info_elta2 je napisao:
Ovo je slika gledana ocima korisnika a opet pogresna. Evo zasto:
Konkurencija je zakonom predvidjena i kao sto vidite u nudjenju usluga npr. interneta svaki stanar ima da bira 3 operatera Elta, Aneks,Telekom. Kada dodje do pravila o razvezanoj petlji po Telekomovim zicama sem Teola, moze nuditi usluge jos vise operatera. Ali vi kao korisnik mjesate izgradnju mreza i nudjenju usluga. Elta Kabel nema nikakve ljubavi prema Aneksu i kada bi se isplatilo, sutra bismo pravili dvojnu kablovsku mrezu u Novoj Varos ali tu se nemoze napraviti nikakva ekonomsko isplativ projekat. Iskustva iz drugih zemalja ce pakazati da drugi operter koji izgradi katv mreze na podrucju postojeceg operatera mora podjeliti sve prikljucke besplatno i dobice uz veliki trud max. 10% korisnika bes prikljucne takse sa 10% odzivom, napraviti novu mrezu znaci obezbedjeni sigurni ekonomski propast projekta, sto se tie Elta Kabel nemamo namjere da povedemo projekte koji su unapred osudjeni na propast. Da je tome ako dokazuju cinjenice da ni u sloveniji ni u makedoniji ni u srbiji ni u drugim gradovima Bih-a nema duplih mreza,osim simbolicnih pokusaja.Tako sada stoje stvari, a ako ocenimo da ce Banjaluka postati presedan i da cemo dobiti vise korisnika na Anex-ovom podrucju bez brige, prema njima nemamo nikakve ljubavi.Nadam se da razumijete da kabl operater ne postoji samo da kopa i trosi pare.Što se nas tice mi nemamo tuđeg novca da bismo ga prali i vodili projekte da bismo novac oprali.Sto se tice Anex-a jos prije nego kod nas bi moralo vaziti i za njih, no bez brige sto se tice preduzeća Elta-kabel d.o.o. na dijelovima Bl gdje nemamo svoje mreze ocekujemo vec naredne godine da uslugu ponudimo putem
Telekom-ovih zica i tako pravilo kojim Telekom mora dati svoje kapacitete je u pripravi.
Hajde onda rastumači barem približno tu logiku. Zašto bi se vi recimo plašili Aneksa ako imate kvalitetniju ponudu sa istom ili nižom cijenom? Ako se dobro sjećam većina tih ranijih ugovora sa kablovskim operaterima je imala vremenski limit koji je prošao ili ga nije ni bilo. Znači skoro svako bi mogao raskinuti ugovor sa sadašnjim operaterom i potpisati sa novim ako bi taj imao bolju ponudu. Za cijene priključenja si u pravu, ja ne znam koliko košta postavljanje mreže, ali vođen nekom elementanom logikom imam pravo pretpostaviti da bi se u slučaju bolje ponude i zauzimanja tržišta drugog operatera sigurno dugoročno isplatilo. Na kraju, prema toj nekoj vašoj logici i ja sam priključak navodno dobio besplatno iako sam ga platio cca pola sadašnje cijene. Suviše potcjenjujete korisnike, u slučaju kvalitetnije ponude i nižih cijena dobar dio bi prešao na vašu mrežu, sasvim sigurno. Samo naravno ono što je problematično i što smatram da je pravi razlog što vi ne želite nešto tako uraditi, jeste odgovor konkurencije, ne bi ni oni sjedili skrštenih ruku. To bi dovelo do prave tržišne utakmice, ali što bi to radili i vi i oni? Ovako vam je dobro i jednima i drugima. Na kraju će i doći do značajnije konkurencije, samo ćemo naravno sačekati još nekoliko godina dok lagodno opstajete i vi i oni. Na kraju vi imate taj digitalizovani paket što oni nemaju ako se ne varam, zar nije to još jedan adut koji bi vam pomogao da otmete korisnike od njih? Ne smatram da ste vi u nekoj ljubavi, to je čisto odnos - ne diraj me, ne diram te i dobro svima. Konkurencija postoji simbolično kod internet provajdera, mislim da je to sasvim jasno. Taj LLU je trebao biti od početka 2009. , ne znam da li je to urađeno ali me ne bi čudilo da je to urađeno a niko ne želi zaoštravati utakmicu. Jedin način da se sve vas natjera na poboljšanje kvaliteta usluge jeste tržišna utakmica, država kod nas neće ništa uraditi niti njih to zanima. Nemam ja pravu predstavu gdje sve Elta ima mrežu a gdje Aneks, ako ima još dijelova koji su većinom bez bilo kakvog signala shvatam da niko neće ići na drugog operatera nego na nepokriveno područje. Ali to je neminovno i kad-tad će se desiti. Kao korisniku meni je u interesu da bude što prije. I ne zaboravi nikad da se ja sjećam, a tako vjerovatno i drugi, kako je izgledala kablovska televizija Elta kabela prije, dvije, tri, četiri, godine. Svo vrijeme smo mi to plaćali, a što se tiče stabilnosti i kvalilteta ostali ste i te kako dužni. Zato imamo pravo na kritike a na vama je da odlučite kako ćete reagovati. Nismo mi bili dužni da trpimo vaše uigravanje i upraksavanje, vi ste kao neko ko je nudio određene usluge bili dužni da ih isporučite kako valja a dobrim dijelom to niste uspijevali. Mi smo promatrali i finansirali vaše neprofesionalno ponašanje i uhodavanje u uslugama kojima ste trebali ovladati od početka. Gafovi se dešavaju i danas i to je glavni razlog kritike. Bolje da niste ni uključili Fox Life i Fox Crime sa onakvom slikom. To je ta razlika. Ne obećavajte stvari koje ne možete ispuniti.