putinovac je napisao:
Поздрав свим форумашима
Кориснику Урбана екстраваганца свака част за постове о првом српском устанку, уживао сам у читању.Хтео сам да те питам само две ствари, прво где си нашао тај текст (јели комплетно твој?) и друго јел ће бити и наставак и о другом српском устанку?
Унапред хвала
Поздрав. Текстове пишем сам, наравно уз коришћење извесне литературе. Додуше,морам да додам да не пишем како треба јер не наводим увек изворе али то би одузело много времена.Дуго сам се бавио проучавањем "Првог српског устанка", па сам рецимо доста поткован по том питању. Биће наставак, ево данас ми истекао бан (администрација је врло ажурна иначе када сам ја у питању), тренутно сам доста кратак са временом али чим се изборим за време иде писање даље.
Још бих те кориговао по питању коришћења назива за дешавања 1804.-1813. Као што видиш ја користим назив "Прва српска револуција" а не "Први српски устанак" и то из више разлога.
1. Сви савременици дешавања 1804.-1813. (конзули, дипломате, руски и аустријски официри, браћа Грим, Гете, Ранке, Маретић, Вук Караџић, Обрадовић, итд.) користе назив "српска револуција".
2. за Србе је било нормално да тада користе назив устанак (из тога разлога можете да нађете на неким местима да се устаници називају "усташе") јер им је реч револуција била непозната а такође образована интелектуела није постојала у земљи (Срби из Беча и Париза ће тек касније узети активније учешће у самој револуцији).
3. Разлика између речи устанак/револуција (rebellion/revolution) је следећи:
а) устанак означава борбу против нечега (нпр. борбу сељака против грађанске класе) и његов крајњи и највиши исход може да буде ослобођење (пре свега у територијалном смислу)
б) револуција предстаља ослобођење али пре свега као корениту промену комплетног друштвеног уређења, управљачког система, порезног система, избора власти, промену у систему трговине и еконимије, промене у систему образовања или краће речено корените промене у свим сферама друштва.
Како у Србији у периоду 1804.-1813. долази до свих ових промена, дешавања у том периоду са поносом могу да понесу назив "Прва српска револуција" или можда боље речено "Српска ревоуција 1804.-1813.
Док нпр. дешавања у Србији после 1813. могу да понесу назив устанак јер су уствари само учврстила претходно стечене промене.
Ако те више занима потражи у некој већој књижари књигу "Српска револуција 1804-1813" од Геодона Маретића. Одлична књига, писана хронолошки из угла једног савременика.
Такође, потражи тј. збирке списа из "Првог српског устанка" и сл.
Надам се да сам сад мало и појаснио.
Поздрав.