bORGqUEEN je napisao:
spavac je napisao:
BorgQueen, hvala na iskrenosti.
Ma nista....
Citiraj:
"Reci:-Ko je zabranio lijepe stvari koje je Bog stvorio za svoja stvorenja, i dobru opskrbu-. Reci:-to je namijenjeno za uzivanje u OVOM zivotu onima koji VJERUJU. Stavise, to ce biti samo njihovo na dan prozivljenja-. Tako mi objasnjavamo ajete ljudima koji znaju." 7:32 (Kur'an)
Znas li kad i kome je taj ajet objavljen ?
Mnogi bi mogli sa tim ajetom opravdati puno zabranjenih stvari sto rade jer su " lijepe".
A ko ti rece da je muzika lijepa stvar ? Dozvoli da ti tvoj brat par stvari napise:
وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْتَرِي لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَيَتَّخِذَهَا هُزُوًا أُولَئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ (Luqman 6)
Ima ljudi koji kupuju
lehvel hadith, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.*
Od Ebu el-Bekerija se prenosi da je rekao: "Upitan je Ibn-Mesud za ovaj ajet, pa je odgovorio: "Tako mi Onoga, osim kojeg drugog boga nema, (ovu zakletvu je poniovio tri puta), lehvel hadis to je muzika." (Taberi i Hakim). Ovu predaju vjerodostojnom smatraju imam Hakim, Zehebi i Ibn-Kajjim.
Nema dvojbe da je Ibn-Mesud najučeniji ashab i da je najbolje poznavao komentare Allahovih ajeta. On se ne zaklinje Allahom osim kada je uistini ubjeđen u ono što govori.
Od Seida Ibn-Džubejra se prenosi da je Ibn-Abbas za ajet: "Ima ljudi koji kupuju lehvel-hadis ..." rekao: "To je muzika." (Vjerodostojna predaja, Bejheki i Ibn-Ebi-Šejbe). Poznato je da je Ibn-Abbas tumač Kur'ana, kojeg je Poslanik, s.a.v.s., jedne prilike privio na svoje grudi i rekao: "Allahu moj poduči ga mudrosti (Sunnetu) i tumačenju Kur'ana. (Buhari i Muslim).
Dakle, ovo je tumačenje citiranog ajeta od dva najučenija ashaba koji su prisustvovali spuštanju Objave. Od oca Ebi-Zabijana se prenosi da je poznati ashab Džabir zaajet: "Ima ljudi koji kupuji lehvelhadis..." rekao: "To je muzika i slušanje muzike." (Taberi).
Ibn-Omer, također, kaže: "lehvel-hadis, to je muzika." (Tefsir Kurtubija). Brojni tabiini smatraju da se ovaj hadis odnosi na muziku, kao: Mudžahid, Ikrime, Ataa, Hasan el-Basri, Seid Ibn Džubejr, Mekhul, Amr b. Šuajb i drugi. (Taberi, Ibn-Ebi-Hatim i Ibn-Kesir).
Imam el-Buhari bilje`i u svome Sahihu od Ebi Musaa el-Ešarija da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "
Zaista će se pojaviti ljudi iz moga ummeta koji će dozvoljavati nemoral, svilu, alkohol i muzičke instrumente. Zadesit će ih strašna noć, Allah će brdo na njih strovaliti, a od nekih će načiniti izobličene majmune i svinje do Sudnjega dana." U predaji kod Ibn Madže stoji: "Pojavit će se ljudi iz moga ummeta koji će piti alkohol, nazivajući ga drugim imenima, a povrh njihovih glavabit će svirke (muzičkih instrumenta) i pjevačica. Allah će ih izobličiti,načinivši od njih majmune i svinje."
(El-Buhari, str. 1218-1219, br. had. 5590, Ebu Davud, 2/762-763, br. had. 3407, Ibn Madže, 3/317, br. had. 3263, el-Bejheki u "El-kubra",10/373, br. had. 20988 i u "Eš-Šuab", 4/282, br.had. 5115, etTaberani u "El-kebir", 3/319-320, br. had. 3417, i u "Musneduš-Šamijjine", 1/334, br. had. 588, Ibnu Hibban u svome Sahihu, 15/154, br. had. 6754. Ibnu Ebi Šejbe, 8/107, br. had. 4810 i Ibn Asakir, 24/66, br. pog. 25.)
Složni su islamski učenjaci da su razvrat, svila (za muškarce) i alkohol zabranjeni. Uz ove najstrožije zabrane Poslanik, s.a.v.s., spominje i muzičke instrumente, koji imaju isti propis (hukm).Ovaj hadis je najjasniji i najispravniji dokaz iz Sunneta Poslanika da je muzika haram. ( Vidjeti: Fethul-bari, 11/181.) Ibn Hadžer el-Askalani u komentaru ovoga hadisa navodi: "Ovo je opasna prijetnja onima koji budu odobravali ono što je Allah zabranjenim učinio, mijenjajući imena tim zabranjenim stvarima."
Iako ne poznajes dovoljno tematiku i izvore iz kojih crpi islam znanje i dokaze, govor ucenjaka itd mislim da ce ti ovo biti dovoljno