Ljudi, ja sam napisao dug tekst i slučajno sam pogrešnu tipku na tastaturi stisnuo i otisao mi je u nepovrat pa cu ga sad skratiti..
Pogledajmo Habakuk 3:3
Bog dolazi od Temana, Svetac s gore! Parana. Veličanstvo njegovo pokriva nebesa. Hvale njegove puna je zemlja.Paran je mjesto gdje se smjestio Ismail a.s ( praotac arapa) sin Abrahama sa svojom majkom Hazer.
A prebivao je u pustinji Paranu; a mati njegova oženi ga iz zemlje egipatske (postanak 21:21)
Upravo su njih dvoje udarili temelje mjestu i od neplodnog tla napravili ono sto mi Muslimani nazivamo Mekka. Paran, je bio naziv za danasnju pustinju arabiju ali, Lanac planina blizu Mekke također ima ime Paran.
Teman predstavlja oazu u pustinji malo sjevernije od grada Medine. Hajde da malo bacimo oko na Islam..
Muhammed savs je prvu objavu od Gabijela primio u pećini Hira, koja se nalazi na visokom mjestu planine Paran. Danas lanac planina Paran arapi zovu Sawrat. " Svetac sa gore". Bio je prisiljen napustiti Paran i Otići u Teman sa svojim sljedbenicima jer su bili mučeni od pagana gdje je i zavrsila objava.
Ako kazemo da neko dolazi iz nekog grada, obicno mislimo na njegovo prebivaliste ili rođenje. Pošto mi muslimani i kršćani i židovi vjerujemo da je bog sveprisutan moćima i znanjem nemoguće je da se tekst bukvalno odnosi da je bog u Temanu, nego da će njegovo nadahnuće i uputa doći sa tog mjesta. Čak je Kur'an podjeljen na dio koji je objavljen u Mekki i dio koji je objavljen u Medini
Danas je Paran i Teman muslimanima ono što je kršćanima i židovima Jeruzelem. Odnosno Mekka i Medina su 2 najsvetija mjesta muslimana.
Nakon sto je dao prorocanstvo i upozorio ljude na dolazak bozije objave, upute i nadahnuca sa ta 2 mjesta
Bog je posljednju objavu svoju dostavio preko Muhammeda savs u Paranu, koji je ucinio seobu u Teman
Isus NIKAD nije za svog zivota putovao ni u paran ni u teman dok Muhammed savs se rodio u paranu, postao poslanik tu, prešao u Teman za života svog.

Prema James Hastingsovom Biblijskom rijecniku. Teman = oaza sjeverno od Medina