banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 07:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jul 2009, 11:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Zaista ne znam gdje bi jos tramvaj mogao da stane...Ulice su pretrpane... Zamisljam kako ce centar izgledati sa svim tim sinama i cudima... Hm... Jedino da prosire glavnu ulicu, ali kako? :/

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 11:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2008, 13:26
Sjajno, obogatimo grad tehnoloskim napetkom s kraja XIX vijeka! Kakva je to glupost, mislim tramvaji imaju svoju draz, ali imaju i fijakeri, ali nisu bas konkurentni u ovom vremenu... Tramvaji bi samo napravili nepotrebno ulaganje u infrastrukturu a ne bi smo imali nista bolji saobracaj, cak mislim da bi bio samo gori, ulice su nam nabijene tako i tako - mislim da bi posebna traka za tramvaje bila nemoguca. Otkud im ta glupost???

EVE Online 21 day trial
https://secure.eveonline.com/trial/?inv ... tion=buddy

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 11:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
A ne kontam sto sad svi pitaju gdje bi to stalo, kako bi to izgledalo, itd itd kad fino pise da su odustali od tramvaja ? :)

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Laughing Man je napisao:
Sjajno, obogatimo grad tehnoloskim napetkom s kraja XIX vijeka! Kakva je to glupost, mislim tramvaji imaju svoju draz, ali imaju i fijakeri, ali nisu bas konkurentni u ovom vremenu... Tramvaji bi samo napravili nepotrebno ulaganje u infrastrukturu a ne bi smo imali nista bolji saobracaj, cak mislim da bi bio samo gori, ulice su nam nabijene tako i tako - mislim da bi posebna traka za tramvaje bila nemoguca. Otkud im ta glupost???

А ти си експерт за саобраћај?
Ево примјера:

враћање трамвају у Атину 2004. године
http://dns1.vjesnik.hr/html/2004/07/25/
Citiraj:
Atenjani opet imaju tramvaj
Jedan od najvećih projekata Olimpijskih igara u Ateni konačno je zaživio -nakon pune 44 godine Atenjani se ponovno mogu voziti tramvajem. Stotine Atenjana ispunjavaju posljednjih dana tramvajska stajališta u želji da se provozaju barem dijelom 26 km dugačke pruge. Cijeli projekt stajao je oko 250 milijuna funti čime je za 40 milijuna probijen predviđeni proračun.

враћање трамваја у Дубровник (додуше туристички, јер немају проблема са саобраћајем, мањи је град)
http://dulist.hr/index.php?option=com_c ... &Itemid=65
Citiraj:
Dubrovački tramvaj mogao bi se kao još jedna turistička atrakcija vratiti na gradske ulice. Prijedlog potrebnih radnji za vraćanje tramvaja gradskoj upravi do kraja siječnja 2009. godine mora uputiti tročlano povjerenstvo izabrano od strane gradske uprave.

Такође сам читао прије пар мјесеци у (мислим) Слободној Далмацији о плановима да се у Сплит врати трамвајски саобраћај, али нисам нашао чланак на нету...

Сувише је лако рећи "то је глупост", без озбиљне анализе смијешно је и причати! Анализа терена (уже градско језгро БЛ је у равници, али би трамвај морао да вуче узбрдо до Паприковца или Старчевице), анализа корисника (колико људи гравитира центру, да ли ићи са трамвајем само до Буџака или чак до Трна?), анализа уклапања трамвајског у постојећи саобраћај (ако се изгради тунел од Екватора до Народног позоришта, ако се направе одређене улице у граду једносмјерним... ето простора и за трамвај!).

Али опет, јако мало људи познаје довољно ту материју, али јако пуно има став о томе...

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 12:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Zar nije bilo govora o trolebusu jedno vrijeme?Kao jeftinijoj alternativi za tramvaj.Jeftinijoj i jednostavnijoj za izgradnju.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 12:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ma kakav javni prevoz za gradsku sirotinju, samo bi zakrčivali ulice njihovi autobusi, tramvaji, trole. Ulice treba proširiti za ove gdje svaki član porodice ima auto i svaki se odvojeno vozi i svaki pokušava da skonta od kuda u gradu ovolika saobrćajna gužva. I onda dolazi do zaključka da je za sve kriva gradska sirotinja koja koristi javni prevoz.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Ma kakav javni prevoz za gradsku sirotinju, samo bi zakrčivali ulice njihovi autobusi, tramvaji, trole. Ulice treba proširiti za ove gdje svaki član porodice ima auto i svaki se odvojeno vozi i svaki pokušava da skonta od kuda u gradu ovolika saobrćajna gužva. I onda dolazi do zaključka da je za sve kriva gradska sirotinja koja koristi javni prevoz.

Какав начин размишљања! 8)

Ако будеш радио у просвјети када завршиш факултет, јави гдје радиш да не уписујем дијете у ту институцију!

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
vim je napisao:
Mislim da bi se guzva mnogo vise smanjila izgradnjom kruznih tokova umjesto raskrsnica i jos jedne trake. To bi bilo jeftinije, a i brze bi se napravilo. Sta ti kazes medi na to da li ce biti izgradnje kruznih tokova mjesto onolikih semafora?

Планирани су, нпр. код Екватора и Градског моста (са стране центра). Онај на западном транзиту је одлично рјешење. Нажалост, одустало се од кружног тока код Темпа у овој години.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 14:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2008, 13:26
shoole je napisao:
Atenjani opet imaju tramvaj
Jedan od najvećih projekata Olimpijskih igara u Ateni konačno je zaživio -nakon pune 44 godine Atenjani se ponovno mogu voziti tramvajem....

Mislim da ti je jasno da su ljudi odustali od tramvaja jos prije 44 godine s razlogom, a da su ga vratili, isto kao i Dubrovnik, vise kao turistima zanimljiv nacin transporta. Atina je i pored OI 2004. turisticka destinacija, jel... A jako je prostrana pa teba sve to obici. Tramvaj u San Francisku je vjerovatno najpoznatija tramvajska mreza na svijetu. Jos uvjek je funkcionalna samo zbog tradicije i turizma. Zasto meni treba tramvaj?

shoole je napisao:
враћање трамваја у Дубровник (додуше туристички, јер немају проблема са саобраћајем, мањи је град)

Kao sto i sam kazes... :wink:

shoole je napisao:
Сувише је лако рећи "то је глупост", без озбиљне анализе смијешно је и причати! Анализа терена (уже градско језгро БЛ је у равници, али би трамвај морао да вуче узбрдо до Паприковца или Старчевице), анализа корисника (колико људи гравитира центру, да ли ићи са трамвајем само до Буџака или чак до Трна?), анализа уклапања трамвајског у постојећи саобраћај

Dobro, nego sta mi dobijamo s tim? Ajde da pravimo metro s Lausa do centra, iz centra ka Trnu i Mejdanu i Boriku,,, kad je vec tako? :D

shoole je napisao:
(ако се изгради тунел од Екватора до Народног позоришта, ако се направе одређене улице у граду једносмјерним... ето простора и за трамвај!).

Da, ta prica...

EVE Online 21 day trial
https://secure.eveonline.com/trial/?inv ... tion=buddy

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Ne branim nikoga i mislim da je glupost trenutno raspravljati o tome vidu prevoza kod nas ali...
Skoro sam gledao jednu dobru emisiju o tome. Svi veci gradovi evrope vracaju tramvaj u upotrebu.
Jedna bas dobra emisija gdje se vide sve prednosti/mane tramvaj.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 16:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
BSE je napisao:
...nemojte ljudi nove, muka je proci kruzni tok kad 80% (a mozda i vise) vozaca ne zna voziti u kruznom toku

Otkad je kruzni tok zamijenio semafor na Tranzitu vise ne postoje kolone do Alasa i dalje (ne racunajuci prvu sedmicu adaptacije vozaca na novu logiku) ... Kruzni tok se pokazao kao odlicno rjesenje, ali dok god grad placa iskljucivo jednoj kompaniji izgradnju novih semafora koji samo komplikuju saobracaj (kao onaj kod Rebrovacke crkve, osnovnog suda, kod "Banjalucanke" ...) i placa ih nekoliko puta skuplje nego sto vrijede, od novih kruznih raskrsnica nema nista ...

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Laughing Man je napisao:
Mislim da ti je jasno da su ljudi odustali od tramvaja jos prije 44 godine s razlogom, a da su ga vratili, isto kao i Dubrovnik, vise kao turistima zanimljiv nacin transporta. Atina je i pored OI 2004. turisticka destinacija, jel... A jako je prostrana pa teba sve to obici. T

Прочитај текст, у Атини је уведен трамвајски саобраћај укупне дужине 26 километара! Та дужина не може бити туристичка, та дужина може бити само у функцији растерећења других видова транспорта (Атина је велики град са неадекватним саобраћајницама, велике су гужве). Људи контали и сконтали да им трамвај може ту помоћи око гужви...
Laughing Man je napisao:
Dobro, nego sta mi dobijamo s tim? Ajde da pravimo metro s Lausa do centra, iz centra ka Trnu i Mejdanu i Boriku,,, kad je vec tako? :D

Карикирање неког проблема не заслужује коментар...
Једноставно, навео сам примјере градова из ближе околине које из овог или оног разлога уводе трамвај у 21. вијеку. Назвати глупошћу размишљања о увођењу трамваја у БЛ је... ајде да не будем груб, некоректно!

Трамвајски саобраћај је дио саобраћаја у граду који је чист, економичан и није бучан (бар у поређењу са аутомобилима). Узмите за примјер Загреб... У центру Загреба имате велики трг (Бана Јелачића) и на њега се може доћи пјешке или трамвајем. Већина улица у центру града су једносмјерне. Рецимо, Илица је јако дугачка, једносмјерна је и главна је веза од Трга Бана Јелачића ка западу. Илица при томе има аутомобилски саобраћај (у једном смјеру), трамвајски саобраћај (у два смјера) и пјешаке који пролазе том улицом. А при томе је Илица дупло ужа од рецимо улице Младена Стојановића...

А уз изградњу тунела од НП до Екватора ми би добили нешто слично, велику пјешачку зону у центру и уз правилно одређивање једносмјерних улица у центру, ето простора за трамвај (наравно, ако има потребе)!

Око хапање код изградње нечег новог... Наравно да се људи уграђују код оваквих ствари, али то је друга тема. Значи, сад би требали и престати размишљати о изградњи било чега док не дођу неки други на власт? А ко вам гарантује да ће ти други бити поштени? То је ствар изградње државе и друштва, не изградње трамвајског система у БЛ...

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2009, 10:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
NiZ je napisao:
BSE je napisao:
...nemojte ljudi nove, muka je proci kruzni tok kad 80% (a mozda i vise) vozaca ne zna voziti u kruznom toku

Otkad je kruzni tok zamijenio semafor na Tranzitu vise ne postoje kolone do Alasa i dalje (ne racunajuci prvu sedmicu adaptacije vozaca na novu logiku) ... Kruzni tok se pokazao kao odlicno rjesenje, ali dok god grad placa iskljucivo jednoj kompaniji izgradnju novih semafora koji samo komplikuju saobracaj (kao onaj kod Rebrovacke crkve, osnovnog suda, kod "Banjalucanke" ...) i placa ih nekoliko puta skuplje nego sto vrijede, od novih kruznih raskrsnica nema nista ...

iako si u pravu za ovo sto si rekao, meni licno su bile draze guzve nego sadasnja situacija kad bar 2 puta dnevno za dlaku izbjegnes budalu koja ne zna pravila kruznog toka

btw sta mislite o uspinjaci na Laus ili jos bolje prema Paprikovcu ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2009, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
BSE je napisao:
NiZ je napisao:
BSE je napisao:

iako si u pravu za ovo sto si rekao, meni licno su bile draze guzve nego sadasnja situacija kad bar 2 puta dnevno za dlaku izbjegnes budalu koja ne zna pravila kruznog toka

btw sta mislite o uspinjaci na Laus ili jos bolje prema Paprikovcu ?

Ja ne znam sta je problem kruzni tok ljudima? Pa kruzni tokovi su jednostavniji od raskrsnica 100 puta, samo treba imati kulturu da se propusti onaj ko ima prednost. Evo ja sam vozio u kruznim tokovima sa 3-4 trake pa je i to brze i jednostavnije nego raskrsnice. Pogotova taj banjalucki jedini kruzni tok ima 2 trake samo i to uopste nije neka guzva na njemu. Jedino sto sam primijetio da 90 posto, ako ne i vise pravi gresku je da ne daju zmigavce u kruznom toku tako da ti kad ulazis u tok ne znas hoce li on nastaviti kroz tok ili ce skrenuti ili produziti, ali posto nije guzva to jos funkcionise. Dok u drugim zemljama gdje su skoro sve raskrsnice kruzni tokovi sto ce reci da u gradu velicine kao bl ima na stotine kruznih tokova to funkcionise besprijekorno.
Tako da smatram kad bi imali sve raskrsnice za kruzne tokove da bi ljudi naucili kao sto su naucili i na semafore, pogotovo zato sto su pravila kruznog toka jednostavnija nego pravila raskrsnice sa semaforima. Znaci, koliko sam ja vidio, a imam dosta iskustva vozeci u kruznim tokovima jer svaki dan prolazim kroz desetine kruznih tokova, najveci nedostatak u bl je nedavanje zmigavca pri kretanju kroz tok ili skretanju a tu gresku skoro svi cine.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]