spavac je napisao:
Ahmede, ne uzimaj uzalud ime moje...po pitanju "budala".. takodje grcka rijec u N.Z po pitanju "budala" ne kaze to...prouci malo..
e sad ti meni reci sljedece.
Quran kaze da je covjek napravljen od gline, zemlje, krvi i sperme...od cega li je onda napravljen i zasto je Quran kontradiktoran po pitanju toga?
Zasto je Quran kontradiktoran po pitanju Aleksandra Velikog jer kaze da ce pozivjeti dugo, a covjek umro mlad?
Zasto je Quran kontradiktoran po pitanju stvaranja jer u Sura 41 kaze 8 dana, u Sura 10 ispada 6 dana?
Zasto je Quran kontradiktoran po pitanju ko je prvi Musliman, Mojsije ili Muhamed. Sura 7:143 i Sura 39:12?
da ne postavljam linkove vezane za tesktualnu varijaciju Qurana, zasto su neke kopije Qurana unistene.. ustvari evo ti link pa mi daj svoj odgovor na vezane probleme...
http://www.answering-islam.org/Quran/Textdjesi spavacu, da ti odgovorim kratko i jasno.
#1)
Od cega je covjek stvoren ?

Zar biblija ne kaze da je covjek od ilovace/zemljei ( misli se na Adema, istina zar ne). Ti si bio sperma, stvoren si od tog zar i to ne stoji. Moze se cak reci da si od vode, zar tvoje tijelo ne sadrzi 70% vode ? .. Gdje je tu greska ? Zar nije nadnaravnost ?
#2)
Aleksandar veliki nije spomenut u Kur'anu

, Dhulkarnein nije Aleksandar prijatelju, Aleksandar se nije borio sa Gogom i Magogom kao Dhulkarnejn...
#3)
Daj fusnote, koji ajet sure 41 i 10, znam vec mislim da ima jasna razlika između RAZDOBLJA i DANA, Bog ne racuna vrijeme ko covjek ( ipak ti napisi ajete da ti jasnije odgovorim)
#4)
39:12
" i naređuje mi se da budem prvi
musliman."
Dakle,
Allah naređuje poslaniku Muhammedu savs da bude prvi, u čemu ? U činjenju dobrih djela, da bude primjer svima, najbolje
7:143
I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: "Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!" - "Ne možeš Me vidjeti" - reče - "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidjećeš Me!" I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče:
"Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!"Ovo su
riječi Musaa a.s kad se obraća Allahu. Prvi sam od njih svih povjerovao u tebe ( od naroda ovog) prvi sam se prihvatio puta ovog, na to se misli. Musaa je prvi u tom vremenu spoznao Allaha
Kad bi malo arapski znao vidio bi razliku u tim riječima "prvi i "prvi" Eu uel -eu uelu
Opet, Adem a.s je prvi musliman....
#5)
Kakve verzije Kur'ana ?

Kur'an je jedan.
Dakle Halifa je skupio Kur'an cijeli na jedno mjesto posto se pisao na listovima palminim odvojeno. Poredao i ostale listove koji nisu sadrzavali sve sure zapalio te naredio da se uci samo po kiraetu Kurejšija- plemena odakle je poslanik savs
Postoji nesto sto se zove KIRAET, to je nacin izgovora rijeci. Poslanik a.s je dozvolio svim plemenima da po svom naglasku čitaju Kur'an i opet nijanse u izgovoru su davale potpuno nova značenja ŠTO JE JOŠ JEDNA NARAVNOST KUR'ANA
na primjer:
maliki jeumid diiin - gospodara sudnjeg dana
meliki jeumid diin - vladara sudnjeg dana
Bilo je čak 10 načina učenja. Imaš u Mostaru hafiza koji zna 7 načina, cijeli Kur'an na pamet ( papa bibliju ne zna na pamet, ne zna ni 1 knjigu, zar i to nije nadnaravnost Kur'ana
U muzeju se nalazi prvi primjerak Kur'ana, pisan za vrijeme poslanika savs, zna se ko ga je pisao i prepisivao. Gdje je prvi primjerak Biblije ? Gdje je lanac pisara. Zašto se apostoli nisu "potpisali" nego imate evanđelje
PO luki PO mateju
PO ivanu .....
PO PO PO , Zašto to ? Zato što je neko pisao kako je neko pisao. Ne piše "evanđelje apostola ivana, nego " kako je ivan ....."
Ne bi bilo loše da ne ostanem uskraćen za ona gore pitanja, osvrni se malo

Mislim na Matej 26:39 i Ivan 12:2, kose se jedan drugim.