Vuk_samotnjak je napisao:
Rakun_Slavko je napisao:
Pjesak koji prelazi na crveno cini prekrsaj, ali time ne ugrozava nikoga, sta cu, ubiti nekoga kada me lupi i odletim nebu pod oblake? Jeste da time navaljuje krivicu onome ko ga je udario, ali ne ugrozava nicije zdravlje ili zivot, osim svog.
Sta hoces da kazes da ja autom treba navece kad mi je crveno na semaforu a nema nikog ladno da prodem ne ugrozavam nikog.
Sve stoji da ima semafora i gdje netreba a da ih nema gdje treba ali normalnom setnjom tebe takode hvata "zeleni val" i nevidim uopste potrebu za pretrcavanje ulice. I ja sam pjesak u puno slucajeva ali opet ponavljam osjecam se ko poslednji papak kad ko budala cekam zeleno a 80% ljudi na semaforu gleda lijevo/desno i prelazi, kazne kazne i samo kazne nema socijale idi na ekonomiju beri jabuke mjesec dana da otplatis kaznu oduzimaj auto a ne vozacku ako nece da plati...
Ne, hocu da kazem da PJESICE mozes proci na crveno, pogotovo na velikim ulicama koje nemaju krivine - imas pregled barem narednih 50-ak metara sa obe ili sve 4 strane od dolasku vozila.
Opet - pjesak se krece MALOM brzinom, raspon je od 4 do 10 km/h (lagani trk), i pri toj brzini nema skoro nikakve sanse da ti izleti neocekivano (ako je oprezan), a sanse da te
pjesak UBIJE prolaskom kroz crveno tako sto ce da naleti na tebe, su nikakve, a navece budale voze i po 100 na sat, prelaze oko 30 metara u sekundi pri toj brzini, pa izvoli uletati kasno navece kroz crveno, moja sestra je tako imala saobracajku, jer je neki majmun u 2 ujutru picio kroz crvenoj pri velikoj brzini, ona isla kroz zeleno i paf...
Pjesak ima DALEKO bolju vizuelnu i zvucnu preglednost ulice, jer bez problema cuje automobil udaljen i par stotina metara (ako ide brzo), a ti si u automobilu i oslanjas se samo na oci, takodje, pjesak koji prelazi na crveno je izuzetno oprezan i napet, dobro proracuna, pogleda 2x oko sebe, jer je glava u torbi, i tek onda prelazi, spreman da istog trena odreaguje na opasnost.
Jos jedna stavka koja je na strani pjesaka - ti prelazis recimo 2 kilometra, ako ides prosjecno 40 na sat, i gubis na 5 semafora 5 minuta, preci ces tu razdaljinu za neke cetiri minute.
Ako si u frci, mozes pojuriti i ici oko 80 u prosjeku (ako si budala), i preci to za 2 minute.
Pjesaku za 2 kilometra treba priblizno 20 minuta, i njemu nije svejedno da li ce zbog semafora na sve strane morati da ceka po 2 min x 5 (znaci 50% duze ce mu trebati od tacke A do tacke B!), il ice na semaforima preci odmah, ako time ne ugrozava automobile. Ne moze on udariti po gasu i stici brze, ali moze iskoristiti semafore.
Ne bih podrzavao prelazak na crveno, ali semafori daju besramnu prednost vozilima, svjedoci smo da na vecini semafora zeleno za pjesake traje jedva 7-8 sekundi, a onda ti slijedi barem minut ili dva cekanja, sto nije nikako fer, valjda se i pjesaci nesto pitaju u saobracaju. Jos na to sve vozila koja skrecu desno sjeku zebru i ne gledaju na pjesake, pa i to malo vremena sto imas da predjes, moras ustupiti budalama, jer ne koce i hoce malo provozati na haubi ako se drznes iskoristiti svoje PRAVO PRVENSTVA, znam iz prve ruke...