banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 20:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 99 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Jun 2009, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
mladen je napisao:
Pravo se zakuvalo!
Sa jedne strane hajka koju sprovodi SIPA, sa druge strane smjena visoko pozicioniranog Srbina Udbaša, sa treće pritisak na Narodnu Skupštinu...

Mora se znat ko kosi a ko vodu nosi... Dodik odavno nije bio u ovakoj nezavidnoj situaciji, potpuna defanziva.

Комшићу ти ли си?

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 14:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
Ви не видите како се ова ситуација може искористити у корист Републике Српске, јер је очигледно да је ово хајка коју би и сљепац видио. Прво овај пробисвјет Инцко пријети, затим смјена српских кадрова те на крају стотине и стотине саслушања тзв. СИПЕ и то пази у ком тренутку, а оптужнице већ стоје двије године. Они су нам идиректно у руке дали будућност БиХ у наредних минимум 3 до 5 година. Како? Прво српски кадрови у безбједносним агенцијама уопште нису сигурни нити их се шта пита што индиректно вуче све чланове у парламенту, Шпирић да распусти владу и држава престаје да функционише. Након тога повући судије из БХ суда и држава је у тоталној парализи. Кога онда Инцко да казни, смијени? Све је већ довољно у хаосу и нема алтернативе него да попусти према Србима. То искористити да се поврати колико може овлаштења и поставити нове услове за реформу устава, у којем ограничити надлежности државе на минимум. Позиција је стварно врло повољна ма колико се код то чинило нереалним, јер тај исти Инцко зна уколико смјени Додика да овде више нико ништа не поправи бар двадесет година... Добиће распад државе, немире, грађанску непослушност и сл.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 14:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
sve je to super gocias, ali pare su čudo. :wink:

Ako Dodik ostane pri svom:
Citiraj:
Предсједник Владе РС Милорад Додик изјавио је да је веома важно да Народна скупштина Републике Српске каже да су отете надлежности од Републике Српске, а да је мање битно како ће се звати документ у коме се о томе говори.

i istraje na onom što je On tražio u NSRS (jer je on tražio da se dopuni taj zaključak) svašta je moguće.

Citiraj:
"Ако држите до озбиљности Народне скупштине као највишег органа власти и највишег ауторитета, онда је готово и небитно како документ носи назив", рекао је Додик.

Он је додао да је веома важно док у БиХ постоји високи представник да власти у РС јасно кажу свој став о овом времену и да то уобличе у закључке или документ који ће остати за будуће генерације.

„Веома је важно рећи да су надлежности отете, а најеклатантнији примјер тога су Суд и Тужилаштво БиХ. У Дејтонском споразуму и Уставу БиХ уопште нема Суда БиХ, а неко је нашао за сходно да проглашава законе, а на то није имао право", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, међународна заједница и ОХР овдје годинама плаше народ говорећи да имају право да немаћу законе, а то нигдје не пише.

"Једног дана ћемо подићи огроман број приватних тужби против разних високих представника и међународних службеника, али не у БиХ него у њиховим земљама гдје живе, да докажемо да су прекршили закон“, поручио је Додик.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

i još nešto novo

Citiraj:
Расправа о судбини БиХ након зарварања ОХР-а је протекла у конструктивном дијалогу, иако је у једном моменту отишла у нешто другачијем смјеру, највише због актуелне политичке кризе у БиХ након најновијих мјера ОХР-а.

Конференцији су присуствовали високи званичници ЕУ, међу којима високи представник у БиХ Валентин Инцко и његов замјеник Рафи Грегоријан, шеф шведске дипломатије Карл Билт, као и шефови држава чланица Савјета за имплементацију мира.

Шведска, која од јула преузима предсједавање ЕУ, иницијатор је овог скупа, а кључна идеја била је да се размотре начини на које би функционисала Канцеларија специјалног представника ЕУ након транзиције ОХР-а, коју Билт снажно заступа.

Разговор о трансформацији ОХР-а развио се у питање хоће ли то бити могуће до краја године, преносе федерални медији.

Постављено је веома тешко питање - шта ако ОХР ни ове године не буде трансформисан. Онда би БиХ остала једина земља која није аплицирала за чланство у ЕУ, с обзиром да ће и Србија то ускоро учинити, рекао је један од учесника конференције.

Значајан дио заинтересованих у ЕУ сматра да се ове године нешто мора промијенити на том плану.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Gocias je napisao:
Прво српски кадрови у безбједносним агенцијама уопште нису сигурни нити их се шта пита

Crne li su nase bezbjednosne agencije ako u njima postoje raznorazni kadrovi koje se mora nesto pitati. Ako negdje treba postojati jedinstvo i kohezija onda je to u sigurnosnim agencijama. Zato ove nase agencije lice na svajcarski sir u kojem svako tjera svoje. Direktor tuzi zamjenika, zamjenik tuzi disciplinskoj direktora, disciplinska oslobadja zamjenika... Smijesno.
A Jovicic je bar u ovakvom trenutku mogao da pretpostavi da sastajanje na kafama sa Milinim tjelohraniteljem Cubrilovicem nece biti blagonaklono gledano, SIPA i Mile prakticki u ratu, a kadrovi ove dvije strane se sastaju, bez obzira sto su stari poznanici iz policije. Sukob interesa ukratko.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 15:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Sto se tice ovog Inickovog roka koji istice danas,to je vec reseno pre tri dana kada je doticni dolazio u BL,ovo sada je samo predstava za narod.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 18:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Goci, kakav je sukob interesa sastanak dva covjeka koji rade za bezbijednosne sluzbe unutar jedne drzave (ako se nije desila neka promjena na terenu, valjda je BiH jos uvijek jedna zemlja?)?

Po meni je veci problem kada neko od sluzbenika ove iste drzave polaze racune ljudima koji ne primaju plate od ove zemlje, vec nekih drugih... To bi bilo dovoljno i za krivicni postupak, a ne samo otkaz.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 19:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A na temu Incka, cini mi se da je ovo nesto ne odgovara predstavi koju imamo sa medija... Mnogo je nelogicnosti u svemu...

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 19:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Američki predstavnici, a postalo je očigledno, neće više Dodika i SNSD na vlasti u Srpskoj. Došlo je do tačke zasićenja i sada kao što su SDS napravili 1998, pa su Dodika koji je tada imao 2 poslanika, pokojni Baštinac i on doveli na vlast.

Gle čuda , Čava ima takođe dva poslanika i to nije ih osvojio na izborima već su se odcjepili, pa opet malo koji amabasador koji dođe u BL da se ne sastane sa njime. Po čemu je to Čava poseban, osim ako nije preko noći postao miljenik MZ?

A naš narod u krizi pa ako ovi kažu ništa od para dok je Dodo na vlasti, odmah će ga na izborima promjeniti.

To će biti kraj jedne priče.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2009, 07:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
The_new_Statesman je napisao:
Goci, kakav je sukob interesa sastanak dva covjeka koji rade za bezbijednosne sluzbe unutar jedne drzave

Znas i sam kakva je situacija izmedju ove dvije strane, u svjetlu kaubojskih izjava poput "nek probaju da me privedu" i sl.
Da se ruski agent sastane na kafi sa svojim prijateljem iz Gruzije, ili sovjetski da se sastao sa svojim Londonskim prijateljem zavrsio bi u Sibiru dok si rek'o Gulag, pa da mu je brat rodjeni.
Sada u ovom konkretnom slucaju svima odgovara zajednicka BIH u kome svi treba da saradjuju, razmjenjuju informacije, pa i obavjestajne, ne kazem da je covjek odavao ista, mozda jeste mozda nije, ali ko je god odgledao dva spijunska filma zna da je ovo sigurnosni rizik za agenciju. Samo je jos gore sto se sama SIPA ne bavi ovom nego neko sa strane, sto potvrdjuje da je suplja ko sir kao sto sam rekao.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2009, 08:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
goci master je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
Goci, kakav je sukob interesa sastanak dva covjeka koji rade za bezbijednosne sluzbe unutar jedne drzave

Znas i sam kakva je situacija izmedju ove dvije strane, u svjetlu kaubojskih izjava poput "nek probaju da me privedu" i sl.
Da se ruski agent sastane na kafi sa svojim prijateljem iz Gruzije, ili sovjetski da se sastao sa svojim Londonskim prijateljem zavrsio bi u Sibiru dok si rek'o Gulag, pa da mu je brat rodjeni.
Sada u ovom konkretnom slucaju svima odgovara zajednicka BIH u kome svi treba da saradjuju, razmjenjuju informacije, pa i obavjestajne, ne kazem da je covjek odavao ista, mozda jeste mozda nije, ali ko je god odgledao dva spijunska filma zna da je ovo sigurnosni rizik za agenciju. Samo je jos gore sto se sama SIPA ne bavi ovom nego neko sa strane, sto potvrdjuje da je suplja ko sir kao sto sam rekao.

A kakva moze da bude kad su je (kao i sve drugo u ovoj kvazidrzavi) stvorili stranci.
Zamisli da mi odemo u USA da formiramo CIA ili NSA :D

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2009, 12:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Само не Чавић...

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2009, 21:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

goci master je napisao:

1. Cekaj malo, o cemu ti to? Znaci, ako se ja danas/sutra sastanem sa nekim o svojih bivsih kolega to moze biti sukob interesa jer ja radim za jednu multinacionalku, dok oni rade u javnom sektoru koji bas u domenu dijelovanja moje sadasnje firme?!?
2. Zajednicka BiH? Nije problem BiH vec poimanje BiH.
3. Vidi ovo:

Citiraj:
...Jedan od ključnih ljudi Dodikove paraobavještajne službe, prema informacijama iz zvanične državne obavještajne službe, je i Vlado Jovanić, prvi čovjek Jedinice za posebne istrage MUP-a Republike Srpske...

Tekst iz BH dana, preuzet sa teh-x foruma, dakle, pozadina price je da su se neki Srbi sastali u nekoj kafani i da je to kriminalno... Pazi formulacija, paraobavjestajna sluzba i zvanicna obavjestajna sluzba.... Samo jedan mali problemcic u igri rijeci je kroz citav tekst mnogo spomenutih imena iz paravojne (svi redom Srbi), a nijedno iz zvanicne... Da vidimo koji su to ljudovi....

4. Goci, da li si gledao ovih zadnjih extra 60 minuta?

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 07:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Nov 2002, 14:35
Gocias je napisao:
Ви не видите како се ова ситуација може искористити у корист Републике Српске, јер је очигледно да је ово хајка коју би и сљепац видио. Прво овај пробисвјет Инцко пријети, затим смјена српских кадрова те на крају стотине и стотине саслушања тзв. СИПЕ и то пази у ком тренутку, а оптужнице већ стоје двије године. Они су нам идиректно у руке дали будућност БиХ у наредних минимум 3 до 5 година. Како? Прво српски кадрови у безбједносним агенцијама уопште нису сигурни нити их се шта пита што индиректно вуче све чланове у парламенту, Шпирић да распусти владу и држава престаје да функционише. Након тога повући судије из БХ суда и држава је у тоталној парализи. Кога онда Инцко да казни, смијени? Све је већ довољно у хаосу и нема алтернативе него да попусти према Србима. То искористити да се поврати колико може овлаштења и поставити нове услове за реформу устава, у којем ограничити надлежности државе на минимум. Позиција је стварно врло повољна ма колико се код то чинило нереалним, јер тај исти Инцко зна уколико смјени Додика да овде више нико ништа не поправи бар двадесет година... Добиће распад државе, немире, грађанску непослушност и сл.

Meni se ovakav scenario nimalo ne dopada. U godini pred izbore trebalo bi odraditi nekog posla i obezbjediti uslove, između ostalog i za putovanja bez viza, a ne raspuštati vlade u Sarajevu i podgrijavati atmosferu po BiH. Nema logike da se sprovodi takva taktika (taktika zatezanja) ako je naš cilj Evropa. Potpuno je druga situacija ako nama nije toliko do Evrope koliko nam je do "nezavisnsti i ujedinjenja"... Onda je svaki vid slabljenja BiH i stvaranja nemogućih uslova za život svih njenih građana - korak u pravom smjeru, korak ka raspadu BiH.

Ako bih morao da biram - ja sam za Evropu i evropski put bez pretjeranog zatezanja.

Epilog ove ujdurme sa zaključcima NSRS jeste njihovo neobjavljivanje u Službenom glasniku. Ono što se tamo ne objavi, kao da se nije ni desilo. Koliko sam ja shvatio naši su popustili. Sva ova priča o podizanju tužbi protvi bivših, sadašnjih i budućih Visokih predstavnika je priča za narod.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 14:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
Гледам ове сензационалистиче чланке у у федералној штампи који се свим силама труде да попљују, доискредитују и омаловаже Србе и Српску. Новине су им пуно Срба и без тога очигледно не могу да продају своју штампу, а с друге стране гледам нашу штампу, која се ама ни на који начин не бави проблемима у федерацији, евентуално има страна или двоје посвећена избору предсједника владе и сл. али без сензација, злих мисли итд. Ово и осликава стање на терену, Срби живе свој живот и у својој републици без освртања на тзв државу док људи у федерацији стално и стално причају о тој БиХ, јединственој, цјеловитој, предивној, босанској ... Управо овакво размишљање које је формирано уназад неких 16ак година чини срж проблема. Они не одмичу од својих ставова ни педља а и како би кад их бомбардују са свих страна.

Што се тиче Инцка он не реагује мада ја очекујем конкретне мјере до краја јуна сигурно. Али гледам ову ситуацију из неког реалног "животног" угла. Ставим себе у ситуацију, неко ми нешто отме, украде и ја ћу се на оај или онај начин потрудити да ми се то врати. Човјеку данас сутра украду ауто, он одлази у полицију с циљем да му она то исто врати.
То је нешто његово и он неће да од тога одустане. РС су отете надлежности, РС се као субјекат жали Суду да јој се те исте надлежности врате јер Српска њих није дала, продала, поклонила него је њих неко отуђио без пристанка Српске.

Да буде јасније, ауто - надлежности, човјек- РС, полиција - суд
Ко је реалан видјеће да ова иницијатива скупштине има свако легитимно право да се спроведе и надам се да хоће у што скоријем времену.

Зашто се потенцира ова прича, зашто медији у федерацији не пишу о нечем другом - скретање пажње.
Скоро је стигла информација из ММФ - федерација више нема право да узима кредите због презадужености и колапса ентитета, у следећој години федерацији ће фалити сваки мјесец 200 - 300 милиона км за подмирење буџетских корисника итд. о томе се не говори тема је Додик и Срби, а стање је више него катастрофално.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 14:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Nije mala stvar da MZ prizna da su orva 4 cara kršila zakon i dejtonski sporazum , a to Incko po svaku cijenu hoće da odbrani.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 19:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Gocias je napisao:
Зашто се потенцира ова прича, зашто медији у федерацији не пишу о нечем другом - скретање пажње.
Скоро је стигла информација из ММФ - федерација више нема право да узима кредите због презадужености и колапса ентитета, у следећој години федерацији ће фалити сваки мјесец 200 - 300 милиона км за подмирење буџетских корисника итд. о томе се не говори тема је Додик и Срби, а стање је више него катастрофално.

Citiraj:
Danas je u Livnu održan sastanak predstavnika Vlade Hercegbosanskog kantona (HBK) i sindikata prosvjete i policije na kojem se razgovaralo o primjeni Interventnog zakona Vlade Federacije BiH.

Po riječima ministra finansija Ante Krajine, plaće korisnika budžeta HBK za maj i juni, kao i topli obrok i prijevoz, bit će isplaćene kao za prva četiri mjeseca.

Primjena Interventnog zakona na plaće korisnika budžeta treba početi 1. jula 2009. godine, a plaće bi trebale biti umanjene za 14 posto u odnosu na sadašnje.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktuelno/vlada-hbk-od-1-jula-place-nize-za-14-posto

Citiraj:
Zamjenik premijera i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda jučer u poslijepodnevnim satima otkazao je za danas najavljenu sjednicu Federalne vlade, na kojoj se trebao razmatrati rebalans budžeta. Sjednica, prema novom terminu, treba biti održana sutra, a kako saznaje naš list, osnovni razlozi odgađanja jesu neusaglašenost još pet velikih budžetskih stavki te zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se istovremeno razmatraju potezi i državnih i entitetskih institucija.

Osim što Bevanda neće odstupiti od tzv. interventnog zakona, kojim se sve plaće i naknade umanjuju za deset posto, i to u odnosu na stanje iz decembra prošle godine, dakle i plaće, ali i isplate korisnicima socijalnog sektora, jučer se najviše raspravljalo o tzv. budžetskim transferima, koje treba umanjiti za oko 24 posto.

Potpuno neusaglašeni stavovi MMF-a i Ministarstva finansija s jedne i Ministarstava industrije, prometa i komunikacija s druge strane, tako će danas biti opet predmet analize. No, ono što je jasno jeste da će doći do velikih smanjenja budžetske pomoći ka zdravstvu, željeznicama i kulturi. Izuzev onih suma koje su već isplaćene ili najavljene za isplatu, bit će ukinuti i postojeći transferi kojima su raspolagali predsjednik i potpredsjednici FBiH.

Istovremeno, najvjerovatnije će iz budžeta biti potpuno eliminirane subvencije ka industriji, i to u dijelu koji je planiran prema privatiziranim firmama poput "Krivaje 1884" ili "Global Ispata".

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktuelno/neusaglaseno-pet-budzetskih-stavki

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Dobro obavešteni diplomatski izvor, blizak Kancelariji specijalnog predstavnika EU (EUSR) u Sarajevu, potvrdio je Pressu RS da Incko želi da vlastima RS da još jednu priliku da osporene zaključke pretvore u prihvatljivu formu deklaracije. Istovremeno, tvrdi naš izvor, Gregorijan se zalaže za snažnu upotrebu bonskih ovlašćenja, odnosno ukidanje zaključaka NS RS i smenu najodgovornijih za njihovo donošenje, uključujući i premijera RS Milorada Dodika!

- U OHR je pravi haos i ne znam kako će se iz ovog izaći! I Incko i Gregorijan imaju argumente i smatraju da su u pravu. Incko želi da iscrpi i poslednju diplomatsku mogućnost kako bi parlamentarce u RS ubedio da udovolje njegovom zahtevu. Ako bi zaključci NS RS bili poništeni kao antidejtonski, onda bi zaista morao da sankcioniše nosioce takve aktivnosti - tvrdi naš sagovornik.

On je potvrdio da je Incko u stalnom telefonskom kontaktu sa Briselom i da prima precizne instrukcije od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane.

- Solana smatra da za sankcije nikada nije kasno. Na ministarskom sastanku u Briselu prekjuče su pažljivo razmatrane sve opcije i stav većine ministara bio je da se vlastima u BiH uputi poslednje upozorenje da je vreme da se vrate za pregovarački sto, ukoliko žele da se BiH do kraja godine nađe na beloj šengen listi. Kad je reč o upotrebi bonskih ovlašćenja, preovladao je stav Švedske, koja se zalaže za gašenje, a ne jačanje OHR-a - zaključuje naš sagovornik.

Iz OHR-a stižu nezvanične informacije da je Inckov zamenik Rafi Gregorijan ljut kao ris zbog neodlučnosti Brisela da sankcioniše neposlušnog premijera RS Milorada Dodika.

- Gregorijan po svaku cenu nastoji da izvrši pritisak na Incka da iskoristi ovlašćenja i sankcioniše Dodika. Uz pomoć Gregorijana, Incko je izložen snažnoj kritici sarajevske javnosti i medija - tvrdi izvor Pressa RS blizak vrhu OHR-a.

Naš izvor je potvrdio pisanje sarajevske štampe, prema kojoj je Gregorijan u ponedeljak u Sarajevu imao niz što odvojenih, što zajedničkih sastanaka sa liderima SDA, SDP-a i HDZ-a BiH Sulejmanom Tihićem, Zlatkom Lagumdžijom i Draganom Čovićem.

- Gregorijan želi da u Sarajevu napravi politički front prema Miloradu Dodiku, kojem bi se kasnije priključili i neki političari iz Banjaluke - precizira naš izvor.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić juče je Pressu RS praktično ponovila prekjučerašnju izjavu svog kolege Olega Milišića da visoki predstavnik razmatra korake koje će preduzeti jer su u „Službenom glasniku RS" obavljeni zaključci NS RS od 14. maja.

- Dalji koraci još se razmatraju, ali vam ne mogu reći kakvi će oni biti i kad će biti preduzeti - rekla je Radetićeva.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 19:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Zaključci Narodne Skupštine RS u vezi sa prenosom nadležnosti s entiteta na državnu BiH juče su objavljeni u Službenom glasniku RS, ali oni neće dugo ostati na snazi, jer će ih visoki predstavnik u BiH Valentin Incko do kraja sedmice poništiti!

Sagovornik Pressa RS, visoki diplomata u BiH, tvrdi da će OHR doneti nove zaključke u kojima će detaljno obrazložiti šta je to antidejtonsko i antiustavno u spornom dokumentu Skupštine RS, zbog kojeg su proteklih mesec dana uzburkane političke strasti u celoj BiH.

Cela ta ujdurma je samo uvod u sukob SAD, koje žele da održe tenzije u BiH, i EU, koja želi stabilizaciju situacije ... Gostimir Popović, analitičar

Ipak, glavni cilj Inckovih zaključaka, dodaje naš izvor, jeste da se sačuvaju obraz i kredibilitet OHR-a, ali i smire političke tenzije

- Incko je, posle nedeljnog sastanka sa Dodikom i Čovićem u Banjaluci, nehotice rekao da će on imati vlastite zaključke kada oni skupštinski budu objavljeni u Službenom glasniku RS. Pošto je u ponedeljak taj skupštinski akt osvanuo u ovom listu, on sada može da reaguje - kaže sagovornik Pressa RS.

Solana naređuje

On ističe da će na taj način Incko izaći u susret svim stranama.

- Srpski političari će moći javnosti da kažu da nisu popustili pred ucenama OHR-a, a bošnjački da su „naterali" visokog predstavnika da reaguje. I sam Incko će moći da kaže da autoritet visokog predstavnika nije poljuljan - objašnjava sagovornik Pressa RS.

Isti izvor tvrdi da će predstavnici Evropske unije od domaćih političara, posle predstojeće sednice Saveta za primenu mira, zatražiti da rade punom parom kako bi se ispunili uslovi za zatvaranje OHR-a.

- Političarima, bukvalno, neće biti dozvoljeno da odu na godišnje odmore! U BiH je na sceni veliki sukob između Evrope i Amerike. Amerikanci žele da održe tenzije, a Evropa da smiri situaciju, jer ne želi rasplamsavanje novih sukoba na svojoj teritoriji - tvrdi sagovornik Pressa RS!

U celu priču, objašnjava on, uključio se lično Havijer Solana, koji je naredio Incku da u nedelju bude u Banjaluci i sastane se sa krnjom „prudskom trojkom". Solana je razgovarao telefonom i sa Dodikom, Čovićem i Tihićem i od njih zahtevao da postignu kompromis, otkriva naš sagovornik.

Sukob SAD i EU

Svi u BiH moraće progutati i neke gorke pilule, kaže ovaj diplomata, i dodaje da će u slučaju Srba to biti popuštanje po pitanju entitetskog glasanja. Naš sagovornik ističe da Brisel ipak i pored velikih napora da se situacija na Balkanu ne komplikuje neće uspeti u potpunosti da suzbije američki uticaj i njihove pokušaje da destabilizuju region.

- Amerikanci kontrolišu ceo bh. pravosudni sistem. Oni će u narednom periodu insistirati na procesu protiv premijera RS Milorada Dodika. S druge strane, pokušaće da uvuku Tursku u dešavanja u BiH, sve sa ciljem slabljenja uticaja Rusije - zaključuje naš izvor.

Politički analitičar Gostimir Popović kaže da nema dileme da nas očekuje vrelo političko leto, ali smatra da će se ključni događaji odigrati u septembru.

- Sasvim je logično rešenje da se zaključci Skupštine RS objave, a da ih Incko odmah potom poništi. Cela ta ujdurma je samo uvod u mnogo teže procese u kojima će se naći domaće političke snage razapete između američke želje za destrukcijom i evropske, koja želi stabilizaciju situacije. Što se tiče pozicije Republike Srpske, biće vrlo nezgodno i teško ćemo iz cele te priče izaći neokrznuti - zaključuje Popović.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 19:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Значи спрема се нешто озбиљно...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 99 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]