muslim serb je napisao:
dokle će vaša crkva praviti razdor među srbima?????
majka mi je iz sjenice, iz srpske muslimanske porodice, koja je domicilna u tom kraju.
otac mi je srpski musliman iz bijeljine (i ja sam tu rođen), naše (njegovo) porijeklo je iz mačve.
Asimilacija srba muslimana u bošnjake je zasluga pravoslavnih srba. pišete grafite: smrt muslimanima, mrzite nas, govorite da je srpstvo samo pravoslavno, itd...
zašo na primer na plakatima KOSOVO JE SRBIJA uvek stoji krst na srpskoj trobojci? zašto ne stoji i polu mjesec na srpskoj trobojci.
zašto je pravoslavna crkva 1930-ih zatražila da se svi srbi muslimani "vrate" na pravoslavlje ili onda oni nisu Srbi nego Turci? Zato da bi SPC imala vlast nad Srbijom, a nije mogla da ima vlast nad Srbijom i Srpskim narodom ako je 30% Srba islamske vjere...
zapitejte se kako bi vama bilo kad bi mi muslimani pisali grafite: Republika Srpska i Srbija su samo za muslimane!!!
naravno da bi bilo neugodno.
interesantno, je to sto pises.
Ja mislim da je podjela pocela jos od otomana.Ovo je jako siroka tema, o tome kako nastaje nacija, etnicka grupa itd.Problem je sto u toku nacionalizacije evrope, nije nastala moderna bosanska nacija.Tako danas svi svojataju bosnu, a ona je u stvari zemlja ljudi koji u njoj zive.
Ja mislim da nisu svi muslimani u bosni direkno presli iz srba u muslimane.Nego su takodje presli iz pravoslavni Bosanaca u muslimane.U srednjem vjeku nije bilo moderni nacija , vjera je bila bitnija nego etnicka pripadnost.U sve to trebamo uvrstiti i crkvu bosansku, koja je neko vrijeme bila samostalna, a cuo sam da je imala i drugacijih vjerovanja.
imamo dakle solucije:
1.srbi>muslimani
2.pravoslavni bosanci>muslimani
3.pravoslavni bosanci>srbi>muslimani itd.
Sve ovo se desava u nekih 500 god na veoma malom prostoru, gdje su ljudi veci dio vremena gledali da prezive, i to kako se zovu nije ih mnogo zanimalo.
Istina je da SPC je naj zasluznija za ocuvanje srpskog identiteta zajedno sa temeljima koje su udarili Nemanjici.Zato ako nisi pravoslavac onda nisi ni Srbin, kazu.
Pitanje je dali su muslimani prihvatili islam iz uvjerenja ili povlastica.Kako god oni su moja istorijska braca, i moji bliznji.
Sta bi ja reko, za sebe.Srbin sam, volim svoje kulturno naslijedje i obicaje, ali sam prije svega hriscanin ali ne pravoslavni.Iako poticem po rodjenju iz pravoslavne tradicije, smatram da je uvjerenje licna stvar i ne smije se nametati.Tako sam ja poceo vjerovati u Hrista u protestantskoj zajednici.Kad mi neko kaze da sam promjenio vjeru, kazem da je nisam ni imao, jer iako sam bio pravoslavac po rodjenju, savjest mi nije bila probudjena niti sam imao vjere u srcu.
Moracu i ja osnovati klub Srba protestanata