banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 20:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 141 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Mar 2009, 00:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vibracione trake su nesto kao pjesacka zebra, samo sto su postavljene uzduzno po kolovoznoj traci. Uglavnom si svjestan njihovog prisustva ali nakon dva, tri prelaska ih vise uopste i ne registrujes.

Rakun, sta ako neko zbog tebe zaglavi zatvor, a mozda ima malu djecu, bolesne roditelje koje mora izdrzavati, zavrsava fakultet za koji se mnogo zaduzio itd.? A ti mu odnekud iskocis na haubu, njega ko ebe, neka on sudijama dokazuje da je bilo zeleno...

To po tebi nije ugrozavanje necijeg/necijih zivota?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 00:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Semafor kontrolisan od pjesaka:

Slika

I nesto za one poput Rakuna:

Slika
Countdown semafor

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 00:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
TNS nemoj nas zezati, pa imamo mi takav semafor u gradu. Doduse nema countdown ali barem znamo kako izgleda.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 01:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

BLAF77 kad procitas malo bolje temu mozda ugledas da sam vec spoemnuo taj semafor kod Opstine. Mada mi se cini da ima dosta ljudi koji nemaju veze o njemu... :-? Te zbog toga... Eto...

I da, ovakvi semfori su redovna dekoracija skolske okoline u vecim (normalnim) gradovima gdje nema ljudi koji nece da se bave, jednim slucajem, kao kod nas.

http://www.nezavisne.com/banjaluka/vije ... ometa.html

Koliko je potrebno?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 07:10 
Ima ovaj countdown u Doboju...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 07:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Moram priznati da nemam pojma kako ove vibracione trake treba da funkcionisu. Po meni bi bolje rjesenje bilo semafor (pjesacki), koji se nocu za pjesake gasi (tamo gdje u nocnim satima nema potrebe za istim). U svakom slucaju, djeci u vrticima i u skolama uvesti kroz igru ponasanje u saobracaju. Ali ne mozes djecu nauciti pravilima kad se odrasli istih ne pridrzavaju. :-?

Npr. kazes djetetu "kad ciko stane ti predjes"...i djeci stane neko s jedne strane, a onaj lola sa druge ni pod tackom razno. Mislim..cemu onda?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 09:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
The_new_Statesman je napisao:
Vibracione trake su nesto kao pjesacka zebra, samo sto su postavljene uzduzno po kolovoznoj traci. Uglavnom si svjestan njihovog prisustva ali nakon dva, tri prelaska ih vise uopste i ne registrujes.

Rakun, sta ako neko zbog tebe zaglavi zatvor, a mozda ima malu djecu, bolesne roditelje koje mora izdrzavati, zavrsava fakultet za koji se mnogo zaduzio itd.? A ti mu odnekud iskocis na haubu, njega ko ebe, neka on sudijama dokazuje da je bilo zeleno...

To po tebi nije ugrozavanje necijeg/necijih zivota?

Pa je li ja trebam napisati seminarski rad na ovu temu da ljudi ne bi postavljali ovako glupa pitanja?
Napisao sam ti fino, ako si oprezan, imas pregled naredbih 50, 100 metara na dolazeca vozila iz oba pravca, nema teoretske sanse da izletis nekome "iskocis".
Citiraj:
semafori kroz koje prodje 2-3 automobila u 10 minuta, mene sigurno nece drzati na crvenom u cekanju, ili semafor gdje je pusta ulica u tom trenutku, jer jednostavno NE MOGU, teoretski ne mogu nikoga ugroziti, pa ni sebe, jedino da se stvori neka munja koja ce 200 m preci za pola sekunde, a to se bas ne moze desiti.

Hajde jos malo matematike. Pjesak prelazi izmedju 1.6 od 2 m/s u normalnom kretanju. Ulica sa dvije trake je kod nas relativno uska, pa je najcesce siroka 5 metara. Znaci da ce je preci za najduze 3 sekunde.
Vozilo koje se krece maksimalnom brzinom po naseljenom mjescu 60 km/h, prelazi 17 metara u sekundi. Znaci, da ti je 50 metara udaljen, ti ces preci NJEGOVU traku i ostace ti jos sekund i po da dodje do tebe, znaci preko 20 metara ce biti udaljen, a za sekund i po ces se udaljiti 2-3 metra od njegove trake, nema boga da se ista desi.
I dokle ce ljudi izvlaciti rijeci kojih nema. Svugdje sam naglasavao ako si oprezan, dobro pogledao sve dolazece ulice, da nema saobracaja, da nije saobracajni spic, ali dzaba, najbolje da naleti McLaren f1 sa 400 na h pa ga ne vidim i iskocim mu...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 09:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Da, testirao sam taj semafor kraj opstine...
Mjerio sam vrijeme.
Kada ne pritisnes dugme, apsolutno jednako vremena mu treba da pjesacima pusti zeleno, kao kad pritisces dugme. Toliko i tome rjesenju, barem u ovom slucaju :evil: :evil: :evil:
Tamo je zeleni talas za auta, a onaj semafor je ukrasna kutijica, vjerovatno da pripremi pjesake i stekne naviku za postavljanje funksionalnih, istih.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 09:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Mislim da se bespotrebno stvara mnogo problema u saobraćaju. Mnogo ljudi se vodi poslovicom 'pametniji popušta'. Tumače je ovako: ako ja budem najveća budala na cesti, svi će mi se sklanjati s puta.
Zato ulijeću iz trake za skretanje u traku koja ide pravo stavljajući svoju i tuđu glavu u torbu, pretiču ljude koji su stali pješacima ne bi li istovremeno zgazili čovjeka i sudarili se s autom iz suprotnog pravca, prolijeću kroz žuto i crveno, voze po trotoarima, pretrčavaju autoput ispod pasarele i tome sl. Konkurencija za najveću budalu je oštra, i postaje sve oštrija, dok saobraćajci skupljaju mito.

Pravila su tu da usklade ponašanje učesnika u saobraćaju tako da taj saobraćaj što bolje funkcioniše, prvenstveno u pogledu sigurnosti tih učesnika, pa tek onda u pogledu efikasnosti.

Neću da stalno razmišljam o tome koliko bi neko mogao da bude bezobrazan, lud ili glup u datom momentu. Pješački prelaz je za pješake, svi prolaze na zeleno i stoje kad je crveno, svi moraju povremeno da stanu i sačekaju svoj red (nije kraj svijeta).

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 10:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Скрећете непрестано са чињеница:

- на булевару у Борику нема семафора (осим на почетку и на крају)

- између та два семафора има простора да бржа аута развију и брзину од 160 км на сат
(што неки врло често, да би показали ауто који им је татица купио, и раде)

- највише људи гине управо на тој линији на којој постоје уредно обиљежени пјешачки прелази

- те пјешачке прелазе осим становника Борика користе и дјеца из двије школе и два велика вртића

- прије три године након сличне ситуације становници Борика су потписали петицију за постављање лежећих полицајаца

- наша мобла је бачена на гомилу у општини, а као директну последицу имамо убиство
четворогодишње дјевојчице и њеног деке које се не би десило да су општинари поставили ЛП

- слична ситуација се дешавала и раније у Бања Луци, да школе и локално становништво упућује молбе
за постављање ЛП у насеље због сигурности дјеце и старијих становника, али се општинари оглуше на молбе,
све док неко дјетенце не заврши под точковима дивљака који по граду возе као да су на тркама.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 11:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Helena je napisao:
Moram priznati da nemam pojma kako ove vibracione trake treba da funkcionisu. Po meni bi bolje rjesenje bilo semafor (pjesacki), koji se nocu za pjesake gasi (tamo gdje u nocnim satima nema potrebe za istim). U svakom slucaju, djeci u vrticima i u skolama uvesti kroz igru ponasanje u saobracaju. Ali ne mozes djecu nauciti pravilima kad se odrasli istih ne pridrzavaju. :-?

Npr. kazes djetetu "kad ciko stane ti predjes"...i djeci stane neko s jedne strane, a onaj lola sa druge ni pod tackom razno. Mislim..cemu onda?

1. Upravo to i govorim za trake jer kad ih ti nisi nakon nekoliko godina studiranja u Grazu primjetila onda znas kolika im je funkcionalnost.

2. Za djecu i pjesake postoje tri ili cetiri ''spica'' u toku radnog dana, dok su ulice pretrpane vozilima do kasno popodne. Zbog toga je najoptimalnija opcija tzv. pjesacki semfor koji upravo pjesacima omogucava prelasak ulice po potrebi. Ujedno smanjuje saobracajne guzve kada za tim stvarno nema potrebe.

3. AMS RS je imao ili jos ima vlastiti poligon za obuku djece predskolskog uzrasta a namjenjen vrticima. Zastoj je nastao upravo kod Opstine. Mislim da sve to nije uzalud, ma koliko bilo nedovoljno, jer ipak ce ta djeca nakon odredjenog broja godina postati vozaci, dok ce sadasnji vozaci postati penzioneri-pjesaci. Vrijeme brzo prolazi.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 28 Mar 2009, 11:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 11:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Rakun, jbg-a, meni taj semafor uvijek radi ili si ti toliki baksuz ili ja redovno sanjam. Zao mi je ali nemas nikakvo opravdanje.

Damaskin, ponavljam dapar lezecih policajaca ne rjesava problem brzine jer su danasnja vozila jako, jako startna. Na kraju krajeva, budalama je to tek dodatna zabava dok obicni ljudi ispastaju. Kao sto rekoh, Banja Luka je sva izrovana pa to divljake ne sprecava u divljanju.

Sa druge strane imamo ovakve ''sveznajuce'' likove zaduzene za bezbijednost saobracaja:

http://www.nezavisne.com/banjaluka/vije ... e-zna.html

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 11:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Zabravljate činjenicu da upravo ta cesta kroz Borik - jedna od žila kucalica saobraćaja Banjaluke, ugrađivanje semafora bi samo usporilo saobraćaj, zapravo ništa ne bi napravili sa tim. Vibracione trake, kao i zvučne vibracione trake, jesu rješenje na kratak vremenski period, ali ono što je trajno rješenje, mislim, to je izgradnja podvožnjaka, neka prokopaju ispod ceste prolaz, jedan kod Maksija, a drugi kod škole Branko Ćopić. i eto trajnog rješenja.

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Poslednji put menjao socialbug dana 28 Mar 2009, 11:34, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 11:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Socialbug, hajde jos jednom procitaj sta sam napisao... I mani se tunela...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 11:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sve čitam i gledam a, nisi upravu... koliko tamo pješaka naiđe svaki minut, i kad bi svaki pritisnuo semafor da odbroji, kolaps bi doživjeli - vozači nervne slomove a, saobraćaj bi se preusmjerio na uličice... Tunel je rješenje, svi nesmetano prelaze, niko nikog ne ugrožava.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 11:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Bolje pasarela manje bi se sralo

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 11:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ма да, најбоље да направимо писту за тестирање брзине и да је оградимо бодљикавном оградом кроз коју ћемо пустити струју,
а пјешацима да набавимо ховеркрафте да могу да лебдећи иду на пијацу и тако не ометају возаче у вожњи.

- Имамо превише аутомобила за оволики град и овако лоше ријешене саобраћајнице

- Возачи би могли некад да се преваре па да барем по љепшем времену оду бициклом до факултета или посла

- Животи наше дјеце су важнији од ваших "драгоцјених" пар десетина секунди за колико ће вас успорити ЛП

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 11:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
socialbug je napisao:
Sve čitam i gledam a, nisi upravu... koliko tamo pješaka naiđe svaki minut, i kad bi svaki pritisnuo semafor da odbroji, kolaps bi doživjeli - vozači nervne slomove a, saobraćaj bi se preusmjerio na uličice... Tunel je rješenje, svi nesmetano prelaze, niko nikog ne ugrožava.

U BL svaki treci vozac dozivljava nervne slomove :roll: Svi nesto u zurbi, stresu :D Vozila sam se sa par osoba, sto muskih sto zenskih i iznenadila se nekulutrnoscu i tankim zivcima :-?
A te sto divljaju po cesti, pogotovo po ulicama gdje svaki momenat moze istrcati dijete.. Te bih tukla do iznemoglosti!!

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 12:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Odustajem, ne da mi se vise crtati...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 12:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Šta bi sad? Nemoguće je svima udovoljiti. Ono što možemo da uradimo je osigurati i jedne i druge u saobraćaju, ne treba se saobraćaj usporavati, mogu se napraviti podzemni ili nazemni prelazi to je 100% sigurnost pješacima i vozačima. Malo smo mi nerealni u očekivanjima, ne možeš dobiti idealan grad(da vozači uspore a, pješaci prelaze cestu na pješačkim prelazima) , uvijek će biti nezgoda i nesreća. U ovom članku ne piše koliko je nesreća izazvano od strane nepažnje pješaka? Nisu baš stvari crno-bijele. Koliko ljudi (vozača i pješka) doživi stres na poslu i dovoljno je da malo misli odlutaju i, eto nesreće. Svi smo ogorčeni na vozače i, zaista oni nepoštuju pravila ali, to je normalno. Jebiga, moraju negdje ljudi imati izduvni ventil, ostaje samo pitanje na koji način, hoće li on stisnuti gas ili pesnicama se obračunati u kafani. Nezgode su dio svakodnevnice, problem je ovdje što "stručni" ljudi nisu preduprjedili (ponudili alternative pješacima i vozačima) nesreću. Moralo je poginuti još dvoje ljudi da bi gradski oci, samo sjeli da razmatraju kakve alternative postoje za sigurnost saobraćaja!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 141 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]