banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 19:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Mar 2009, 15:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
114_AhmeD je napisao:

ljudski glas nije muzicki instrument.

Derviši/sufije većinom jesu muslimani, neki su svojim vjerovanjima izisli iz vjere samo sto rade zastrane stvari neke koje nemaju osnove u vjeri. Da ti sad ne govorim opsirno.

Za Baha i ostale, opet to je tvoje misljenje i postujem ga, necu da namecem nikom nista jer je to ruzno, samo govorim svoje.

Ilahije i kaside su pjesme i nema smetnje pjevati ako nije praceno muzickim instrumentima. Pusti hodže i islamsku zajednicu, oni puno promasaja rade i gluposti koje nemaju veze sa islamom. Moja vjera je Kuran i rijeci poslanika savs a nije mi dokaz nikakav hodzin govor ili djelo

Kaze poslanik savs: doci ce vrijeme kad ce te slijediti narode prije vas, pedalj po pedalj , korak po korak... pa kad bi oni usli u gusterovu rupu i vi bi za njima ( u drugoj predaji: kada bi neko od njih spavao majkom svojom i vi bi) neko od upita, o poslanice jesu li to jevreji i krscani a on odgovori, pa ko drugi !?

Vidis prijatelju, sad su i nasi ti nekakvi " horovi" poredani i pjevaju gotovo isto kao vi u crkvi, skoro identicno samo eto, tekst i terminologija se razlikuje malo.

Nama je dozvoljen def i ljudski glas samo, a slast nalazimo u ucenju Kur'ana. Ovom narodu je muzika i sav razvrat stran. Evo ti jedan lijep primjer.

http://www.youtube.com/watch?v=vTw87hGztwE

Neka je mir i spas na posljednjeg bozijeg poslanika Muhammeda savs, njegvu casnu porodicu, njegove ashabe pelemenite i sve one koji slijede put istine do dana sudnjeg.

Eshelam elaikum

Алејкум селам! Мир теби и кући твојој!

Најприје да ти се захвалим на стрпљењу и на одговорима, а и да кажем "хвала Богу" да смо најзад добили толерантног и стрпљивог саговорника на овом форуму.
Видим да је код нас двојице разлика била искључиво у терминологији, пошто Ти појмом "музика" сматраш само инструменталну музику. Исти принцип важи и у православној цркви, у којој се прави такође разлика између инструменталне музике и обраћања Богу у молитви пјевањем властитим гласом у којем нема условно речено "посредника" између људског срца у молитви и Бога, одосно ту нема "лагања", али да не ширимо сада тему, битно је да се разумијемо.

Примјетио сам свакако да постоје хорови у ИВЗ код нас, мада и мени лично смета што се у пјевању илахија користи тарабук, који је ту заиста сувишан, будући да добар појац духовне музике у сваком случају мора имати одређени ритам, који је далеко софистициранији но што га даје груби ритам удараљки.
До синтезе инструменталне музике и пјевања илахија је дошло чини ми се доста касно у исламу, а превасходно са великим утицајем закавкаских народа (међу њима најутицајнији Турци) којима су ударачки инструменти у традицији, док те врсте грубог држања ритма није било док је у исламу преовладавао утицај локалног семитског становништва.
Мало је позната чињеница да у 18. вијеку један од најчувенијих појаца у православљу, Петар Пелопонески Лампадарије, чије су композиције обликовало читав појачки репертоар модерног периода, је такође био експерт и у исламској музици и поучавао је музичаре чувене дервишке текелије у Цариграду.
Константин Протопсалт у 19. вијеку је био извор малог али веома инструктивног приручника о модалитетима класичне отоманске музике који је назвао ''Страно пјеније'', односно у оригиналу ''Егзотерике мусике''.

Чињеница да су се и православна и исламска духовна музика развијале на истим просторима непобитно је утицала да традиционално појање и јединих и других има веома блиско звучање и чак да звучи истоветно некоме ко не би био дубоко упућен у теорију и праксу источног појања:

http://www.youtube.com/watch?v=5HajoIP_J3o

ПС
Молићу те ако будеш имао времена да нам појасниш разлике и сличности између учења дервиша, традиционалних вјерских заједница и свједочења којем ти припадаш (пошто ми се чини да си рекао да не припадаш дословно ИВЗ БиХ).

السلام عليكم
Свако ти добро од Господа

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2009, 15:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Падало ми је на памет и раније, али никако да се сјетим и наканим да замолим уредништво да измјене наслов ове теме,
јер се у њој не ради о некаквом сукобљавању ислама и хришћанства, већ да ову тему користимо да водимо лијепе дијалоге
пуне међуљудског поштовања и уважавања и управо кроз такав богоугодан дијалог да се учимо поштовању и уважавању Другог и Другачијег.

Дакле, много би исправније и љепше било ову тему назвати "Хришћанство (кришћанство) и ислам",
без оног латинског "vs." које се данас редовно преводи у контексту "против", "насупрот",
као да је тема отворена искључиво да би се на њој вријеђали и распиривале негативне емоције и мржња,
које свакако немају никакве везе ни са религијом нити са боготражитељством.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2009, 21:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Damaskin je napisao:
114_AhmeD je napisao:

ljudski glas nije muzicki instrument.

Derviši/sufije većinom jesu muslimani, neki su svojim vjerovanjima izisli iz vjere samo sto rade zastrane stvari neke koje nemaju osnove u vjeri. Da ti sad ne govorim opsirno.

Za Baha i ostale, opet to je tvoje misljenje i postujem ga, necu da namecem nikom nista jer je to ruzno, samo govorim svoje.

Ilahije i kaside su pjesme i nema smetnje pjevati ako nije praceno muzickim instrumentima. Pusti hodže i islamsku zajednicu, oni puno promasaja rade i gluposti koje nemaju veze sa islamom. Moja vjera je Kuran i rijeci poslanika savs a nije mi dokaz nikakav hodzin govor ili djelo

Kaze poslanik savs: doci ce vrijeme kad ce te slijediti narode prije vas, pedalj po pedalj , korak po korak... pa kad bi oni usli u gusterovu rupu i vi bi za njima ( u drugoj predaji: kada bi neko od njih spavao majkom svojom i vi bi) neko od upita, o poslanice jesu li to jevreji i krscani a on odgovori, pa ko drugi !?

Vidis prijatelju, sad su i nasi ti nekakvi " horovi" poredani i pjevaju gotovo isto kao vi u crkvi, skoro identicno samo eto, tekst i terminologija se razlikuje malo.

Nama je dozvoljen def i ljudski glas samo, a slast nalazimo u ucenju Kur'ana. Ovom narodu je muzika i sav razvrat stran. Evo ti jedan lijep primjer.

http://www.youtube.com/watch?v=vTw87hGztwE

Neka je mir i spas na posljednjeg bozijeg poslanika Muhammeda savs, njegvu casnu porodicu, njegove ashabe pelemenite i sve one koji slijede put istine do dana sudnjeg.

Eshelam elaikum

Алејкум селам! Мир теби и кући твојој!

Најприје да ти се захвалим на стрпљењу и на одговорима, а и да кажем "хвала Богу" да смо најзад добили толерантног и стрпљивог саговорника на овом форуму.
Видим да је код нас двојице разлика била искључиво у терминологији, пошто Ти појмом "музика" сматраш само инструменталну музику. Исти принцип важи и у православној цркви, у којој се прави такође разлика између инструменталне музике и обраћања Богу у молитви пјевањем властитим гласом у којем нема условно речено "посредника" између људског срца у молитви и Бога, одосно ту нема "лагања", али да не ширимо сада тему, битно је да се разумијемо.

Примјетио сам свакако да постоје хорови у ИВЗ код нас, мада и мени лично смета што се у пјевању илахија користи тарабук, који је ту заиста сувишан, будући да добар појац духовне музике у сваком случају мора имати одређени ритам, који је далеко софистициранији но што га даје груби ритам удараљки.
До синтезе инструменталне музике и пјевања илахија је дошло чини ми се доста касно у исламу, а превасходно са великим утицајем закавкаских народа (међу њима најутицајнији Турци) којима су ударачки инструменти у традицији, док те врсте грубог држања ритма није било док је у исламу преовладавао утицај локалног семитског становништва.
Мало је позната чињеница да у 18. вијеку један од најчувенијих појаца у православљу, Петар Пелопонески Лампадарије, чије су композиције обликовало читав појачки репертоар модерног периода, је такође био експерт и у исламској музици и поучавао је музичаре чувене дервишке текелије у Цариграду.
Константин Протопсалт у 19. вијеку је био извор малог али веома инструктивног приручника о модалитетима класичне отоманске музике који је назвао ''Страно пјеније'', односно у оригиналу ''Егзотерике мусике''.

Чињеница да су се и православна и исламска духовна музика развијале на истим просторима непобитно је утицала да традиционално појање и јединих и других има веома блиско звучање и чак да звучи истоветно некоме ко не би био дубоко упућен у теорију и праксу источног појања:

http://www.youtube.com/watch?v=5HajoIP_J3o

ПС
Молићу те ако будеш имао времена да нам појасниш разлике и сличности између учења дервиша, традиционалних вјерских заједница и свједочења којем ти припадаш (пошто ми се чини да си рекао да не припадаш дословно ИВЗ БиХ).

السلام عليكم
Свако ти добро од Господа

prijatelju ti si dobro primjetio, da su neki narodi svoje obicaje, odnosno tradiciju pomijesali sa vjerom koja im je nacin zivota.
Razlog zbog cega neki ljudi ostaju zbunjeni je upravo taj sto ljudi malo pomijesaju tradicije malo vjere i ispadne kaos pa i mene cesto ljudi pitaju- kako to da islam naredjuje da roditelji biraju cerki covjeka a nigdje veze nema. Tako je i sa muzikom i svakojekim "muslimanskim" obicajima koji nemaju veze islamom.

E sad, moj pravac: ja sam "ehl sunnah vel dzemaat" = slijedim praksu poslanika savs i praksu ashaba

Ashabi su odabrana generacija ljudi koje je odgojio poslanik savs i oni su bili najbolji muslimani i najbolje su shvatili islam te ja prema njihovoj praksi i vjerovanju se povodim. Pa ako su oni radili tako, radim i ja i obratno.. A ko bude na onom na cemu je bio Allahov poslanik savs sigurno je na pravom putu.

Ima svakakvih sufija / derviša i od grupe do grupe se razlikuju. Derviš znači pobožnjak, prvi derviši su se poznali po tome sto su se izolirali od svijeta i samo ibadetili Allahu dok su kasnije it toga nastale sekte poput mutezila koji imaju gresaka u vjerovanju, neke grupe su i izisle iz islama zbog zastranog ucenja. Na primjer Islam uci da je Allah iznad prijestolja svog bićem a oni govore da je Allah svugdje oko nas ili neki govore da se sjedinio sa bićima te da je sve ovo Allah ( preuzeto iz hinduizma i njihove filozofije)

Islamska zajednica ima puno pozitivnih stvari ali ima i onih koje treba izbaciti. Svi smo mi islamska zajednica, svi muslimani i nema niko pravo reci da neko nije u zajednici ako nije u instituciji. IZ BIH ima nekih bidata-novotarija u vjeri koje nemaju osnove i utocista u islamu promjera: ucenja Kur'ana mrtvima, odlazak na svakojeka " svetista" itd sto ja naravno odbijam raditi. To je to od prilike, ako te nesto zanima vise samo pitaj :)

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2009, 22:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Sad kad je situacija normalnija za razgovor želim pozdraviti brata Oficira s ružom i sagovornika Ahmeda.
Zahvalan sam Oficiru na kratkom opisu nastanka Islamskog verovanja i za divno čudo slažemo se u gledištu ali do jedne tačke. Polazna nam je ista ako se priznaje Tora i Otkrivenje ali šta biva u periodu od drugog veka do Muhameda?
Da pojasnim,ako je do tad postojala greška u Svetim spisima zašto se odmah nije intervenisalo?
Zar je održivo razmišljanje kako veći deo Biblije nosi istinu a jedan deo ,,neistinu''i prihvatati proroke a njihove reči ne, i pozivati se na Evanđelje a negirati sadržaj istog?
Kad rekoh za istorijski period nastanka Islama moglo bi se prihvatiti da je ono od Avraama ali onda mi nebi imali različita učenja zar ne? početak je u rodbinskom korenu i veri koja se odvaja i okreće ali ne odmah zato i pitam šta biva i sa čije strane potiče odvajanje Avramove vere u neki drugi pravac jer složićeš se sigurno da je Bog vodio Jevrejski narod a samim tim govorio preko tih proroka koje priznajete.

Nebih da ja pišem o tome jer istorija piše a i opširno je pa čak i mitologija se bavi delom istorijskih verovanja nekih naroda.

što se tiče Anđela Gavrila zar on nije više puta u Bibliji opisan kao ANĐEO koji nosi poruke i taj isti anđeo govori Mariji da će zatrudnjeti ne po njemu već po DUHU SVETOM.
Gavrilo nikom nije davao duhovne darove niti zapečaćavao za život večni već to čini SVETI DUH.
Gavrilo jeste tumačio Danilu vizije ali za Duha Svetog se kaže da će On poučiti sve koji ga prime i biće sa njima do kraja a Gavrilo nemože biti u svima jer je on anđeo a ne Duh jer duh kostiju nema a anđeo ima.
Najveći problem za moju braću Oficira i Ahmeda je Sveti Duh.
ko je, odakle izlazi, šta čini, dokle čini zato sam imao želju da o tome u temi Duhovni darovi govorimo ali ni hrišćani ne žele pa što da tražim to od vas?
Bratu Oficiru je poznato da poštujem vaš način moljenja i oblačenja itd.
Mislim da trebamo samo jednu stvar razumeti oprostite mi što to po ko zna koji put ponavljam a to je ŠTA JE BIO SMISAO PRINOŠENJA ŽRTVI I ZAŠTO JE MORALA BITI BEZ MANE?

Pozdrav, i mir vam želim.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2009, 15:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sve ti je sadrzano u ova 2 ajeta gdje Bog kaze:

Oni govore: "Budite jevreji, odnosno kršćani, i bićete na pravome putu!" Ti reci: "Ne, mi smo vjere Ibrahimove, koji je ispravno vjerovao; on nije nikoga Allahu ravnim smatrao."

Recite: "Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dato Musau i Isau, i u ono što je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima, i mi se samo Njemu pokoravamo." ( Al Baqarah 135-136 )

Za zrtve:

Znas vec da s od Ibrahima as takva praksa radi jer je dobio naredbu od Boga. Kaze poslanik as za poklone da ne dajemo ono sto i sami ne bi primili. Od 2 sina Ademova samo je od jednog zrtva primljena, jer drugi nije mario sta ce da prinese.

Do Allaha neće doprijeti meso njihovo i krv njihova, Ali će Mu stići iskreno učinjena dobra djela vaša; tako vam ih je potčinio da biste Allaha veličali zato što vas je uputio. I obraduj one koji dobra djela čine! ( el hadzdz 37 )

Ne treba Allahu to nego treba siromasnim kome se to meso podjeli, dadne dar da se ljudi zblize.

Imaju naravno propisi o kurbanu ali mislim da te to ne zanima nego, zbog cega se kolju .

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2009, 16:06 
Veteran
Veteran

Puno sam zahvalan Ahmedu na odgovoru iako su ostala pitanja ne odgovorena.
Kad pominjem žrtve i sistem odnosno ceremonijalni zakon o prinošenju žrtava nemislim na Adama jer on to nije dobio već na Mojsija i sve ono što se vekovima činilo u šatoru od sastanka u oba dela (svetinji i svetinji nad svetinjama)kao i u Jerusalemskom hramu sve do razorenja.
Zašto je uređeno od Boga da se tamo žrtve prinose?

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2009, 16:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Puno sam zahvalan Ahmedu na odgovoru iako su ostala pitanja ne odgovorena.
Kad pominjem žrtve i sistem odnosno ceremonijalni zakon o prinošenju žrtava nemislim na Adama jer on to nije dobio već na Mojsija i sve ono što se vekovima činilo u šatoru od sastanka u oba dela (svetinji i svetinji nad svetinjama)kao i u Jerusalemskom hramu sve do razorenja.

nema kod nas nikakvog posebnog mjesta za "prinosenje zrtve" i to mi jako ruzno zvuci nekako. To je samo zivotinja koju kupimo-zakoljemo i podijelimo meso u koliko smo u mogucnosti a mozemo je zaklati u svom dvoristu ili u sred grada, nema nikakvog svetista.

Allah je dao neke stvari ovom narodu sto prije nije dao nijednom, izmedju ostalih je i ta da mogu po cijeloj zemlji obaviti molitvu. Znaci ja se popnem na mont everest i gore se klanjam Njemu, nismo mjestom odredjenii

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2009, 17:06 
Veteran
Veteran

Ali brate ne pitam kako je kod vas ni kako ti na to gledaš kao osoba već moje pitanje glasi:
To je Jevrejima dao preko Mojsija. Pošto Mojsija priznajete bar tako kažete onda znate i zašto dade taj ZAKON o prinošenju žrtava, zar ne?
Nije prvo nastao Kuran pa onda Stari i Novi zavet već obrnuto što znači da se vaše učenje naslanja na Biblijske spise i stare Jevrejske proroke, a to znači da trebate poznavati temelj nauke i verovanja na kojem stojite jer odbacujući Bibliju vi ostajete bez temelja a onda građevina pada.
Pitam brata da li je neko mrzeo Jevreje...pa ih porobio i hram im spalio jel bilo tako što?
Da li su Jevreji od Avraama, ako jesu a jesu onda su to i veći deo Arapskog sveta zar ne brate?
Onaj što mrzi jedno dete Avraamovo sigurno nevoli ni drugo zato mu u vojnom pogledu nisu bili značajan protivnik ali u verskom jesu... šta onda treba činiti...možda im napisati veliki deo istine i naravno priznati Avraama i sve proroke da bi im poreklo umirio i ono što su imali od očeva priznati ali im svakako ono najvažnije treba izbaciti... a šta je najvažnije..?

Jevreji se takođe pozivahu na Avraama ali dela im nisu bila dostojna tog imena tako se i danas neko poziva na Avraama a vera možda nije Avraamova....Da li se to neko igrao vere i još uvek to čini i hoće li u određenom momentu sebe nazvati Bogom taj rog.....

Znaju oni brate da je Avraamov zavičaj u Arapskoj i da je posle otišao odatle oni nevole ni Arape ni Jevreje i čine da bude rat između braće.....šta bi rekao Avraam da sad ustane?

Ko napisa reči pisaljkom lažljivom braćo znajte da Bog govori istinu i da proroci Božiji govore ISTINU a ima ih mnogo u Bibliji i svi potvrđuju i najavljuju ono što od vas neko sakri jer su ti isti govorili da je njihov bog sunce i imali su ih preko 20 božanstava.
Vama rekoše: ,, Da jedan je Bog '' a onda rekoše ,,Niti će te ga vi znati niti ga je Avraam znao a ime će mu biti....... i vi prihvatiste''
Avraam je znao pravog Boga i jedinog kojeg vam i mi kazujemo jer je on oduvek i sad je i uvek će biti, nemojte braćo ići za tuđim bogovima tame jer vam oni laskaju i uče da se spasavate poreklom i odećom i dobrim delima a sve to govori o ličnoj ,,svojoj'' pravednosti a Bog kaže da nema nikog pravednog i da svi ostaše pod greh zatvoreni da bi se pokazala BOŽIJA PRAVDA.

Ako ne shvatite zašto su se žrtve prinosile po Božijoj uredbi i ko je narečeni Mesija i koji je cilj njegovog dolaska i kako se čovek spašava uzalud je braćo sve ostalo i klanjanje i post jer Bog hoće da mu se molimo ISTINOM i DUHOM jer nas je ON otkupio od smrti i čisti od greha kroz savršenu žrtvu i prečistu krv. AMIN.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2009, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A sta je poenta sad tog tvog posta naizad, pokazati kako ja vjerujem u laznog Boga ? :roll:

Moj prijatelju mi se ne oslanjamo na Bibliju, odkud ti to ? Kur'an je knjiga koja potvrđuje prije objavljene knjige i govori pravu istinu o tome. I ako je Bog rekao da je najavljen vama svima poslanik "taj" i u vasim knjigama i da ga vasi monasi znaju poput sina svog mi znamo da je tako. A sad da mi dokazujemo Biblijom prorocanstvo Muhammeda, NE.... Najveci dokaz je Kur'an a i staroj babi je jasno da je Muhammed as poslanik ako imalo znaju o njemu, ko je bio i sta je svijetu donio.

Abraham nije bio politeist niti neko ko vjeruje u trojstvo nego monoteist koji je obozavao samo Allaha. To i zidovi znaju jako dobro.

Naceo si puno tema sa tim postom i necu da se detaljno osvrcem na svaku recenicu, lako je nepotvrdno iznijeti vise stvari i kad pocnemo pricati o jednoj skrene se odmah na druge neke stvari. Zidovi su imali mnostvo poslanika i nikad se nisu opametili, ili su ih ubijali ili ih nazivali lazovima i magicarima.

Vi se povodite za starim zavjetom i govorite da je 100 % tako, a zidovi ga slijede doslovnije od vas a nikad nisu spomenuli trojstvo niti se povodili za tim ! Razmisli malo, oni su monoteisti cisti i potpuno slijede prvu zapovjed

NE OBOZAVAJ NIKOG DO JEDNOG BOGA

Vi Mesiju, Bozijeg poslanika obozavate.

Trojstvo je ubaceno iz paganskih vjera, de malo po netu trazi. I to na Nikejskom saboru su ubacili, a spalili sve ostalo sto je kontra tome

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2009, 22:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Zašto onda Isus kaže da se može oprostiti grijeh (huljenje) prema Bogu, prema Isusu ali ne i prema Svetom Duhu?

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Zašto onda Isus kaže da se može oprostiti grijeh (huljenje) prema Bogu, prema Isusu ali ne i prema Svetom Duhu?

Znaci ipak su 3 a ne 1, buduci da moze se grijesiti prema prva 2 a ne prema trecem. Opet nema sanse da bude 1 ako se postavite tako. Izvinite talija i ostali ali to zaista nema smisla.

Svi poslanici su bili monoteisti i nema sanse da odjednom dodje neko i uci nesto suprotno njima, u ovom slucaju te rijeci sto svojetate Isau a.s.

Tako mi Boga, Isaa a.s je bio monoteist kao i Ibrahim a.s i Musaa i Dawud, I Nuh i svi ostali. Zasto vas toliko buni sto ga je Allah bez oca stvorio ?

Zaista je ruzno ono sto mu stavljate u usta a on je cist od tog.

TROJSTVO JE UBACENO U KRSCANSTVO IZ PAGANSKIH VJERA, PRVI PRAVI KRSCANI SU BILI MONOTEISTI KAO I ZIDOVI

http://jesus-messiah.com/apologetics/ca ... inity.html <-- EVO VAM PRIMJERA IZ BUDIZMA TROJSTVA, ISTO SVE, SIN UMIRE RADJA SE... SVE

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 20:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2008, 17:34
114_AhmeD je napisao:
Talija je napisao:

Znaci ipak su 3 a ne 1, buduci da moze se grijesiti prema prva 2 a ne prema trecem. Opet nema sanse da bude 1 ako se postavite tako. Izvinite talija i ostali ali to zaista nema smisla.

Svi poslanici su bili monoteisti i nema sanse da odjednom dodje neko i uci nesto suprotno njima, u ovom slucaju te rijeci sto svojetate Isau a.s.

Tako mi Boga, Isaa a.s je bio monoteist kao i Ibrahim a.s i Musaa i Dawud, I Nuh i svi ostali. Zasto vas toliko buni sto ga je Allah bez oca stvorio ?

Zaista je ruzno ono sto mu stavljate u usta a on je cist od tog.

TROJSTVO JE UBACENO U KRSCANSTVO IZ PAGANSKIH VJERA, PRVI PRAVI KRSCANI SU BILI MONOTEISTI KAO I ZIDOVI

http://jesus-messiah.com/apologetics/ca ... inity.html <-- EVO VAM PRIMJERA IZ BUDIZMA TROJSTVA, ISTO SVE, SIN UMIRE RADJA SE... SVE

ON je jedan koji se javlja u tri lika,sva tri ga jednako predstavljaju,ali....
Kao i svako ali i ovo je tu sa razlogom.Neću se pozivati na citate koji nemaju veze sa životom koji vidim ovde lete u nedogled.Duh Sveti je jedinstvo čoveka i Boga,odnosno krajnje verovanje u NJEGA jednog i jedinog.

Ako se ogrešite o Duha Svetoga,ogrešili ste se o sebe,a samim tim i o jedinstvo sa Gospodom.
Prokletstvo,budisti neveruju u bogove niti jednoga boga,oni imaju sasvim drugo verovanje i mislim da ih iz ovih razgovora treba izostaviti.
To:Ahmed
Možeš li ti da obrazložiš sebe bez ikakvih citata,bez mešanja sa prozivkom Hrišćana,onako kako ti misliš da ti veruješ.Svako pozivanje na neki zapis govori koliko je čovek slab vernik.
Ovo nije upućeno samo tebi,primetio sam da ovde ima puno takvih,i smatram da je to glupo,u najmanju ruku.Koristite samo citate.Ne celine,ne ono stvarno.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 20:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam ni ja više koliko puta sam pisala o tome da su to tri ispostasi, tri manifestacije Božije.
Kroz Isusa je javljeno (Prvo bijaše Riječ, a Rječ bijaše u Boga), Isus je Riječ jer on među ljude silazi i objavljuje.
Kroz Svetog Duha je sve stvoreno, Sveti Duh je Božija manifestacija koja stvara, obnavlja, daje život,...

Pa ni dijete u vrtiću ne zamišlja Boga kao čovjeka sa ograničenim osobinama.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hindusko trojstvo:
Brahma, Vhisna I Shiva

Babilonsko trojstvo:
Nimrod, Simeramus I Tammuz

Egipatsko:
Osiris Isis i Horus

Napred pa provjerite dragi prijatelji, ima ih jos u puno ali ovo su samo 3 primjera.
10 Zapovjedi ZABRANJUJE pluralno božanstvo.

A sad da ja vas pitam:

Zašto su crkve pune slika, ikona, idola ?

02 zapovjed. NE GRADI SEBI BOZIJEG LIKA REZANA NITI KAKVE SLIKE

i drugo pitanje:

Vidio sam da krscani cesto crtaju Isaa sa onim krugom na glavi, svijetlost kao neka, gdje ste to nasli?

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 23:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne volim da copy paste ali:

Ikona je grcka rec i znaci slika. Na ikonama Crkva predstavlja: Gospoda Isusa Hrista, Bogorodicu, andjele i svetitelje. Postovanjem ikona mi proslavljamo one koji su na njima i ozivljavamo uspomenu na njih. Kao sto iz ljubavi, postovanja, podsecanja i uspomene cuvamo slike svoje rodbine i prijatelja, tako je slicno i sa ikonama svetitelja. Ikone su spomenici religioznih velikana, spomenici koji nas podsecaju na njih i njihov rad; vrlo jako sredstvo za religiozno-moralni zivot, jer bude zivu uspomenu na njih i njihova dela koja zagrevaju, odusevljavaju, izazivaju i vuku da ih podrazavamo.

Gledajuci ikone secamo se poboznog zivota onih koji su na njima predstavljeni, i to nas pobudjuje da se ugledamo na njih i da i mi ispunjavamo hriscanske vrline kao i oni, i nagone na topliju i usrdniju molitvu. Istina je da se covek moze moliti i bez ikona, ali one bolje zadovoljavaju ljudsku prirodu, jer je covek sastavljen iz duse i tela, pa mu je potrebno nesto vidljivo da bi u njemu izazvalo predstavu nevidljivog i stvorilo vece molitveno raspolozenje. Svete ikone su kao otvorena knjiga iz koje se uce svi, a posebno neuki. Sveti Jovan Damaskin kaze: "Ikona je kao ucitelj za proste, koji ne znaju citati, a knjiga za pismene; ona govori pogledu, koliko rec sluhu. Ikona je kao knjiga ... koja nam pomaze da se setimo dela Bozijih i svetitelja njegovih". Zato ikone treba postovati. A postujemo ih ako ih stavljamo u hramove, kuce i druga mesta; ako im se klanjamo; ako ih celivamo; kadimo i svece pred njima palimo.

Ikone u Starom zavetu:

Upotrebu i postovanje svetih ikona potvrdjuje Sveto pismo. Sam je Bog zapovedio Mojsiju da nacini kovceg zaveta, koji je bio vidljiva slika prisutnosti nevidljivog Boga, presto Njegov, i da nacini dva zlatna heruvima na kovcegu i da izveze takodje dva heruvima na zavesi koja je delila svetinju od svetinje nad svetinjama. I Solomon kada je podigao hram, postavio je dva heruvima na kovceg zaveta i mnoge na zavesama i zidovima.

U Novom zavetu...

U Novom zavetu jos jasnije je potvrdjeno postovanje ikona. U hriscanstvu od pocetka ikone su u postovanju i u upotrebi. Ovo potvrdjuju mnogi spomenici iz prvih vekova hriscanstva. Po predanju, koje je priznao Sedmi vaseljenski sabor, sam Spasitelj je poslao svoj nerukotvoreni lik edeskom caru Avgaru. Ikone se nalaze na zidovima u katakombama, pecinama, mucenickim grobnicama i drugim mestima gde su se skupljali hriscani na molitvu. O upotrebi i postovanju ikona svedoce mnogi sveti oci i ucitelji crkve.

Ako želiš da čitaš imaš još u vezi toga na linku

http://www.geocities.com/byzantion2001/ ... kona2.html

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2009, 11:30 
Veteran
Veteran

Ahmede tvoja primedba o ikonama stoji i tu se slažemo.
Slažemo se po pitanju odevanja vernih.
Slažemo se i po pitanju hrane ako je to uopšte važno.
Slažemo se da je JEDAN Bog.
Slažemo se o stavu pri molitvi.
Ali nisi mi objasnio zašto priznajete Jevrejske proroke kad se ne oslanjate na Toru i Otkrivenje?
Zašto su Jevreji prinosili žrtve po Božijem nalogu i KOJI JE SMISAO tih žrtava?
KO je Duh Sveti?

Šta znači reč Mesija i zašto je bila potreba da stigne?

Primetio sam da ne priznaješ reči Isusa Hrista kao izvorne pa te molim daj nam pastiraj njegove ivorna reči da i mi znamo istinu.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2009, 20:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Ahmede tvoja primedba o ikonama stoji i tu se slažemo.
Slažemo se po pitanju odevanja vernih.
Slažemo se i po pitanju hrane ako je to uopšte važno.
Slažemo se da je JEDAN Bog.
Slažemo se o stavu pri molitvi.
Ali nisi mi objasnio zašto priznajete Jevrejske proroke kad se ne oslanjate na Toru i Otkrivenje?
KO je Duh Sveti?

Primetio sam da ne priznaješ reči Isusa Hrista kao izvorne pa te molim daj nam pastiraj njegove ivorna reči da i mi znamo istinu.
Pozdrav.

Ali nisi mi objasnio [b]zašto priznajete Jevrejske proroke kad se ne oslanjate na Toru i Otkrivenje?[/b]

Nije samo proroke koji su bili jevreji, nego i ostali proroci koje je Allah poslao. To je jedan od stubova Islama- " vjerovanje u božije poslanike", od prvog do zadnjeg naravno.
Takođe jedan od 6 temelja je vjerovanje u knjige koje je on poslao kao vodilju ljudima ( tewrat zebur indzil i kur'an) i mi priznajemo te knjige jer ih je Allah poslao ali kao sto vec znas te knjige su izmjenjene vremenom od prokletih ljudskih ruku i mi ih ne smatramo vjerodostojnim. A mnoge kontradiktornosti i kosenje sa naukom savremenom definitivno potvrdjuje to. Kur'an rastavlja istinu od neistine. I ono sto je Allah nam rekao to smatramo istinom, one tekstove iz prijasnjih knjiga koje se poklapaju sa govorom bozijim smatramo istinom a ostalo batilom/ lazima.

npr u psalmima 91 se govori da ce Isaa biti zasticen
Isaiah 52:13 da ce biti uzdignut i nije razapet Matej 4:5-6 Luka 4:10-11
Psalm 18:3 da ce biti spasen

ili Jona 19:36
Jer se ovo dogodi, da se ispuni Pismo: "Nijedna kost neće mu se slomiti."

Mi smatramo ovakve stvari istinom jer ih Allah u Kur'anu potvrđuje.

Ne znam zasto su jevreji prinosili zrtve, mislim iz istog razloga kao i mi danas.

Mesih na arapskom ima znacenje kao i na hebrejskom " pomazani" a dobio je naziv jer mu je kosa izgledala kao da je mokra, da kapće voda iz nje. Mesija - Isaa će se vratiti ponovo na zemlju i napraviti red napokon i bit ce blagostanje na zemlji.
On ce vratiti bozije carstvo na zemlju ( da sud pripada Bogu) itd,,, znas vec Mesiju :)
A sad da ti otezem sa pricama kako ce biti uz Mehdiju i muslimane protiv Dedzdzala i njegovih sljedbenika ode to na post od 100 Mb :D

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2009, 22:47 
Veteran
Veteran

Kao što sam hvala Bogu odavno uočio dve stvari koje vam nedostaju a neko vam ih uspe objasniti obratiće gro arapskog sveta i biće blagosloven.
1.Smisao prinošenja žrtava po Božijem nalogu?
2. ko je Sveti Duh odakle ishodi i šta čini?

To razumevanje vam nemože dati čovek jer Bog otvara i daje razum,Bog daje i veru i ljubav a čovek može samo da svedoči a ko neveruje prorocima i objavama kako će verovati meni?
Duh Sveti osvedočava čoveka i poučava svakoj istini i kad čuješ glas iznutra gde ti govori poslušaj ga da spaseš dušu.
Gospod neka se smiluje i pomogne da ga prihvatite kao spasitelja jer nas trpi i čeka da svi doćemo u pokajanje zato na kolena otvorenih srca i bez predrasuda i tad će vam biti jasno u kome je vaš život sakriven a ko nađe njega ima i život. Amin.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2009, 23:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Kao što sam hvala Bogu odavno uočio dve stvari koje vam nedostaju a neko vam ih uspe objasniti obratiće gro arapskog sveta i biće blagosloven.

To razumevanje vam nemože dati čovek jer Bog otvara i daje razum,Bog daje i veru i ljubav a čovek može samo da svedoči a ko neveruje prorocima i objavama kako će verovati meni?
Duh Sveti osvedočava čoveka i poučava svakoj istini i kad čuješ glas iznutra gde ti govori poslušaj ga da spaseš dušu.
Gospod neka se smiluje i pomogne da ga prihvatite kao spasitelja jer nas trpi i čeka da svi doćemo u pokajanje zato na kolena otvorenih srca i bez predrasuda i tad će vam biti jasno u kome je vaš život sakriven a ko nađe njega ima i život. Amin.

Izvini, to pitanje o svetom duhu sam potpuno izostavio nenamjerno.

Duh sveti po vama je jedna od manifestacija Boga. Kako procitah bibliju on je dosao Mariji. Po Islamu anđeo Gabrijel je dosao Mariji i javio joj radosnu vjest tako da....
Taj kog vi nazivate sveti duh je anđeo i nema veze Allahom, to je sluga Njegov kao i ostali anđeli.

Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!

A za žrtvu ( kurban) već sam pisao da se meso djeli siromasnim, komsijama i prijateljima kao dar, da je naredjeno od vremena Ibrahima a.s itd.
E sad laviću ako hoćeš neka dodatna pojašnjenja:
http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=372:vjerski-znaj-smisao-l-svrha-kurbana&catid=189:kurban&Itemid=76
evo ovdje imas

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2009, 23:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
lavić je napisao:

Lavicu brate mozes li ti da das odgovore na pitanja koja nam postavljas, onako kako ih ti poimas i razumjes, shodno tvojoj vjeri koju prakticiras.

Neka je mir i spas na one koji slijede ispravnu vjeru.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]