banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 15:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Mar 2009, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
gosca je napisao:
Posto se Islam uopsteno posmatra kao jedna veoma ujedinjena religija i kao toboze svi svakoga stite, zasto onda tako malo razgovaraju o siitima, i o tome kako ih proganjaju i kako ovi ne mogu da odu na hadz, zasto se ne pricaju o ugnjetavanju zena, pedofiliji i bigamiji u zemljama u kojima je vecinka vjera islam i u kojima zive sunitski muslimani. Po cemu su to suniti ispravniji od siita, a pogotovo zasto ovi ovdasnji muslimani imaju prezimena koja vecinom zavrsavaju na ic.

tvoj post je pun predrasuda, loseg naboja i mrznje i ne zelim ti ni odgovoriti dok se ne unormalis :)

bye _

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 16:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
114_AhmeD je napisao:
Jest zabranjena, tako mi Boga. To so to je neki novotari slusaju nije dokaz validan. Ja ti mogu napisati text od " 100 MB " dokazi koji zabranjuju slusanje muzike.

Ako si upucena u nauku hadisa i ajeta i vaganje misljenja i govor ucenjaka ja cu ti rado napisati ako zelis, samo reci :wink:

Ne moras pisati 100 mb texta; bit ce dovoljno da izdvojis ajete iz Kur'ana koji zabranjuju muziku i da ih ovdje napises (kao i ciji je prevod).

Nemoj navoditi hadise; jedini vjerodostojan izvor je (slozit ces se sa mnom) Kur'an; on je alfa i omega islama. :wink:

Takodjer, misljenja ucenjaka mozemo a i ne moramo uzeti u obzir jer i oni su samo ljudi a grijestiti je ljudski-ne moraju (nuzno) biti u pravu...izmedju Allaha i vjernika nema posrednika....

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Poslednji put menjao bORGqUEEN dana 08 Mar 2009, 20:06, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 17:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

BorgQueen, hvala na iskrenosti.

Ma nista....

Citiraj:
"Reci:-Ko je zabranio lijepe stvari koje je Bog stvorio za svoja stvorenja, i dobru opskrbu-. Reci:-to je namijenjeno za uzivanje u OVOM zivotu onima koji VJERUJU. Stavise, to ce biti samo njihovo na dan prozivljenja-. Tako mi objasnjavamo ajete ljudima koji znaju." 7:32 (Kur'an)

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 19:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

gosca je napisao:
Posto se Islam uopsteno posmatra kao jedna veoma ujedinjena religija i kao toboze svi svakoga stite, zasto onda tako malo razgovaraju o siitima, i o tome kako ih proganjaju i kako ovi ne mogu da odu na hadz, zasto se ne pricaju o ugnjetavanju zena, pedofiliji i bigamiji u zemljama u kojima je vecinka vjera islam i u kojima zive sunitski muslimani. Po cemu su to suniti ispravniji od siita, a pogotovo zasto ovi ovdasnji muslimani imaju prezimena koja vecinom zavrsavaju na ic.

E moja ti...ovaj post ti je "malcice" pretenciozan....

Nejedinstvo u okviru religije se provlaci kroz ljudsku istoriju; vidis i na ovom forumu svi su monoteisti i kao takvi (u sirem smislu) su braca i sestre pa se neki utrkuju da pohvale "bolje" i osude "gore" a sudci o "kvalitetu" su naravno oni sami.
(Hriscanstvo/krscanstvo je nastalo u 1. vijeku nase ere pa se podijelilo na pravoslavlje, rimokatolicanstvo, protestantizam, nestorijanstvo, monofizitstvo...)

Ugnjetavanje zena, pedofilija, bigamija nemaju bas mnogo veze sa religijom; to je uglavnom povezano sa nivoom obrazovanja, kulturom...U zemljama sa dominatnom hriscanskom/krscanskom vecinom takodjer ces naci istih/slicnih primjera i slozit ces se, nije bas da se mogu "na prste prebrojati".

Nego, pricam neki dan sa Svjedocima; oni su ubijedjeni da je njihovo tumacenje Biblije najtacnije i njihova vjera najbolja..kazu 144 000 ljudskih dusa ce biti spaseno kad dodje Sudnji dan i neces mi vjerovati, svi su Jehovini Svjedoci...

E sad ovo za "ic" je cini mi se za PDF Politika....

Lijep pozdrav

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 20:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
bORGqUEEN je napisao:
Nego, pricam neki dan sa Svjedocima; oni su ubijedjeni da je njihovo tumacenje Biblije najtacnije i njihova vjera najbolja..kazu 144 000 ljudskih dusa ce biti spaseno kad dodje Sudnji dan i neces mi vjerovati, svi su Jehovini Svjedoci...

Zanimljivo kako svi misle da su samo oni pravi. Takodje sam pricao sa adventistima i oni misle da su samo oni pravi. I pravoslavci i katolici i muslimani, jevreji... Svi misle da su oni jedini u pravu. A sta je istina. Istina je da je u pravu svako ko cini dobro i nije u pravu niko ko cini zlo u bilo kojoj religiji. Jednostavan answer.
A sto se tice muzike i o tome da je zabranjena, da li je i kompjuter zabranjen posto se navodi 100mb.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 20:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
vim je napisao:
Istina je da je u pravu svako ko cini dobro i nije u pravu niko ko cini zlo u bilo kojoj religiji.

slazem se u potpunosti,ali bi dodala da nije u redu samo zato sto neko misli da je bas njegova religija prava da vrijedja ili omalovazava ili ponistava neku drugu za koju opet neko misli da je bas ona prava.
Kada je bilo receno da je muzika zabranjena mislim da se mislilo na svaki vid "zabave" jer sve to udaljava covjeka od molitve prije svega pa bi neko mogao reci i od same vjere

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 20:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Zanimljivo kako svi misle da su samo oni pravi. Takodje sam pricao sa adventistima i oni misle da su samo oni pravi. I pravoslavci i katolici i muslimani, jevreji... Svi misle da su oni jedini u pravu. A sta je istina. Istina je da je u pravu svako ko cini dobro i nije u pravu niko ko cini zlo u bilo kojoj religiji. Jednostavan answer.
A sto se tice muzike i o tome da je zabranjena, da li je i kompjuter zabranjen posto se navodi 100mb.

Mozda grijesim, ali meni se nekako cini da su danasnji "novi" muslimani preoptereceni stvarima koje nisu od posebnog znacaja; pocinje se postovati forma i zanemaruje sustina....

P(r)ozvala sam Ahmeda da postavi citate iz Kur'ana u kojima se muzika zabranjuje, pa ako ih pronadje, skidam kapu i klanjam se do zemlje i priznajem da nisam u pravu.

Vime zafkavas, cuj kompjuteri, hahahah :lol: :lol: :lol:

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U stvari to je problem svih religija ne samo islama, postovanje forme a zanemarivanje sustine. Znaci, insistira se na nekim nebitnim stvarima kao sto je recimo nosenje pokrivala ili brade ili muzike, a ovamo se zanemaruje odsijecanje glava. Isto tako i u hriscanstvu. Bitno im je da je pop u mantiji, da ispira narodu mozak, a nije im bitno sto je pop lopov ili silovatelj ili ratni zlocinac. Znaci obracaju svi paznju na neke nebitne sitnice, a ljubav i dobra djela koji su sustina niko ne praktikuje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
vim je napisao:
U stvari to je problem svih religija ne samo islama, postovanje forme a zanemarivanje sustine. Znaci, insistira se na nekim nebitnim stvarima kao sto je recimo nosenje pokrivala ili brade ili muzike, a ovamo se zanemaruje odsijecanje glava. Isto tako i u hriscanstvu. Bitno im je da je pop u mantiji, da ispira narodu mozak, a nije im bitno sto je pop lopov ili silovatelj ili ratni zlocinac. Znaci obracaju svi paznju na neke nebitne sitnice, a ljubav i dobra djela koji su sustina niko ne praktikuje.

Svako će odgovarati za svoj grijeh. Zbog jednog popa ne znači da je Crkva kao institucija loša ili zbog jednog pedofila nastavnika da je školstvo loše.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne, to je bilo samo poredjenje. Ono sto hocu da naglasim da se u vecini religija zanemaruje ono sto je vazno a istice ono sto je nevazno. I da ne treba slusati autoritete nego savjest.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
U religiji nema nista manje ili vise vazno ,sve je vazno,istina je da svi postupamo po svojoj savjesti i odluke donosimo potpuno slobodno ali svestenici su ti koji nas vode i upucuju,savjetuju nas i pomazu i kao sto Talija jasno rece ako je jedan pogrijesio nije istina da svi nevaljaju

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bORGqUEEN je napisao:
spavac je napisao:

BorgQueen, hvala na iskrenosti.

Ma nista....

Citiraj:
"Reci:-Ko je zabranio lijepe stvari koje je Bog stvorio za svoja stvorenja, i dobru opskrbu-. Reci:-to je namijenjeno za uzivanje u OVOM zivotu onima koji VJERUJU. Stavise, to ce biti samo njihovo na dan prozivljenja-. Tako mi objasnjavamo ajete ljudima koji znaju." 7:32 (Kur'an)

:confused2:
Znas li kad i kome je taj ajet objavljen ?
Mnogi bi mogli sa tim ajetom opravdati puno zabranjenih stvari sto rade jer su " lijepe".

A ko ti rece da je muzika lijepa stvar ? Dozvoli da ti tvoj brat par stvari napise:

وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْتَرِي لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَيَتَّخِذَهَا هُزُوًا أُولَئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ

(Luqman 6)

Ima ljudi koji kupuju lehvel hadith, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.*

Od Ebu el-Bekerija se prenosi da je rekao: "Upitan je Ibn-Mesud za ovaj ajet, pa je odgovorio: "Tako mi Onoga, osim kojeg drugog boga nema, (ovu zakletvu je poniovio tri puta), lehvel hadis to je muzika." (Taberi i Hakim). Ovu predaju vjerodostojnom smatraju imam Hakim, Zehebi i Ibn-Kajjim.

Nema dvojbe da je Ibn-Mesud najučeniji ashab i da je najbolje poznavao komentare Allahovih ajeta. On se ne zaklinje Allahom osim kada je uistini ubjeđen u ono što govori.

Od Seida Ibn-Džubejra se prenosi da je Ibn-Abbas za ajet: "Ima ljudi koji kupuju lehvel-hadis ..." rekao: "To je muzika." (Vjerodostojna predaja, Bejheki i Ibn-Ebi-Šejbe). Poznato je da je Ibn-Abbas tumač Kur'ana, kojeg je Poslanik, s.a.v.s., jedne prilike privio na svoje grudi i rekao: "Allahu moj poduči ga mudrosti (Sunnetu) i tumačenju Kur'ana. (Buhari i Muslim).
Dakle, ovo je tumačenje citiranog ajeta od dva najučenija ashaba koji su prisustvovali spuštanju Objave. Od oca Ebi-Zabijana se prenosi da je poznati ashab Džabir zaajet: "Ima ljudi koji kupuji lehvelhadis..." rekao: "To je muzika i slušanje muzike." (Taberi).

Ibn-Omer, također, kaže: "lehvel-hadis, to je muzika." (Tefsir Kurtubija). Brojni tabiini smatraju da se ovaj hadis odnosi na muziku, kao: Mudžahid, Ikrime, Ataa, Hasan el-Basri, Seid Ibn Džubejr, Mekhul, Amr b. Šuajb i drugi. (Taberi, Ibn-Ebi-Hatim i Ibn-Kesir).

Imam el-Buhari bilje`i u svome Sahihu od Ebi Musaa el-Ešarija da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Zaista će se pojaviti ljudi iz moga ummeta koji će dozvoljavati nemoral, svilu, alkohol i muzičke instrumente. Zadesit će ih strašna noć, Allah će brdo na njih strovaliti, a od nekih će načiniti izobličene majmune i svinje do Sudnjega dana." U predaji kod Ibn Madže stoji: "Pojavit će se ljudi iz moga ummeta koji će piti alkohol, nazivajući ga drugim imenima, a povrh njihovih glavabit će svirke (muzičkih instrumenta) i pjevačica. Allah će ih izobličiti,načinivši od njih majmune i svinje."

(El-Buhari, str. 1218-1219, br. had. 5590, Ebu Davud, 2/762-763, br. had. 3407, Ibn Madže, 3/317, br. had. 3263, el-Bejheki u "El-kubra",10/373, br. had. 20988 i u "Eš-Šuab", 4/282, br.had. 5115, etTaberani u "El-kebir", 3/319-320, br. had. 3417, i u "Musneduš-Šamijjine", 1/334, br. had. 588, Ibnu Hibban u svome Sahihu, 15/154, br. had. 6754. Ibnu Ebi Šejbe, 8/107, br. had. 4810 i Ibn Asakir, 24/66, br. pog. 25.)

Složni su islamski učenjaci da su razvrat, svila (za muškarce) i alkohol zabranjeni. Uz ove najstrožije zabrane Poslanik, s.a.v.s., spominje i muzičke instrumente, koji imaju isti propis (hukm).Ovaj hadis je najjasniji i najispravniji dokaz iz Sunneta Poslanika da je muzika haram. ( Vidjeti: Fethul-bari, 11/181.) Ibn Hadžer el-Askalani u komentaru ovoga hadisa navodi: "Ovo je opasna prijetnja onima koji budu odobravali ono što je Allah zabranjenim učinio, mijenjajući imena tim zabranjenim stvarima."

Iako ne poznajes dovoljno tematiku i izvore iz kojih crpi islam znanje i dokaze, govor ucenjaka itd mislim da ce ti ovo biti dovoljno :)

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ahmede, prijatelju....tacno sam znala sta ces napisati........nego, ja ovdje ne pronadjoh zabranu muzike u Kur'anu!!

Citiraj:
Ima ljudi koji kupuju lehvel hadith, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.*

Lehvel hadith=zabavni govor...trac, suplja prica itd.....ovdje nije rijec o muzici.

Citiraj:
Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Zaista će se pojaviti ljudi iz moga ummeta koji će dozvoljavati nemoral, svilu, alkohol i muzičke instrumente. Zadesit će ih strašna noć, Allah će brdo na njih strovaliti, a od nekih će načiniti izobličene majmune i svinje do Sudnjega dana." U predaji kod Ibn Madže stoji: "Pojavit će se ljudi iz moga ummeta koji će piti alkohol, nazivajući ga drugim imenima, a povrh njihovih glavabit će svirke (muzičkih instrumenta) i pjevačica. Allah će ih izobličiti,načinivši od njih majmune i svinje."

Dakle, ovdje Poslanik predvidja sta ce se desiti?
A pazi ovo:

Citiraj:
"Reci(o Muhamede):-Ja nemam moc da sebi koristim ili stetu nanesem. Samo ono sto Bog hoce mi se dogadja. KADA BIH ZNAO BUDUCNOST, uvecao bih svoja dobra, i ni jedna nevolja i steta me ne bi pogodila. Ja nisam drugo do opominjac, i donositelj radosnih vijesti onima koji vjeruju.-" 7:188

"Reci(o Muhamede), -Ja nisam drugaciji od ostalih poslanika, Ja NE ZNAM sta ce se desiti SAMNOM ILI SA VAMA. JA SAMO slijedim ono sto mi je objavljeno. Ja NISAM DRUGO DO jasni opominjac.-" 46:9

Molim samo ajete, NE hadise, jos jednom....jer Bog pri objavi nije trebao nikakvu pomoc od bilo kog imama, ashaba ili tabiina. Bog nije ocekivao, niti zelio, da Muhamed pravi svoje vlastite zakone. Poslanik Muhamed (s.a.v.s) nije donio ni jedan drugi zakon pored i osim Kur'ana, ali kreatori knjiga Hadisa i Suneta jesu.

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

draga kraljice pa mi muslimani ne bi znali klanjati niti abest uzeti nista drugo da nema hadisa.
Poslanik a.s nije govorio po hiru svom tako da je i njegov govor dio objave, zar ne ?

Hadisi su po svim oznaceni vjerodostojni a ako su ashabi koje je odgojio poslanik a.s poput Ibn Mes'uda i Ibn Abbasa ( najvecih poznavalaca vjere) rekli da je lehvel hadith muzika kako ti da imas ispravnije misljenje od njih ?

Daj molim te urazumi se :)

Poslanik a.s nije znao buducnost nego je samo Allah zna, i poslanik a.s je samo znao onoliko koliko mu je Allah saopstio. Nije to tesko toliko za shvatiti.

Na primjer kad mu je Allah saopstio neke stvari koje ce se desavati kao predznaci sudnjeg dana, pa evo jedan:

" doci ce vrijeme kad se bosonogi beduini budu takmicili u gradnji velikih zgrada"

I kako je poslanik a.s predvidio, nije predvidio nego mu Allah rekao :wink:

A mi danas vidimo dubai, Emirate kako se oni koji ne znaju ni pisati zbog bogatstva natjecu u gradnji objekata velikih

pozdrav

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 08 Mar 2009, 21:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
draga kraljice pa mi muslimani ne bi znali klanjati niti abest uzeti nista drugo da nema hadisa.
Poslanik a.s nije govorio po hiru svom tako da je i njegov govor dio objave, zar ne ?

Hadisi su po svim oznaceni vjerodostojni a ako su ashabi koje je odgojio poslanik a.s poput Ibn Mes'uda i Ibn Abbasa ( najvecih poznavalaca vjere) rekli da je lehvel hadith muzika kako ti da imas ispravnije misljenje od njih ?

Cekaj....da pokusam da razumijem napisano...znaci....nema veze sto nema u Kur'anu jer ako su ovi rekli onda to MORA DA JE ISTINA......dakle veliki Bog je ostao bez rijeci pa su oni morali da uskoce.

Ma daj, bjezi...... :roll:

KADA SU VIDJELI DA ISTINSKI BOG, U KUR'ANU, NE ZABRANJUJE MUZIKU ILI PJEVANJE, ti ljudi su potrazili druge bogove koji ce im ovo uciniti. Oni su odbili zakon Knjige koju Bog naziva Najboljim Hadisom (Kur'an).

Dakle, jos cekam ajet o zabrani muzike u islamu.

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 21:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bORGqUEEN je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Cekaj....da pokusam da razumijem napisano...znaci....nema veze sto nema u Kur'anu jer ako su ovi rekli onda to MORA DA JE ISTINA......dakle veliki Bog je ostao bez rijeci pa su oni morali da uskoce.

Ma daj, bjezi...... :roll:

KADA SU VIDJELI DA ISTINSKI BOG, U KUR'ANU, NE ZABRANJUJE MUZIKU ILI PJEVANJE, ti ljudi su potrazili druge bogove koji ce im ovo uciniti. Oni su odbili zakon Knjige koju Bog naziva Najboljim Hadisom (Kur'an).

Dakle, jos cekam ajet o zabrani muzike u islamu.

NE mozes ti tako povrsno to gledati, sta je sa praksom poslanika a.s i njegovim zivotom- on je sve prakticno pokazao?
Sta je sa generacijom najboljih ( apostola) koje je odgojio poslanik a.s i njihovim zivotom i rijecima? Sta je sa govorom ucenjaka koji znaju Kur'an kako treba za razliku od tebe, i mene isto?

Sve su to izvori znanja islama a bog nije ostao bez rijeci, poslanikova djela su dio objave,vec sam ti rekao.
I vec sam ti dao ajet i koncenzus ucenjaka islama je slozen oko tog, zar ces ti tumaciti vjeru ?

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 22:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
NE mozes ti tako povrsno to gledati, sta je sa praksom poslanika a.s i njegovim zivotom- on je sve prakticno pokazao?
Sta je sa generacijom najboljih ( apostola) koje je odgojio poslanik a.s i njihovim zivotom i rijecima? Sta je sa govorom ucenjaka koji znaju Kur'an kako treba za razliku od tebe, i mene isto?

Sve su to izvori znanja islama a bog nije ostao bez rijeci, poslanikova djela su dio objave,vec sam ti rekao.
I vec sam ti dao ajet i koncenzus ucenjaka islama je slozen oko tog, zar ces ti tumaciti vjeru ?

Ja ovdje ne sporim njegov zivot i njegovo djelo; to sto uzimam sebi za pravo da razmisljam je cijeli moj grijeh.

Hadisi su zapisivani kada? Koliko je vremena proslo od preseljenja Muhameda (s.a.v.s) do pojave hadisa?
Evo sad ti meni ispricaj nesto, ja cu to ispricati nekom svom buducem djetetu a on/ona svom....sta ce biti od te price na kraju?
Za recimo 50 godina da ne govorim o nekom duzem periodu?

Posto je Kur'an knjiga sa detaljnim uputama, zasto (pored ostalih zabrana) nije u njega ugradjena zabrana vezana za muziku?
Zasto?
Zasto su ljudskom rukom pisani "amandmani" na Boziji "ustav"?

Zato jer te zabrane u Kur'anu NEMA!
A u vrijeme objave Kur'ana postojala je muzika (ne ovakva kakvu poznajemo, odnosno ne u tom dijelu svijeta).

Nemoj siriti dezinformacije.

RESISTANCE IS FUTILE!

Poslednji put menjao bORGqUEEN dana 08 Mar 2009, 22:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 22:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:

Ovo moram naknadno komentarisati:
Onaj ajet koji si mi dao ne zabranjuje muziku...vec sam napisala znacenje rijeci "lehvel hadis"....tako da....

Izmedju Boga i covjeka NEMA POSREDNIKA, tako da svaki covjek ne da ima pravo, nego DUZNOST razmisljati o vjeri.
Da smo trebali biti papagaji, samo bi "uceni" bili "razumom obdareni".

Uci, u ime Gospodara svog koji stvara!!!!

(i ne siri dezinformacije) :wink:

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 22:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bORGqUEEN je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Ja ovdje ne sporim njegov zivot i njegovo djelo; to sto uzimam sebi za pravo da razmisljam je cijeli moj grijeh.

Hadisi su zapisivani kada? Koliko je vremena proslo od preseljenja Muhameda (s.a.v.s) do pojave hadisa?
Evo sad ti meni ispricaj nesto, ja cu to ispricati nekom svom buducem djetetu a on/ona svom....sta ce biti od te price na kraju?
Za recimo 50 godina da ne govorim o nekom duzem periodu?

Posto je Kur'an knjiga sa detaljnim uputama, zasto (pored ostalih zabrana) nije u njega ugradjena zabrana vezana za muziku?
Zasto?
Zasto su ljudskom rukom pisani "amandmani" na Boziji "ustav"?

Zato jer te zabrane u Kur'anu NEMA!
A u vrijeme objave Kur'ana postojala je muzika (ne ovakva kakvu poznajemo, odnosno ne u tom dijelu svijeta).

Nemoj siriti dezinformacije.

malo proucavaj hadiske nauke pa ce ti biti jasnije jer ti ocito ne znas ni kriterij validnosti hadisa jednog i sened ( lanac prenosilaca) i ne znas kriterij pouzdanog covjeka od nepouzdanog, od koga se uzimalo od koga ne. Tako da.. nauci ti iz Kur'ana kako ces klanjati 8)

Dalje, budes li ti sebi sama tumacila poimanje vjere ce ti otici na stranu 100% kao sad, kad uzimas nesto tebi draze a ne gledas ispravnost.

Meni je dovoljno ono sto su ashabi radili, kako su poimali jer su najbolje islam shvatili. A ti, radi kako hoces, tvoja stvar :wink:

Pogledaj teskih rijeci tvojih:

#1)

Ti Buhariju Muslima i Tirmizija ( one ucenjake koje prizna cijeli svijet) ne priznas i ne smatras validnim i vjerodostojnim

#2)

Ako kazes da ih priznas, ok, onda imas ispravnije stavove od Ibn Abbasa i Ibn Mes'uda :confused2: :confused2:
------------

Ne valja ti to :roll:

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2009, 23:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:

Pogledaj teskih rijeci tvojih:

#1)

Ti Buhariju Muslima i Tirmizija ( one ucenjake koje prizna cijeli svijet) ne priznas i ne smatras validnim i vjerodostojnim

#2)

Ako kazes da ih priznas, ok, onda imas ispravnije stavove od Ibn Abbasa i Ibn Mes'uda :confused2: :confused2:
------------

Ne valja ti to :roll:

A sto? Koliko je meni poznato u islamu ne postoje sveci...svi oni su ipak samo ljudi, a ljudi su podlozni kritici.
Cemu ovi blesavi smajliji?

Citiraj:
Dalje, budes li ti sebi sama tumacila poimanje vjere ce ti otici na stranu 100% kao sad, kad uzimas nesto tebi draze a ne gledas ispravnost.

Zasto mislis da je tvoje poimanje ispravno? Jesi do toga dosao vlastitom spoznajom ili su ti tako rekli?

Citiraj:
Meni je dovoljno ono sto su ashabi radili, kako su poimali jer su najbolje islam shvatili.

E vidis...ovim ljudima ovdje je sasvim dovoljno njihovo tumacenje Biblije, njihovo poimanje Isusovog bica i smatraju da njihovi svestenici o njihovoj vjeri najbolje znaju; dakle posve je bespotrebno da im ti govoris da je NJIHOVA SVETA KNjIGA puna kontradiktornosti i lazi. Oni Bibliju proucavaju i vole bas onako kako ti volis i proucavas Kur'an (mada se meni cini da su tebi vazniji hadisi). Pisi o ljepotama islama ali ne ponistavaj ljepotu Biblije.

Ne valja ti to.

Citiraj:
A ti, radi kako hoces, tvoja stvar

E ovdje se konacno slazemo; sloboda je imperativ :wink:

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]