banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 18:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 27 Mar 2009, 20:37 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kad vec volis googlati malo otrci i procitaj na koga se odnosi taj stih u Jezekilji..

moj zadnji post, jer zasto da pricam sa nekim ko nije procitao Bibliju...a za kritiku koristi izvore koji naravno odgovaraju islamskom timu. koja svrha?

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 21:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
...

Poslednji put menjao lavić dana 29 Mar 2009, 20:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 22:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
lavić je napisao:
Najljubaznije molim urednika
Da obriše gornji post sa uvredom prema Ahmedu jer takav rečnik nije u skladu sa moralnim kodeksom i vređa ostale učesnike u razgovoru.
Unapred zahvalan.

u redu je lavic, to je samo dokaz protiv njega

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 02:34 
staromodan
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Najljubaznije molim urednika
Da obriše gornji post sa uvredom prema Ahmedu jer takav rečnik nije u skladu sa moralnim kodeksom i vređa ostale učesnike u razgovoru.
Unapred zahvalan.

hehehhe, navedi uvrede... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 02:56 
staromodan
Korisnikov avatar

ahmede jesi li procitao ovu knjigu..

http://www.islam-watch.org/AbulKasem/WhoAuthoredQuran/who_authored_the_quran.htm

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 11:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam, ali znam autora.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 09:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Kako ovo objasniti:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_100

http://www.dlmark.net/hundred.htm

http://www.amazon.com/100-Ranking-Influ ... 0806513500

Godine 1978.u New Yorku, Amerikanac Michael H. Hart se bavio istrazivanjem koje su licnosti bile najuticajnije u istoriji covecanstva.
Nakon par godina istrazivanja objavio je knjigu The 100 - A Ranking Of The Most Influential Persons In History (Stotinu najuticajnijih ličnosti u istoriji čovečanstva), u kojoj se na prvom mjestu nalazi Poslanik Muhammed!?

Cinjenica je da je danas u svetu svaki 4-covek musliman!

Pozdrav i selam svima,zanimljivo vas je pratiti :)

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 10:07 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 27 Mar 2009, 09:57
Svaka cast dobrim muslimanima i zelim im sve najbolje.Ali moram rec da u zivotu nikad necu vise vjerovat u te vase ljepe price o islamu .POsto djela govore svoje a njih je puno .I zasto se posteni muslimani ne ograde od terorista .I sad poznajem puno muslimana iz afrike azije znam i jednog talibana i svi oni su dobri ljudi ali kad se prica o islamu vidis tocno da su fanatici.

Prikačeni fajlovi:
topolino_logo.gif
topolino_logo.gif [ 823 Bajta | Pogledano 441 puta ]
Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 12:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bombas je napisao:
Svaka cast dobrim muslimanima i zelim im sve najbolje.Ali moram rec da u zivotu nikad necu vise vjerovat u te vase ljepe price o islamu .POsto djela govore svoje a njih je puno .I zasto se posteni muslimani ne ograde od terorista .I sad poznajem puno muslimana iz afrike azije znam i jednog talibana i svi oni su dobri ljudi ali kad se prica o islamu vidis tocno da su fanatici.

Dobro, ti imas pravo da se postavljas kako ti zelis. Djela govore da, eto ja mislim da te iste teroriste nije niko napravio do zapad sam, jer su oni ti koji tlače narod. Kad je prije u historiji neki musliman otišao i ubio nekog u americi ? -nikad.. ( nemoj misliti da ja to opravdavam). Nego, opsjedate zemlju njihovu, ubijate ih kao zivotinje, kradete bogatstva njihova, nazivate ih zaostalim i ocekujete da ce ljudi sjediti ? A koliko znam samo traze da ih prestanu ubijati i da smaknu svoju vojsku sa njihove zemlje....

Nije davno u historiji proslo kad su amerikanci bili ti koje su britanci nazivali teroristima, dok su im koloniju od zemlje pravili.
A onda su na redu indijanci, vijetnamci, kinezi, rusi komunisti, .... uvjek je njihov neprijatelj terorist, lol, sad su muslimani demonizovani ali tu ce se i njihovo zavrsiti jer ne mogu dobiti ovaj rat....... Oni su teroristi najveci......

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 16:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ahmede, interesuje me tvoje mišljenje o vehabistima na ovim terenima.
Kako ih ti vidiš?

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 17:23 
staromodan
Korisnikov avatar

Ahmede i sta kazes na onu knjigu..jesi li se rukovao sa njim kad ga znas licno..

Milo kad vec pratis evo i tebi malo pa procitaj..http://www.islam-watch.org/AbulKasem/WhoAuthoredQuran/who_authored_the_quran.htm

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ahmede, interesuje me tvoje mišljenje o vehabistima na ovim terenima.
Kako ih ti vidiš?

svugdje svakakvih Talija, ne mogu generalan odgovor dati. Ima ih super dobrih plemenitih, ima ih radikalnih, ne treba trpati u isto kos nikoje ljude. Znaci, od osobe do osobe. A ja ti garantujem da će svaki od njih više te poštovati 100 puta od sve jednog bosanskog nacionaliste jer ti su ljudi u vjeri kako tako. Što se tiče interpretacije vjere, ima osnova način njihovog klanjanja, brada i tako te stvari. Čaš šta više u nekim stvarima su ispravniji od "tradicionalnih" ( za osnove govorim )

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 17:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
svugdje svakakvih Talija, ne mogu generalan odgovor dati. Ima ih super dobrih plemenitih, ima ih radikalnih, ne treba trpati u isto kos nikoje ljude. Znaci, od osobe do osobe. A ja ti garantujem da će svaki od njih više te poštovati 100 puta od sve jednog bosanskog nacionaliste jer ti su ljudi u vjeri kako tako. Što se tiče interpretacije vjere, ima osnova način njihovog klanjanja, brada i tako te stvari. Čaš šta više u nekim stvarima su ispravniji od "tradicionalnih" ( za osnove govorim )

Znam da nisu "u međusobnoj ljubavi" bosanski imami sa pristalicama vehabija.
Jedni govore da drugi pogrešno interpretiraju islam, a ovi drugi to isto kažu za ove prve.
E sad, u čemu se razilaze njihove interpretacije?

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 17:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ljudi, ja sam napisao dug tekst i slučajno sam pogrešnu tipku na tastaturi stisnuo i otisao mi je u nepovrat pa cu ga sad skratiti..

Pogledajmo Habakuk 3:3

Bog dolazi od Temana, Svetac s gore! Parana. Veličanstvo njegovo pokriva nebesa. Hvale njegove puna je zemlja.

Paran je mjesto gdje se smjestio Ismail a.s ( praotac arapa) sin Abrahama sa svojom majkom Hazer.

A prebivao je u pustinji Paranu; a mati njegova oženi ga iz zemlje egipatske (postanak 21:21)

Upravo su njih dvoje udarili temelje mjestu i od neplodnog tla napravili ono sto mi Muslimani nazivamo Mekka. Paran, je bio naziv za danasnju pustinju arabiju ali, Lanac planina blizu Mekke također ima ime Paran.

Teman predstavlja oazu u pustinji malo sjevernije od grada Medine. Hajde da malo bacimo oko na Islam..

Muhammed savs je prvu objavu od Gabijela primio u pećini Hira, koja se nalazi na visokom mjestu planine Paran. Danas lanac planina Paran arapi zovu Sawrat. " Svetac sa gore". Bio je prisiljen napustiti Paran i Otići u Teman sa svojim sljedbenicima jer su bili mučeni od pagana gdje je i zavrsila objava.

Ako kazemo da neko dolazi iz nekog grada, obicno mislimo na njegovo prebivaliste ili rođenje. Pošto mi muslimani i kršćani i židovi vjerujemo da je bog sveprisutan moćima i znanjem nemoguće je da se tekst bukvalno odnosi da je bog u Temanu, nego da će njegovo nadahnuće i uputa doći sa tog mjesta. Čak je Kur'an podjeljen na dio koji je objavljen u Mekki i dio koji je objavljen u Medini

Danas je Paran i Teman muslimanima ono što je kršćanima i židovima Jeruzelem. Odnosno Mekka i Medina su 2 najsvetija mjesta muslimana.

Nakon sto je dao prorocanstvo i upozorio ljude na dolazak bozije objave, upute i nadahnuca sa ta 2 mjesta
Bog je posljednju objavu svoju dostavio preko Muhammeda savs u Paranu, koji je ucinio seobu u Teman

Isus NIKAD nije za svog zivota putovao ni u paran ni u teman dok Muhammed savs se rodio u paranu, postao poslanik tu, prešao u Teman za života svog.

Slika

Prema James Hastingsovom Biblijskom rijecniku. Teman = oaza sjeverno od Medina

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 29 Mar 2009, 18:01, izmenjena 5 puta

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 17:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Znam da nisu "u međusobnoj ljubavi" bosanski imami sa pristalicama vehabija.
Jedni govore da drugi pogrešno interpretiraju islam, a ovi drugi to isto kažu za ove prve.
E sad, u čemu se razilaze njihove interpretacije?

to je stvar lične kulture i tolerancije. Nije to toliko koliko se predstavlja u medijima. Mislim, ima izuzetaka ali u osnovi je ok. Svi smo mi boziji i moramo se tolerisati, stati jedni uz druge u bogomolji i makar tu ne biti "seljaci" i raspravljati..

Najveca razlika jest sto selefije ( tzv vehabija) prigovaraju imamima da rade neke stvari koje nemaju osnove u vjeri, odnosno novotarije. uce Kur'an mrtvim iako je dosao zivim, zajednicki zikr umjesto svako za sebe, govore im da zive od vjere a ne za vjeru itd a ovi njima nesto drugo nadju....

A kad spojis nabrijanog selefiju kojem je u glavi samo islam i nema tolerancije, i hodzu kojeg zanima samo lova,, eto belaja :)

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 18:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ipak bosanski Muslimani vehabizam smatraju prijetnjom i pobunom.

Šta dođe u pamet mnogih ljudi kada čuju riječ "Selefije" su bradati mladići koji se raspravljaju o vjeri.
Izgleda da je osnovna nada ovih mladih reformatora to da će rasprava i sukob eventualno umoriti svaki otpor i opoziciju njihovim mišljenjima i pozicijama, što će tako nadalje rezultirati u njihovom "čiščenju" Islama.

U doba vladavine sultana Selima Trećeg (1204-1222 h. g.) pojavile mnoge fitne (kušnje) o kojima smo opširno govorili u našim djelima. Od spomenutih fitni je "Vehabijska fitna" koja se pojavila u Hidžazu kada su zauzeli Dva Časna Harema i zabranili dolazak na hadž hadžijama iz Šama (Sirije) i Egipta. Od fitni kojima je bio iskušan sultan Selim treći je također i najezda Francuza kada su osvojili Egipat 1213-1216 hidžretske godine. Ukratko ćemo spomenuti o ovim dvjema fitnama a o njima ima više riječi u historijskim djelima. Postoje pisane opširne disertacije o ovim dvjema fitnama.

detaljnije na linku http://bljesak.xtreemhost.com/vehabisve.htm

Autor: Sejjid Ahmed ibn Zejni Dehlan - muftija Mekkanski

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ipak bosanski Muslimani vehabizam smatraju prijetnjom i pobunom.

Šta dođe u pamet mnogih ljudi kada čuju riječ "Selefije" su bradati mladići koji se raspravljaju o vjeri.
Izgleda da je osnovna nada ovih mladih reformatora to da će rasprava i sukob eventualno umoriti svaki otpor i opoziciju njihovim mišljenjima i pozicijama, što će tako nadalje rezultirati u njihovom "čiščenju" Islama.

U doba vladavine sultana Selima Trećeg (1204-1222 h. g.) pojavile mnoge fitne (kušnje) o kojima smo opširno govorili u našim djelima. Od spomenutih fitni je "Vehabijska fitna" koja se pojavila u Hidžazu kada su zauzeli Dva Časna Harema i zabranili dolazak na hadž hadžijama iz Šama (Sirije) i Egipta. Od fitni kojima je bio iskušan sultan Selim treći je također i najezda Francuza kada su osvojili Egipat 1213-1216 hidžretske godine. Ukratko ćemo spomenuti o ovim dvjema fitnama a o njima ima više riječi u historijskim djelima. Postoje pisane opširne disertacije o ovim dvjema fitnama.

detaljnije na linku http://bljesak.xtreemhost.com/vehabisve.htm

Autor: Sejjid Ahmed ibn Zejni Dehlan - muftija Mekkanski

ne znam sad šta hoćeš sa tim :-? . Tebi je jasno da se u svakoj vjeri javilo neki broj pokreta, sekti i ostalih stvari. KKK je pod obiljezjem krsta palio crnce npr....

Kroz historiju Islama javljalo se svasta ali to su opsirne teme, mozes naci na netu ako te zanima, ovdje cemo malo konkretnije o islamu
I to podebljala si tekst a ja sam raspravljao na ovom forumu sa vama ( na lijep nacin) pa mozda hoces mene prozvati sektasem ili nesto.. pojma nemam zaista :)

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 19:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
ne znam sad šta hoćeš sa tim :-? . Tebi je jasno da se u svakoj vjeri javilo neki broj pokreta, sekti i ostalih stvari. KKK je pod obiljezjem krsta palio crnce npr....

Kroz historiju Islama javljalo se svasta ali to su opsirne teme, mozes naci na netu ako te zanima, ovdje cemo malo konkretnije o islamu
I to podebljala si tekst a ja sam raspravljao na ovom forumu sa vama ( na lijep nacin) pa mozda hoces mene prozvati sektasem ili nesto.. pojma nemam zaista :)

Otkud ti te predrasude? Podebljani dio teksta me interesuje, pa sam ga zato i obilježila. Interesuje me tvoj komentar.
Ja ti postavljam pitanja vezana za ono što ne znam u Islamu, a mislim da bi ti mogao da mi objasniš, a što je i u duhu ove teme.
Npr. u vezi Biblije dovoljno znam, kao i o podjelama unutar Hrišćanstva, ali ne i u Islamu.
Interesuju me ti pravci koji postoje u Islamu i kako i zbog čega su nastale podjele.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 19:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Otkud ti te predrasude? Podebljani dio teksta me interesuje, pa sam ga zato i obilježila. Interesuje me tvoj komentar.
Ja ti postavljam pitanja vezana za ono što ne znam u Islamu, a mislim da bi ti mogao da mi objasniš, a što je i u duhu ove teme.
Npr. u vezi Biblije dovoljno znam, kao i o podjelama unutar Hrišćanstva, ali ne i u Islamu.
Interesuju me ti pravci koji postoje u Islamu i kako i zbog čega su nastale podjele.

Selefije ( seleful salih = sljedbenici prvih generacija). Oni se povode za prvom generacijom muslimana jer je to odabrana generacija, koja je vidjela poslanika a.s, direktno od njega ucila i najbolje vjeru shvatila. Uzimaju propise vjere od njih i oponasaju ih koliko mogu. Ono sto nema utocista kod njih u vjeri ne uzimaju i nazivaju bid'a ili novotarija. To samo u pogledu vjere i vjerskih propisa a ne sad ko amishi nece ni mobitel ni struju ni nista. Znaci normalno sve, ali vjera - vjera ashaba.

Kad je zajednica muslimana upala u duboku krizu, kad su muslimani mahom poceli praviti sirk i praviti svetista na grobovima itd , jedan covjek po imenu Muhammed ibn Abdulwehab je vojskom sve pocistio i vratio muslimane na ucenja sljedbenika prakse poslanika a.s i ucenjaka. Danas ljude koji njega postuju i uvazavaju kao reformatora ( selefije) nazivaju "vehabijama". Kao sto si primjetila njegovo ime je Muhammed pa ako bi bili sektasi trebali bi ih nazivati Muhammedanijama ali posto bi ih tako direktno asocirali na poslanika a.s, njihovi neprijatelji su ih nazvali Vehabijama praveci sektu od njih. Ovaj termin je došao od šija i sufija budući da su oni najveći neprijatelji selefija.

Ako želiš malo o pravcima talija, evo pročitaj o prvoj sekti koja se pojavila u islamu " haridžije"

http://bs.wikipedia.org/wiki/Harid%C5%BEije

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2009, 11:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Ahmede,
moj komsija Hasan kaze da su termin "selefije" izmislili neupuceni novinari i da je to krajnje glupo zvati bilo koju grupu selefijama jer ako se uzme cinjenica da taj termin znaci "sledbenik prve generacije muslimana" onda se dodje do zakljucka da su svih 1,5 milijardi muslimana selefije.
Navodno je svima teznja da praktikuju Islam kojeg su praktikovali u Muhamedovoj generaciji.
Isto tako sam slusao nekog imama u Sarajevu,koji je bio gost u tv emisiji,ima neko bugarsko prezime gde kaze za "bradate" momke da imaju dobru nameru ali losu metodologiju te da su ponekad radikalni zbog frustracija koje su proizvod situacije u nekim islamskim zemljama(Avganistan,Iraq,Cecenija,Kasmir itd).Ispada da su oni panislamisti.Tacno??

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]