vlastite vjere pa nije svejedno, a kamoli govoriti o promjeni kompletnog podneblja s svim onim sto ono nosi s sobom. Moja predodzba bi bila da bi izvrsila samoubistvo u Azerbejdzanu u 5 minuta makar te i niko ne dirao, jer tempo zivota je drugi, kutlura, vjera, norma, zakoni, vrijednosti, djela....

Aurrora je napisao:
Vi u vašem poklanjanju u Meki gađate kamenjem šejtana - kojiko tu ljudi pogine, da li je to normalno. Jeste, jer ste mladi još niste sazreli i razumjeli svoju vjeru koja isto nosi ljubavi oprost

Pogibija ljudi je prije svega propust u organizaciji, i smatram da postoje odgovorni i naravno da to nije normalno. Takvi se slucajevi nisu u proslosti desavali, ali smatram zbog populacije koja se nadje tamo u kratkom vremenu da je ne moguce organizirati jer 4 miliona ljudi nije malo.
Mi razumijemo Islam, predanosti pokornost Uzvisenom, nasi ucenjaci su shvatili poruke, razradili ih, ali nazalost postoji mnostvo beduina i oholih...kao sto rece jedan od ucenih :" Dvojica mi slomise ledja, pokvaren ucenjak i poboznjak neznalica."
Nemoj mi samo reci da ste vi ili bilo koja druga vjera cisti od toga. NE....svagdje imamo ekstrema, neznalica, nadritumaca i sto je najgore njihovih sljedbenika, ali u svemu tome ogleda se poruka "Postojace jedna skupina koja ce konstantno biti na pravom putu". Ta skupina je trajna kroz vrijeme, a bice ih sve manje jer "Islam je poceo na pojedicima i tako ce i zavrsiti".

Aurrora je napisao:
Stari zavjet između Boga i ljudi kaže "Oko za oko, zub za zub".
A Novi zavjet jeste ljubav. Nismo to odmah shvatili, mnogi i danas to ne shvataju, ali globalno smo drugačiji , zreliji. Bog jeste ljubav, bog jeste ljubav

Ono Aurrora sto mi se cini da krscani a ni zapad nikako neshvataju a to je da je Islam je spoj Mojsijevog "Oko za oko i zub za zub" i Isusovog "Oprosti po 70 puta" u smislu fikha. Musa a.s. je i moj poslanik, Isa a.s. je i moj poslanik.

....i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: "Mi smo kršćani", zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole. (Kur'an 5:82)

Aurrora je napisao:
Možda imamo i mnogo toga zajedničkog.

O da, imamo puno zajednickog i hajmo pokusati igrati na najbolju kartu koja se nalazi u nama a ne na najlosiju. :wink:

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 08:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
@ Oficir: Primjere sam naveo jedino iz tog razloga da dokazem kontrast tolerancije zapadnih i islamskih zemalja. A mislim da je tu situacija sasvim jasna. Mada cak i postoji neka subtilna diskriminacija prema muslimanima npr. u Engleskoj, ona nije bazirana na osnovu religije nego nacionalnosti. Ista ta diskriminacija postoji i u Njemackoj ili Austriji prema 'strancima', bili oni muslimani ili hriscani- nebitno.

Ogromna razlika postoji izmedju nacina na koji se u zapadnim zemljama ophodi prema pravima religioznih manjina i njihovih institucija. O tome ne treba ni trositi rijeci, mislim da je to jasno kao dan. U zapadnim zemljama niko se ne ubija, terorise ili ide u zatvor ako iz Hriscanstva predje u Islam.

A primjere koje si naveo u vezi Cecenije, to sto Rusi rade nije vezano uz Hriscanstvo niti je obrazlozeno ucenjima Biblije nego se radi o cistom ratnom konfliktu. U Rusiji ne postoji smrtna kazna ako se predje iz Pravoslavlja u Islam niti je u Rusiji zabranjeno graditi dzamije.

U vezi Indonezije ne znam tacno o kojim konfliktima govoris posto muslimani cine skoro 90% stanovnistva. Stavise u Indoneziji vec x godina unazad postoji netrpeljivost prema Hriscanima od kojih je vrhunac dostignut 2005 kada se ubijene tri hriscanske djevojke kojima su odsjecene glave.

Isto tako ne znam sta mislis pod 'milionima u Somaliji' kada je tamo Islam drzavna religija a muslimani cine 98% cjelokupnog stanovnistva. Stavise, Somaliju (isto kao i Indoneziju) bi u stvari trebao pridodati mojoj listi zemalja u kojima se proganjaju Hriscani.

Koliko mi je poznato jedine zemlje u kojima Muslimani trenutno imaju teskoce od strane ne-Muslimana (teror, ubistva, paljenje dzamija, itd.) su Indija, Kina, Sri Lanka, i Kambodza. I opet je vazno napomenuti da u svim tim slucajevima taj teror ne vrse Hriscani.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 08:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@ Oficir

Citiraj:
Aurrora iznijela si negativne stvari koje se vise ticu politickog i unutrasnjeg uredjenja pojedinih drzava nego sto se ticu vjere ISLAMA.

Dobro je sto si ovo spomenu zato sto mi se cini da je ovo jedna od glavnih razlika izmedju drzava u kojima predominantno zive Muslimani i onih u kojima vecinu cine Hriscani. U Islamskim zemljama ne postoji odvojenost izmedju religije i drzave. Islam se ne tice samo individualnog ubjedjenja nego kolektivnog uredjenja. U tom trenutku kada Islam postane 'drzavna religija', zna se automatski kako ce se postupati sa ne-Muslimanskim religijama. Ta se razlika recimo jano vidi na primjeru Irana prije dolaska na vlast Islamskih nacionalista 1980ih godina. U vecini islamskih zemalja danas postoji ono sto je postojalo u hriscanskoj Evropi srednjega vijeka kada je Hriscanstvo bilo drzavna religija (npr. Rimokatolicizam u Njemackoj, Francuskoj, itd). I to naravno nije valjalo zato sto se odluke cisto politicke prirode nikada ne bi trebale mjesati sa religijskim ubjedjenjima.

To je npr. sto meni smeta u Republici Srpskoj, kada na religiozne proslave idu politicari i tamo lome hljeb i ucestvuju i ostalim pravoslavnim ceremonijama. Smatram da politika treba biti maksimalno odvojena od religije. Naravno ako je neki politicar Hriscanin ili Musliman, svaka cast, treba njegovu vjeru postovati- ali, politicar bi trebao ostaviti utisak neutralnosti jer na kraju krajeva on je predstavnik cjelokupnog naroda Republike Srpske (ukljucujuci sve manjine) a ne samo Srba pravoslavaca.

RS, Srbija, Hrvatska i ostale manje zemlje su mozda i neka iznimka- u glavnim, velikim drzavama zapadne Evrope politika nema veze sa religijom i upravo zato muslimani nemaju od cega da strahuju- za razliku od velike vecine islamskih zemalja u kojima Hriscani zive u nepodnosljivim uslovima.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 09:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Avinoam1 je napisao:

RS, Srbija, Hrvatska i ostale manje zemlje su mozda i neka iznimka- u glavnim, velikim drzavama zapadne Evrope politika nema veze sa religijom i upravo zato muslimani nemaju od cega da strahuju- za razliku od velike vecine islamskih zemalja u kojima Hriscani zive u nepodnosljivim uslovima.

Nemoj trpati RS u kategoriju zemalja (država) jer entitet nije i nikada neće biti država!

Sa ostatkom tvoje diskusije o potrebi razdvojenosti vjere od politike se slažem.
Činjenica da je zgrada Vlade RS-a osvećena sa pravoslabno-popovskom ceremonijom je u najmanju ruku degutantna da ne govorimo kakva je to poruka ostalim konstitutivnim narodima!

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 12:17 
Pripravnik
Pripravnik

Samo ohol čovjek i onaj koji nema nimalo razuma se neće dobro zamisliti nad ovim Kur'anskim ajetom:

"Mi cemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim
dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina." Fussilet 53

http://www.mlivo.com/science/3b-nauka.htm

http://www.islam.co.ba/nauka/index.php? ... 1070744780

p.s.Nije slučajno Islam najbrža rastuća religija na svijetu i nije slučajno svaki četvrti čovjek na planeti upravo MUSLIMAN!

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 14:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

BOSANSKI_NOVI je napisao:
Samo ohol čovjek i onaj koji nema nimalo razuma se neće dobro zamisliti nad ovim Kur'anskim ajetom:

"Mi cemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim
dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina." Fussilet 53

http://www.mlivo.com/science/3b-nauka.htm

http://www.islam.co.ba/nauka/index.php? ... 1070744780

p.s.Nije slučajno Islam najbrža rastuća religija na svijetu i nije slučajno svaki četvrti čovjek na planeti upravo MUSLIMAN!

Isto tako nije slucajno da je svaki treci covjek na planeti Hriscanin i da je svaki peti covjek na planeti Kinez. Sve ima svoje razloge.

A sto se tice RS nije bitno da li je entitet ili drzava, bitno je da RS trenutno ispoljava veliki broj funkcija jedne samostalne drzave.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 21:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ahmad, znaš li možda gdje se na Internetu može skinuti Kuran u zvučnom zapisu, na jezicima konstitutivnih naroda BiH? Rado bih poslušao. Hvala.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 11:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
filozof sa vrbasa je napisao:
Ahmad, znaš li možda gdje se na Internetu može skinuti Kuran u zvučnom zapisu, na jezicima konstitutivnih naroda BiH? Rado bih poslušao. Hvala.

http://sejhmustafa.com/index.php?option ... Itemid=132

ovo je samo po dzuzevima, ne po surama...

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 14:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To je vjerovatno nešto spojeno u veće cjeline?

Čuo sam za sure u kojima se nalaze ajeti, ali ne i za džuzeve.

Nađoh i ovaj sajt posvećen Kuranu u elektronskoj formi, stranice se listaju tako što držite miš i povlačite. Čak se čuje zvuk kako listate. Očaran sam. Ali ja na arapskom.
http://quran.waraqat.net/

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 14:29 
Pripravnik
Pripravnik

"Mi covjeka stvaramo da se trudi." (Kur'an, 90:4)
"Knjiga koju objavljujemo blagoslovljena je, da bi oni o rijecima njezinim razmisljali i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili." (Kur'an, 38:29).
"Ka Allahu se dizu lijepe rijeci i samo dobro djelo Allah prima." (Kur'an, 35:10)
„a vi se potrudite da druge, čineći dobra djela, pretečete! (Kur'an, 2/148)

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 14:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci - one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati! - 62 /EL-BEKARA

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 16:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hm...
Avinoam1 je napisao:
@ Oficir: Primjere sam naveo jedino iz tog razloga da dokazem kontrast tolerancije zapadnih i islamskih zemalja. A mislim da je tu situacija sasvim jasna. Mada cak i postoji neka subtilna diskriminacija prema muslimanima npr. u Engleskoj, ona nije bazirana na osnovu religije nego nacionalnosti. Ista ta diskriminacija postoji i u Njemackoj ili Austriji prema 'strancima', bili oni muslimani ili hriscani- nebitno.

Nema sumnje da je zapad "tolerantniji" ne samo prema muslimanima, nego prema bilo kojoj vjerskoj grupaciji, manjin, ili nekoj religiji koja je tek osnovana, vratimo se istoku gdje se ogleda zapadnjacka demokratija na djelu, po sistemu "evo vam je na krilima tomahawk-a", evo vam Abu Gurajb, evo vam opet Somalija itd...govorim o tome da jes velika populacija musloimanskog stanovnistva u tim zemljama ali je dosao zapad s vojnickom cizmom.
O da ne zaboravimo ni Guantanamo....100 % zatvorenici su muslimana, navodni teroristi...sve se to nalazi u srcu Amerike kolijevke danasnje "demokratije".
Dakle nije pitanje koliko je islamske populacije u muslimanski zemljama, nego ko s njima vlada...
"Sila Boga ne moli, Bog silu ne voli"...

Sto se tice Cecenije naravno da se radi i o vjerskom ratu i ciljanom unistenju muslimana u toj drzavi. Jer samo spominjanje Rusije u kontekstu pozitivca i Cecenije u kontekstu secesionista ne daje ratu protiv muslimana u Ceceniji neki gradjanski "civilni" karakter rata.
Muslimani ne potezu za dzihadom ukoliko nije u pitanju opstanak, goli opstanak.
Naravno moram napomenuti da je Rusija i te kako hriscanska drzava.

S druge strane ti znas ko su kopti. Dakle kopt je hriscanin koji se nalazi u Egiptu, vjekovima...
Nakon silnog masakriranja i ugnjetavanj kojeg ti spominjes postavlja se ligicno pitanje kako da su kopti prezivjeli u Egiptu hiljadama godina, kako da nsiu izrisani s lica zemlje, kako objasnjavas milione krscana u S. Arabiji, Iranu, Iraku i svim tim zemljama s vecinskim muslimanskim stanovnistvo i Islamskim uredjenjem.

Ajmo sad na Indoneziju...Zemlja u koju su dosli musliani trgovci, s trenutnih 206 mil. stanovnika i sveg 9 % krscana, ali velicinu jednog naroda u danasnjem vremenu ne cini i njegova snaga.
Masakar 2001 u ambonu ...masakar u bolnici

Krvavi pir nad zenama i djecom bilo je na TV cak su seljani pricali o herojstvu imama Muse, mnogo govoreno o tome i na netu....
Uostalom da ne idem dalje http://www.d1d.net/1/islam/islameast/
samo hocu da ti objasnim fenomen indonezije...
Vidis ako zelis da gledas samo patnju svog naroda i svoje religije to ces i samo vidjeti, ali to ne znaci da se u svijetu ne desavaju patnje i drugih naroda od drugih ili iste religije.

Avinoam1 je napisao:
Isto tako ne znam sta mislis pod 'milionima u Somaliji' kada je tamo Islam drzavna religija a muslimani cine 98% cjelokupnog stanovnistva.

Najbrze ces razumjeti ako pogledas holiwoodski hit Black Hawk Down...iako ne temeljim istupe na holivudskim iluzijama, primjer ce biti dovoljan, jer stvarnost je mnogo mnogo gora.

I tako ja i ti mozemo do sutra...mozda te budi sto u S.Arabiji ne postoji pored velikog broja hriscana i krscana crkve...ali ne postoji ni dzamija u vatikanu, cak ni mesdzid, sumnjam cak i musliman, a sto se tice hriscanstva imamo fenomen Ferhadije, da li si ikad stao ispred dzamije u Banjaluci petkom, da osluhnes ezan, ja kad sam bio u Banjaluci, nisam ga cuo, a dzamiju jedva nasao, u restoranu pitao od kojeg je mesa hrana, bolje bi mi bilo da sam kupio kruh ili zapostio taj dan, ipak zadovoljio sam se samo vocnom salatom, itd.
Da li to Avinoam1 znaci da ste vi hriscani ne gostoljubivi???? Nikako.

Uostalom ne kazes li i sam

Avinoam1 je napisao:
RS, Srbija, Hrvatska i ostale manje zemlje su mozda i neka iznimka

Ipak pored sveg sto smo rekli ipak trebamo igrati na artu dijaloga jer je ona najsigurnija...
a ratovi, protjerivanja, egzili, ako si pravi vjernik imaces ih i u vlastitoj kuci, jer prolaskom kroz ta iskusenja postajes boljim vjernikom i blizi si dzennetu.

Ratovi su vjecna istina sih naroda, religija i svijeta u cjelosti, I Biblija i Kur'an govore o njima i ne treba se cuditi zasto oni postoji? Bog nas je takve stvorio, pocevsi od Habila i Kabila pa do Sudnjeg Dana.

Po meni ukoliko shvatimo ratove kao vjersku istinu lakse ccemo se boriti da do njih ne dodje, iako znamo da necemo biti vjecno bez njih, i lakse ce biti nama koji se ne gledamo preko nisana.

Nazalost sto se tice odvojenosti religije od drzave, smatram da tu ne treba biti podjeljenosti, i u principu sam protiv sekularizacije svake islamske zemlje, jer se u historiji dokazalo, a tome nas i Kur'an uci da svi narodi imaju pravo zivjeti u islamskim zemljama.

Muslimana je 19,2 %, katolika 17,4, a ukupno krscana 33 % , svaki 3 hriscanin brojcano moze da bude samo u ovom gabaritu od 33% , konkretno pravoslavaca 225 mil.
Kineza nema u statistici jer je to nacija a ne religija.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 17:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci - one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati! - 62 /EL-BEKARA

Dzuzevi su poglavlja Kur'ana, po nekih 30tak stranica.

O ajetu:

Kad se tu spominju jevreji, kršćani, sabejci.... misli se na narod, ne na vjeroispovjest. Za primjer, "kršćani" - misli se na narod Isaa a-s ( narod Krista, kome je on poslan i koji su se poveli za njim) koji su vjerovali u njega i bili na ispravnoj vjeri, na onom na čemu je i Isaa a.s sam bio. A to je tewhid - vjerovanje u jednoću Allaha.

Dakle, oni kršćani koji su umrli na pravoj vjeri ući će u džennet, kao i jevreji koji nisu zastranili u onom što im je Musa a-s govorio. I muslimani ako budu loša djela radili, ako zanemare uputu poslanika a.s ući će u vatru, ali neće zauvjek ostati.

Mi smo ummet ( narod-zajednica) koja pripada Muhammedu savs. On je nama poslan svima, ko ga slijedi uci ce u raj, ko odbije ide u pakao..

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 17:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Islam je najmlađa od tradicionalnih religija, pa u njemu još uvijek postoji taj žar za prozelitizmom i obraćenjem. Što je religija starija, zapada u tradiciju i bavi se više vlastitim teološkim postavkama nego privlačenjem drugih pod svoje okrilje.

Krenimo od najstarijih - budizam, hinduizam, šintoizam... Te religije se u principu ne šire masovnije na populacije koje su "invojerne", nego su se zabarikadirale na sadašnjim položajima. Slično je i sa judaizmom, koji zahtijeva zaista velika odricanja i gotovo potpuno mijenjanje načina života da bi se postalo dijelom tog korpusa.

Tradicionalne hrišćanske crkve - pravoslavlje, monofizitske zajednice Kopta u Egiptu i susjednih Etiopljana - gotovo da i ne poznaju prozelitizam i preobraćenje (pojedinačnih slučajeva obraćenja naravno da ima). Jedino je katolicizam zadržao nešto od one davnašnje želje za širenjem Dobre vijesti cijelom svijetu, pa je aktivniji u misionarenju, koje se međutim uglavnom svodi na plemena Južne Amerike i Afrike. Međutim, daleko je to od one dobro poznate Inkvizicije koja je Yeshuovu/Isusovu/Isinu riječ širila ognjem i mačem.
Jedino neke protestantske crkve (baptisti, adventisti, episkopalci) kao donekle i mormoni koji su sami za sebe, svoje aktivnosti zasnivaju na što masovnijem širenju "stada" i pridobijanju novih članova.

Ipak, činjenica je da najviše pojavnih oblika ekstremizma i vjerskog terorizma (koji je po svom fanatizmu opasniji od političkog), na žalost, najviše dolazi iz islamskog svijeta. Grupe Al-Kaida, Al-Šabab (Somalija), Ansar al-Suna (Irak), Abu ovaj ili onaj, teokratski uređene države oput Irana ili Saudijske Arabije... Svi ovi faktori insistiraju da su vjerni sljedbenici islamskih postulata. I uz svo ono tekbiranje, odsijecanje glava na video-snimcima - pa kako da se običan nemusliman ne prepadne i pomisli "kakva je to religija koja propagira takva nedjela?".

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Novi Zavjet kritikuje Jevreje, nevjernike ,grešnike , koji zgrješiše u vjeri, Kuran čiji sam prvi džuzev slušao kritikuje Jevreje, hrišćane, nevjernike, grešnike.

Svi vjerujemo u jednog Boga, međutim Jevreji nisu prihvatili Isusa Hrista, kao sina Božjeg, a Kuran ga svrstava u red Poslanika, poslije koga kao Poslanik dolazi Muhamed. Ja ne sporim ničiju vjeru u jednoga Boga i ovo što sam naučio iz Kurana je vrlo poučno, savjetodavno i opomenjujuće.

Ne pada mi na pamet da kritikujem Jevreje, muslimane, niti bilo koga, neka žive po Knjizi ako žele

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 19:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zapad jeste tolerantniji (ne pod navodnicima) prema muslimanima, to je cinjenica. Engleska, Irska, Holandija, Njemacka, Svedska, Austrija, Svajcarska, itd itd itd tolerantnije su prema muslimanima sto puta vise nego sto su islamske zemlje Bliskoga Istoka tolerantnije prema hriscanima. Ja ne shvatam kakve tu uopste ima dileme oko toga.

A razlog zasto je zapadna Evropa tolerantnija od islamskih zemalja se ne nalazi u fenomenu post-modernizma i sekularizacije drustva. Vodece evropske zemlje su samo tradicionalno hriscaske a u stvarnosti uopste ne ispoljavaju nikakve hriscanske vrijednosti. I to je cinjenica.

Vidim da si se dotakao Amerika pa se malo iznenadih. Otkada je to Amerika sinonim za toleranciju? I kakve veze sa ovom diskusijom ima Guantanamo? Americka vanjska politika nije usmjerena protiv muslimana nego protiv svakoga onoga koji se suprotstavi njenom neo-imperijalizmu. Amerika ce da politicki destabilizira, izvrsi invaziju, zaposjedne i opljakca bilo koju zemlju neovisno od njenog politickog ili religioznog uredjenja. Zbog te agresivne, ekspanzionisticke politike ispastale su tradicionalno zemlje Latinske Amerike, komunisticke zemlje Dalekog Istoka, muslimanske zemlje Bliskog Istoka, pa evo na kraju krajeva ispastala je cak i pravoslavna Srbija. Ako ces vec da argumentrias Amerikom onda nemoj biti tako jednostran.

Citiraj:
Dakle nije pitanje koliko je islamske populacije u muslimanski zemljama, nego ko s njima vlada...
"Sila Boga ne moli, Bog silu ne voli"...

Muslimanskim zemljama vladaju muslimani. E sad sto su ti muslimanski predsjednici i vladari pod jednom dekom sa Amerikancima (Saudijska Arabija, novi Irak, Jordan, Kuvajt, Emirati, Pakistan, Afganistan, itd), to je unutrasnji muslimanski problem.

Citiraj:
Sto se tice Cecenije naravno da se radi i o vjerskom ratu i ciljanom unistenju muslimana u toj drzavi. Jer samo spominjanje Rusije u kontekstu pozitivca i Cecenije u kontekstu secesionista ne daje ratu protiv muslimana u Ceceniji neki gradjanski "civilni" karakter rata.
Muslimani ne potezu za dzihadom ukoliko nije u pitanju opstanak, goli opstanak.
Naravno moram napomenuti da je Rusija i te kako hriscanska drzava.

Ovde se uopste ne radi o vjerskom ratu. Rusija ti je kao prvo zemlja u krizi identiteta-komunizam je ostavio duboke tragove u svim mogucim drustveno-politickim sferama i zadnje dve decenije Rusija uporno pokusava da ponovo uspostavi rejting svjetske sile. Problemi u Ceceniji su skoro ‘dobrodosli’ jer sa tako na najbolji moguci nacin moze demonstrirati obnovljena moc Rusije (sila, kontrola, teretorijalni suverenitet, itd), i to je sve u kontekstu te neprestane konkurencije sa amerikom. Cecenski konflikt ocijeniti kao neki vjerski rat je vise nego povrsno.
Citiraj:
S druge strane ti znas ko su kopti. Dakle kopt je hriscanin koji se nalazi u Egiptu, vjekovima...
Nakon silnog masakriranja i ugnjetavanj kojeg ti spominjes postavlja se ligicno pitanje kako da su kopti prezivjeli u Egiptu hiljadama godina, kako da nsiu izrisani s lica zemlje, kako objasnjavas milione krscana u S. Arabiji, Iranu, Iraku i svim tim zemljama s vecinskim muslimanskim stanovnistvo i Islamskim uredjenjem.

Kako su Kopti prezivjeli zadnjih hiljadu i po godina? Jednostavno zato sto ugnjetavanje i nasilje prema njima u danasnje obliku nije ni postojalo. Religiozna netrpeljivost je fenomen zadnjeg stoljeca i prouzrokovan je rastucom anti-americkom atmosferom i porastom islamskog nacionalizma. Ja nikada nisam ni tvrdio da je fundamentalisticki islam u Egiptu vladao od 7. vijeka, nego je to tek noviji fenomen.

U Iranu su Hriscani oduvijek bili manjina i njihov maksimalni broj se procjenjuje na nekih 250.000. Problemi koje u Iranu danas Hriscani imaju poticu tek od 1980 pa na ovamo. Problemi Hriscana u Egiptu poticu od 1950. U Iraku je od 1980 vise od 40% Hriscana bilo prisiljeno da napusti zemlju. U Turskoj, koja je imala 2.5 miliona hriscana 1920 godine, danas jedva ima nekih 40.000. U Siriji je do pocetka 20. vijeka jedna trecina stanovnistva bila hriscanska- danas ih jedva ima 10 posto. U Libanonu je 1920-1930ih vise od polovina stanovnika bila hriscanska- danas ih ima manje od 30 posto. Do prije 150 godina odprilike na Bliskom Istoku je zivjelo preko 11 miliona Hriscana, a danas su oni jedna neznatna i diskrimisana manjina koja je izgubila svaki kulturoloski i politicki znacaj.

Kazes ne postoji dzamija u Vatikanu! Daj molim te, pa jel znas ti sta je Vatikan?

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 19:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Avinoam1 je napisao:
Daj molim te, pa jel znas ti sta je Vatikan?

Fildžan-država veličine 44 hektara! :)

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 21:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:
Zapad jeste tolerantniji (ne pod navodnicima) prema muslimanima, to je cinjenica. Engleska, Irska, Holandija, Njemacka, Svedska, Austrija, Svajcarska, itd itd itd tolerantnije su prema muslimanima sto puta vise nego sto su islamske zemlje Bliskoga Istoka tolerantnije prema hriscanima.

Tesko mi te pratiti jer kad pricas o toleranciji navodis krscanske (katolicke zemlje)...i to koristis, o.k. ali kad pricas o ugnjetavanju navodis hriscane kao manjinu unutar krscanstva.

Sve su zemlje tolerantne, toliko da Francuska zabranjuje hidzab, Skandinavske zemlje pod geslom slobode govora svesrdno napadaju osnove Islamske vjere i Poslanika s.a.w.s., a prije 3-4 dana su se u Svicarskoj pojavili antiislamski plakati (znam jer zivim tu), nedavno ubistvu trudne muslimanke u Njemackoj sudnici 18 rana, i tesko ranjavanje njenog muza koji ju je jedini u sudnici i branio....

Nigdje neces vidjeti niti u jednoj Islamskoj zemlji da se napada Isus ni u kakvom obliku niti Mojsije, medjutim kad se radi o svesrdno tolerantnim krscanima razlika je ocita.

Dalje sto su se "ugnjetavanja" pojavila, danas je opcepoznati jacanje nacionalizma u svim zemljama svijeta.
Na teritoriji zemalja Bliskog istoka javlja se islamsko budjenje, svijest, mase je tesko kontrolirati, ali kako rekoh to ne znaci da mi muslimani trebamo da brisemo postulate Kur'ana kako to zagovara izvjesni skandinavski nadripoliticar.
Kur'an je vjecan nestvoren Bozji govor, i o toj formulaciji nemamo sanse ni razmisljati, prije sveg iz razloga sto se sam Allah s.w.t. zakljinje "Mi smo ga objavili i Mi cemo ga cuvati", "Cuva ih 19"...itd.

Avinoam1 je napisao:
Muslimanskim zemljama vladaju muslimani. E sad sto su ti muslimanski predsjednici i vladari pod jednom dekom sa Amerikancima (Saudijska Arabija, novi Irak, Jordan, Kuvajt, Emirati, Pakistan, Afganistan, itd), to je unutrasnji muslimanski problem.

Zaboravio si spomenuti Iran, Sirija koji veze nemaju s Amerikom pa su proglaseni osovinom zla ...naime isti takav problem imaju sve kriscanske zemlje u potpunosti, ja izuzeke ne poznam.
Sto se tice rata protiv terorizma, pa do sad i gulib na grani zna da je to usmejreno protiv Muslimana i Islama...i taj fenomen prevazilazi granice, dakle nema problema kao sto ti navodis hriscane i njihovo ugnjetavanje u pojedinim Arapskim zemljama, taj problem je globalnog razmjera, lov na muslimane je otvoren, na islamske zene, djecu, ataci na najvece vrednote, Kur'an,Poslanika s.a.w.s., razna sudjenja i presude, npr presuda nekolicina muslimana u Srbiji pod plastom "planiranja terorizma" iz razloga sto su imali cd-eve irackog rata, a usput se to moze naci na you tube kolko zelis...poznata ti je i izreka "Aru you with us or against us"...Biblijska koju citira predsjednik "Grm"....i sve su se krscanske ili ti kako kazes hriscanske zemlje priklonile tom huntingu. Ne trebam spomenuti da je izvjesna "Are you..." -u stvari Biblijska recenica kao i recenica "zadaca kojoj nema kraja"....niko od izvjesnih hriscana/ krscana nije rekao "u pitanju je grupa, a ne muslimani u cjelosti niti Islam"...ne ipak lov je otvoren i jos traje a ucestvuju svi cak i ...
Avinoam1 je napisao:
pravoslavna Srbija

Ako se u Rusiji i Ceceniji ne vodi vjerski rat, onda je naravno u Egiptu nema problema jer cak Egipatski vrhovni poglavar hriscana Zekerija kaze da nema problema ( nadji ga na you tube) cak da Egipcani prelaze toliko na hriscanstvo da on nema dovoljno klera ni svecenstva da ih sve pokrsti. Cak da dnevno predje do 16 000 muslimana na hriscanstvo, sto bi znacilo da je za jednu godinu kompletan islamski svijet postao hriscanski.
Iz rijeci vazenog Zekerijaa vidimo da ste u rastucem broju u Egiptu, da slobodno ispoljavate svoju vjeru, da vas cak ima svaki dan do 16 000...ali sto je najvaznije od sveg toga jest sljedece
Ne postoji iza sveg jedan drzavni aparat s vojskom i policijom koji legalno ubija pod okriljem "dokazivanja" ili sirenja ili branjenja stava transatlantskih kompanija itd....nema tog predsjednika Islamske zemlje koji je izrekao rijeci "RAT PROTIV TERORIZMA" pa da se javno ubijaju krscani, niti ijedan muslimanski vojnik nije na teritoriji Rusije, Amerike, Evrope....upravo obrnuto, na oci svijeta pod geslom protiv terorizma, ...to su cinjenice jel tako.
Ne postoji aparat koji zajedno s vojskom ubija organizirano, a da li je to slucaj kod vas???

Avinoam1 je napisao:
Ja nikada nisam ni tvrdio da je fundamentalisticki islam u Egiptu vladao od 7. vijeka, nego je to tek noviji fenomen.

Upravo suprotno prijatelju

Kad je god fundamentalisticki Islam vladao znalo se ko kosi a ko vodu nosi, jer je Halifa odredjivao i bio odgovoran i pred Bogom i pred narodom, uzmimo primjer Sallahudina i osvajanje Jeruzalema, zatim Mehmeda II Fatiha, zatim Omera r.a., Osmana r.a., Aliju r.a., Ebu Bekra r.a., Mutessima itd.
Svi su oni nastojali da provode fundamentalni Islam, a tvoj je problem ako rijec "fundamentalni" nastojis da priblizis nasilju i terminu "terror".

Avinoam1 je napisao:
Kazes ne postoji dzamija u Vatikanu! Daj molim te, pa jel znas ti sta je Vatikan?

Mislis li da 44 kvadratna hektara imaju ulogu, mislis li da uopste velicina drzave ima ulogu???
Za jedan mesdzid je potrebno 4x4 metra a ne 44 hektara.
Vatikan ima obiljezja drzave, kao i S.Arabija, velicina je sasvim nebitna.

Radi dalje diskusije volio bih ako mozemo da razgovaramo o vjeri i njenim postulatima a ne o drzavno pilitickom uredjenju bilo Bliskog istoka ili Zapada...jer nabrajanja ko je koga i kad ubio ima bezbroj.

Dakle ako ima konkretno pitanje ili neka zamjerka za Islam bujrum, tu je i brat Ahmed i ima i ostalih, a sto se tice uredjenja drzava mislim da smo zakljucili da ne postoji drzavni legalni i legitimni aparat ciljano usmjeren protiv krscana, a rijec "sveti rat"ne postoji u Kur'anu nego potjece od krscana

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 21:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aaron je napisao:
Islam je najmlađa od tradicionalnih religija, pa u njemu još uvijek postoji taj žar za prozelitizmom i obraćenjem. Što je religija starija, zapada u tradiciju i bavi se više vlastitim teološkim postavkama nego privlačenjem drugih pod svoje okrilje.

Krenimo od najstarijih - budizam, hinduizam, šintoizam... Te religije se u principu ne šire masovnije na populacije koje su "invojerne", nego su se zabarikadirale na sadašnjim položajima. Slično je i sa judaizmom, koji zahtijeva zaista velika odricanja i gotovo potpuno mijenjanje načina života da bi se postalo dijelom tog korpusa.

Tradicionalne hrišćanske crkve - pravoslavlje, monofizitske zajednice Kopta u Egiptu i susjednih Etiopljana - gotovo da i ne poznaju prozelitizam i preobraćenje (pojedinačnih slučajeva obraćenja naravno da ima). Jedino je katolicizam zadržao nešto od one davnašnje želje za širenjem Dobre vijesti cijelom svijetu, pa je aktivniji u misionarenju, koje se međutim uglavnom svodi na plemena Južne Amerike i Afrike. Međutim, daleko je to od one dobro poznate Inkvizicije koja je Yeshuovu/Isusovu/Isinu riječ širila ognjem i mačem.
Jedino neke protestantske crkve (baptisti, adventisti, episkopalci) kao donekle i mormoni koji su sami za sebe, svoje aktivnosti zasnivaju na što masovnijem širenju "stada" i pridobijanju novih članova.

Ipak, činjenica je da najviše pojavnih oblika ekstremizma i vjerskog terorizma (koji je po svom fanatizmu opasniji od političkog), na žalost, najviše dolazi iz islamskog svijeta. Grupe Al-Kaida, Al-Šabab (Somalija), Ansar al-Suna (Irak), Abu ovaj ili onaj, teokratski uređene države oput Irana ili Saudijske Arabije... Svi ovi faktori insistiraju da su vjerni sljedbenici islamskih postulata. I uz svo ono tekbiranje, odsijecanje glava na video-snimcima - pa kako da se običan nemusliman ne prepadne i pomisli "kakva je to religija koja propagira takva nedjela?".

Dobro jehudi. Primjetio si da Islam se najviše bavi dawom za razliku od drugih ali hajde da te napomene malo na jednu stvar.
Zar svaki poslanik poslan od Allaha/ Elaha/ JHVH, nije cijeli život proveo POZIVAJUĆI ljude ?
Zar to i nije bila osnova njihove vjere, odvraćanje od zla a naređivanje dobra ?

Vi jevreji, kad vam je došla poslanica Musaa a.s ( Mojsija), mudro ste čuvali za sebe, proglasili ste se nekakvim "odabranim narodom", umjesto da ste svim ljudima želili dobro i sve ih pozivali u zajednicu koja ide u džennet/raj.
Zatim dolazi Isaa a.s, ispravlja neke stvari, povedoše se neki za njim ali je imao haman istu sudbinu kao i par poslanika prije njega: prognani su, ismijavani, ubijani,, u laž utjerivani.. Baš kao što Allah kaže:

i ni jedan im vjerovjesnik nije dosao, a da mu se nisu narugali! (43, 7)

I nakon sto Isaa ode, oni koji su ga htijeli ubiti i oni koji su ga odbili poceli siriti njegovu poruku, proglasiše Mesiju božijim sinom, bogom... neuzubillah ... haj ok.....

E onda salje Allah Muhammeda savs, istina malo ostrijim metodom ( bas kako je opisan u Izaija 42:1-15) i on odgaja generaciju koja je postala najbolja koja je hodala zemljom, ali zbog ceg su bili najbolji, hajde da procitamo....

Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: trazite da se cine dobra djela, a od nevaljalih odvracate, i u Allaha vjerujete. A kad bi sljedbenici Knjige ispravno vjerovali, bilo bi bolje za njih; ima ih i pravih vjernika, ali, vecinom su nevjernici. (3, 110)

Dakle, uslov da bude neko najbolji je taj da NAREĐUJE DOBRO A ODVRAĆA OD ZLA i U ALLAHA DA VJERUJE

E sad , kao sto si rekao, svi se zabavili o nekakvim "glupavim" pitanjima poput:

Da li judaizam dozvoljava da čovjek ima 160 pauka u sobi?
Kakva je kazna po kršćanstvu za onog ko siluje ribu?
Šta islam kaže o žvakama na kojima je Davidova zvijezda ?

.... a toliko braće i sestri radi djela stanovnika džehennema, opijaju se, bludniče, drogu uzimaju, zavidnost, klevete.... ljudi u propast idu A NIKO IM NE NUDI NIŠTA !

Subhanallah, ja znam da ce me na sudnjem danu neki vući za rukav i govoriti " zašto me nisi pozvao , zašto si me ostavio kad si znaoo... "

Još jednom, ja pozivam sve da prihvate Islam jer je to jedina ispravna vjera Allahu, spasite se vatre dzehennema, budite u društvu poslanika i odabranih božijih robova..

Svijedočim da nema drugog boga osim Allaha, da je Isaa a.s njegov poslanik i da je Muhammed njegov poslanik !

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 23:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Svako ima pravo na drugu šansu i pokajanje stoji u svim knjigama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]