Evo dodatnih objasnjenja u vezi najnovije ponude u Elti Kabel:
1.Vezivanje korisnika ugovorom: Elta je jos uvjek jedini operater u Banja Luci kod kojeg mozete dobiti internet bez vezivanja ugovorom. To ostaje i DALJE, od sada nudimo mogucnost da se korisnici vezu ugovorom na 12 mjeseci, to je mogucnost i ne OBAVEZA kao kod drugih provajdera. Zasto je to Elta napravila? Drugu godinu nudimo usluge interneta i nismo nikada vezali ni jednog korisnika ugovorom. Zasto? Zato sto smatramo da korisnike trebas vezati kvalitetom i ne ugovorom. Mislim da vecina korisnika misli tako. Ali u praksi je stanje sasvim drukcije, dok mi pustamo svoje korisnike slobodne, Aneks i Telekom vezuju svoje korisnike i ne dozvoljavaju da njihovi korisnici zamenjaju provajdera, ukoliko se za to odluce, nevezano za kvalitet. Usli smo u neravnopravnu igru, mogucnost prelaza je postala iskljucivo jednosmerna odnosno dok smo mi na korektan nacin dozvoljavali korisniku da u svakom momentu ode od nas, to deo korisnika nije prepoznavalo kao kvalitet. Uzimimo primjer u praksi, deo korisnika niti ne procita ugovor i veze se na 12 mjeseci. Elta je vec drugu godinu pokusavala da promjeni tu filozofiju trzista, da Banja Luka postane grad bez vezivanja ugovorom internetnih usluga. Zapitajte se koliko korisnika je potpisalo vezane ugovore, sa obrazlozenjem, nesmeta mi da se vezem. Mi smo strpljivo cekali da svijet korisnika nama provajderima nametne svoju volju i kaze NE vezivanju. Nazalost to se nije dogodilo, pogledajte one koji su prijavljeni na ovaj forum, koliko komentara su okrenuli protiv nepostenog vezivanja korisnika. Premalo da bi se sta relano promjenilo. I razumljivo mi se moramo ukljuciti u realnost i omoguciti korisnicima, kojima je svejedno oce li biti vezani ili ne, da se vezu ugovorom na 12 mjeseci. Istovremeno dajemo korisnicima mogucnost da koriste nase usluge, a da se ne vezuju. Korisniku smo sada dali da bira. Akoliko vidim drugim drugi provajderi nedaju te mogucnosti. Mozete zapamtiti ove rjeci: Ako se banjalucki korisnici organizuju da dostignu kod postojecih operatera da vise ne vezuju korisnike, nego da jim omoguce svakom momenta slobodan izbor svakog prvog u mjesecu, Elta Kabel ce podrzati tu akciju i pomoci korisnicima da to dostignu. Slobodno zabjelezite ove rjeci, bilo kada, kad svijet korisnika dostigne kriticnu masu protiv vezivanja, Elta Kabel ce biti vas saveznik. Sada se nadam da razumjete, da je nas potez samo prilagodjavanje Elta Kabel na realnost banjaluckog trzista, za koju smo mi najmanje krivi. 2.Definicija "novi korisnici" u ponudi Elta Kabel:
Koliko pratim sve akcije u BIH i EU koje su vezane za besplatne ponude internet za mjesec, dva ili tri, sve se gotovo iskljucivo odnosi na nove korisnike. Novi korisnik obicno kada narucuje internet, makar po nasim iskustvima je istovremeno kupio racunar. Operateri zele da stimulisu korisnike, da kupe racunare i da koriste internet, jer kupovinom novih racunara siri se baza novih korisnika, sa besplatnih 2 mjeseca nekako finansijski pomognes korisnika da obezbedi racunar, jer jedino tako ce operater imati nesto koristi da zaradi nesto. Zato postojeci korisniki trebaju razumjeti, da je ova ponuda namenjena iskljucivo novim korisnicima iz gore navedenih razloga. Postavlja se osnovno pitanje, dali je ona nepravredna do starih korisnika? Tu ocekujem solidarnost starih korisnika, da razumiju, da je korist od 2 besplatna mjeseca ovoga puta namenjena novim korisnicima. Sledeci potez sigurno nece biti u korist tada novih korisnika, nego ce obuhvatiti postojece korisnike, ako se sjetite zadnje automatske promjene paketa, iz nje su najvise koristi povukli postojeci korisnici. Sigurni budite da se o ravnotezi vodi racuna ali nemozemo svakoga momenta podjednako svima dati. Zato ocekujem od starih korisnika, da i oni to podrze, jer kad bi teoretsko morali svim starim korisnicima dati 2 mjeseca besplatno znate da je to nemoguce, pa zato idemo ovoga puta, da napravimo za njih dobru racunicu da uopste mogu postati korisnici interneta. Na trzistu smo mi i Aneks osjetili, da se smanjuje baza novih korisnika i mislimo, da ce ovo dobro pomoci.
3.Stari korisniki Elta Kabel nisu zaboravljeni. Napravili smo paket 512/128 po cjeni od 20 KM sa PDV, sto je trenutno najjeftiniji paket u drzavi, i mislim da ce postati najpopularniji gledajuci na cjenu i brzinu. Ako uzmete u obzir da smo one brzine sto smo obecali i u praksi i omogucavali, to dodatno pravi ovu ponudu daleko najpovoljnijom od svih ostalih provajdera. Mislim da je najmanji problem vezati se 12 mjeseci na Elta Kabel ako zauzvrat dobijes gore navedene brzine.
4. Kako doci do novih paketa? Stari korisnici imaju vazeci ugovor, svi trebaju potpisati dodatak ugovoru, koje mozete vec narednih dana dobiti u nasim kancelarijama u BL i u ostalim gradovima. Organizovali smo se, da se taj postupak zavrsi 2 min po korisniku. Svi stari korisnici koji potpisu dodatak ugovoru u ovom mjesecu, najkasnije 1.jula(ili nekoliko dana prije) ce dobiti taj paket. I tako za vazi na naredni mjesec. Ova ponuda nije ogranicena nikakvim rokovima, nasi postojeci korisnici bilo kada mogu potpisati dodatak ugovoru je rovo nije akcija nego trajna odluka preduzeca. Za Eltu Kabel su dobrodosli korisnici koji se zele vezati i jednako tako oni koji se ne zele vezati.
5. Novi korisnici: Novi korisnici ce potpisati ugovor i to 2+12 mjeseci i kao sto je u ponudi navedeno. Novi korisnici koji se ne zele vezati, mogu uzeti paket koji nema vezivanja i koji nema 2 mjeseca besplatno. Onaj koji je bilo kada bijo korisnik Eltinog ineterneta nemoze biti novi korisnik i zato imamo evidencu. Onaj koji je bijo stari korisnik kod kod drugog provajdera o tome nemamo evidence i da hocemo nemozemo provjeriti dali su "stari " korisnici i oni ce pretpostavljam koristiti tu ponudu 2 mjeseca besplatno, nevezano na stvarno stanje.
6. Vrijeme zanimljivih promjena ineterneta tek dolazi, sadasnji korisnici Elte Kabel u nasem softverskom programu dobijaju bonus odnosno specialni status u preplatnickom odnosu. To se odnosi na sve buduce usluge, koje imamu u planu i koje ce moci prioritetno i po povoljnijim uslovima korisiti ali o tome cemo ih tekuce obavestavati.
7. Novost koja ce do kraja juna biti uvedena je da za sve korisnike koje zele vece brzine interneta ce se praviti individualne ponude na zelju korisnika. Dodatno ce se korisniku omoguciti posebne usluge npr. korisnik ce zeljet na dvije lokacije da koristi jedan narucniski paket, razlicite brzine u toku mjeseca za specialne potrebe
Uprava Elta Kabel
|