Ne zezaj Vime, mora postojati bolest da bi se prodavao lijek.
Otac „tamiflua“ zarađuje milione
Autor: D. Milojković, M. Anastasijević | Foto:bild.de | 28.07.2009. - 08:00
Svinjski grip je pošast za čitav svet, ali jedan čovek zahvaljujući njemu iz dana u dan postaje sve bogatiji. Dr Norbert Bišofberger (55) je, naime, pronalazač „tamiflua“, jedinog leka za borbu protiv pandemije koji se trenutno može naći na tržištu. Sada je vlasnik luksuznog hotela koji se nalazi na mestu njegove nekadašnje porodične kuće u austrijskom mestu Melau, u čijem potkrovlju je kao dečak bio napravio tajnu laboratoriju. Kolege koje ga poznaju kažu, međutim, da mu je najvažnija nauka, a ne novac.

Nakon završenih studija u Insbruku, Cirihu i na Harvardu, kada je imao 27 godina otišao je za Boston. Poneo je samo mali kofer i 1.000 švajcarskih franaka. Bišofberger se potom našao na čelu istraživačkog tima koji je 90-ih godina za američku kompaniju „Giliad sajensiz“ razvio „tamiflu“, prvi komercijalni preparat protiv gripa koji se uzima oralno.
Danas je direktor istraživačke delatnosti i potpredsednik „Giliad sajensiza“ u Kaliforniji, čija je „tamiflu“ intelektualna svojina, dok je pravo na njegovu proizvodnju i distribuciju prodao švajcarskom farmakološkom gigantu „Rošu“.
U početku je „Gilead“ bila mala laboratorija sa dve prostorije i 20 zaposlenih, a danas u ovom koncernu širom sveta radi 1.800 ljudi. Tržišna vrednost koncerna je 30 milijardi dolara.
Bišofbergerova osnovna zarada iznosi oko 600.000 evra godišnje, ali bonusi i zarada na akcijama dostižu iznos od više desetina miliona evra. Pripada mu i lep procenat od milionskog profita koji „tamiflu“ donosi dok vlade širom sveta prave zalihe ovog medikamenta zbog širenja virusa svinjskog gripa.
U intervjuu koji je nedavno dao za jedan nemački nedeljni list Bišofberger, međutim, kaže da ga „prilično ljute“ insinuacije da se obogatio zahvaljujući virusu koji seje strah širom sveta. „Na samrtnoj postelji niko nikada nije rekao: ‘Voleo bih da sam u životu zaradio više novca’“, kaže on. „Kad nam se primakne kraj, čovek bi voleo da se osvrne za sobom i da oseti da je bio važan u životima drugih ljudi, možda u tom smislu da ih je promenio na pozitivan način.“
To što je naučnik i što je pronašao „tamiflu“ predstavlja, kaže, „blagoslov“. Ali dr Bišofberger, uprkos sopstvenim naučnim naporima, predviđa da našoj planeti predstoje mračna vremena. On je još 2006. upozoravao da preti pandemija gripa, uz argument da je poslednja izbila 1968, kada nikakav lek još uvek nije bio dostupan. Sada smatra da su veliki izgledi da situacija postane još gora i da postoji potencijal za izbijanje novih pandemija. „Mislim da je pretnja novih bakterijskih, odnosno virusnih agenasa veća od potencijalne pretnje nuklearnog rata.“ On priznaje da kod kuće u frižideru i sam ima pakovanja „tamiflua“ za sebe, suprugu i decu.
Priprema za vakcinacijuU SAD, koje su sa 263 preminula među najteže pogođenim zemljama, priprema se velika akcija vakcinacije, a u avgustu će biti klinički ispitana vakcina koja je u pripremi. Očekuje se da će 10 miliona doza vakcina biti naručeno do polovine oktobra. Britanija, gde se prošle nedelje zarazilo 100.000 ljudi, naručila je 132 miliona doza vakcina. Španija već ima deset miliona doza leka „tamiflu“, a naručila je još 5,4 miliona, kao i 37 miliona vakcina. Očekuje se da će vakcinisati oko 40 odsto stanovništva. Francuska raspolaže sa 33 miliona doza lekova, kao i 94 miliona doza vakcina. Naručeno je još 36 miliona vakcina koje će biti u prodaji do polovine oktobra. Mađarska je naručila četiri miliona doza vakcina.
Eksperimenti na tavanuKao ćutljivi, pametni dečačić, Norbert Bišofberger je na tavanu gostionice svojih roditelja u Melauu, u Bregencervaldu, napravio tajnu laboratoriju, seća se njegova sestra Koni. „Tada je imao 12 godina, a ja osam. Mala sestra Koni, to jest ja, dobila je za rođendan belu kecelju i od tada je, umesto tanjira koje su zaprljali gosti, prala njegove epruvete. Jedino sam ja smela da mu asistiram. Kakva čast! Jednom je Nori, pošto je podmitio apotekara iz susednog sela, napravio je prašak od korova i šećera, kojim je digao u vazduh poštansko sanduče u našem selu. S njim je nestala i sva božićna pošta. Kako sam samo bila ponosna na svog hrabrog brata!“
Šta reći...