banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 16:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Jul 2009, 11:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Grad Banja Luka? Da li je zaista Grad??

Po Ustavu RS, grad se sastoji od 2 ili vise opstina...
Prema tome, jedini pravi grad u RS je Grad Istocno Sarajevo koji se sastoji od 6 opstina (Istocna Ilidza, Istocno Novo Sarajevo, Trnovo, Istocni Stari Grad, Pale i Sokolac). Svaka opstina djeluje i posebno a i u okvid\ru grada. Postoje skupstine opstina posebno, ali postoji i skupstina grada...
Tako je i sa Gradom Beograd, samo sto on ima mnogo vise opstina.

Posto Banja Luka kos uvijek nema statutarno i ustavno izdvojene opstine, prefiks ''grad'' nikako nije na mjestu, jer Banja Luka to zaista nije! To sto su neki imenovali ''grad'', ''gradska uprava''.. to je politicka stvar koja je protivna Ustavu!

Pricalo se da bi se trebale izdvojiti 3 opstine: lazarevo, Laus i Starcevica, te bi na osnovu izdvajanja ovih opstina, Banja Luka zaista imala status grada.

Mislim da je cilj ovog spajanja da Banja Luka konacno po Ustavu RS bude glavni grad RS!

Cula sam za ovu pricu (BL-Laktasi-Celinac) i prije 7-8 godina...

Grad ce se isto zvati, samo ce imati izdvojene opstine Laktasi i Celinac..-ako do toga uopste dodje..

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 11:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
ebem ti robiju kad Banjaluka zavisi od Laktasa i Celinca da bude grad!!!!!!!!!!!!!!!Da Bog da nikad ni nebila grad kad zavisi od sela okolnih :evil3:

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 12:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Закон о територијалној организацији РС:

Члан 24.
(1)Град је територијална јединица која представља кохерентну
географску, историјску, административну, социјалну, економску цјелину са
одговарајућим нивоом развоја.
(2)Град који у свом саставу нема општина има карактер основне јединице
локалне самоуправе.
Члан 25.
(1) Градови у Републици су Бања Лука и Источно Сарајево.
(2) Посебним законом статус града може стећи и друга општина.
(3) Промјене подручја града, који у свом саставу нема општина,
врши се на начин прописан за промјене подручја општина.
Члан 26.
(1) Град Бања Лука у свом саставу нема општина.
(2) Подручје града Источно Сарајево чине подручја општина:
Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале, Соколац, Источни Стари
Град и Трново.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 12:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A sta je onda Trebinje,Doboj???.....selo ili????

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 12:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
cvox je napisao:

Општина, побогу.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
cvox je napisao:
ebem ti robiju kad Banjaluka zavisi od Laktasa i Celinca da bude grad!!!!!!!!!!!!!!!Da Bog da nikad ni nebila grad kad zavisi od sela okolnih :evil3:

Kompleksas? :lol:

Poslednji put menjao ferdinand dana 28 Jul 2009, 18:30, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 12:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
cvox je napisao:

Општина, побогу.

Haha...osnovnog obrazovanja pojedinim fali...izgleda.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 12:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2009, 15:51
moze, moze fuzija :D prije toga jedna fisija
http://www.youtube.com/watch?v=YfNmH_Ly ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=UWx8mTzB ... re=related

predlazem drugi proizvod, mnogo je pouzdaniji za velicinu podrucja koje bi "grad" obuhvatao

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

drLJo je napisao:
moze, moze fuzija :D prije toga jedna fisija
http://www.youtube.com/watch?v=YfNmH_Ly ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=UWx8mTzB ... re=related

predlazem drugi proizvod, mnogo je pouzdaniji za velicinu podrucja koje bi "grad" obuhvatao

Hehe.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Mrkonjić Grad je :o .

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 14:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ferdinand je napisao:
cvox je napisao:

Kompeksas? :lol:

:lol:

Poslednji put menjao cvox dana 27 Jul 2009, 14:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 14:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
skypostman je napisao:
Закон о територијалној организацији РС:

Члан 24.
(1)Град је територијална јединица која представља кохерентну
географску, историјску, административну, социјалну, економску цјелину са
одговарајућим нивоом развоја.
(2)Град који у свом саставу нема општина има карактер основне јединице
локалне самоуправе.
Члан 25.
(1) Градови у Републици су Бања Лука и Источно Сарајево.
(2) Посебним законом статус града може стећи и друга општина.
(3) Промјене подручја града, који у свом саставу нема општина,
врши се на начин прописан за промјене подручја општина.
Члан 26.
(1) Град Бања Лука у свом саставу нема општина.
(2) Подручје града Источно Сарајево чине подручја општина:
Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале, Соколац, Источни Стари
Град и Трново.

Aha, ovo je nesto novo :D

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 07:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
shoole je napisao:
ОК, тема отвара простор за жестоку зајебанцију на рачун Челзија и родног мјеста врлог нам премијера, али пробајте мало резоновати...

Постоје три стране: Град Бања лука, општина Челинац и општина Лакташи (и њихови грађани). Постоји можда и четврта страна, а то је Република Српска. Шта свака од тих страна добија овим евентуалним спајањем?

На примјер, ја мислим да је Град Бања Лука зрео за децентрализацију, за организацију у општине (као што су организовани градови Београд или Сарајево), али да ли једна од тих будућих општина треба бити и општина Лакташи?

За грађане Челинца вјерујем да би ово спајање значило корак напријед, али какав је интерес рецимо грађана Лакташа?

Ma kakva organizacija na opstine, suvise smo mi mali a stvarno nije potrebno jos guzonja da griju stolice a mi da ih placamo...

Poslednji put menjao Frenki dana 28 Jul 2009, 07:30, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 07:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ferdinand je napisao:
EiLeen je napisao:
Pa neće oni biti dio Banjaluke. Svi ćemo biti dio Laktaša. :lol:

Moze li se ikada ista da se polemise normalno...bez tvojih glupih komentara i doskocica?

ferdinand je napisao:
cvox je napisao:

Kompeksas? :lol:

ma sta velis....

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 07:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To sto si procitao 8)

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 08:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Frenki je napisao:
shoole je napisao:
ОК, тема отвара простор за жестоку зајебанцију на рачун Челзија и родног мјеста врлог нам премијера, али пробајте мало резоновати...

Постоје три стране: Град Бања лука, општина Челинац и општина Лакташи (и њихови грађани). Постоји можда и четврта страна, а то је Република Српска. Шта свака од тих страна добија овим евентуалним спајањем?

На примјер, ја мислим да је Град Бања Лука зрео за децентрализацију, за организацију у општине (као што су организовани градови Београд или Сарајево), али да ли једна од тих будућих општина треба бити и општина Лакташи?

За грађане Челинца вјерујем да би ово спајање значило корак напријед, али какав је интерес рецимо грађана Лакташа?

Ma kakva organizacija na opstine, suvise smo mi mali a stvarno nije potrebno jos guzonja da griju stolice a mi da ih placamo...

Мислим да треба мало шире размишљати, Frenki...

Као прво, и овако организована Бања Лука се децентрализује помало. У Борику имаш неку општинску канцеларију (у Титанику) гдје можеш ријешити неке ствари и не мораш ићи у центар, постоје неки мјесни уреди свуда по граду и околини. То је већ измјештање и децентрализација, то су већ неки људи који грију столице а ми их плаћамо. А та канцеларија у Борику је по мени добра ствар. По мени треба урадити још таквих ствари (услуге локалне администрације треба и човјек из Хан Кола и човјек из Мишиног Хана и човјек из Чесме, све је то Град Бања Лука)
Претпостављам да знаш колика је мука регистровати ауто у БЛ, ових дана су актуелне гужве око издавања пасоша. Зашто јебена регистрација аута не би била децентрализована? 21. вијек, рачунарске мреже, бла, бла...

Онда ово "suvise smo mi mali"... По чему? Изненадила ме цифра о броју становника у Сарајеву у четири градске општине (само 297.416, мало више од Бањалуке: http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=31), са приградским општинама та цифра је негдје око 400 000. А по површини Град Бања Лука је једнак Кантону Сарајево (Бања Лука 1.239 km2, Кантон Сарајево 1.276,9 km²).
У Бањалуци постоји само градска администрација, у Сарајеву постоји Кантон, па Град са градоначелником, па 4 градске општине и неколико приградских. Дакле, аргумент да смо мали по мени не стоји...

Занимљива је организација Загребачке жупаније. Дакле, Град Загреб има свог градоначелника и он је централизован, али су приградски регион организован у 9 градова и 26 општина (http://hr.wikipedia.org/wiki/Zagreba%C4 ... %BEupanija). Можда би се нешто слично могло урадити у БЛ са организацијом, али како год, и Загреб је децентрализован чим се напусти урбано градско подручје...

Даље... ја сам тотални лаик за просторно планирање, архитектуру и управљање ресурсима, али мени је логика ствари да се град шири управо ка Лакташима (као што се сад шири) и ка Челинцу. Некако ми је логика да за неких 20 година тај дио сјеверно од БЛ све до Лакташа буде једно, логично ми је да Челинац (који је 12 км од Ребровца) буде тада на неки начин дио Бања Луке. Мислим, замисли колико је Буџак био далеко од центра града прије 100 година, а сад је урбани дио града...

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 08:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Mostar imao 6 opstina, poslije rata. to su ukinuli e sad ne znam je li lani ili preklani. sad je grad. bez gradonacelnika, proracuna itd itd... onda ima li status grada ikako?
i nista bez okolnih sela, to ti je nuzno zlo. lako bi mi s njima na kraj, ali kako se rijesiti Konjica, Jablanice, Sirokog i Nevesinja?

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 08:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shoole je napisao:
Као прво, и овако организована Бања Лука се децентрализује помало. У Борику имаш неку општинску канцеларију (у Титанику) гдје можеш ријешити неке ствари и не мораш ићи у центар, постоје неки мјесни уреди свуда по граду и околини. То је већ измјештање и децентрализација, то су већ неки људи који грију столице а ми их плаћамо. А та канцеларија у Борику је по мени добра ствар. По мени треба урадити још таквих ствари (услуге локалне администрације треба и човјек из Хан Кола и човјек из Мишиног Хана и човјек из Чесме, све је то Град Бања Лука)
Претпостављам да знаш колика је мука регистровати ауто у БЛ, ових дана су актуелне гужве око издавања пасоша. Зашто јебена регистрација аута не би била децентрализована? 21. вијек, рачунарске мреже, бла, бла...

Mislim da Frenki nije mislio na radnike u administraciji nego razne poslanike u opštinskim skupštinama,delegate i sl.Decentralizacija u smislu kancelarija gradske uprave kao što je ona u Boriku da,ali decentralizacije koja bi značila još par stotina "poslanika" koji bi na opštinske jasle,a da ništa ne rade.......to ne.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2009, 09:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
shoole je napisao:

Mislim da Frenki nije mislio na radnike u administraciji nego razne poslanike u opštinskim skupštinama,delegate i sl.Decentralizacija u smislu kancelarija gradske uprave kao što je ona u Boriku da,ali decentralizacije koja bi značila još par stotina "poslanika" koji bi na opštinske jasle,a da ništa ne rade.......to ne.

Upravo, te kancelarije se mogu uraditi i bez decentralizacije ali dodatne opstine za koje bi se na izborima birali poslanici, mislim da je kranje nepotrebno jer to znaci i dodatne troskove a sad ne znam da li bi onda svaka opstina imala i zaseban budzet

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2009, 12:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Maj 2009, 12:24
Laktasi i Celinac vec imaju isti pozivni broj kao B.Luka, ko zna koliko dugo to oni planiraju. Jedino mi se ne svidja to sto ste u pravu za budzet i podjelu resursa, ako se pripoje sigurno ce biti neko novo ministarstvo :-? , neki novi poslanici :-? , mozda i neka nova zgrada vlade nikne u nekoj od opstina i to sve po propisima :evil3: :confused2:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]