114_AhmeD je napisao:
ljudski glas nije muzicki instrument.
Derviši/sufije većinom jesu muslimani, neki su svojim vjerovanjima izisli iz vjere samo sto rade zastrane stvari neke koje nemaju osnove u vjeri. Da ti sad ne govorim opsirno.
Za Baha i ostale, opet to je tvoje misljenje i postujem ga, necu da namecem nikom nista jer je to ruzno, samo govorim svoje.
Ilahije i kaside su pjesme i nema smetnje pjevati ako nije praceno muzickim instrumentima. Pusti hodže i islamsku zajednicu, oni puno promasaja rade i gluposti koje nemaju veze sa islamom. Moja vjera je Kuran i rijeci poslanika savs a nije mi dokaz nikakav hodzin govor ili djelo
Kaze poslanik savs: doci ce vrijeme kad ce te slijediti narode prije vas, pedalj po pedalj , korak po korak... pa kad bi oni usli u gusterovu rupu i vi bi za njima ( u drugoj predaji: kada bi neko od njih spavao majkom svojom i vi bi) neko od upita, o poslanice jesu li to jevreji i krscani a on odgovori, pa ko drugi !?
Vidis prijatelju, sad su i nasi ti nekakvi " horovi" poredani i pjevaju gotovo isto kao vi u crkvi, skoro identicno samo eto, tekst i terminologija se razlikuje malo.
Nama je dozvoljen def i ljudski glas samo, a slast nalazimo u ucenju Kur'ana. Ovom narodu je muzika i sav razvrat stran. Evo ti jedan lijep primjer.
http://www.youtube.com/watch?v=vTw87hGztwENeka je mir i spas na posljednjeg bozijeg poslanika Muhammeda savs, njegvu casnu porodicu, njegove ashabe pelemenite i sve one koji slijede put istine do dana sudnjeg.
Eshelam elaikum
Алејкум селам! Мир теби и кући твојој!
Најприје да ти се захвалим на стрпљењу и на одговорима, а и да кажем "хвала Богу" да смо најзад добили толерантног и стрпљивог саговорника на овом форуму.
Видим да је код нас двојице разлика била искључиво у терминологији, пошто Ти појмом "музика" сматраш само инструменталну музику. Исти принцип важи и у православној цркви, у којој се прави такође разлика између инструменталне музике и обраћања Богу у молитви пјевањем властитим гласом у којем нема условно речено "посредника" између људског срца у молитви и Бога, одосно ту нема "лагања", али да не ширимо сада тему, битно је да се разумијемо.
Примјетио сам свакако да постоје хорови у ИВЗ код нас, мада и мени лично смета што се у пјевању илахија користи тарабук, који је ту заиста сувишан, будући да добар појац духовне музике у сваком случају мора имати одређени ритам, који је далеко софистициранији но што га даје груби ритам удараљки.
До синтезе инструменталне музике и пјевања илахија је дошло чини ми се доста касно у исламу, а превасходно са великим утицајем закавкаских народа (међу њима најутицајнији Турци) којима су ударачки инструменти у традицији, док те врсте грубог држања ритма није било док је у исламу преовладавао утицај локалног семитског становништва.
Мало је позната чињеница да у 18. вијеку један од најчувенијих појаца у православљу, Петар Пелопонески Лампадарије, чије су композиције обликовало читав појачки репертоар модерног периода, је такође био експерт и у исламској музици и поучавао је музичаре чувене дервишке текелије у Цариграду.
Константин Протопсалт у 19. вијеку је био извор малог али веома инструктивног приручника о модалитетима класичне отоманске музике који је назвао ''Страно пјеније'', односно у оригиналу ''Егзотерике мусике''.
Чињеница да су се и православна и исламска духовна музика развијале на истим просторима непобитно је утицала да традиционално појање и јединих и других има веома блиско звучање и чак да звучи истоветно некоме ко не би био дубоко упућен у теорију и праксу источног појања:
http://www.youtube.com/watch?v=5HajoIP_J3oПС
Молићу те ако будеш имао времена да нам појасниш разлике и сличности између учења дервиша, традиционалних вјерских заједница и свједочења којем ти припадаш (пошто ми се чини да си рекао да не припадаш дословно ИВЗ БиХ).
السلام عليكمСвако ти добро од Господа