banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 12:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 239 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ateisti vs teisti
PostPoslato: 11 Feb 2009, 14:16 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
rak i sida savrseno ubijaju, samo mi nemoj reci da je Bog nekim osobam u fabrikama odredio da trpaju razne hemijske supstance u hranu, ili da je odredio neke osobe da prave plasticnu hranu. :D

samo mi nemoj reci da su neke osobe u Holandiji unaprijed odredjene da imaju seks sa zivotinjama. takodje u SAD sad ne mogu da se sjetim u kojoj to drzavici je legalizovano imati seks sa zivotinjama. nemoj mi tita ti reci da ih je Bog isprogramirao. ili da si ti odredjen da pusis travu (cak i krava nece sve da pase, a covjeku sta god das on popase i popusi).takodje majmuna neces vidjeti da se farba i stavlja pircing, a covjek opet to radi.vjerovatno je evolucija nesto zeznula. :wink:

zar evolucija nije sredila problem u vezi raka i side?

ovo zadnje sto si nabrojao, vezano za popove i njihov zivot. lazu i kradu takodje osobe koje su u opstini, policiji, sudstvu, o kriminalu medju ljekarima danas takodje ne vrijedi pricati. pa jos uvijek te institucije postoje, za sluzbu narodu. svako od njih ce dobiti kako posije, pa tako i ti popovi.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 15:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
spavac je napisao:
rak i sida savrseno ubijaju, samo mi nemoj reci da je Bog nekim osobam u fabrikama odredio da trpaju razne hemijske supstance u hranu, ili da je odredio neke osobe da prave plasticnu hranu. :D

samo mi nemoj reci da su neke osobe u Holandiji unaprijed odredjene da imaju seks sa zivotinjama. takodje u SAD sad ne mogu da se sjetim u kojoj to drzavici je legalizovano imati seks sa zivotinjama. nemoj mi tita ti reci da ih je Bog isprogramirao. ili da si ti odredjen da pusis travu (cak i krava nece sve da pase, a covjeku sta god das on popase i popusi).takodje majmuna neces vidjeti da se farba i stavlja pircing, a covjek opet to radi.vjerovatno je evolucija nesto zeznula. :wink:

zar evolucija nije sredila problem u vezi raka i side?

ovo zadnje sto si nabrojao, vezano za popove i njihov zivot. lazu i kradu takodje osobe koje su u opstini, policiji, sudstvu, o kriminalu medju ljekarima danas takodje ne vrijedi pricati. pa jos uvijek te institucije postoje, za sluzbu narodu. svako od njih ce dobiti kako posije, pa tako i ti popovi.

Ovaj ti očigledno ne shvataš. Ja lično smatram da je za sve što sam naveo i što si naveo odgovoran čovjek od sebe. Dok vjernici smatraju da je za sve odgovoran Bog, odnoso da je sve od sveišnjeg, te nakon toga će reći da je bog vrhovno dobro.

Evolucija nije sredila problem raka i side, ali koliko znam danas čovjeku neće biti ništa ukoliko se zarazi nečim što je pre 1000 i više godina ubijalo ljude, ne zbog ljekova već zbog činjenice da se imunološki sistem godinama razvijao.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 19:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Stvarno mi nije mesto u ovoj priči.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 22:45 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
na prvi pogled je izgledalo drugacije, al ajd kako ti kazes dzontra. ako mozes drugi put da pises u 3 licu jednine. :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 23:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
lavić je napisao:
Stvarno mi nije mesto u ovoj priči.

Uzeo si mi rijeci iz usta lavicu. Namjeravao sam da nesto napisem pa sam odustao, jer smatram da motivi otvaranja ove teme nisu ispravni pred Bogom, vode ka prepiranju i izlivanju nezadovoljstva, i naravno huli potpuno bespotrebnoj, ali kad bih reagovao na sve to ispostavilo bi se da se stavljam na stranu Oficira sa Ruzom, ali istini za volju ne mogu ni njega da podrzim jer smatram da nije u redu izazivati diskusije ovakvog tipa. Svi smo mi bili ateisti manje-vise a neki danasnji ateisti su mozda buduci teisti i kasnije cemo se kajati zbog svojih osjecanja i postupaka, a ako zaista vjerujemo u Boga, zar necemo svaku Njegovu rijec uzimati najozbiljnije, a kamoli onih deset recenica u kojima su sadrzana sva pisma i proroci, a kamoli one dvije zapovijesti u kojima su sadrzane tih deset recenica.

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 14:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
mastermind je napisao:
pozdrav!

nisam baš previše pratio temu, ali vidim da se priča o evoluciji i nastajanju živoga iz ne živoga! Može li mi netko od dotičnih evolucionista ukratko objasniti kako je to moglo nastati na našoj lijepoj planeti Zemlji?

vidim da se nitko ne javlja da mi objasni ovo ključno pitanje na kojem se temelji evolucija! izgleda da je ovo jednostavno pitane preteško za dotičnu gospodu, pa ću koliko mi se čini morat sam potražit odgovor!

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 14:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2005, 17:55
Cemu uopste ovolika pompa u ovoj temi?
Koliko mi je poznato, pravi vjernici u "Boga" uopste ne pricaju o istom. Kad pitate pravog vjernika "Ko je Bog?" on naravno samo shuti. Poznato mu je da je sve sto se prica o "Bogu" odmah laz, neistina.
Po mnogima, sam koncept "Boga" je najveca prepreka da bi se spoznao, pronasao isti. Cemu onda sva ova prica?

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 15:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
mastermind je napisao:
mastermind je napisao:
pozdrav!

nisam baš previše pratio temu, ali vidim da se priča o evoluciji i nastajanju živoga iz ne živoga! Može li mi netko od dotičnih evolucionista ukratko objasniti kako je to moglo nastati na našoj lijepoj planeti Zemlji?

vidim da se nitko ne javlja da mi objasni ovo ključno pitanje na kojem se temelji evolucija! izgleda da je ovo jednostavno pitane preteško za dotičnu gospodu, pa ću koliko mi se čini morat sam potražit odgovor!

ili te dotična gospoda jednostavno ignorišu, jer se sa tobom ne može normalno razgovarati. što se tiče samostalnog traganja za odgovorom, moraćeš se malo strpiti jer je većina tvojih standardnih izvora literature (drveće, cveće, potoci i kamenje) u periodu zimskog mirovanja.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 16:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
nerevar je napisao:
mastermind je napisao:
mastermind je napisao:
pozdrav!

ili te dotična gospoda jednostavno ignorišu, jer se sa tobom ne može normalno razgovarati. što se tiče samostalnog traganja za odgovorom, moraćeš se malo strpiti jer je većina tvojih standardnih izvora literature (drveće, cveće, potoci i kamenje) u periodu zimskog mirovanja.

ovisi što smatraš normalnim razgovorom?! problem je što se ljudima teško složiti sa činjenicama koje im neidu u korist, pa onda jedini mehanizam obrane postane provokacija i vrijeđanje! Priznajem da sam i ja nekad oštriji u razgovoru, ali nastojim izbjegavati provokacije i vrijeđanja! vidim da si poprilično aktivan bio na ovoj temi, pa možda imaš odgovor na moje postavljeno pitanje?! ako je čovjek pristojan i dobronamjeran uvjek se može s njim pričat! može se i s tobom lijepo pričat, ali voliš dosta provocirati i vrijeđati :wink: ....

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2009, 10:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pozdrav,

Imao bih nekoliko pitanja, volio bih da mogu da ih postavim na nekoj drugoj temi ali kad se ovdje vec pricalo o tome: u vezi onog primjera sa repom, da li postoji jos neki model koji objasnjava kako je moglo doci do odsustva repa kod ljudi? Koliko se danas teorija evolucije oslanja na pojam prelaznih formi a koliko na genetiku kada objasnjava nastanak ljudi? Da li su po teoriji evolucije svi kicmenjaci nastali od istog pretka pa su kroz genetske promijene postepeno mijenjali svoj oblik? Kako se objasnjava sva kompleksnost i svrhovitost skoro svakog dijela ljudskog organizma koji rade. Npr ljudi nemaju rep, to se moglo desiti nekom mutacijom i slucajnoscu, ali kako je odjednom mogla nastati kicma iz neceg drugog, savrseno komplikovane i fleksibilne konstrukcije, sasvim odredjene strukture, da vrsi savrseno korisnu ulogu nosenja konstitucije. Mislim da ce se svaki objektivni posmatrac zadiviti inzinjerijskim sposobnostima koje su sazdale bilo koje zivo bice. Kako objasnjava teorija evolucije nastanak informacije u DNK?
Posto je nerevar o tome pisao zamolio bih ako moze on da odgovori, interesuju me znaci objasnjenja zvanicne nauke.

PS: nemojmo se svadjati. :)

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 01:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Dzontra Volta je napisao:
Tales, filozof Miletska škola, koji je umro nekih 400 godina prije biblije veli:
Arhe svega je voda iz nje sve nastaje i u njoj sve nestaje. On je odbacivao bogove i oslonio se na svoj razum.Znači on je mišljenjem shvatio da je voda bitna za život.Kao što evolucija veli život nastaje iz vode. Vau ko bi rekao, religiozne knjige kopiraju nereligiozne mislioce. Ko zna možda uskoro prihvate da zemlja nije ravna.
pa sad to potraži u telefonskom imeniku.

Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati? (21:30) Ovo je kompletan ajet...iz kojeg se da zakljuciti da su:
1) zemlja i nebesa bili jedna cjelina
2) od vode je sve zivo stvoreno

Vjerovatno je i ovaj dio Kur'ana prekopiran od mudrog Talesa (po tebi) jer je vjerovatno i Tales konto da su Zemlja i nebesa bili jedna cjelina ( u nauci poznato kao "kosmicko jaje" ), ali taj dio je izostavio....inace Tales je filozofiji doprinio logikom i ispravnim pitanjima, nemoj da se prevrce u grobu.

Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (41:53)

lavić je napisao:
Pozdrav bratu Oficiru

Istrajnost u dokazivanju da postoji Bog je nepotrebna jer je to svakom ljudskom biću koje ima oči i uši jasno.
Priroda se povinovala Tvorcu, kosmos je u skladu sa Tvorcem i sve je savršeno stvoreno i nema haosa i anarhije osim u glavama koje su za žaliti.
Rekoh već da svako ime označava osobu a nekad se neko zvao svetlonoša ali to više nije i svako ko uzima to ime se poistovećuje sa pobunom , neka im se Gospod smiluje.
Brate Oficiru postoji jedno živo biće koje najviše voli blato i ako ga operemo ono će odmah u blato jer ne želi biti čisto jer mu to nije element u kojem ono uživa zato ga ne vredi prati jer pređe u dosadu.

Mudro receno lavicu, sve osim ustrajnosti u dokazivanju postojanja Boga. Ako mi ne budemo radili i dokazivali i govorili da Bog ima i postoji i ako budemo pasivni, onda upravo Lucifer (onaj pravi) dobija, jer Bog nas nije stvorio da budemo pasivni nego aktivni u sirenju Njegove rijeci.

Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima ne najljepši način raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On zna one koji su na Pravome putu. (16:125)

Kako nešto može napustiti Boga on je sve stvorio da bude savršeno...možda je Bezgrešni pogrešio

Bog ne grijesi i niko nije napustio Boga, imas pogresan odabir rijeci, jer Djavo, Sejtan, Lucifer ma kako ga zvali nije napustio Boga svojom voljom nego odredjenjem, pa mu se dalo vrijeme do Dana Sudnjeg ( ovu temu ti ne mozes svariti jer ne vjerujes u Boga s toga je suvisno s tobom o tome raspravljati jer je to stvar za raspravu unutar religije ), ako imas konkretnih pitanja bujrum, ako nemas brate onda nemoj komentarisati jer ce biti da si tanak u dogmama koliko vidim krscanskim a pogotovo islamskim jer ne poznajes niti ijednu od njihovih dogmi.

Dzonta vidim da si malo kivan na nesto ili nekog, hajde ma mozes ti bolje jer ja te nisam upoznao kao takvog...jer sto bi reko Morfijus ( nadam se da mi moj brat nerever nece zamjeriti jer i ja sam fan matrixa :D ) :" Adaptacija i improvizacija nije tvoja tehnika."- stoga Dzontra daj nesto konstruktivno, da diskutujemo majka mu stara. 8)

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 01:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Freak_on_a_leasH je napisao:
Aj malo ovo pojasni....jer ja boga ni cuo ni vidio a savrseno dobro mi funkcionisu i oci i usi....

Niti ja tebe nisam vidio niti cuo a savrseno mi funkcionisu i oci i usi, a (da se ne falim) imam i kompj. boli glava....s toga "Freak_on_a_leasH" - zvanicno ne postoji, kao ni ja ni svi s foruma....a logike ti i zubacnog klina. :lol:

Hristov je napisao:
jer smatram da motivi otvaranja ove teme nisu ispravni pred Bogom, vode ka prepiranju i izlivanju nezadovoljstva, i naravno huli potpuno bespotrebnoj, ali kad bih reagovao na sve to ispostavilo bi se da se stavljam na stranu Oficira sa Ruzom, ali istini za volju ne mogu ni njega da podrzim jer smatram da nije u redu izazivati diskusije ovakvog tipa

Da Hristov, samo sud o motivima ne mozes da das jer ne poznajes moje motive, a o tome da li je nesto ispravno ili nije neka Bog presudi, ali je isto tako uslo u zapisnik da su vecina "vjernika" - krscana (izuzev spavaca i jos nekoliko njih) cutali upravo na one izjave i pitanja od strane ateista ili druge brace koji su pitali nesto sto se tice direktno krsanstva ili Biblije ( licno sam nekoliko puta sam izbjegavao da dam odgovre s aspekta Biblije jer sam ocekivao da ce to uraditi neko od krscana jer mu je to i duznost ). Dakle nije na meni, muslimanu, da branim Bibliju ali je ona ostala sama jer su neki od vas izbjegavali da daju odgovor, pravdajuci se kojekavim motivima i isprikama o suvisnosti samog odgovaranja, pa braco mi vodimo ovdje dijalog a ne rat koliko ja vidim.

Za mene je licno svaka tema otvorena i sigurno cu u skladu s svojim poimanjem stvari dati odgvor ili komentar a ne se kriti iza tzv. "za cije babe zdravlje"...od foruma ne ocekujem da iko promjeni svoje uvjerenje, na kraju krajeva nisam ja taj koji to radi nego Bog, On mjera uvjerenja pojedinih ljudi, ali covjek moze biti uzrokom...dakle moje je ( a vjerujem i krscansko) da opominjemo i pozivamo Bogu naucno, filozofski, teoloski....a On je Taj koji vidi trud ljudi i daje nagrade ili kaznjava...s toga mislim da u odnosu mene koji nastojim biti aktivan i pasivnih ima razlike i to debele. Ne zelim se zamotati u odoru, zatvoriti u sobu...nego zeli svoja razmisljanja podijeliti s drugima bili oni vjernici ili nevjernici, svjestan sam kritike ali i toga da sam covjek.
S toga nemoj da te boli glava ako si se cak ponekad i nesvjesno stavio "na strana Oficira s ruzom" jer cuj pa i taj Oficir je branio svoje uvjerenje koje je ujedno i tvoje ( zanemaricemo medjureligijske nesuglasice jer obojicam znamo da je BOG JEDAN)...kapa do poda spavacu, jer je iako je branio svoj koncept Boga branio je i moj....
Diskusije ovog tipa za mene su blagodat jer iz njih ucim, i spoznajem jacinu svog vjerovanja, i drago mi je ako neko drugi nesto nauci od nas sviju....a to je ono da niti ijedna tema ne treba biti tabu tema, i da je ovo forum, mjesto za diskusiju i razmjenu misljenja, a ne mjesto za cutnju, pasivnost i ucahurenost.

P.S. oprosti ako sam bio direktan, nadam se da ces razumijeti moj stav...

Hristov je napisao:
PS: nemojmo se svadjati.

Ja ne vidim elemente svadje...a u duhu rasprave kratak brifing nerevara bi dobro dosao kao odgovor na Hristovova pitanja....

(vrhunac filozofije u matrixu je u prvom djelu kod dolaska pred Oracle, i kad mali celavi govori Neo da ne pokusava saviti kasiku neg da pokusa umjesto toga realizirati istinu. Na pitanje - "Koju istinu? " - mali celavi buda odgovra "There is no spoon" ) :D 8)

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 09:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Oficir s ruzom je napisao:
Niti ja tebe nisam vidio niti cuo a savrseno mi funkcionisu i oci i usi, a (da se ne falim) imam i kompj. boli glava....s toga "Freak_on_a_leasH" - zvanicno ne postoji, kao ni ja ni svi s foruma....a logike ti i zubacnog klina.

Pazi...citam i pratim temu od samog pocetka i ne ukljucujem se u nju ne zato sto nemam sta da kazem vec zato sto nisam toliko nacitan kojekakve literature i ne baratam terminologijom kao ostali....pa reko da ne kvarim jednu zanimljivu raspravu...to sto sam gore naveo je samo odgovor na jednu jako jako glupu konstataciju....poslije svega sto ste ovde napisali ti, dzontra, lucifer, nerevar i jos par likova ta laviceva konstatacija ispada u najmanju ruku smijesna....a po meni je lupio neopisivu glupost....

Al evo kad si me vec prozvao da i ja nesto napisem...to jest postavim par pitanja vama teistima....a vezano je za oci i usi....

1.Ko je od vas ikada vidio ili cuo nekog boga (svojim ocima i usima)...znaci ne neke tamo price i bajke, video klipove, madjionicarske trikove ili slicno....vec da je stvarno vidio ili cuo boga....
2.Ko je od vas umro pa vidio sta to ima poslije smrti, vratio se nazad pa da sad moze pricat o tome....znaci opet ne pitam za price ili bajke vec za stvaran dogadjaj...

Iskreno mislim da sve te price i pricice koje se prenose sa koljena na koljeno su izmjenjene po milion puta, najbolji primjer je mozda Marko Kraljevic, zasto mislite da sa svim ostalim pricama nije isto...Isus, Buda, Alah, Zeus, Thor, Mars...ko mi garantuje da svi ti likovi nisu po pricama podignuti negdje...Zeus je mogao biti najobicniji prolupali bilder sa bradom koji je volio da vjezba na Olimpu....

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 12:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Zeus je mogao biti najobicniji prolupali bilder sa bradom koji je volio da vjezba na Olimpu....

A Džizus je mogao biti plemenitog roda, filozof, mislilac, možda i bilder koji je imao svoje ucenike ( Platon u Akademiji, Aristotel u Likeju su vjerovatno imali visestruko vise ucenika 400 godina prije, Sokrat je cak prije ove dvojice poceo da postavlja nezgodna pitanja o postojanju bogova zbog cega je izmedju ostalog i platio glavom) i koga 300 godina kasnije proglasiše bogočovjekom.
Ali govoriti o Grčkoj, kolijevci svjetske kulture i napretka u to vrijeme i podneblju na kojima je djelovao Isus je ukratko neuporedivo.
Mislim govoriti o nečemu sa apsolutnom sigurnošću nakon toliko vremena, redikulus.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pozdrav,

Ono u vezi svadje sam rekao ne zato sto mislim da se neko svadjao, nego da moja pitanja neko ne shvati kao provokaciju i krene da se svadja.
@Oficir i Ruža :D :)
Mislim da znamo svi da se ovdje ne radi samo o razmjenjivanju misljenja, ako sam dospio u situaciju da moram da branim vjeru onda nije u pitanju razmjenjivanje misljenja. Izvini ako je moj post bio uvredljiv, ali ja svaku temu vazem prema tome koliko ispunjava svrhu vjere, a ova tema joj skodi, jer sam vidio dosta hule, maskiranih uvreda itd.. kao sto sam i ocekivao, ti se kulturno pozivas na Kuran a ostali uporno i dalje pljuju na Bibliju. Da neko zeli da nesto sazna o vjeri neko bi mu vec odgovorio ali ovdje su se svi ušančili u svojim uvjerenjima i pitanja koja postavljaju mi više liče na pravljenje karikature od vjere. Na jednoj temi si navodio dokaze zasto Isus nije Bog i da je citava Biblija naucno nepouzdana i netacna, tebi je to razmjenjivanje misljenja a za mene je to pokusaj podrivanja moje vjere, nemoj ocekivati da to shvatim drugacije i jos da te kasnije podrzavam kad dovedes moju vjeru u situaciju da moram da je "branim". Nadam se da me razumijes, ako sam igdje pogrijesio izvinjavam ti se naravno.

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 14:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Evot na nešto konstruktivno
Citiraj:
Bog ne grijesi i niko nije napustio Boga, imas pogresan odabir rijeci, jer Djavo, Sejtan, Lucifer ma kako ga zvali nije napustio Boga svojom voljom nego odredjenjem

Ti hoćeš reći da je bog namjerno napravio sebi kontraparta s namjerom da se on od njega odvoji i da nas na zemlji testira... Moje pitanje je: A zašto bi Bog to uradio sve to?
Zašto on koji je vrhovno dobro stvara zlo koje nas muči? Jer ako je on sve odredio onda i nas stavra nekim random odabirom ko će biti dobar za žiovota a ko zao,odnosno neki od nas su odmah određeni kao nepravedni.
Nisam ja kivan ni na kog...samo mi je jako došlo preko nečega da se sve dobro pripisuje bogu a sve loše čovjeku, odnosno da jedan obični sisar poput nas nije sposoban ni zašta dobro već da mu je jedino dozvoljeno zlo činiti.
BTW Tales je upravo i najpoznatiji u tome što je među prvima tražio uzrok svega izvan natprirodnog. Samo sam htio reći da sve što je napisano za vodu u kuranu može biti produkt čistog mišljenja i opažanja, nešto što je i sam Tales onomad radio. Tales rulz

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 20:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Pozdrav,

Imao bih nekoliko pitanja, volio bih da mogu da ih postavim na nekoj drugoj temi ali kad se ovdje vec pricalo o tome: u vezi onog primjera sa repom, da li postoji jos neki model koji objasnjava kako je moglo doci do odsustva repa kod ljudi?

otpozdrav. imao sam malo problema sa netom pa zato kasnim sa odgovorom. morao sam da pogledam šta sam to napisao u vezi sa repom i moram da priznam da sam pogrešio jer sam zauzeo stav u kojem branim nepostojanje repa, a samo postojanje tog ostatka na našim cenjenim dupetima dokazuje da sam u krivu. rekavši da se nedostatak repa nije desio postepeno nego iznenada (što je u principu moguće, ali previše radikalno) previdio sam jedan jako važan segment genetike koji se zove interakcija gena sa okolinom. dakle, onaj moj primer je dobar primer ali u kontekstu prenošenja određenog gena kroz populaciju a ne u kontekstu njegovog nastanka. upravo sam naišao na zanimljiv podatak, a to je da ljudski embrio ima najizraženiji rep između 31. i 35. dana starosti, što bi trebalo da bude ova slika:
Slika
dakle gen za stvaranje repa je nesumnjivo još uvek tu, a ono što dovodi do prestanka njegove diferencijacije je rezultat interakcije gena. na kom principu to radi? na principu održavanja dominantnih svojstava kroz populaciju, u narodu poznatijem kao prirodna selekcija ili opstanak najjačih. ako je populacija majmuna u prošlosti koristila rep za hvatanje po drveću i održavanje ravnoteže, to znači da oni sa slabo razvijenim repom nemaju baš velike šanse za uspeh u životu, bilo da se radi o teško pristupačnoj hrani ili izbegavanju predatora. ali, ako u jednom trenutku populacija majmuna odluči da nastavi život na zemlji, jer se tu nalaze novi pristupačni izvori hrane, ili nema mnogo predatora, takav život omogućava i onim majmunima sa slabije razvijenim repom da opstanu. i kao što se kod nas geni koji određuju visinu prenose sa generacije na generaciju (ako znaš nekog dvometraša, slobodno ga pitaj koliko su mu visoki roditelji, i u 80% slučajeva ćeš dobiti odgovor da mu je otac ili majka dvometraš (kod onih preostalih 20% se radi o još jednoj genetskoj zakonitosti zvanoj heterozis koja nije bitna za ovu raspravu)), tako se i kod majmuna dužina repa prenosila sa generacije na generaciju. budući da je za život na zemlji bilo praktičnije imati kraći rep, a hodanjem na dve noge taj isti rep postao beskoristan, vidimo kako se jednostavno taj gen mogao ne samo održati nego i brzo proširiti u populaciji.
i da preduhitrim sve vas pametnice sa pitanjima tipa "zašto majmuni ne evoluiraju u ljude?" i "zašto nismo odbacili bradavice?", moram da vam dam do znanja da priroda ne pokušava napraviti savršene organizme, jer da je tako onda bi i ljudi i delfini i zmije i ptice mogli jednako dobro da lete, plivaju, razmišljaju i proizvode toksične materije za vlastite potrebe. priroda kroz interakciju gena jednostavno prilagođava organizme tako da prežive u datim uslovima, a na njima je da se adaptiraju ili da izumru kao vrsta. tako da će čimpanze, pošto im rapidno uništavamo staništa, biti primorane da se brzo adaptiraju, a budući da su veoma inteligentna stvorenja, ja se potajno nadam da će naučiti da kupuju oružje od rusa. čujem da rusi vole banane :D

Citiraj:
Koliko se danas teorija evolucije oslanja na pojam prelaznih formi a koliko na genetiku kada objasnjava nastanak ljudi?

pa oslanja se jednako. ljudima je na pomen prelazne forme u glavi odmah slika čimpanze, pa prazan prostor, pa njihova slika. ne znam kako mogu ignorisati činjenicu da su pronađeni ostaci preko 20 humanoidnih stvorenja međusobno dovoljno različitih da budu klasifikovani kao nova vrsta, neandertalac, australopitek i kromanjonac su samo oni poznatiji. i svi imaju više sličnosti sa nama nego sa čimpanzom, prvenstveno u tome što su hodali na dve noge, koristili razno oruđe što dokazuje postojanje inteligencije, a i neki današnji primerci ljudskog roda neodoljivo podsećaju na njih, kako izgledom tako i ponašanjem. naglim razvojem genetike i otkrića zakonitosti u nasleđivanju (koje nipošto nisu neka mutna priča već neoborive činjenice matematički dokazive) samo je potvrđeno ono što se većim delom pretpostavljalo, zato je evolucija odavno prestala biti samo teorija već uzeta kao činjenica. naravno ima tu još puno rupa za popuniti, ali je neuporedivo jednostavnije popuniti te rupe nego dokazati da je teorija evolucije pogrešna. što se tiče genetike, osim pretpostavki baziranim na zakonitostima, pre desetak godina uspelo se i sa sekvencioniranjem dnk kromanjonca, i njenim upoređivanjem sa dnk modernog čoveka i čimpanze (iako je primarni cilj testova bio da se zaključi kolika je srodnost kromanjonaca sa pojedinim narodima, ne sa vrstama), se pokazalo da je kromanjonac, kao najbliži predak modernog čoveka, sličniji čimpanzi 50% u odnosu na nas! kad uzmeš u obzir ovu nemalu brojku, da li uopšte treba jači dokaz?

Citiraj:
Da li su po teoriji evolucije svi kicmenjaci nastali od istog pretka pa su kroz genetske promijene postepeno mijenjali svoj oblik?

da. mada je moguće da je bilo više različitih populacija takvih predaka koji su, svaka u uslovima svoje životne sredine, evoluirala u funkcionalno potpuno drugačije oblike. a neke populacije se nisu uopšte promenile, kao što je ovaj kopljaš:
Slika
za one koji ga ne znaju, ovo je jedan od primeraka famoznih prelaznih formi, životinja sa kičmom koja se teško može nazvati kičmenjakom, a što je najbolje, živi i dan danas.

Citiraj:
Kako se objasnjava sva kompleksnost i svrhovitost skoro svakog dijela ljudskog organizma koji rade.

ljudski organizam je zaista najkompleksniji na planeti, mada je upitno da li smo i najsavršeniji, iako mi mnogo volimo da tako tvrdimo za sebe. ko sme da tvrdi da drvo nije savršeniji oblik života? duže živi od čoveka, duže izdrži bez hrane i vode od čoveka, troši manje energije od čoveka, ima fantastičnu sposobnost regeneracije jer može da diferencira kompleksna tkiva iz svake ćelije organizma (poređenja radi, čoveku ponovo narastu samo nokti i kosa (i zubi jednom, ako ćemo baš da sitničarimo)), sposobna su da se razmnožavaju na velikoj udaljenosti (zamisli da možeš curi da napraviš dete dok se šeta tvojom ulicom), a da ne govorimo o moralnim i ekološkim vrednostima - drveće ne zagađuje okolinu, ne uništava druge vrste, stopa kriminala među drvećem je jednaka 0, itd. itd... ja ne vidim ni jednu jedinu prednost koju imamo u odnosu na drveće. osim mozga. ne bi ga mogli ni ubiti da nismo izmislili sekiru.
a što se tiče svrhovitosti ljudskog organizma, nije baš svaki deo koristan koliko misliš. pored repa, postoji još mnoštvo organa koje i dalje posedujemo a koji su izgubili svoju svrhu u evolucionom procesu. svi imamo mišiće na ušima koje za razliku od majmuna ne koristimo, tako da pojedini ljudi kod kojih je došao do izražaja taj gen mogu u manjoj ili većoj meri mrdati ušima. samo džim keri je to uspeo da iskoristi za svoj opstanak, i evoluira u komičara, čiji se poziv u narodu i dan danas zove majmunisanje.dalje - slepo crevo, koje je služilo za varenje celuloze i još uvek služi vrstama koje su biljožderi. tako da svi vi koji planirate povratak korenima i biljnoj ishrani bolje jedite mnoštvo vlaknaste hrane ili se pripremite za mnogo krvi, suza i znoja :D kad pričamo o biljnoj ishrani, i zubi osmice ili umnjaci koje neki od nas imaju a neki ne takođe su služili za sitnjenje hrane biljnog porekla. eto sad zamislite koliko se dugo ljudska civilizacija hrani mesom a sve što smo izgubili je par centimetara creva i 4 zuba i o kolikom vremenskom periodu pričamo kad se govori o evoluciji.

Citiraj:
Npr ljudi nemaju rep, to se moglo desiti nekom mutacijom i slucajnoscu, ali kako je odjednom mogla nastati kicma iz neceg drugog, savrseno komplikovane i fleksibilne konstrukcije, sasvim odredjene strukture, da vrsi savrseno korisnu ulogu nosenja konstitucije.

kičmi je primarna uloga da štiti kičmenu moždinu tj. centralni nervni sistem u sklopu sa lobanjom. sa nervnim ćelijama nema zajebancije, dirneš ih malo jače i mrtav si, u najboljem slučaju paralisan. priroda je morala nekako da zaštiti nervni sistem, i to se nije desilo preko noći već postepeno, počevši od onog malog crvuljka na prethodnoj slici pa preko cele palete nižih i viših kičmenjaka do čoveka. ovako kad pogledaš nas i tog crvuljka stvarno deluje nemoguće, ali kad kreneš postepeno (što svaka bolja knjiga o evoluciji ili klasifikaciji radi) vidiš kako su to sve u stvari sitne promene, recimo dovoljno je da se tom gore kopljašu tokom evolucije promenio samo gen koji je zadužen za okoštavanje tkiva oko nervnog sistema i da odjednom umesto mekog crvuljka dobiješ oklopnu verziju koja je sposobna da preživi bilo kakve udarce i pritiske. a to je osnova za dalji razvoj.

Citiraj:
Mislim da ce se svaki objektivni posmatrac zadiviti inzinjerijskim sposobnostima koje su sazdale bilo koje zivo bice. Kako objasnjava teorija evolucije nastanak informacije u DNK?

informacija nije nastala u dnk već obrnuto: dnk je nastala kao potreba organizma da pohranjuje veće količine informacija. a budući da svako živo biće ima dnk (čak i virusi za koje još nije sigurno da li su živa bića ili ne), ovo pitanje je u osnovi pitanje o postanku života, a na to pitanje niko od nas nema konačan odgovor. kao što sam ranije rekao, otvoren sam za sve mogućnosti.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 21:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
nerevar je napisao:
a budući da svako živo biće ima dnk (čak i virusi za koje još nije sigurno da li su živa bića ili ne)

Virusi imaju RNK, ali to ne mijenja mnogo na situaciji. Cinjenica je da postoje takozvani atavizmi gdje se neki ljudi rode sa repom, kao sto se rode i dlakavi. Iako ne branim ateizam, smatram da je kreacionizam u obliku u kome se danas propovijeda glupost. I da evolucija iako ne mora znaciti da je tacna u obliku kako se to danas propovijeda, kreacionizam je to jos manje. Naravno, odredjeni stupanj evolucije ne mora negirati postojanje boga, sto znaci da ateizam i teizam ne zavise od toga.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 22:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Virusi imaju RNK

većina, postoje i dnk virusi
vim je napisao:
Naravno, odredjeni stupanj evolucije ne mora negirati postojanje boga, sto znaci da ateizam i teizam ne zavise od toga.

upravo. ajmo na pivu kad se tako dobro razumemo :D

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 17:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

1.Ko je od vas ikada vidio ili cuo nekog boga (svojim ocima i usima)...znaci ne neke tamo price i bajke, video klipove, madjionicarske trikove ili slicno....vec da je stvarno vidio ili cuo boga....

Ja sam cuo Boga. 8) (Kur'an je Bozji govor)

Vidio ga nije niko....jer ne mozes s necim sto je ograniceno vidjeti Neogranicenog.

2.Ko je od vas umro pa vidio sta to ima poslije smrti, vratio se nazad pa da sad moze pricat o tome....znaci opet ne pitam za price ili bajke vec za stvaran dogadjaj...

Od nas nije niko ali su Poslanici ( neka je na njih sviju spas i mir Bozji) vidjeli smrt, vratili se pa nam pricali o tome. A i sam Bog govori da to postoji. :D

"Negiranje neceg samo zato sto to ne vidimo ili ne cujemo ne znaci da ono i ne postoji."

Hristov je napisao:
Mislim da znamo svi da se ovdje ne radi samo o razmjenjivanju misljenja, ako sam dospio u situaciju da moram da branim vjeru onda nije u pitanju razmjenjivanje misljenja. Izvini ako je moj post bio uvredljiv, ali ja svaku temu vazem prema tome koliko ispunjava svrhu vjere, a ova tema joj skodi, jer sam vidio dosta hule, maskiranih uvreda itd.. kao sto sam i ocekivao, ti se kulturno pozivas na Kuran a ostali uporno i dalje pljuju na Bibliju

Kod mene se radi o razmjeni misljenja, a hule je uvjek bilo i bice, dobrodosao u realan svijet, jer cak i moje i tvoje sveti izvori govore o postojanju hule do Sudnjeg Dana...Ne razumijem sta hoces s tim, da li da poreknes postojanje hule ili da je ignoriras.
Ova tema ne skodi vjeri, svaka tema koja bi skolida vjeri ( govorim o ozbiljnim temama a ne bahatostima pojedinaca ) takva tema bi ucinila vjeru manjkavom odnosno, destabilizirala bi njene temelje bilo dogme na kojima pociva bilo na autoritet na koji se poziva. Ne postoji tabu teba u vjeri.
To sto se ja kulturno pozivam na Kur'an je moja da kazem povlastica jer sam musliman, isto tako kako ne mogu zacepiti ( u narodu poznato kao "nakuhati kolaca) ljudima da ne pljuju po Kur'anu tako ne mogu to uraditi ni za Bibliju, ali vjeruj mi da mogu uradio bih za oboje. Moja kutura pozivanja na Kur'an ne iskljucuje tvoju kuturu "branjenja" i pozivanja na Biblijska tumacenja, samo je mozda problem pasivnost ali to je opet druga tema.
Niti ijedan Biblijski argument o postojanju Tvorca nemam namjeru osporavati, cak mogu nabrojati nekoliko citata Biblijskih koji to potvrdjuju, ali to necu raditi izuzev ponekad i to u duhu rasprave jer Biblija ima tebe da je tumacis a ne mene.
I na kraju ova tema da nije tiliko atrkativna ne bi imala ovoliko postova i klikova, oko 130 postova i oko 1200 klikova, znaci i da je citana i da je dinamicna.

Hristov je napisao:
Na jednoj temi si navodio dokaze zasto Isus nije Bog i da je citava Biblija naucno nepouzdana i netacna, tebi je to razmjenjivanje misljenja a za mene je to pokusaj podrivanja moje vjere, nemoj ocekivati da to shvatim drugacije i jos da te kasnije podrzavam kad dovedes moju vjeru u situaciju da moram da je "branim". Nadam se da me razumijes, ako sam igdje pogrijesio izvinjavam ti se naravno.

Zasto Isus nije Bog je tema za sebe i o tome smo vodili raspravu i s spavacem, i Damaskinom, i Talijom i (oprostite ako sam nekog izostavio), ali i sad bih s njima svima mogao na caj, kafu ili pice bez problema.
Vjerujem Hristov da si i ti malo kivan, ali ako ti nije stalo do diskusije nemoj se brate ni javljati, niti ikako pomisliti da mi je potreban glasnogovornik ili branitelj bilo moje vjere od tebe bilo tvoje vjere od mene, to sto nase vjere imaju dosta zajednickog jest iz razloga sto dolaze od istog Izvora, od Jednog Tvorca. Ali po tebi i samo branjenje postojanja tog Tvorca je stavljanje na "stranu Oficira s ruzom"...zato te molim brate ostani pasivan i nemoj "braniti" niti sebe niti svoju vjeru...ja mislim da ces s tim vjerovatno doprinjeti da bude malo manje hule na forumu, jer bi po toj logici stvari svi teisti bili svrstani kao moji "branitelji" ali i ja bih bio "njihov", ali pazi cuda pa mi to i jesmo.

Nisi nigdje pogrijesio, nema potrebe da se izvinjavas. (Neka je mir na one koji slijede Ispravnu vjeru)

Ti hoćeš reći da je bog namjerno napravio sebi kontraparta s namjerom da se on od njega odvoji i da nas na zemlji testira... Moje pitanje je: A zašto bi Bog to uradio sve to?

Bog sebi nije napravio kontraaparat nego je taj aparat za ljude da njih testira radi njih a ne radi Sebe, jer na Sudnjem Danu ce se covjek pozivati da nesto nije uradio ili da nije imao mogucnost da uradi ali ce sve biti zabiljezeno sta je uradio, kad, s kim, cim, koliko.....Tesiranje je radi ljudi a ne radi Boga, jer On vec zna sta cemo ja i ti uraditi sve do Konacnog Obracuna.

Zašto on koji je vrhovno dobro stvara zlo koje nas muči? Jer ako je on sve odredio onda i nas stavra nekim random odabirom ko će biti dobar za žiovota a ko zao,odnosno neki od nas su odmah određeni kao nepravedni

Opet kazem imas pogresnu percepciju "Zla"....
Neki od nas jesu odredjeni kao nepravedni a drugi su pak odredjeni kao pravedni, medjutim sta je tu fora????
Fora je u tome sto ljudi to ne znaju nego zna Bog. Niko od nas ne zna gdje ce zavrsiti i kako i kad, na koji nacin ce mu zivot skoncati, ovaj zivot je test za ljude a ne za Boga, test da bi ljudi bili uvjereni da su postupili lose ili dobro, a ne za Boga.
"Nepravednost" se moze ispraviti i Bog je tako odredio putem dowe ( molbe), putem uma, logike i objave....Znaci ako kazem da mi je odredjeno da npr. ja budem nepravedan postavlja se pitanje:

Kako ja to znam????

Dakle ja ne znam da li sam odredjen da budem nepravedan, ali znam da imam mogucnost biti pravedan. Kakvu ??? Da cinim dobra i Bogu ugodna djela.
Pravednost se moze postici aktivnim djelovanjem po Bozjoj direktivi datoj u objavama. Ukoliko covjek usmjeri svoj zivot na to, postaje pravedan, postaje vjernik.
Medjutim imati sve to pred sobom: objavu (Kur'an se moze kupiti za 30 maraka ili besplatno na internetu ), imam um, imam mogucnost, imam logiku, imam uslove....i sve te stvri koje imam i s kojima me Bog obdario da budem vjernika, a ja kazem da ipak me Bog odredio da sam nepravedan i da sam nevjernik je glupost.
To je kao da imas pred sobom hranu, kasiku, gladan si itd...ali ti odbijas jesti pravdajuci se da je Bog odredio da ti umres od gladi.
Niti ja niti ti mozemo reci da smo odredjeni za zlo niti za dobro, razlika izmedju mene i tebe jest ta da se ja "trudim da jedem" a ti uporno "odbijas" pravdajuci se da ti je ves preodredjeno da umres gladan a to ne znas....."Pravdanje kaderom (odredjenjem) je opasna stvar, duboko more...nemoj ga gaziti." 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 239 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]