Frenki je napisao:
shoole je napisao:
ОК, тема отвара простор за жестоку зајебанцију на рачун Челзија и родног мјеста врлог нам премијера, али пробајте мало резоновати...
Постоје три стране: Град Бања лука, општина Челинац и општина Лакташи (и њихови грађани). Постоји можда и четврта страна, а то је Република Српска. Шта свака од тих страна добија овим евентуалним спајањем?
На примјер, ја мислим да је Град Бања Лука зрео за децентрализацију, за организацију у општине (као што су организовани градови Београд или Сарајево), али да ли једна од тих будућих општина треба бити и општина Лакташи?
За грађане Челинца вјерујем да би ово спајање значило корак напријед, али какав је интерес рецимо грађана Лакташа?
Ma kakva organizacija na opstine, suvise smo mi mali a stvarno nije potrebno jos guzonja da griju stolice a mi da ih placamo...
Мислим да треба мало шире размишљати,
Frenki...
Као прво, и овако организована Бања Лука се децентрализује помало. У Борику имаш неку општинску канцеларију (у Титанику) гдје можеш ријешити неке ствари и не мораш ићи у центар, постоје неки мјесни уреди свуда по граду и околини. То је већ измјештање и децентрализација, то су већ неки људи који грију столице а ми их плаћамо. А та канцеларија у Борику је по мени добра ствар. По мени треба урадити још таквих ствари (услуге локалне администрације треба и човјек из Хан Кола и човјек из Мишиног Хана и човјек из Чесме, све је то Град Бања Лука)
Претпостављам да знаш колика је мука регистровати ауто у БЛ, ових дана су актуелне гужве око издавања пасоша. Зашто јебена регистрација аута не би била децентрализована? 21. вијек, рачунарске мреже, бла, бла...
Онда ово "suvise smo mi mali"... По чему? Изненадила ме цифра о броју становника у Сарајеву у четири градске општине (само 297.416, мало више од Бањалуке:
http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=31), са приградским општинама та цифра је негдје око 400 000. А по површини Град Бања Лука је једнак Кантону Сарајево (Бања Лука 1.239 km2, Кантон Сарајево 1.276,9 km²).
У Бањалуци постоји само градска администрација, у Сарајеву постоји Кантон, па Град са градоначелником, па 4 градске општине и неколико приградских. Дакле, аргумент да смо мали по мени не стоји...
Занимљива је организација Загребачке жупаније. Дакле, Град Загреб има свог градоначелника и он је централизован, али су приградски регион организован у 9 градова и 26 општина (
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zagreba%C4 ... %BEupanija). Можда би се нешто слично могло урадити у БЛ са организацијом, али како год, и Загреб је децентрализован чим се напусти урбано градско подручје...
Даље... ја сам тотални лаик за просторно планирање, архитектуру и управљање ресурсима, али мени је логика ствари да се град шири управо ка Лакташима (као што се сад шири) и ка Челинцу. Некако ми је логика да за неких 20 година тај дио сјеверно од БЛ све до Лакташа буде једно, логично ми је да Челинац (који је 12 км од Ребровца) буде тада на неки начин дио Бања Луке. Мислим, замисли колико је Буџак био далеко од центра града прије 100 година, а сад је урбани дио града...