banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 21:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Okt 2009, 20:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
spavac je napisao:
zasto po tebi neko mora biti majmun samo zato sto ima drugaciji stav?

Jedno je imat stav i izjasniti ga demokratski a vrijedjati je nesto sasvim drugo,uostalom ja sam Rimokatolik,nemam puno veze stime ali me je uvrijedilo kao Krscanina

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2009, 20:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

114_AhmeD je napisao:
ilche je napisao:
Ovo za ikone je uvrijedilo cak i mene!
Ako neko nije primjetio Krscanstvo je jos uvijek zakon na zemlji, :evil3:

sanjaj 8)

Gdje to Biblijski zakon se vrednuje ? Pedera pun svijet..... Teokratija je zadnjih godina donja i tako ce ostati jos dugo..

Ateizam vlada..

:lol: :lol: :lol:
Mislim da Ameri dokazuju upravo suprotno,oni bude bombama ove koji sanjaju :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2009, 20:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
(AVINOAM1) Ne znam šta želiš od mene, ja sam u svojoj vjeri pronašla to što sam pronašla, moja vjera ima širinu da kaže da joj ne moraš pripadati, ali te ona zbog toga ne smatra otpadnikom, vrata njenih hramova su otvorena za sve i ko želi može nešto pronaći i za sebe. Ljudski je nemati ista gledišta, pa i pravoslavci su samo ljudi i svako od nas priča svoju priču i svako ima svoju posebnu relaciju sa Bogom, ali ja zbilja nemam potrebu da se mijenjam niti od bilo koga to očekujem, a najmanje što očekujem, je da svaki hrišćanin bilo kojeg hrišćanskog pravca, u najmanju ruku pokaže širinu razumjevanja i tolerancije i u ljudima traži i od njih očekuje istinski dobro i da je to osnov relacije sa bilo kim.
Da si proveo bar jedan mjesec u nekom manastiru i bavio se suštinom pravoslavlja, da si pročitao neka od žitija naših svetih otaca, (pa vladika Nikolaj Velimirović bar ima pisane zaostavštine iza sebe) možda, kažem možda bi imao prava nešto prokomentarisati, a ovako ne vidim ništa u toj površnoj priči.
PS.kako ćeš porediti svetitelje koji su primjer kako Boga treba služiti sa obožavanjem životinja.

Ja poštujem sve religije koje u sebi nose ljubav, oprost, milosrđe... A Hrišćanstvo mi je srcu najbliže. Svaku Hrišćansku crkvu i svaki hrišćanski pravac poštujem i ni jednom ne bih uputila takve kritičke analize koje ovdje iznosite za pravoslavlje, jer mi moje pravoslavlje kaže da je suština Hrišćanskog života samo jedna za sve pravce hrišćanstva jednaka... ko to želi da vidi vidjeće.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2009, 22:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Aurrora je napisao:
(AVINOAM1) Ne znam šta želiš od mene, ja sam u svojoj vjeri pronašla to što sam pronašla, moja vjera ima širinu da kaže da joj ne moraš pripadati, ali te ona zbog toga ne smatra otpadnikom, vrata njenih hramova su otvorena za sve i ko želi može nešto pronaći i za sebe. Ljudski je nemati ista gledišta, pa i pravoslavci su samo ljudi i svako od nas priča svoju priču i svako ima svoju posebnu relaciju sa Bogom, ali ja zbilja nemam potrebu da se mijenjam niti od bilo koga to očekujem, a najmanje što očekujem, je da svaki hrišćanin bilo kojeg hrišćanskog pravca, u najmanju ruku pokaže širinu razumjevanja i tolerancije i u ljudima traži i od njih očekuje istinski dobro i da je to osnov relacije sa bilo kim.
Da si proveo bar jedan mjesec u nekom manastiru i bavio se suštinom pravoslavlja, da si pročitao neka od žitija naših svetih otaca, (pa vladika Nikolaj Velimirović bar ima pisane zaostavštine iza sebe) možda, kažem možda bi imao prava nešto prokomentarisati, a ovako ne vidim ništa u toj površnoj priči.
PS.kako ćeš porediti svetitelje koji su primjer kako Boga treba služiti sa obožavanjem životinja.

Ja poštujem sve religije koje u sebi nose ljubav, oprost, milosrđe... A Hrišćanstvo mi je srcu najbliže. Svaku Hrišćansku crkvu i svaki hrišćanski pravac poštujem i ni jednom ne bih uputila takve kritičke analize koje ovdje iznosite za pravoslavlje, jer mi moje pravoslavlje kaže da je suština Hrišćanskog života samo jedna za sve pravce hrišćanstva jednaka... ko to želi da vidi vidjeće.

Aurora ja apsolutno postujem tvoju vjeru i nikako nisam aludirao na neku potrebu da je mjenjas. Pohvalan je stav da treba postojati tolerancija prema svakom covjeku i njegovom vlastitom razumijevanju svetih stvari.

Ne razumijem sta mislis pod izjavom da bi ‘imao bi prava prokomentarisati da sam se bavio sustinom pravoslavlja’? Takodjer, moja prica nije nimalo povrsna nego je naprotiv dramaticno duboka zato sto se dotice fundamenata na kojima je sazidana vjera. Pokusao sam npr. analogijom janjeta i sunca maksimalno pojednostaviti problematiku autoriteta na kojemu je izgradjena ta licna, subjektivna vjera. Zao mi je sto uopste nisi shvatila o cemu govorim mada, kao sto rekoh, jednostavnije od toga ne mogu da se izrazim.

Uostalom, smatram da za pitanja vezana uz pravoslavlje preduslov zaista ne bi smio biti ‘mjesec dana boravljenja u manastiru’ ili sl., posto bi ti covjek mogao prici kao ateista koji je zainteresovan za Boga i hriscansku vjeru- u kontekstu mojih prijasnjih komentara pitanje bi onda bilo ‘kako odgovoriti i obrazloziti takvom covjeku da je obozavanje svetaca teoloski zastupljeno a obozavanje prirode nije?’.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 07:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Svako nađe ono što traži, ja sam u pravoslavlju našla ono što sam i napisala i nisam jedina, ne znam gde si ti pronašao to što si pronašao je li to do suštine religij ili do tebe. Ja i ti smo pronašli sasvim suprotne stvari na istom mjestu.
Pavoslavlje nije idolopoklonstvo, ja ga nikad nisam nigdje pronašla niti bih ga ikad podržala. Sveti oci, svetitelji nisu ikone od drveta ili lijepa slika koja se ljubi. Oni su naši duhovni učitelji koji svojim životom daju primjer kako treba živjeti i postradati za Gospoda (ne povezujem to sa obožavanjem prirode i Sunca itd). Pravoslavlje ima vijekovne duhovne učitelje. Mene svaki svetitelj svojim primjerom vodi ka Gospodu a ne ka sebi. Molitve koje čitam nisu upućene nekom od svetitelja, već su svetiteljeve riječi koje i ja čitam, a upućene su Gospodu, a on je svojim životom pokazao da bez bojazni mogu koristiti riječi njegove molitve. Ja samo hoću reći, a ti pokušavaš da mi objasniš ne razumijem šta, da svako može pronaći za sebe ono što želi, ako to hoće i onoliko koliko mu je Bog dao. Mislim da bi bilo pristojno da spustiš loptu, i da sam ti ja svojim shvatanjem pravoslavlja , a nisam jedina ima ih mnogo sličnih, pokazala da i te kako dobrog ima u njemu za one koji to žele da vide i da mu bez razloga prilaziš sa pogrešne strane...

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 08:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Svako nađe ono što traži, ja sam u pravoslavlju našla ono što sam i napisala i nisam jedina, ne znam gde si ti pronašao to što si pronašao je li to do suštine religij ili do tebe. Ja i ti smo pronašli sasvim suprotne stvari na istom mjestu.
Pavoslavlje nije idolopoklonstvo, ja ga nikad nisam nigdje pronašla niti bih ga ikad podržala.

Ja nikada nisam ni tvrdio da je pravosljavlje idolopoklonstvo. Pitanje koje se po meni postavlja jeste da li u pravoslavlju postoje poneki sitni elementi idolopoklonstva ili ne.

Citiraj:
Sveti oci, svetitelji nisu ikone od drveta ili lijepa slika koja se ljubi. Oni su naši duhovni učitelji koji svojim životom daju primjer kako treba živjeti i postradati za Gospoda (ne povezujem to sa obožavanjem prirode i Sunca itd).

Evo u cemu je razlika: za mene je najbolji duhovni ucitelj Isus Hristos. Isus je svojim zivotom dao vise nego dobar primjer kako treba zivjeti.
Citiraj:
Pravoslavlje ima vijekovne duhovne učitelje. Mene svaki svetitelj svojim primjerom vodi ka Gospodu a ne ka sebi.

Isus Hristos svojim primjerom vodi ka Gospodu.
Citiraj:
Molitve koje čitam nisu upućene nekom od svetitelja, već su svetiteljeve riječi koje i ja čitam, a upućene su Gospodu, a on je svojim životom pokazao da bez bojazni mogu koristiti riječi njegove molitve.

Isus Hristos je svojim zivotom pokazao da se bez bojazni moze prici Bogu i njemu se moliti.

Citiraj:
Ja samo hoću reći, a ti pokušavaš da mi objasniš ne razumijem šta, da svako može pronaći za sebe ono što želi, ako to hoće i onoliko koliko mu je Bog dao. Mislim da bi bilo pristojno da spustiš loptu, i da sam ti ja svojim shvatanjem pravoslavlja , a nisam jedina ima ih mnogo sličnih, pokazala da i te kako dobrog ima u njemu za one koji to žele da vide i da mu bez razloga prilaziš sa pogrešne strane..

Slazem se da u pravoslavlju ima mnogo dobroga ali bi odredjena kritika ipak trebala biti dozvoljena. Ja ako se i ne slazem sa nekim pojedinim ucenjima pravoslavlja, ne znaci automatski da ga napadam ili obezvrednjujem niti da izrazavam nepostivanje prema pravoslavnim vjernicima :)

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 09:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

SVE ŠTO SI NAPISAO JE TAČNO.

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 17:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Aurrora je napisao:

Nebrini ti nista,nemoze neko znati sta je to ako nije Krscanin

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 17:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:

Sta ne moze ko znati ako nije Krscanin? O cemu govoris?

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 20:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Avinoam1 je napisao:
Citiraj:

Eto vidis da nemozes :evil3:

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 20:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ilche je napisao:
Avinoam1 je napisao:
Citiraj:

Eto vidis da nemozes :evil3:

Sta ne mogu? Jel ovo neki rebus?!

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2009, 21:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nije druze rebus nije to nista bitno,nemas sta da brines!

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 15:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ilche je napisao:

Izvanredan doprinos ovoj diskusiji :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 18:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Avinoam1 je napisao:
ilche je napisao:

Izvanredan doprinos ovoj diskusiji :wink:

Jesi vidjeo! :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Sva vremena su u UTC [ DST ]