Avinoam1 je napisao:
Zapad jeste tolerantniji (ne pod navodnicima) prema muslimanima, to je cinjenica. Engleska, Irska, Holandija, Njemacka, Svedska, Austrija, Svajcarska, itd itd itd tolerantnije su prema muslimanima sto puta vise nego sto su islamske zemlje Bliskoga Istoka tolerantnije prema hriscanima.
Tesko mi te pratiti jer kad pricas o toleranciji navodis krscanske (katolicke zemlje)...i to koristis, o.k. ali kad pricas o ugnjetavanju navodis hriscane kao manjinu unutar krscanstva.
Sve su zemlje tolerantne, toliko da Francuska zabranjuje hidzab, Skandinavske zemlje pod geslom slobode govora svesrdno napadaju osnove Islamske vjere i Poslanika s.a.w.s., a prije 3-4 dana su se u Svicarskoj pojavili antiislamski plakati (znam jer zivim tu), nedavno ubistvu trudne muslimanke u Njemackoj sudnici 18 rana, i tesko ranjavanje njenog muza koji ju je jedini u sudnici i branio....
Nigdje neces vidjeti niti u jednoj Islamskoj zemlji da se napada Isus ni u kakvom obliku niti Mojsije, medjutim kad se radi o svesrdno tolerantnim krscanima razlika je ocita.
Dalje sto su se "ugnjetavanja" pojavila, danas je opcepoznati jacanje nacionalizma u svim zemljama svijeta.
Na teritoriji zemalja Bliskog istoka javlja se islamsko budjenje, svijest, mase je tesko kontrolirati, ali kako rekoh to ne znaci da mi muslimani trebamo da brisemo postulate Kur'ana kako to zagovara izvjesni skandinavski nadripoliticar.
Kur'an je vjecan nestvoren Bozji govor, i o toj formulaciji nemamo sanse ni razmisljati, prije sveg iz razloga sto se sam Allah s.w.t. zakljinje "Mi smo ga objavili i Mi cemo ga cuvati", "Cuva ih 19"...itd.
Avinoam1 je napisao:
Muslimanskim zemljama vladaju muslimani. E sad sto su ti muslimanski predsjednici i vladari pod jednom dekom sa Amerikancima (Saudijska Arabija, novi Irak, Jordan, Kuvajt, Emirati, Pakistan, Afganistan, itd), to je unutrasnji muslimanski problem.
Zaboravio si spomenuti Iran, Sirija koji veze nemaju s Amerikom pa su proglaseni osovinom zla ...naime isti takav problem imaju sve kriscanske zemlje u potpunosti, ja izuzeke ne poznam.
Sto se tice rata protiv terorizma, pa do sad i gulib na grani zna da je to usmejreno protiv Muslimana i Islama...i taj fenomen prevazilazi granice, dakle nema problema kao sto ti navodis hriscane i njihovo ugnjetavanje u pojedinim Arapskim zemljama, taj problem je globalnog razmjera, lov na muslimane je otvoren, na islamske zene, djecu, ataci na najvece vrednote, Kur'an,Poslanika s.a.w.s., razna sudjenja i presude, npr presuda nekolicina muslimana u Srbiji pod plastom "planiranja terorizma" iz razloga sto su imali cd-eve irackog rata, a usput se to moze naci na you tube kolko zelis...poznata ti je i izreka "Aru you with us or against us"...Biblijska koju citira predsjednik "Grm"....i sve su se krscanske ili ti kako kazes hriscanske zemlje priklonile tom huntingu. Ne trebam spomenuti da je izvjesna "Are you..." -u stvari Biblijska recenica kao i recenica "zadaca kojoj nema kraja"....niko od izvjesnih hriscana/ krscana nije rekao "u pitanju je grupa, a ne muslimani u cjelosti niti Islam"...ne ipak lov je otvoren i jos traje a ucestvuju svi cak i ...
Avinoam1 je napisao:
pravoslavna Srbija
Ako se u Rusiji i Ceceniji ne vodi vjerski rat, onda je naravno u Egiptu nema problema jer cak Egipatski vrhovni poglavar hriscana Zekerija kaze da nema problema ( nadji ga na you tube) cak da Egipcani prelaze toliko na hriscanstvo da on nema dovoljno klera ni svecenstva da ih sve pokrsti. Cak da dnevno predje do 16 000 muslimana na hriscanstvo, sto bi znacilo da je za jednu godinu kompletan islamski svijet postao hriscanski.
Iz rijeci vazenog Zekerijaa vidimo da ste u rastucem broju u Egiptu, da slobodno ispoljavate svoju vjeru, da vas cak ima svaki dan do 16 000...ali sto je najvaznije od sveg toga jest sljedece
Ne postoji iza sveg jedan drzavni aparat s vojskom i policijom koji legalno ubija pod okriljem "dokazivanja" ili sirenja ili branjenja stava transatlantskih kompanija itd....nema tog predsjednika Islamske zemlje koji je izrekao rijeci "RAT PROTIV TERORIZMA" pa da se javno ubijaju krscani, niti ijedan muslimanski vojnik nije na teritoriji Rusije, Amerike, Evrope....upravo obrnuto, na oci svijeta pod geslom protiv terorizma, ...to su cinjenice jel tako.
Ne postoji aparat koji zajedno s vojskom ubija organizirano, a da li je to slucaj kod vas???
Avinoam1 je napisao:
Ja nikada nisam ni tvrdio da je fundamentalisticki islam u Egiptu vladao od 7. vijeka, nego je to tek noviji fenomen.
Upravo suprotno prijatelju
Kad je god fundamentalisticki Islam vladao znalo se ko kosi a ko vodu nosi, jer je Halifa odredjivao i bio odgovoran i pred Bogom i pred narodom, uzmimo primjer Sallahudina i osvajanje Jeruzalema, zatim Mehmeda II Fatiha, zatim Omera r.a., Osmana r.a., Aliju r.a., Ebu Bekra r.a., Mutessima itd.
Svi su oni nastojali da provode fundamentalni Islam, a tvoj je problem ako rijec "fundamentalni" nastojis da priblizis nasilju i terminu "terror".
Avinoam1 je napisao:
Kazes ne postoji dzamija u Vatikanu! Daj molim te, pa jel znas ti sta je Vatikan?
Mislis li da 44 kvadratna hektara imaju ulogu, mislis li da uopste velicina drzave ima ulogu???
Za jedan mesdzid je potrebno 4x4 metra a ne 44 hektara.
Vatikan ima obiljezja drzave, kao i S.Arabija, velicina je sasvim nebitna.
Radi dalje diskusije volio bih ako mozemo da razgovaramo o vjeri i njenim postulatima a ne o drzavno pilitickom uredjenju bilo Bliskog istoka ili Zapada...jer nabrajanja ko je koga i kad ubio ima bezbroj.
Dakle ako ima konkretno pitanje ili neka zamjerka za Islam bujrum, tu je i brat Ahmed i ima i ostalih, a sto se tice uredjenja drzava mislim da smo zakljucili da ne postoji drzavni legalni i legitimni aparat ciljano usmjeren protiv krscana, a rijec "sveti rat"ne postoji u Kur'anu nego potjece od krscana