banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 22:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Avg 2009, 12:09 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Avg 2009, 11:03
dokle će vaša crkva praviti razdor među srbima?????

majka mi je iz sjenice, iz srpske muslimanske porodice, koja je domicilna u tom kraju.
otac mi je srpski musliman iz bijeljine (i ja sam tu rođen), naše (njegovo) porijeklo je iz mačve.

Asimilacija srba muslimana u bošnjake je zasluga pravoslavnih srba. pišete grafite: smrt muslimanima, mrzite nas, govorite da je srpstvo samo pravoslavno, itd...
zašo na primer na plakatima KOSOVO JE SRBIJA uvek stoji krst na srpskoj trobojci? zašto ne stoji i polu mjesec na srpskoj trobojci.
zašto je pravoslavna crkva 1930-ih zatražila da se svi srbi muslimani "vrate" na pravoslavlje ili onda oni nisu Srbi nego Turci? Zato da bi SPC imala vlast nad Srbijom, a nije mogla da ima vlast nad Srbijom i Srpskim narodom ako je 30% Srba islamske vjere...

zapitejte se kako bi vama bilo kad bi mi muslimani pisali grafite: Republika Srpska i Srbija su samo za muslimane!!!
naravno da bi bilo neugodno.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 12:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Аууууууу.... каква бомба! Бошко Буха ти није раван!

Сад кад се људи приме, па крене контаофанзива!

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 12:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2009, 21:20
ovo je čista provokacija...prvi post pa odmah paljba...providno sinko prvidno :angry1:

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
contador je napisao:
ovo je čista provokacija...prvi post pa odmah paljba...providno sinko prvidno :angry1:

bezze, ovakve likove treba odmah ukinuti

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 14:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Što bi drug Cicak rekao:
....opet crnci i kinezi!
A g-din Pupavac iz susjedne HR bi rekao:Infantilno i degutantno!
:lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

muslim serbu fali jedan croat...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 20:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
muslim serb je napisao:

majka mi je iz sjenice, iz srpske muslimanske porodice, koja je domicilna u tom kraju.
otac mi je srpski musliman iz bijeljine (i ja sam tu rođen), naše (njegovo) porijeklo je iz mačve.

Asimilacija srba muslimana u bošnjake je zasluga pravoslavnih srba. pišete grafite: smrt muslimanima, mrzite nas, govorite da je srpstvo samo pravoslavno, itd...
zašo na primer na plakatima KOSOVO JE SRBIJA uvek stoji krst na srpskoj trobojci? zašto ne stoji i polu mjesec na srpskoj trobojci.
zašto je pravoslavna crkva 1930-ih zatražila da se svi srbi muslimani "vrate" na pravoslavlje ili onda oni nisu Srbi nego Turci? Zato da bi SPC imala vlast nad Srbijom, a nije mogla da ima vlast nad Srbijom i Srpskim narodom ako je 30% Srba islamske vjere...

zapitejte se kako bi vama bilo kad bi mi muslimani pisali grafite: Republika Srpska i Srbija su samo za muslimane!!!

interesantno, je to sto pises.
Ja mislim da je podjela pocela jos od otomana.Ovo je jako siroka tema, o tome kako nastaje nacija, etnicka grupa itd.Problem je sto u toku nacionalizacije evrope, nije nastala moderna bosanska nacija.Tako danas svi svojataju bosnu, a ona je u stvari zemlja ljudi koji u njoj zive.
Ja mislim da nisu svi muslimani u bosni direkno presli iz srba u muslimane.Nego su takodje presli iz pravoslavni Bosanaca u muslimane.U srednjem vjeku nije bilo moderni nacija , vjera je bila bitnija nego etnicka pripadnost.U sve to trebamo uvrstiti i crkvu bosansku, koja je neko vrijeme bila samostalna, a cuo sam da je imala i drugacijih vjerovanja.
imamo dakle solucije:
1.srbi>muslimani
2.pravoslavni bosanci>muslimani
3.pravoslavni bosanci>srbi>muslimani itd.
Sve ovo se desava u nekih 500 god na veoma malom prostoru, gdje su ljudi veci dio vremena gledali da prezive, i to kako se zovu nije ih mnogo zanimalo.
Istina je da SPC je naj zasluznija za ocuvanje srpskog identiteta zajedno sa temeljima koje su udarili Nemanjici.Zato ako nisi pravoslavac onda nisi ni Srbin, kazu.
Pitanje je dali su muslimani prihvatili islam iz uvjerenja ili povlastica.Kako god oni su moja istorijska braca, i moji bliznji.
Sta bi ja reko, za sebe.Srbin sam, volim svoje kulturno naslijedje i obicaje, ali sam prije svega hriscanin ali ne pravoslavni.Iako poticem po rodjenju iz pravoslavne tradicije, smatram da je uvjerenje licna stvar i ne smije se nametati.Tako sam ja poceo vjerovati u Hrista u protestantskoj zajednici.Kad mi neko kaze da sam promjenio vjeru, kazem da je nisam ni imao, jer iako sam bio pravoslavac po rodjenju, savjest mi nije bila probudjena niti sam imao vjere u srcu.
Moracu i ja osnovati klub Srba protestanata :)

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 20:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

muslim serb je napisao:

interesantno, je to sto pises.
Ja mislim da je podjela pocela jos od otomana.Ovo je jako siroka tema, o tome kako nastaje nacija, etnicka grupa itd.Problem je sto u toku nacionalizacije evrope, nije nastala moderna bosanska nacija.Tako danas svi svojataju bosnu, a ona je u stvari zemlja ljudi koji u njoj zive.
Ja mislim da nisu svi muslimani u bosni direkno presli iz srba u muslimane.Nego su takodje presli iz pravoslavni Bosanaca u muslimane.U srednjem vjeku nije bilo moderni nacija , vjera je bila bitnija nego etnicka pripadnost.U sve to trebamo uvrstiti i crkvu bosansku, koja je neko vrijeme bila samostalna, a cuo sam da je imala i drugacijih vjerovanja.
imamo dakle solucije:
1.srbi>muslimani
2.pravoslavni bosanci>muslimani
3.pravoslavni bosanci>srbi>muslimani itd.
Sve ovo se desava u nekih 500 god na veoma malom prostoru, gdje su ljudi veci dio vremena gledali da prezive, i to kako se zovu nije ih mnogo zanimalo.
Istina je da SPC je naj zasluznija za ocuvanje srpskog identiteta zajedno sa temeljima koje su udarili Nemanjici.Zato ako nisi pravoslavac onda nisi ni Srbin, kazu.
Pitanje je dali su muslimani prihvatili islam iz uvjerenja ili povlastica.Kako god oni su moja istorijska braca, i moji bliznji.
Sta bi ja reko, za sebe.Srbin sam, volim svoje kulturno naslijedje i obicaje, ali sam prije svega hriscanin ali ne pravoslavni.Iako poticem po rodjenju iz pravoslavne tradicije, smatram da je uvjerenje licna stvar i ne smije se nametati.Tako sam ja poceo vjerovati u Hrista u protestantskoj zajednici.Kad mi neko kaze da sam promjenio vjeru, kazem da je nisam ni imao, jer iako sam bio pravoslavac po rodjenju, savjest mi nije bila probudjena niti sam imao vjere u srcu.
Moracu i ja osnovati klub Srba protestanata :)

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 22:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Interesantno je to što pišeš. Ja sam bila ateista, ali mi je uvjek bilo zanimljivo da je za 2000 god. Biblija jedino pisano svjedočanstvo koje je uvijek ostajalo isto. Sve ostalo je dolazilo i prolazilo. Zakoni, ubjeđenja, ratovi teritorije, države, naučne istine....Komunizam je def, uništio Srbsku pravoslavnu crkvu. Nekad su monasi i svještenici bili prosvjetitelji, a u komunizmu su popovi bili samo oni koji nisu imale gdje drugdje i to nas je degradiralo. Religiju sam otkrila kroz katoličku crkvu, njihove mise i propovjedi su mi na bogoslužjima bile interesantne. Upoznala sam i ljude sa kojima sam čitala Bibliju i ramjenjivali smo mišljenja. To je hrišćanska crkva posebnog pravca. Ali istovremeno sam išla u naše Srbske pravoslavne crkve i manastire koji su odisali posebnom duhovnom snagom i silinom. I gle čuda. Vladika Nikolaj Velimirović i njegova djela su prava svjetlost pravoslavlja, pravoslavni molitvenici puni ljubavi i hrišćansog milosrđa i skrušenosti... pravoslavni monasi visoko obrazovani koji napuštaju sve i posvjećuju se Bogu. Monahinje, jedine žene koje nepoznate ljude dočekuju smireno, sestrinski toplo, bistrog pogleda uvjek pravo u oči... Gdje se to može pronaći... U trganju za Božijom riječi nikad se nisam odrekla pravoslavlja, jer mi je to Bog svojim rođenjem odredio i postavio:-ko sam ja da to mjenjam? Ja sam samo tragala za istinom kako sam znala i kroz ono što mi je bilo dostupno i opet sve i više od svega našla u svojoj Srbskoj pravoslavnoj crkvi. Slušala. pričala i čitala, čitala, čitala. Odgovor daje Srbska pravoslavna crkva kroz žitija svojih svetitelja , kroz molitvenike, kroz duhovne knjige kojih ima nebrojeno mnogo. SAMO TREBA OTVORIT SRCE I UM I SVE ĆE VAM BITI REČENO. Ne očekujete valjda da vas neko vuče za rukav i daje vam odgovore koji će vas učiniti konačno srećnima.
Pa zato Vladika Nikolaj Velimirović za početak...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 07:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2009, 21:20
da ne dužimo priču, doktor šešelj :D je objasnio kako je ko nastao i šta je on danas ustvari: srbi pravoslavci, srbi katolici i srbi muslimani...to je kao a americi: svi su amerikanci bez obzira kojoj religijskoj grupi pripadaju. jasno? svi u glas: JASNO!!!

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 07:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

contador je napisao:
da ne dužimo priču, doktor šešelj :D je objasnio kako je ko nastao i šta je on danas ustvari: srbi pravoslavci, srbi katolici i srbi muslimani...to je kao a americi: svi su amerikanci bez obzira kojoj religijskoj grupi pripadaju. jasno? svi u glas: JASNO!!!

auuuuuu, sinko, sam sebi skaces u usta!

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 12:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Eeeee što bi se Hrist i Muhamed na ovo dobro ismijali. :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
MILO je napisao:
Eeeee što bi se Hrist i Muhamed na ovo dobro ismijali. :lol: :lol:

Ne znam zasto mijesas Hrista i Muhameda. Poznato je da je Hrist pomagao i neznaboscima, dok Muhamed pise da neznabosce treba ubijati i goniti, a neznambosci su po Muhamedu i Hriscani. Tako da se u sustini te dvije religije razlikuju iako imaju mozda isti pocetni izvor. Naravno, pri tom ne mislim na ove hriscane crkvenjake i bradonje popove nego na prave hriscane koji uce izvornu Isusovu nauku nezavisno od bilo koje crkve.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 18:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
muslim serb je napisao:

Ako si ti Srbin nije bitno koje si vjeroispovjesti, ima Srba ateista, ali im je srpstvo svetinja. Baš bih volio znati koliko vas ima?

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 20:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ima tih velikosrba muhamedanaca koliko hoces, samo u Turskoj ih zivi skoro 80 miliona... :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2009, 00:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Aurrora je napisao:
Interesantno je to što pišeš. Ja sam bila ateista, ali mi je uvjek bilo zanimljivo da je za 2000 god. Biblija jedino pisano svjedočanstvo koje je uvijek ostajalo isto. Sve ostalo je dolazilo i prolazilo. Zakoni, ubjeđenja, ratovi teritorije, države, naučne istine....Komunizam je def, uništio Srbsku pravoslavnu crkvu. Nekad su monasi i svještenici bili prosvjetitelji, a u komunizmu su popovi bili samo oni koji nisu imale gdje drugdje i to nas je degradiralo. Religiju sam otkrila kroz katoličku crkvu, njihove mise i propovjedi su mi na bogoslužjima bile interesantne. Upoznala sam i ljude sa kojima sam čitala Bibliju i ramjenjivali smo mišljenja. To je hrišćanska crkva posebnog pravca. Ali istovremeno sam išla u naše Srbske pravoslavne crkve i manastire koji su odisali posebnom duhovnom snagom i silinom. I gle čuda. Vladika Nikolaj Velimirović i njegova djela su prava svjetlost pravoslavlja, pravoslavni molitvenici puni ljubavi i hrišćansog milosrđa i skrušenosti... pravoslavni monasi visoko obrazovani koji napuštaju sve i posvjećuju se Bogu. Monahinje, jedine žene koje nepoznate ljude dočekuju smireno, sestrinski toplo, bistrog pogleda uvjek pravo u oči... Gdje se to može pronaći... U trganju za Božijom riječi nikad se nisam odrekla pravoslavlja, jer mi je to Bog svojim rođenjem odredio i postavio:-ko sam ja da to mjenjam? Ja sam samo tragala za istinom kako sam znala i kroz ono što mi je bilo dostupno i opet sve i više od svega našla u svojoj Srbskoj pravoslavnoj crkvi. Slušala. pričala i čitala, čitala, čitala. Odgovor daje Srbska pravoslavna crkva kroz žitija svojih svetitelja , kroz molitvenike, kroz duhovne knjige kojih ima nebrojeno mnogo. SAMO TREBA OTVORIT SRCE I UM I SVE ĆE VAM BITI REČENO. Ne očekujete valjda da vas neko vuče za rukav i daje vam odgovore koji će vas učiniti konačno srećnima.

Slava Bogu za tvoj zivot koji je predodredjen da bude predan Njemu, i da se njegova Istina useli i nastani u tebi.Tako da, vjerujem, istinski teozis bude vidjelo svima oko tebe.
Toj slici Bozijoj svi nadam se i tezimo, po uzoru na karakter apostola, mucenika i svih svetih Njegovih, po cijoj smo milosti u pravdi vjere, za svako dobro djelo pozvani.
Preporucio bih Novi Zavjet naravno uz pomoc duhovnika ili nekog iskusnog u vjeri,
svima od srca preporucujem Mat.5, blazenstva Hristova, kao nas autoportret.

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2009, 01:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
Nevjerovatno cital iko ovdje sto ja pisem,sama tema nema veze smozgom,
Nemoguce je pomjesat naciju i vjeru!
Naravno postoje ubaceni elementi u vjerske ins.Trebalo bi podjelit metle po:Crkvama,Dzamijama,Sinagogama da sami istjeraju te sto loze narod pa se ovako prepucavate,Uostalom Rekla je da voli me al boli me 8)

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2009, 01:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
muslim serb je napisao:

Sreco jel to nova droga na trzistu,nesto novo :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2009, 09:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
filozof sa vrbasa je napisao:

Ako si ti Srbin nije bitno koje si vjeroispovjesti, ima Srba ateista, ali im je srpstvo svetinja. Baš bih volio znati koliko vas ima?

3-4? Mozda??? :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2009, 12:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
ihtus je napisao:
Aurrora je napisao:

Slava Bogu za tvoj zivot koji je predodredjen da bude predan Njemu, i da se njegova Istina useli i nastani u tebi.Tako da, vjerujem, istinski teozis bude vidjelo svima oko tebe.
Toj slici Bozijoj svi nadam se i tezimo, po uzoru na karakter apostola, mucenika i svih svetih Njegovih, po cijoj smo milosti u pravdi vjere, za svako dobro djelo pozvani.
Preporucio bih Novi Zavjet naravno uz pomoc duhovnika ili nekog iskusnog u vjeri,
svima od srca preporucujem Mat.5, blazenstva Hristova, kao nas autoportret.

Srećna sam de ja neko uspio primjetiti i poželio prokomentarisati nešto ozbiljno što sam napisala. Obično se preskoči kao nepostojeće. Kao osoba koja teži duhovnosti, a živi u ovom materijalnom svijetu izložena mnogim izazovima, svjesna sam svoje nesavršenosti i sigurna da je moj život često ispunjen zabludama koje na žalost ne mogu prepoznati i svjesna sam da ne mogu biti bezgrešna, ma koliko se trudila...ali molim se Bogu da mi oprosti i sačuva dušu...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]