The_new_Statesman je napisao:
Vibracione trake su nesto kao pjesacka zebra, samo sto su postavljene uzduzno po kolovoznoj traci. Uglavnom si svjestan njihovog prisustva ali nakon dva, tri prelaska ih vise uopste i ne registrujes.
Rakun, sta ako neko zbog tebe zaglavi zatvor, a mozda ima malu djecu, bolesne roditelje koje mora izdrzavati, zavrsava fakultet za koji se mnogo zaduzio itd.? A ti mu odnekud iskocis na haubu, njega ko ebe, neka on sudijama dokazuje da je bilo zeleno...
To po tebi nije ugrozavanje necijeg/necijih zivota?
Pa je li ja trebam napisati seminarski rad na ovu temu da ljudi ne bi postavljali ovako glupa pitanja?
Napisao sam ti fino, ako si oprezan, imas pregled naredbih 50, 100 metara na dolazeca vozila iz oba pravca, nema teoretske sanse da izletis nekome "iskocis".
Citiraj:
semafori kroz koje prodje 2-3 automobila u 10 minuta, mene sigurno nece drzati na crvenom u cekanju, ili semafor gdje je pusta ulica u tom trenutku, jer jednostavno NE MOGU, teoretski ne mogu nikoga ugroziti, pa ni sebe, jedino da se stvori neka munja koja ce 200 m preci za pola sekunde, a to se bas ne moze desiti.
Hajde jos malo matematike. Pjesak prelazi izmedju 1.6 od 2 m/s u normalnom kretanju. Ulica sa dvije trake je kod nas relativno uska, pa je najcesce siroka 5 metara. Znaci da ce je preci za najduze 3 sekunde.
Vozilo koje se krece maksimalnom brzinom po naseljenom mjescu 60 km/h, prelazi 17 metara u sekundi. Znaci, da ti je 50 metara udaljen, ti ces preci NJEGOVU traku i ostace ti jos sekund i po da dodje do tebe, znaci preko 20 metara ce biti udaljen, a za sekund i po ces se udaljiti 2-3 metra od njegove trake, nema boga da se ista desi.
I dokle ce ljudi izvlaciti rijeci kojih nema. Svugdje sam naglasavao ako si oprezan, dobro pogledao sve dolazece ulice, da nema saobracaja, da nije saobracajni spic, ali dzaba, najbolje da naleti McLaren f1 sa 400 na h pa ga ne vidim i iskocim mu...