cicak je napisao:
ej, ej, ej, stanite malo.
povratnici u Mostaru ne dobijaju bas tako sredstva za povratak kao sto se prica. bilo ej nedavno objavljneo (prije 3-4 dana) koliko se malo novaca daje za povratak u Mostar. kad su bile donacije sve sto se srba vratilo i uzelo sredstva a za povratak su bili oni iz Zeljuse (sjeverni dio grada, u Bijelom Polju) i dio koji je u Zitomislicima, u sklopu kojeg je obnovljen i manastir. eh sad, posto je to bilo vecinski srpski zivalj s druge strane magistrale dato je hrvatskim izbjeglicama da prave kuce. Ima jako puno Srba (medju kojima je i dosta mojih prijatelja) koji su dobili donacije, obnovili kuce ii ne vracaju se jer imaju rijeseno stambeno pitanje ili u Nevesinju ili u Trebinju ili u Crnoj Gori - e tu je i moj kumasin). dosta je prodalo zemlju, kuce, stanove ili mijenjalo za iste u RS. a evvo imam i ar komsija u zgradi koji zu buli otisli i sad su se vratili, rijesili pitanje mirovine, cak su im i djeca ovdje ali materijalna egzistenicja je jako upitna. najveci problem je posao, tesko je za posao u Mostaru, vjerujte mi, gotovo nemoguce. malo, jako malo je mogucnosti. cinejnica je da i ja radim u drugom gradu. eto sam i mostarac, pa opet nista. inace sto se posla tice mostarci su jako lose prosli, sve drzavne firme i institucije su popunili na jednoj strani hrvati iz konjica (gori su od zidova), a na drugoj muslimani iz nevesinja, podvelezja, jablanice itd. dosli i uzeli sve, i stanove (kako nemam pojma) i posao, i zive ko carevi (a niti imaju skole, niti onsovne kulture, niti obraza). donacija vise nema. sta dalje, ne znam ni sta cu sa sobom a ne sa onim sto su otisli ima 15 godina.
Hrvati preko puta Ortiješa su ilegalno naseljeni. To su bili Hepokovi vinogradi. Naseljeni su Hrvati iz Posavine i Srednje Bosne radi balansa. Gdje bi Hrvati dozvolili da tu žive Srbi a da nema Hrvata. Dugo vremena Ortiješ nije imao struju dok su naseljeni Hrvati preko puta imali.
Činjenica je da se u FBiH ne radi na povratku Srba dok se od Srpske to zahtjeva. To je opet zbog nepravednog optuživanja Srba kao kolektiva. Jeste da je krivica pojedinačna i da čitav narod ne može biti kriv, ipak tzv. MZ na neki način je kolektivno kažnjavala samo srpsku zajednicu. Činjenica je i da dugo vremena u federalnom parlamentu nije bio popunjen srpski klub ali to nije smetalo ni Bošnjacima ni Hrvatima. Da se to dogodilo u Srpskoj graknuli bi o ugroženosti u "genocidnoj tvorevini". Kada si već pomenuo zapošljavanje u Mostaru i jedni i drugi zapošljavaju samo svoje. Jedino u administraciji postoji kvota koliko mora biti predstavnika iz sva tri naroda po popisu iz 1991. kao i kod privatnika jer ipak je privatniku važan dobar radnik a ne nacionalna pripadnost. U Mostaru je prvi Slezak počeo zapošljavati i Bošnjake i Srbe kada drugi nisu ni pomišljali na to.
U državnim firmama tipa Elektroprivrede, Vodovoda, Telekoma ako nisi Bošnjak ili Hrvat zavisno od dijela grada nemaš nikakve šanse.
Čak pojedine firme imaju običaj rezervisati mjesto njihovom kandidatu i čekati dok ne završi studije.